icon

Možnosti náhrady škody zamestnancom v skúšobnej dobe

17. sep 2025

Mám malú firmu, prvý krát sa mi stalo že som sama všetko nestíhlala, tak som na.odpurúcanie známeho prijala prvý krát zamestnanca. V skúšobnej dobe mal mať minimálnu mzdu, mladík ma velmi sklamal spôsobil mi škodu a včera už ani nenastúpil do práce. Telefón neberie, ani jeho rodičia mi nepomohli. Obávam sa, že keď sa poriadne porozhliadnem bude toho viac. Poštou som mu napísala že mu zrušíme pracovný pomer v skúšobnej dobe.
Prosím o radu aké mám možnosti náhrady škôd? Zrážkou zo mzdy? Dobre chápem že mu mám nechať životné minimum?

autor
17. sep 2025
@melanta

Nepáči sa ti takáto odpoveď - ale nepodnikaj a hlavne nezamestnávaj, ak to nevieš a ak nevieš akceptovať straty. Že si matka samoživiteľka je úplne irelevantné pre tento prípad, neoháňaj sa tým.

@melanta napísala som iba fakty, tebe možno 170€ je nič mne veľmi veľa

autor
17. sep 2025
@melanta

Nepáči sa ti takáto odpoveď - ale nepodnikaj a hlavne nezamestnávaj, ak to nevieš a ak nevieš akceptovať straty. Že si matka samoživiteľka je úplne irelevantné pre tento prípad, neoháňaj sa tým.

@melanta už nebudem zestnavať toto stačilo.

autor
17. sep 2025

Každý začínal nejako, a keď som mala zisk za mesiac 100€ aj to potešilo. Nechala som sa nahovoriť na zamestnanca a mám z toho ponaučenie na ďalši život. Mám škodu na materiály prišla som o zákazníka a ešte mu musím zaplatiť aj mzdu

melanta
17. sep 2025
@anonym_autor

@melanta napísala som iba fakty, tebe možno 170€ je nič mne veľmi veľa

@anonym_autor nie, pre mňa je podstatné aj 1 eur, ale podnikám roky a stratu som zažila a akceptovala. Podnikať s tým, že máš zisk 100 eur je hlúposť. Proste múdry človek takto nepodniká. Navyše, ak prejde návrh konsolidácie a bude potrebné platiť aj odvody do SP každý mesiac bez ohľadu na to, že máš TPP a že nebudeš mať v daný mesiac z podnikania žiadny zisk, tak vlastne budeš v mínuse každý mesiac, ak teraz máš zisk 100 eur.

Takže je na mieste začať premýšľať, či takéto podnikanie má význam. Ak sa ideš zodrať pre zisk 100 eur. Cítiš sa dotknuto, z toho, čo ti píšeme. Ale taký je proste fakt. Podnikanie nie je pre každého a toto je toho jasnou ukážkou.

dadis
17. sep 2025
@anonym_autor

Každý začínal nejako, a keď som mala zisk za mesiac 100€ aj to potešilo. Nechala som sa nahovoriť na zamestnanca a mám z toho ponaučenie na ďalši život. Mám škodu na materiály prišla som o zákazníka a ešte mu musím zaplatiť aj mzdu

@anonym_autor Je mi luto, ze si sa sklamala, ale kvoli 170 euram ti nestoji za to sa rozculovat. Radsej si si mala priplatit za cloveka, ktory ma dobre referencie za vyssi plat, alebo zakazky teda odmietat ci presuvat na neskor. Nemozes ocakavat najvyssiu kvalitu od cloveka bez praxe, riadnych skusenosti (posles viacmenej decko same riesit zakazku, to bolo jasne, ze zavana pruserom).. nabuduce viac rozmyslaj, teraz si sa poucila a nastastie to nebolo nic kriticke

melanta
17. sep 2025
@dadis

@anonym_autor Je mi luto, ze si sa sklamala, ale kvoli 170 euram ti nestoji za to sa rozculovat. Radsej si si mala priplatit za cloveka, ktory ma dobre referencie za vyssi plat, alebo zakazky teda odmietat ci presuvat na neskor. Nemozes ocakavat najvyssiu kvalitu od cloveka bez praxe, riadnych skusenosti (posles viacmenej decko same riesit zakazku, to bolo jasne, ze zavana pruserom).. nabuduce viac rozmyslaj, teraz si sa poucila a nastastie to nebolo nic kriticke

@dadis píše, že sa poteší, ak má zisk 100 eur. Čiže logicky, nemá na to, aby platila človeka. Veď ona nemá ani na to, aby riadne podnikala, ak takto zarába. Nepodniká sa preto, aby človek zaarobil 100 eur.

autor
17. sep 2025
@dadis

@dadis ja som ho neposlala riešiť zákazku, ja som ho poslala pre materiál mojim autom. Prebral štyri bedne a mal ich doniesť mne cesta asi 20km. Sadol si do krčmy s kamošmi a nechal auto aj s kľúčom v zapalovaní pri krčme. Parkoval z zákaze dostal papuče

melanta
17. sep 2025
@anonym_autor

@dadis ja som ho neposlala riešiť zákazku, ja som ho poslala pre materiál mojim autom. Prebral štyri bedne a mal ich doniesť mne cesta asi 20km. Sadol si do krčmy s kamošmi a nechal auto aj s kľúčom v zapalovaní pri krčme. Parkoval z zákaze dostal papuče

@anonym_autor A tá škoda 170 eur je čo konkrétne? Píšeš, že spôsobil škodu a stratila si zákazníka ale teraz píšeš, že dostal papuču. Čo je škoda 170 eur konkrétne? Lebo to si stále nenapísala napriek opakovanej otázke.

autor
17. sep 2025
@melanta

@anonym_autor A tá škoda 170 eur je čo konkrétne? Píšeš, že spôsobil škodu a stratila si zákazníka ale teraz píšeš, že dostal papuču. Čo je škoda 170 eur konkrétne? Lebo to si stále nenapísala napriek opakovanej otázke.

@melanta môj materiál čo bol v tým bedniach a 50 € za papuče

dadis
17. sep 2025
@anonym_autor

@melanta môj materiál čo bol v tým bedniach a 50 € za papuče

@anonym_autor A co sa stalo s tym materialom?

autor
17. sep 2025
@dadis

@anonym_autor A co sa stalo s tym materialom?

@dadis znehodnotil sa

dadis
17. sep 2025
@anonym_autor

@dadis znehodnotil sa

@anonym_autor Ja by som mu to stiahla z vyplaty a esre za ten den dala absenciu, pochybujem ze tskato troska sa bude niekde sudit..

anonym_c3fa33
17. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor takému debilovi by som tú škodu strhla, len by zhučalo. A musela by som sa veľmi premáhať, aby som mu poslala poslednú výplatu. Neboj sa, ten lúzer to vymáhať nebude. Akože si to zváž, ty budeš odtŕhať seba a tvojmu dieťaťu od úst, lebo je niekto nezodpovedná socka?

autor
17. sep 2025

Ja to už tak nechápem človek musí byť riadne zaškolení a mať o tom X papierov aby neparkoval v zákaze a neprekračoval povolenú rýchlosť v obci a nenechal firemné auto otvorené s kľúčom v zapalovaní stáť niekde na ulici?
Veď doteraz každý písal že nemôžem voči nemu nič...

dadis
17. sep 2025
@anonym_autor

Ja to už tak nechápem človek musí byť riadne zaškolení a mať o tom X papierov aby neparkoval v zákaze a neprekračoval povolenú rýchlosť v obci a nenechal firemné auto otvorené s kľúčom v zapalovaní stáť niekde na ulici?

@anonym_autor Ano, k nejakemu zosobneniu skody musi predchadzat skodova komisia bla bla bla.. strhni mu to a neries ho, haranta, nech sa s nim rodicia natahuju...

janagem
17. sep 2025

V rámci zákona? Nemáš právo mu strhnúť nič, ak nemáš skodovy zápis (kde j podpísaný aj on) a je tam presne vyčíslená škoda.

Ak to urobíš a bude sa súdiť, výhra on, nakoľko musí s touto zrážkou súhlasiť - alebo sa o nu musis súdiť ty ak nesúhlasí. V tvojej zmluve nie je nič o zrážkach O mzdy - nevidela som ďalšie papiere, keďže si ich sem nedala.

Ale. Ak to urobíš a on nie je zákonné zdatný tak ti to pravdepodobne prejde.

vroni
17. sep 2025
@anonym_autor

@vroni načo na mňa kydať keď stačí napísať že nemôžem nič nemám nárok na nič

@anonym_autor, ja na teba nekydam, snažím sa ti vysvetlit, že si z neznalosti stúpla na náramne tenký ľad. A že sa ti môže vypomstiť, že je protistrana síce tupa ale zato vychcana. Každý sa nejako učil a zacinal a skoro každý si pri tom občas nabil hubu.
A k veci: papuču a pokutu mu zosobnut môžeš, to nie je spôsobená škoda, to je priestupok, ktorý spôsobil a peniaze nejdú tebe ale štátnej pokladnici. Náhradu zničeného tovaru teoreticky nemôžeš. Otázka je, či sa ti chce vadiť s krcmovym mentálnom a risknes to napriek tomu, alebo vzniknutú škodu zoberieš ako svoje poučenie.

tiika
17. sep 2025

@anonym_autor podnikanie so sebou prináša risk aj straty, no nie každý mal vytvorené ideálne podmienky, a napriek tomu dokázal vybudovať úspešný podnik.
Tvoj zamestnanec išiel počas prace do krčmy, znehodnotil tovar, dostal pokutu. Nie je chybou, že si niekoho zamestnala, ale že si zamestnala jeho a podcenila vyber.
Tuto radu neber ako právnu. Avsak ten zamestnanec si je svojho činu vedomý. Myslis, že ma nejaké silne pravne povedomie, bude sa obracať na pravnika a súdiť pre 170€?
Normálne môžeš vyčísliť škodu, poslat mu ju spolu s ukončením PP a páskou so zrážkou. Avšak odvody určite zaplať z celej mzdy. Podľa všetkého vyzerá na typ, ktorý bude rad, ak dostane nejaké peniaze. Pokial by to začal riešiť súd, vtedy to doplať.

milanm12
17. sep 2025

Pokiaľ spôsobil škodu do 3 mesiacov od začiatku prác. pomeru tak mu nemôžeš dať žiadnu náhradu škody.

tiika
17. sep 2025
@milanm12

Pokiaľ spôsobil škodu do 3 mesiacov od začiatku prác. pomeru tak mu nemôžeš dať žiadnu náhradu škody.

@milanm12 nepoznam taký právny predpis, kde v zákone je to uvedené?

margotka17
17. sep 2025
@melanta

@anonym_autor ak sa rozhodneš zamestnávať ľudí, máš sa riadiť zákonmi. Zákony nezaujíma, či máš dieťa a že si s ním sama. Je tvoja zodpovednosť, aby si sa radila s právnikom, ak neovládaš pracovné právo. Neurobila si tak. A rovnako tak si sa rozhodla prijať niekoho bez adekvátnej praxe.

Opakovane neodpovedáš na otázky, či si zamestnanca riadne zaškolila. Z toho teda predpokladám, že si tak neurobila. Taktiež som sa ťa pýtala a neodpovedala si, či má zamestnanec podpísanú hmotnú zodpovednosť a ak nie, či vieš preukázať jeho zavinenie (za predpokladu, že bol zaškolený). Neodpovedala si, čiže predpokladám, že nie. Čiže zodpovednosť za škodu je na tvojej strane. Spôsobila si si ju právnou nevedomosťou a snahou ušetriť na nekvalifikovanom zamestnancovi. Je to ponaučenie do budúcna, že ak chceš zamestnávať ľudí, tak to musíš vedieť, alebo si zaplatiť niekoho, kto to vie.

@melanta ako môže mať človek po ukončení školy adekvátnu prax? Čiže podľa teba môžu byť zamestnaný len taký, čo majú adekvátnu prax? Ak pracoval s peniazmi, mal mať hmotnú zodpovednosť za prípadné spôsobené škody.

autor
17. sep 2025
@margotka17

@melanta ako môže mať človek po ukončení školy adekvátnu prax? Čiže podľa teba môžu byť zamestnaný len taký, čo majú adekvátnu prax? Ak pracoval s peniazmi, mal mať hmotnú zodpovednosť za prípadné spôsobené škody.

@margotka17 nie nepracoval so žiadnym i peniazmi

margotka17
17. sep 2025
@anonym_autor

@margotka17 nie nepracoval so žiadnym i peniazmi

@anonym_autor podľa mňa musi skodu nahradiť. Trvaj na tom.

princezna_bosorka
18. sep 2025

@anonym_autor ked sa nevyznas, chod s tym za pravnikom - aj s pracovnou zmluvou a detailami, co a ako sa stalo. Tuna ti kazdy dobre poradi a bude ti to na dve veci.

melanta
18. sep 2025
@margotka17

@margotka17 kde píšem, že musí mať človek prax? Nikde? Kládla som akurát tak autorke otázky, aby som analyzovala, čo sa udialo. Keby si ma poznala s diskusií o práci, tak by si vedela, že som nikdy nemala problém prijať človeka bez praxe, prijala som takých nespočetné množstvo, rovnako ako žien po dlhoročných rodičovských bez praxe. Takže čítaj a nepredpokladaj. Navyše, píšeš o peniazoch, pričom z diskusie je zrejmé, že peniaze zverené nemal. Čiže vyjadruješ sa bez toho, aby si čítala riadne celú diskusiu.

melanta
18. sep 2025
@margotka17

@anonym_autor podľa mňa musi skodu nahradiť. Trvaj na tom.

@margotka17 našťastie, pracovno právne vzťahy sa riadia zákonmi nie "podľa mňa".

melanta
18. sep 2025
@princezna_bosorka

@anonym_autor ked sa nevyznas, chod s tym za pravnikom - aj s pracovnou zmluvou a detailami, co a ako sa stalo. Tuna ti kazdy dobre poradi a bude ti to na dve veci.

@princezna_bosorka tu je množstvo ľudí, ktorí vedia poradiť, pretože majú skvelý prehľad, sú právnici, dobrí manažéri, úspešne podnikajú, zamestnávajú ľudí. Problém je, že tam kde je potrebná naozaj odborná rada, majú potrebu vyjadrovať sa laici bez akéhokoľvek odborného povedomia.

tiika
18. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nie, nepotrebuješ xy zaškolení, aby zamestnanec neporušoval povinnosti a predpisy, pretože podľa zákona vždy plati všeobecná zodpovednost. Napisem ti, čo je naozaj potrebné: pracovno-právny vzťah (zmluva, dohoda), najlepšie s náplňou prace; porušenie/zanedbanie povinnosti pri výkone prace či príkaze zamestnávateľa (viezol tovar,išiel do krčmy, namiesto do firmy); vznikla škoda (pokuta/papuča, znehodnotený tovar, dokumentácia); existuje priama súvislosť medzi tym, čo urobil a čo vznik škody spôsobilo (parkoval, kde nemal, nezabezpečil tovar); nedbanlivé (alebo úmyselne) zavinenie.
Problém nastáva v tom, že toto všetko ti bude na nič, pokial zamestnanec škodu neuzna a nezaplatí ju alebo nepodpíše zrážku zo mzdy. Ta musí byt na konkrétnu škodu a jej konkrétnu výšku, nemôže byt dopredu dohodnutá. Vtedy sa môžeš jedine obrátiť na súd, ale nie mu ju strhnúť zo mzdy.

margotka17
18. sep 2025
@melanta

@margotka17 kde píšem, že musí mať človek prax? Nikde? Kládla som akurát tak autorke otázky, aby som analyzovala, čo sa udialo. Keby si ma poznala s diskusií o práci, tak by si vedela, že som nikdy nemala problém prijať človeka bez praxe, prijala som takých nespočetné množstvo, rovnako ako žien po dlhoročných rodičovských bez praxe. Takže čítaj a nepredpokladaj. Navyše, píšeš o peniazoch, pričom z diskusie je zrejmé, že peniaze zverené nemal. Čiže vyjadruješ sa bez toho, aby si čítala riadne celú diskusiu.

@melanta áno, áno, už som prečítala všetko. Sorry

kikuska_wedge
20. sep 2025

@anonym_autor bez ohladu na to, ze nemas podpisanu dohodu o zrazke zo mzdy, by som si skodu uplatnila a niesla podnikatelske riziko, ze si mzdu bude vymahat.