Môžu počas PN skrátiť dovolenku?
Dobrý deň chcem vás poprosiť o pomoc. Som na PN od februára tohoto roku a počas PN mi začali krátiť dovolenku? Môžu? Ďakujem
v zmysle Zákonníka práce §109 zamestnávateľ môže krátiť dovolenku za prvých 100 zameškaných dní o 1/12 z celoročného nároku a za každých ďalších 21 dní o ďalšiu 1/12. Dovolenku je možno krátiť aj z dôvodu dlhšej PN. Pri posudzovaní krátenia dovolenky sa berie do úvahy každý rok samostatne. Ak má zamestnanec zameškaných 187 dní, skráti sa mu dovolenka o 5/12. Ak má zamestnanec nárok napr. na 20 dní dovolenky, skráti sa mu dovolenka: 20/12*5 = 8,5 dňa.
ano mozu kratit
@tanyan no zvyčajne nabehne celý nárok, ale to neznamená ze ta dovolenka patrí zamestnancovi. V tomto konkrétnom prípade nepatrí a keď mzdarka si to všimla tak urobila poriadok... Ako píšem, v tomto prípade patrí dovolenka len za mesiac január, nič sa nekrati... Len ak mzdarka dala personalisti ku do kopy tak zadávateľka tam mali ostať cca 2 dní dovolenky podľa ročného nároku.
A to nejde o krátenie ale o úpravu nároku.
@zalka pokiaľ viem tak človek musí odpracovať dva mesiace aby vôbec vznikol nárok. Ak je stále PN a bude do konca roku nevznikne jej nárok vôbec. Je to v zakonniku
@uzivajden25h na to aby mal nárok na 1/12tinu dovolenky musí odpracovať 21 dní §105.
Na to aby mal nárok na 2/12tiny dovolenky musí odpracovať 42 dní ..
aby mal nárok na celoročnú dovolenku musí odpracovať 60 dní §101.
Neviem aký zákonník čítaš ty, ja slovenský. A ak by sa zadávateľka vrátila do práce teraz a odpracovala do konca roka tak nárok by mala možno aj na celoročnú dovolenku, ale krátenú podla §109
Prosím, moc tomu nerozumiem..Ja som bola v roku 2024 PN 10 mesiacov a dva mesiace v práci. ,Skrátili mi dovolenku o 21 dní .Je to ok?
@trefenamona áno lebo si nemala odrobenych 60 dní. TKze ti patrí dovolenka len za odpracované dní TJ 4 dní cca

ak za rok neodpracuješ 100 dní tak sa dovolenka môže krátiť za prvých 100 dní o 1/12 a o každých ďalších 21 dní tiež o 1/12