icon

Môžu tehotnej žene zrušiť pracovné miesto?

nataliik
25. jún 2025

Zdravím,
Potrebujem poradiť, či mi môžu zrušiť pracovné miesto. Som ešte na Rd, ale mala nastúpiť do práce v july, len som opäť tehotná. Oznamila som to a teda mi zamestnavatel oznamil, že na pôvodnú pozíciu nenastúpim, na náhradnú, čo som mala, tiež nie, lebo by bolo vraj zbytocne zaucanie, tak si mam vyčerpať dovolenku a potom vybaviť na 2 mesiace pn.
Keď som odmietla pn s tým, že preco by som si mala ja znížiť mzdu, keď oni pre mňa nemajú pracu, tak odpoveď bola, že mi zrušia pracovné miesto.
A nasla som len ,že môže iba v prípade zrušenia zamestnávateľa alebo jeho casti alebo ti musí ponuknut adekvátnu náhradu prace, co mi neponukol.
Takže môže mi zrušiť pracovné miesto?
Ďakujem

mimaapeto
25. jún 2025

máš len 2 mesiace do pôrodu? alebo prečo 2 mesiace PN? zrušiť miesto môžu len na to zrušené miesto nemôžu zobrať nikoho iného...dovolenka ti nenabehla počas MD ?

tiika
25. jún 2025

@nataliik Zrušiť miesto môžu. Ale ak si na RD, si v ochrannej dobe a nemôžu ti dať výpoveď z tohto dôvodu a ukončiť s tebou PP (len pri zrušení zamestnávateľa či jeho časti). To sú dve rozdielne veci.
Dovolenku ti môžu urcit čerpať. Avsak nariadiť ti, aby si ísla na PN, to čo už je?! Nie, skratka nepôjdeš, lebo predsa nie si chorá. Ak pre teba nemajú inú prácu, neoplatí sa im ta zaucat, je to prekážka na strane zamestnávateľa. Môžu ta teda nechať doma s tým, že budeš poberať nahradu mzdy.

lienka.7
25. jún 2025

@nataliik miesto ti zrušiť môžu. Ponúknu ti náhradu, nezoberies, tak skončíš s výpoveďou.

tarvika
25. jún 2025

ak dostanes vypoved, bude aj odstupne. nenechaj sa obabrat.

nataliik
autor
25. jún 2025
@mimaapeto

máš len 2 mesiace do pôrodu? alebo prečo 2 mesiace PN? zrušiť miesto môžu len na to zrušené miesto nemôžu zobrať nikoho iného...dovolenka ti nenabehla počas MD ?

@mimaapeto lebo cca 2 mesiace by mi minuli dovolenku a na zbytok do materskej, aby som si ja vzala pn

nataliik
autor
25. jún 2025
@mimaapeto

@mimaapeto a keď na tom mieste mam za seba kolegyňu? Ale to isté miesto - názov aj oddelenie

nataliik
autor
25. jún 2025
@tiika

@nataliik Zrušiť miesto môžu. Ale ak si na RD, si v ochrannej dobe a nemôžu ti dať výpoveď z tohto dôvodu a ukončiť s tebou PP (len pri zrušení zamestnávateľa či jeho časti). To sú dve rozdielne veci.
Dovolenku ti môžu urcit čerpať. Avsak nariadiť ti, aby si ísla na PN, to čo už je?! Nie, skratka nepôjdeš, lebo predsa nie si chorá. Ak pre teba nemajú inú prácu, neoplatí sa im ta zaucat, je to prekážka na strane zamestnávateľa. Môžu ta teda nechať doma s tým, že budeš poberať nahradu mzdy.

@tiika áno toto som im presne povedala a odpoveď od nich bola len, že tak vám zruším miesto a hotovo. S dovolenkou som problém nemala, len s tou pn.

nataliik
autor
25. jún 2025
@lienka.7

@nataliik miesto ti zrušiť môžu. Ponúknu ti náhradu, nezoberies, tak skončíš s výpoveďou.

@lienka.7 náhradu žiadnu pre mňa nemaju. Ja som administratívny pracovník a ponúkli mi iba miesto vo vyrobe. Lenže tam sú rizika hluk, prasnost atď. A to sa mi ako tehotnej nehodi.

nataliik
autor
25. jún 2025
@tarvika

ak dostanes vypoved, bude aj odstupne. nenechaj sa obabrat.

@tarvika to možno áno, ale tam budu tiež spekulovat. Som tam zamestnaná od 2017, lenže firma ma podfirmu, ja som mala zmluvu v tej podfirme a po 5 rokoch mi menili a dali novú zmluvu na hlavnú firmu (lebo som bola cez nejaký projekt a museli to tam už zrusit), takže to odstupné bude tiež mensie.

lienka.7
25. jún 2025
@nataliik

@lienka.7 náhradu žiadnu pre mňa nemaju. Ja som administratívny pracovník a ponúkli mi iba miesto vo vyrobe. Lenže tam sú rizika hluk, prasnost atď. A to sa mi ako tehotnej nehodi.

@nataliik nemôžu ti ponúknuť miesto vo výrobe, keďže mas zmluvu na administratívu. Keď si oznámila nástup do prace, na ťahu je zamestnávateľ. Ty čakaj.
Dovolenku ani PNku ta donútiť si vziať nemôže.

tiika
25. jún 2025
@lienka.7

@nataliik nemôžu ti ponúknuť miesto vo výrobe, keďže mas zmluvu na administratívu. Keď si oznámila nástup do prace, na ťahu je zamestnávateľ. Ty čakaj.
Dovolenku ani PNku ta donútiť si vziať nemôže.

@lienka.7 dovolenku nemôže nútiť si vziať (určiť čerpanie)?
To už odkedy? 😅

tiika
25. jún 2025
@nataliik

@tarvika to možno áno, ale tam budu tiež spekulovat. Som tam zamestnaná od 2017, lenže firma ma podfirmu, ja som mala zmluvu v tej podfirme a po 5 rokoch mi menili a dali novú zmluvu na hlavnú firmu (lebo som bola cez nejaký projekt a museli to tam už zrusit), takže to odstupné bude tiež mensie.

@lienka.7 nemôže skončiť výpoveďou.
@nataliik počas MD, RD, ak si tehotna, si v ochrannej dobe par.64 - Zákaz výpovede. Môžu ti dať jedine dohodu o skončení PP z dôvodu zrušenia prac.miesta (skutočného, nie že tam za teba pracuje náhrada), ponuknut aj vyššie odstupne nad rámec zákonného (teda napr. i s prihliadnutím na odrobene predchádzajúce roky v tej dcérskej firme), inak to môžeš avšak nemusíš podpísať.

nataliik
autor
25. jún 2025
@tiika

@lienka.7 nemôže skončiť výpoveďou.
@nataliik počas MD, RD, ak si tehotna, si v ochrannej dobe par.64 - Zákaz výpovede. Môžu ti dať jedine dohodu o skončení PP z dôvodu zrušenia prac.miesta (skutočného, nie že tam za teba pracuje náhrada), ponuknut aj vyššie odstupne nad rámec zákonného (teda napr. i s prihliadnutím na odrobene predchádzajúce roky v tej dcérskej firme), inak to môžeš avšak nemusíš podpísať.

@tiika ďakujem. To zrušenie miesta mi chcú dat po nastupe. Ak teda si nevybavim nedobrovoľne pn, ktorú samozrejme nechcem, keď nepotrebujem

tiika
25. jún 2025
@nataliik

@tiika ďakujem. To zrušenie miesta mi chcú dat po nastupe. Ak teda si nevybavim nedobrovoľne pn, ktorú samozrejme nechcem, keď nepotrebujem

@nataliik ak ti dajú výpoveď, môžeš namietať jej platnost, ak dohodu, môžeš zvážiť suhlas s nou. Zamestnávateľa si informovala o tehotenstve pisomne? To, že chcú, aby si išla na PN, máš niekde pisomne napr.v emaily, SMS? Možno by si si prip.rozhovory mohla nahrávať, ak by to aj priamo nepoužijes ako dôkaz, môžeš využiť informácie, prepis, ich presne vyjadrenia. Ak chceš a budeš potrebovať, môžeš mi potom pokojne napísať.

lienka.7
25. jún 2025
@tiika

@nataliik ak ti dajú výpoveď, môžeš namietať jej platnost, ak dohodu, môžeš zvážiť suhlas s nou. Zamestnávateľa si informovala o tehotenstve pisomne? To, že chcú, aby si išla na PN, máš niekde pisomne napr.v emaily, SMS? Možno by si si prip.rozhovory mohla nahrávať, ak by to aj priamo nepoužijes ako dôkaz, môžeš využiť informácie, prepis, ich presne vyjadrenia. Ak chceš a budeš potrebovať, môžeš mi potom pokojne napísať.

@tiika no samozrejme, rad jej tajne si niečo nahrávať bez vedomia zamestnávateľa... dopúšťa sa trestného činu mimochodom a v konaní je to aj tak nepoužiteľné. Naopak, zamestnávateľ na nu môže podať TO.
Miesto jej normalne zrušiť môže, premenuje jej pozíciu a je to. Taktiez čerpanie dovolenky jej musi nariadiť, aké oznámiť musi min. 2 týždne vopred, ktoré musí aj odôvodniť mimochodom. Dôvodom na nariadenie čerpania dovolenky nie je ze nemá pre nu miesto/pracu. PNku jej nanutit nemôže, co pôjde za jej lekárom, keď raz ona nechce?

nataliik
autor
25. jún 2025
@tiika

@tiika nemám písomne, telefonovali sme spolu. Nahrávať sa mi neoplati, aj tak sa to nedá pouzit potom.
Dakujem

kris_tin257
25. jún 2025

Skúsenosť, kamarátka bola tehotná a robila v štátnej správe, mesiac pred nástupom na materskú jej zrušili pracovné miesto a ona prišla o robotu. Miesto niekoľko mesiacov neobsadili (myslím pol roka) a potom ho znovu obsadili

tiika
25. jún 2025
@nataliik

@tiika nemám písomne, telefonovali sme spolu. Nahrávať sa mi neoplati, aj tak sa to nedá pouzit potom.
Dakujem

@lienka.7
@nataliik čítaj s porozumením. Nepíšem, aby si použila nahrávku, ale aby si mala informácie, niektoré vyjadrenia, mohla si urobit poznámky. A to pre svoje účely môžeš vypísať, ak nesiris zvukový záznam. Ide pri tom o tvoju potrebu sa brániť v spore, zaznamenať, čo bolo povedané.
Nad trestno-právnou rovinou sa da uvažovať, až keď je záznam poskytnutý tretej strane.
Okrem toho v niektorých prípadoch napr. občiansko súdnom (nie trestnom) konaní je možné použiť takúto nahrávku i ako dôkaz. Po teste proporcionálny sa posúdi jej vhodnosť. Je možné kvôli zisteniu skutkového stavu určiť, že toto právo ma prednosť pred pravom osôb na ochranu súkromia najmä vtedy, keď druha strana nekoná súkromne, takze tieto prejavy nie sú súkromnej povahy ale verejnej, je napr. v pozícii zamestnávateľa, obchodu.

tiika
25. jún 2025
@lienka.7

@tiika no samozrejme, rad jej tajne si niečo nahrávať bez vedomia zamestnávateľa... dopúšťa sa trestného činu mimochodom a v konaní je to aj tak nepoužiteľné. Naopak, zamestnávateľ na nu môže podať TO.
Miesto jej normalne zrušiť môže, premenuje jej pozíciu a je to. Taktiez čerpanie dovolenky jej musi nariadiť, aké oznámiť musi min. 2 týždne vopred, ktoré musí aj odôvodniť mimochodom. Dôvodom na nariadenie čerpania dovolenky nie je ze nemá pre nu miesto/pracu. PNku jej nanutit nemôže, co pôjde za jej lekárom, keď raz ona nechce?

@lienka.7 zrušenie miesta nie je len o tom, že sa premenuje pozícia, dôležitá je charakteristika prace a jej napln, čo sa nie vždy da urobit.
Nikdy som nepočula o tom, že by musel zamestnávateľ odôvodniť určenie dovolenky. Môžeš napísať zdroj, ustanovenie, z ktorého čerpáš takúto informáciu? Inak je to tvrdenie ničím nepodložené a nepravdivé.

mogaa
25. jún 2025

normálne môžu zrušiť aj miesto tehotnej.....len zmenia organizačnú štruktúru a miesto inak nazvú.....