icon

Možný návrat z PN a nový zamestnanec

littlel
7. sep 2023

Dobrý deň, chcela by som sa len informovať ohľadom návratu z PN do práce kvôli rizikovému tehotenstvu.
Ide o to, že pracujem v malej firme, kde som jediný zamestnanec.Momentálne som na PN kvôli hroziacemu potratu, pred 6 mesiacmi som prekonala missed abort v 9 tt, preto ma Dr. vypísal.Naozaj veľmi dúfam, že teraz to dopadne dobre a dieťatko donosím.Ale zaujíma ma keby som nedajbože ukončila PN a majiteľ už má nového zamestnanca, musí ma zobrať naspäť do práce? Podľa jeho slov by som už bola zbytočná, dvoch si nemôže dovoliť platiť.Je na to zákon, že ak mi dá výpoveď, dostanem odstupné, alebo to môže obísť a len mi ukončiť zmluvu z nadbytočnosti? Ďakujem za každú odpoveď.

viestta
7. sep 2023

@littlel mas TPP? Ak ano, tak bud sa ukonci PP dohodou (ako sa dohodnete a ci sa dohodnete aj na vyplateni odstupneho a preplateni mzdy, na ktoru by si mala narok kym by ti bezala vypovedna doba je uz na vas dvoch) alebo ti da vypoved a potom ti patria vsetky naroky zo Zakonnika prace, aj vypovedna doba aj odstupne podla odpracovanych rokov. Vypoved pre nadbytocnost nie je dovod aby si nemala narok na vypovednu dobu a odstupne.
Vsetko je to upravene v Zakonniku prace

kacena4
7. sep 2023

zalezi ako prijal noveho xamestnanci, ci na zastupovanie pocas PN alebo normalne a aku zmluvu mas ty

simca06022011
7. sep 2023

@littlel ostan na PN a nekomplikuj zivot nikomu :D vybavena vec... inak je to ak ako viesta pise.

littlel
autor
7. sep 2023

@viestta ďakujem pekne za vysvetlenie, lebo pochybujem, že by kvôli mne toho nového zamestnanca vyhadzoval, ale asi si to s ním musím ešte ujasniť, lebo rád špekuluje.

littlel
autor
7. sep 2023

@kacena4 ja mám tpp na neurčitú dobu.

littlel
autor
7. sep 2023

@simca06022011 no ja veľmi dúfam, že Pn nebudem musieť ukončovať a teda odídem na materskú.

simca06022011
7. sep 2023

tak porozmyslaj, preco by ho mal vyhodit, ked ho/ju zauci, bude spokojny a ty za chvilu odides zase, na matersku... ? nad tym nie je co spekulovat, ja byt na mieste zamestavatela, bud ti poviem, ostan na PN ako bolo v platne a potom si chod na MD/RD, alebo dame vypoved dohodou s rozumnymi podmienkami. TO je to co by som robila ja. Lebo sice zakonnik prace je fajn, ale fyzicky = ten clovek, podnikatel, nie je na gumicke aby skakal ako si kto zmysli a ani nekradne aby vyplacal tolko ludi/alebo tolko platov odstupne a podobne veci. Proste aj ludsky sa na to treba pozerat.
Tam kde je jeden zamestnanec iba, je to vzdy take dost komplikovane.. to je tiez dalsie specifikum... zle sa tam riesia taketo veci :(

kaktusik007
7. sep 2023

@littlel prosim Ta, co ta to vobec napadlo ze by si ukoncovala PN? jasne ze ostan az do nastupu na matersku, ved toto by si fakt iba komplikovala zivot vsetkym naokolo 🙂

lienka.7
7. sep 2023

@littlel nemusi ta zobrať naspäť a pravdepodobne už ani nezoberie. Prečo? Asi vieš aj sama veľmi dobre.
@simca06022011 ti to tu veľmi pekne napisala. Vždy je najlepšie sa dohodnúť k spokojnosti oboch strán.

littlel
autor
7. sep 2023

@kaktusik007 ja som sa zaujímala hypoteticky, keby to zase s bábätkom nedopadlo dobre, len v tom prípade.Čo dúfam, že sa nastane a nebudem to musieť vôbec riešiť , lebo pôjdem z PN na materskú.

kaktusik007
7. sep 2023

@littlel nemysli na take veci.

mamina7070
7. sep 2023

kludne mu moze dat tpp a teba preusti dohodou alebo nadbytocnost

tiez musi mysliet na seba