icon

Môžu ma vyhodiť kvôli manku v práci?

8. sep 2025

Ahojte, chcem sa s vami poradiť. V práci som mala prvýkrát manko 36 €, potom druhýkrát 21 € a tretíkrát 12 €. Dosť ma to mrzí, lebo sa to stalo nechtiac a nikdy predtým som takéto problémy nemala. Som pri pokladni 8 hodín v kuse, takže je to dosť náročné a asi sa tam stala nejaká chyba.

Bojím sa, či ma za to nemôžu vyhodiť. Máte niektorá skúsenosť s týmto?

Strana
z2
martinmmartin
8. sep 2025

mas furt ovela vacsiu hodnotu pre nich ako keby mali robit novy nabor furt

chrobak7
8. sep 2025

@anonym_autor Keď doplatíš, nie je problém.

Otázne je, či si vhodný človek na danú pozíciu, keď máš stále manko. Asi nie si typ na prácu s peniazmi. Ja by som ťa preradil na inú pozíciu.

anonym_60d208
8. sep 2025

Ja ked som robila za pokladnou pri uzavierke som doplatila rozdiel a nikto sa o tom ani nedozvedel. A je rozdiel ci robis v nejakej hornej-dolnej kde su radi, ze vobec niekoho nasli alebo vo velkom meste, vo velkom retazci kde ta lahko budu vediet nahradit ak sa ti to bude stavat castejsie. A vsetko je o ludoch na jednej predajni ta mozu hned vyhodit alebo preradit na druhej by nad tymi schodkami, zatial len mavli rukou.

anonym_58f7dc
8. sep 2025

A to sa ti ako podarilo ???

anonym_445e00
9. sep 2025
@anonym_58f7dc

@anonym_58f7dc aj ona je len clovek, moze sa pomylit/mylit. Nie je ai stroj. Je vystresovana, mame jej pomoct/povzbudit ju, naco taketo otazky?

spongebob1
9. sep 2025

@anonym_autor Chvalim Ta. Postupne sa suma znizuje, tento mesiac uz nebude ziadne manko. 👍
Sme ludia, kazdy sa myli.

anonym_88e33d
9. sep 2025

@anonym_autor mňa vyhodili za to, že som 2x zapísala zle tržbu. Žiadne peniaze nechýbali, len to bolo zle zapísané ( mne to všetko sedelo tak som nič neriešila).

autor
9. sep 2025
@anonym_58f7dc

@anonym_58f7dc No, ja sa snažím dávať veľký pozor, ale aj tak mám stále manko. Vždy je otvorená len jedna pokladňa a ostatné sú samoobslužné, na ktorých sa dá platiť iba kartou, takže tam chodí len pár ľudí. Sedieť 8 hodín pri pokladni je pre mňa dosť náročné, neustále sa sústrediť, a ešte k tomu mám na starosti aj samoobslužné pokladne.

melanta
9. sep 2025

Áno, môžu ť za to vyhodiť. Samozrejme, väčšina ti tu napíše, že no a čo, sme ľudia. Áno, sme. Ale v pokladni ti pokladňa ukáže, koľko zákazník platí aj koľko máš vydať. Nie je možné predsa, aby si zobrala od zákazníka menej ako má platiť a nie je možné, aby si mu vydala inú sumu, ako ti pokladňa ukáže. Takže ak si pozorná, na manko a k tomu opakované nie je dôvod. Ženy robia v pokladniach aj 12 hodinové smeny a manká nerobia. Čiže ak je pre teba táto práca náročná (máš na to nárok, je to v poriadku), zmeň ju, pýtaj sa do uličky, do údenín, do skladu. Nebudeš pod zbytočným stresom, ktorý teraz máš.

vladuska20
9. sep 2025

Tak aspon budes vediet,ze praca za kasou nebude pre teba to prave orechove.A skus sa uz popredu pokukavat po inej praci v predstihu.

patka06
9. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_58f7dc No, ja sa snažím dávať veľký pozor, ale aj tak mám stále manko. Vždy je otvorená len jedna pokladňa a ostatné sú samoobslužné, na ktorých sa dá platiť iba kartou, takže tam chodí len pár ľudí. Sedieť 8 hodín pri pokladni je pre mňa dosť náročné, neustále sa sústrediť, a ešte k tomu mám na starosti aj samoobslužné pokladne.

Môžu ťa vyhodiť, pretože sa manko opakuje.
Doplácaš ho zo svojho, neviem, či sa ti taká práca vôbec oplatí.Na tvojom mieste by som sama hľadala niečo iné alebo v predajni požiadala o preloženie z kasy.
@anonym_autor

januska12323
9. sep 2025

Áno môžu ťa vyhodiť keď vidno, že danú pozíciu nezvládaš. Pár centov, eur no dobre stane sa ale také sumy? Zle zadávaš údaje do pokladne?

madeincssr
9. sep 2025

@anonym_autor ja by som ta (po tejto tvojej otazke na MK) nevyhadzoval, lebo posobis ako seriozna dievka. Ak ti na tejto konkretnej praci zalezi, manko pri uzavierke doplat a casom to vychytas, vsetko chce len prax. Sama vidis, ze tie manka postupne klesaju.

anonym_58f7dc
9. sep 2025
@anonym_445e00

@anonym_58f7dc aj ona je len clovek, moze sa pomylit/mylit. Nie je ai stroj. Je vystresovana, mame jej pomoct/povzbudit ju, naco taketo otazky?

@anonym_445e00 ale nikto ju pre boha nebuzeruje zas je to obyčajná otázka nejdem sa jej tym vysmiať 🙈🙈

mariska1989
9. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a na tej kase robíš len ty ? . Ako ja viem ono pri vydavani sa vie urobiť chyba aj ked človek dava pozor . Radšej to rob tak ked to zoberieš do rúk tak až to ešte raz prejdeš zo zákazníkom. Neviem ako ti poradiť viac len proste dvojta kontrola .

anonym_58f7dc
9. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ak to manko si aj vrátila zo svojho až to máš ok ? Vie o tom niekto že to nesedí a si tam cely čas sama? Vydavaš podľa toho co ti kaša nahodi ?

kiki68
9. sep 2025

To nie su take velke sumy. Ked di 8 hod na kase, tak to sa s tym pocita. Lebo to je dlhy cas na kase. Aspon u nas riesili az take od 80eur. Lebo ten novy clovek nez sa zauci tiez nevies co spravi. U nas nova baba takto dala namiesto 130 iba 13 eur na terminal. Proste stava sa

kiki68
9. sep 2025
@melanta

Áno, môžu ť za to vyhodiť. Samozrejme, väčšina ti tu napíše, že no a čo, sme ľudia. Áno, sme. Ale v pokladni ti pokladňa ukáže, koľko zákazník platí aj koľko máš vydať. Nie je možné predsa, aby si zobrala od zákazníka menej ako má platiť a nie je možné, aby si mu vydala inú sumu, ako ti pokladňa ukáže. Takže ak si pozorná, na manko a k tomu opakované nie je dôvod. Ženy robia v pokladniach aj 12 hodinové smeny a manká nerobia. Čiže ak je pre teba táto práca náročná (máš na to nárok, je to v poriadku), zmeň ju, pýtaj sa do uličky, do údenín, do skladu. Nebudeš pod zbytočným stresom, ktorý teraz máš.

@melanta vies co, stava sa to, napr zlepene bankovky a pod. Ludia maju upatlane ruky a platia, mozes vytiahnut dve naraz. Ako moze sa to stat, moze to byt aj unavou. Na kase by sa mali striedat. Ked kasirujes 3 ludi za hodinu, ok, tam sa neunavis. Ale ked ides takto a este skaces k automatu, tak mas velku sancu nejakej chyby. Oni su si vedomi, ze 30-40 eur je mala suma a striedacka na kase ich vyjde o dost viac. Kto pracuje na kase, tak vie ake je lahke spravit chybu

melanta
9. sep 2025
@kiki68

@melanta vies co, stava sa to, napr zlepene bankovky a pod. Ludia maju upatlane ruky a platia, mozes vytiahnut dve naraz. Ako moze sa to stat, moze to byt aj unavou. Na kase by sa mali striedat. Ked kasirujes 3 ludi za hodinu, ok, tam sa neunavis. Ale ked ides takto a este skaces k automatu, tak mas velku sancu nejakej chyby. Oni su si vedomi, ze 30-40 eur je mala suma a striedacka na kase ich vyjde o dost viac. Kto pracuje na kase, tak vie ake je lahke spravit chybu

@kiki68 v reťazcoch bežne pracujú ženy 12 hodinové zmeny na pokladni a celé roky sa im žiadne manko nestane. Takže nesúhlasím. Jednoducho autorka buď nie je pozorná alebo to proste nie je práca pre ňu.

kiki68
9. sep 2025
@melanta

@kiki68 v reťazcoch bežne pracujú ženy 12 hodinové zmeny na pokladni a celé roky sa im žiadne manko nestane. Takže nesúhlasím. Jednoducho autorka buď nie je pozorná alebo to proste nie je práca pre ňu.

@melanta za 12 hodin nesedis 12 hodin nonstop na kase. Sedis dve hodiny a mas pauzu, ides robit nieco ine a potom zase.

anonym_28a5d0
9. sep 2025

A počas prestávky ťa niekto vystrieda? Ak áno, kontrolujte aj vtedy peniaze. Vydávaš "z hlavy" alebo zadávaš do pokladne koľko ti dali peňazí. Na konci nákupu sa dá do pokladne napísať koľko ti zákazník dal peňazí a napíše ti koľko máš vydať.
Držím palce.

jana_eyre_2
9. sep 2025
@anonym_58f7dc

@anonym_58f7dc takú otázku by som dala keby písala o 5000eurach.. manko 30€ pri 8h šichte a X ľuďoch, snáď nie je nič šokujúce.. 😉

anonym_58f7dc
9. sep 2025
@jana_eyre_2

@anonym_58f7dc takú otázku by som dala keby písala o 5000eurach.. manko 30€ pri 8h šichte a X ľuďoch, snáď nie je nič šokujúce.. 😉

@jana_eyre_2 bože môj 🙈🙈🙈 nepísala som to vobec v štýle že to je šokujúce normálna otázka že ako sa A pri čom to podarilo . Keby urobila 5000e manko tak tu nepíše že či jej hrozí vyhadzov to by sa s ňou uz nikto nebabral ale ono je tak ľudia nečítajú s pochopením druhých ľudí že ako to mohlo byť myslené

jana_eyre_2
9. sep 2025
@anonym_58f7dc

@jana_eyre_2 bože môj 🙈🙈🙈 nepísala som to vobec v štýle že to je šokujúce normálna otázka že ako sa A pri čom to podarilo . Keby urobila 5000e manko tak tu nepíše že či jej hrozí vyhadzov to by sa s ňou uz nikto nebabral ale ono je tak ľudia nečítajú s pochopením druhých ľudí že ako to mohlo byť myslené

@anonym_58f7dc tak si zisti čo znači, keď dáš tri otázniky ak nechceš aby tvoja otázka nevyznela rypavo..

jana_eyre_2
9. sep 2025
@melanta

@melanta moja svokra robila veľmi veľa rokov vedúcu v jednote a teda manko do 30€ bolo ešte bežné, že sa stávalo aj skúseným ženám, chyby nerobí len ten, čo spí 😉 dôležité bolo aby to zaplatili.. stáva sa, stres, únava a chyba sa urobí..

Keď som ja ako mladá pracovala v obchode stalo sa, že ma zlodeji zblbli a pri "rozmienani" ma okradli o 3000korun.. ani neviem ako sa to stalo, ale veľmi ma to vtedy rozplakalo keď som to pri počítaní kasy zistila.. pracovala som tam len pár mesiacov, bolo to chvíľu po maturite, bola som sama na prevádzke... Samozrejme som to zaplatila z vlastného, čo som vtedy mala dosť zle obdobie..

kiki68
9. sep 2025
@anonym_28a5d0

A počas prestávky ťa niekto vystrieda? Ak áno, kontrolujte aj vtedy peniaze. Vydávaš "z hlavy" alebo zadávaš do pokladne koľko ti dali peňazí. Na konci nákupu sa dá do pokladne napísať koľko ti zákazník dal peňazí a napíše ti koľko máš vydať.
Držím palce.

@anonym_28a5d0 vzdy musis zadat do pokladne, aspon ten system to inak nepusti u nas. A keby mam toto dokola, tak spravim to, co ked sme Mali taku podivnu zastupujucu kolegynu na prestavku. Ta Kassa umoznuje kedykolvek ju prepocitat. Sice to system zaznamena, ale keby sa mi opakuje problem, tak viem v aku hodinu tam ta kasa sedela na cent/ nesedela. A tym padom sa da urcit kedy sa co mohlo stat. Ako bezne sa to nerobi, ale ked je dovod tak ano. Kolegyne to tiez robia, ked napr nie su iste, ci sa nieco nestalo. Mali sme aj ludi, co sa chceli dostat do kasy. Proste rozne pripady

lubkavargova1
9. sep 2025

Tak vyhodit to nie, ale daju ti to doplatit, pokial mas zodpovednost...ale stava sa to. Ja som zazila, ze platila som a namiesto 20 eur mi vydala pokladnicka v Kauflande 50 eurovu bankovku, pozerala som ako puk, ze ja jej davam 20 ona mi vydava naspat 20+50....nasledne ona sokovane na mna....a ja ze "nejako vela mi davate"...no pot ju oblial a zmenila asi v sekunde vsetky farby od bielej po fialovu"....ale prisla veduca, prepocitali a sedelo potom tak ako to malo. No stava sa, ze sa pomylila v strese a v zhode lebo teda v retazcoch neskutocne na ludi tlacia ze do par minut nablokovat tovar a kolko poloziek musi prejst cez senzor do urciteho casu....hrozne nieco. Na toto som tiez uz raz vyskocila na pokladnika ze mi dvakrat nablokoval nieco (nebola to mala polozka) ze laskavo nech spomali lebo ja toto rozhodne nebudem platit do plusu a potom cakat na storno a tieto bludy...a to tiez ako hadzali s tovarom...ale to je na inu debatu.

tiika
9. sep 2025

@anonym_autor nebudem písať svoj názor, ale odpoved. Áno, môžu ta vyhodiť z dôvodu, že opakovane neplnis dostatočne svoje prac.povinnosti, pred tým by malo byt aspoň jeno upozornenie a primeraná doba na odstránenie nedostatkov. To už záleží, ako to maju nastavené u vás vo firme.
Neviem, či je možné okamžite skončenie, malo by to byt uvedené v nejakom internom predpise, kolektívnej zmluve, skús pozrieť. Ale ide o manko, nie kradez, takze skôr nie.

anonym_58f7dc
9. sep 2025
@jana_eyre_2

@anonym_58f7dc tak si zisti čo znači, keď dáš tri otázniky ak nechceš aby tvoja otázka nevyznela rypavo..

@jana_eyre_2 rypavo ??? Moja drahá ja používam tie ??? Alebo ... alebo !!! Od roku 2000 ked som si prvý x založila účet na azete a nemám potrebu za 3 otázniky schovávať rypanie a nepoužívam to sama ale milión ľudí ďalších takže si schovaj to svoje rypanie do kapsy a daj už pokoj. Pekný vecer ti prajem 👋

jana_eyre_2
9. sep 2025
@anonym_58f7dc

@jana_eyre_2 rypavo ??? Moja drahá ja používam tie ??? Alebo ... alebo !!! Od roku 2000 ked som si prvý x založila účet na azete a nemám potrebu za 3 otázniky schovávať rypanie a nepoužívam to sama ale milión ľudí ďalších takže si schovaj to svoje rypanie do kapsy a daj už pokoj. Pekný vecer ti prajem 👋

@anonym_58f7dc a od roku 2000 nevieš komunikovať bez podráždenia? Daj už pokoj píšeš niekomu kto ti raz, normálne a slušne oponoval na tvoju otázku..

Strana
z2