Môžu mi odhaliť prácu na čierno?
Ide o to, ze som teraz 2 mesiace na urade prace, pocas toho som bola asi 3x na natacani ako komparz. Par ludi o tom vie. Ak by ma nahlasili na urade, automaticky ma vyradia, alebo mi to musia aj dokazat, resp. prichytit ma ,,pri cine" ?
Aby som to lepsie vysvetlila.... dlho som pracovala v jednej firme, teraz beriem podporu, tak som si chcela toho pol roka oddychnut, hlavne psichycky, a ten komparz mi prisiel ako fajn spestrenie,lenze mam teraz obavu ci ma niekto nenatre, a ako to vlastne funguje. To len tak niekto pride a zradi ma, alebo ma musia aj nachytat na tom natacani, ako to vlasnte je ?
Ďakujem.
@janickacrazy toto jej nepomôže lebo dohoda musí byť na úrad doložená deň vopred ako začne platiť.
Vyradená by si bola predsa len na obdobie kedy si mala zmluvu a následne po skončení sa zas zaeviduješ a pokračuješ v poberaní podpory.
@9lf9 no veru, to máš pravdu, to som si neuvedomila
par ludi o tom vie? Ty si to povedala par ludom. Ale co druha strana s ktorou si zmluvu podpisala? Clovek s ktorym si to podpisovala, uctovnicka, mzdarka, personalistka. Podla mna o tej zmluve vie omnoho viacej ludi, ako si myslis....
Odpoveď na tvoju otázku: ak sa to náhodou dozvedia, môžu si vyžiadať zmluvu z druhej strany. Tá im ju doručí a vyradená budeš, plus sa budú riešiť dôsledky.
píšu tu zase ľudia, ktorí v živote neboli na komparz. komparz funguje tak, že prídete tam, na konci podpíšete zmluvu, dajú vám hotovosť a dovidenia. je to umelecká zmluva, čiže dane by si mal každý odviesť sám, pričom do 350€ ročne myslím nie je potrebné z príležitostnej práce nič odvádzať. keďže z tvojej zmluvy sa neplatia žiadne dane ani odvody, nič im nevyskočí a je to v pohode.
@dante99 ano no ved to. Oni to nehlasia do socialnej poistovne, na tie komparzy chodi kopa ludi, neviem kedy by mali cas toto riesit ked denne sa tam premelie kopa ludi.. tak neviem .
@barborachors presne to viem aj ja ze plno ludi co su na urade takto chodia, ako to ze im na to nepridu ? Lebo agentura to asi nikde nehlasi...
Nie je na škodu si pozrieť mamickovske stránky tu sa pácha aj nekala činnosť , aj čierny a šedý trh a ešte sa verejne priznaju tí ľudia čo robia . To je iné ostré rizoto. Týchto by som nechcela ako partakov, by sa priznali aj k tomu čo nerobia . Prosto párty.
@dante99
Z príležitostných príjmov na základe ZMLUVY je potrebné podať daňové priznanie a zdravotná poisťovňa vykoná ročné zúčtovanie, čiže môže vyjsť aj nedoplatok. Aspoň tak to bolo niekoľko rokov dozadu.
Pri niektorých druhoch umeleckých príjmov sa uplatňuje zrážková daň.
Odporúčam autorke nech si pozrie zmluvu, teoreticky tam môže byť zmienka o prípadnom podaní daňového priznania. To ale nič nemení na tom, že mala oznámiť zmluvu na úrade práce.
Ako ste to riešili?Lebo tiež mám ísť na komparz a tiež som na úrade prace

No tak sa skús s tou firmou dohodnúť, či by ti tú zmluvu neprehodili na dohodu o vykonaní práce, ak sa to vôbec ešte dá. Inak to aj tak na úrade zistia a budeš mať problémy. Zbytočne prídeš o podporu.