Možnosti náhrady škody zamestnancom v skúšobnej dobe
Mám malú firmu, prvý krát sa mi stalo že som sama všetko nestíhlala, tak som na.odpurúcanie známeho prijala prvý krát zamestnanca. V skúšobnej dobe mal mať minimálnu mzdu, mladík ma velmi sklamal spôsobil mi škodu a včera už ani nenastúpil do práce. Telefón neberie, ani jeho rodičia mi nepomohli. Obávam sa, že keď sa poriadne porozhliadnem bude toho viac. Poštou som mu napísala že mu zrušíme pracovný pomer v skúšobnej dobe.
Prosím o radu aké mám možnosti náhrady škôd? Zrážkou zo mzdy? Dobre chápem že mu mám nechať životné minimum?
@anonym_autor, nevravím o zmluve, vravím o zodpovednosti za škodu. Ten článok zmluvy, ktorý si odfotila, je právne úplne irelevantný, mohla si tam kľudne napísať, že je zodpovedný za počasie a náladu susedov, bolo by to rovnako vymahatelne.
@vroni ten článok zmluvy - podla teba blaboly, je platne ustanovenie zákona, ktoré bez toho, aby bolo v pracovnej zmluve uvedené, plati pre všetkých zamestnancov bez rozdielu.
@tiika, nakoľko žiadnu ďalšiu dohodu, ktorá by to špecifikovala, nemajú, tak by s tým na súde neprešla. Ale samozrejme, že vymáhanie stoeurovej škody na súde je iluzórne.
@vroni akú ďalšiu dohodu? Zo zákona ako píšem vyššie sa vzťahuje všeobecná zodpovednost na každého jedného zamestnanca, nepotrebuje ziadnu ďalšiu špeciálnu dohodu, nemusí mat dohodu o hmotnej zodpovednosti. Potom už jedine dohoda o zrážke, lenže ta sa podpisuje až po vzniku škody.
@vroni akú ďalšiu dohodu? Zo zákona ako píšem vyššie sa vzťahuje všeobecná zodpovednost na každého jedného zamestnanca, nepotrebuje ziadnu ďalšiu špeciálnu dohodu, nemusí mat dohodu o hmotnej zodpovednosti. Potom už jedine dohoda o zrážke, lenže ta sa podpisuje až po vzniku škody.
@tiika, bol zamestnanec poučený, že musí tovar (alebo čo to bolo) dorucit v čase x na miesto y? Písomne zrejme nie. Odovzdanie auta asi tiež prebehlo na dobré slovo, zrážky zo mzdy sú až následok (nespisanej) škody. Proste zle karty.
@tiika, bol zamestnanec poučený, že musí tovar (alebo čo to bolo) dorucit v čase x na miesto y? Písomne zrejme nie. Odovzdanie auta asi tiež prebehlo na dobré slovo, zrážky zo mzdy sú až následok (nespisanej) škody. Proste zle karty.
@vroni to už sa týka dokazovania, nie naroku na nahradu škody, ano, cim viac dôkazov, tým lepšie. Avšak poučenie ti je na dve veci, rovnako odovzdávacieho protokol. Potrebuješ dokázať, kto a v akom stave prebral tovar v mieste x a kto a v akom stave doručil do bodu y (faktúra, dodaci list, výdajka, fotky, kamera, svedectva..).
Dôkaz, kto a v akom čase šoféroval a parkoval auto. Ak by tie dva dokumenty aj boli, nič neriešia a nedokazuju.
@vroni to už sa týka dokazovania, nie naroku na nahradu škody, ano, cim viac dôkazov, tým lepšie. Avšak poučenie ti je na dve veci, rovnako odovzdávacieho protokol. Potrebuješ dokázať, kto a v akom stave prebral tovar v mieste x a kto a v akom stave doručil do bodu y (faktúra, dodaci list, výdajka, fotky, kamera, svedectva..).
Dôkaz, kto a v akom čase šoféroval a parkoval auto. Ak by tie dva dokumenty aj boli, nič neriešia a nedokazuju.
@tiika, nárok ti je na dve veci, keď ho nevymozes. Ale pri škode o tejto výške to skutočne nie je relevantné. Autorka ma celkom dve možnosti, alebo sa na to vykasle alebo to riskne a náhradu škody si stiahne. V prvom prípade má istú stratu, v druhom môže skončiť bez straty alebo s niekolkonasobnou starou, ak je chlap vycurany magor. Faktom stále zostáva, že zamestnancov môžem brať až v okamihu, keď na to mám a dokážem si ich ustriehnuť.
@tiika, nárok ti je na dve veci, keď ho nevymozes. Ale pri škode o tejto výške to skutočne nie je relevantné. Autorka ma celkom dve možnosti, alebo sa na to vykasle alebo to riskne a náhradu škody si stiahne. V prvom prípade má istú stratu, v druhom môže skončiť bez straty alebo s niekolkonasobnou starou, ak je chlap vycurany magor. Faktom stále zostáva, že zamestnancov môžem brať až v okamihu, keď na to mám a dokážem si ich ustriehnuť.
@vroni v poriadku, s tým súhlasím. Vyjadrila som sa, že nepotrebuje xyz dopredu podpisanych dokumentov (v tejto konkretnej záležitosti), podstatnejšie je cosi iné.
@vroni v poriadku, s tým súhlasím. Vyjadrila som sa, že nepotrebuje xyz dopredu podpisanych dokumentov (v tejto konkretnej záležitosti), podstatnejšie je cosi iné.
@tiika, už slovickarime. Zo skúseností len tvrdím, že pre uznanie nároku škody je táto formulka v zmluve nepostacujuca, keď zamestnanec bude tvrdiť že škodu nezavinil, bol uvedený do omylu a podobne, ostane napriek tomu škoda zamestnávateľovi (okrem situácii, keď zasiahne napríklad polícia a pod). Tu ide o minifirmicku a de facto zanedbateľnú škodu (sorry, autorka), pochybujem, že jedna či druhá strana sa bude chcieť súdiť.

@anonym_autor je tu aj účtovné a daňové poradenstvo na koniku, nápis tam