Mám po nástupe do práce po RD nárok na odstupné v prípade výpovede?

emja0823
2. dec 2019

Ahojte, prosím Vás, potrebujem poradiť. Som na rodičovskej dovolenke a končí mi v januári 2020. Moje pracovne miesto je zrušené. Zamestnávateľ mi volal, že ak nastúpim, budem preradená na inú prácu s nižšou mzdou, lebo je pracovne miesto zrušené. Nástup mám zrealizovať až v máji lebo mám najprv vyčerpať nevyčerpanú dovolenku. Ak nesúhlasím, ukončíme pracovný pomer dohodou. Ja nechcem pracovať u neho s nižšou mzdou. Ako mám postupovať, ak chcem, aby mi dal výpoveď zamestnávateľ aj s odstupným. Mam na to vôbec zo zákona právo. Ďakujem za každú cennú radu.

sapetka
2. dec 2019

@emja0823 to aj mna zaujima😊

mogaa
2. dec 2019

@emja0823 tak môže ti dať výpoveď z org.dôvodov(zrušenie miesta) a vo výpovedi zo zákona odstupné 2mesiace, príp.viac ak to má uvedené podľa odrobených rokov....ale ak ti dá výpoveď, prídeš o maximálnu podporu. Ak skončíš PP dohodou , RD sa ti skončí 10.1. a ty ukončíš pomer k 12.1.-ten 1deń čerpáš dovolenku a ostatnú ti preplatí - a máš maximálnu podporu.....musíš si vyrátať čo sa ti oplatí viac,,,,on ak bude chcieť ušetriť na odstupnom tak ti dohodu podpíše a aj ti preplatí ostatnú dovolenku.....treba si to prerátať čo je pre teba výhodnejšie(podľa príjmu)

emja0823
autor
2. dec 2019

@mogaa ďakujem za radu. Ja poberám počas MD aj opatrovateľský príspevok,čiže nárok na podporu určite nemám, mne len ide o to, aby som dostala adekvátnu prácu a mzdu predošlej pred MD a nie ako mi on ponuka nižšiu mzdu aj zaradenie alebo dohodou z mojej strany výpoveďou. Čiže keď to dobre chápem, mne patrí práca ako mám v pracovnej zmluve a to že jeho miesto sa zrušilo mna zaujímať nemusí, nech mi dá prácu v takej mzde ako pred MD. Alebo odstupné 3 mesiace plus preplatenie dovolenky 62 dni.

mogaa
2. dec 2019

@emja0823 štandardné odstupné pri rušení prac.pozície sú 2mesiace, viac je len ak je to uvedené v kolektívnej zmluve....Takže ak pre teba nemá inú prácu s ktorou musíš súhlasiť tak máš nárok na odstupné a ano dovolenku ti buď preplatí alebo ju po skončení RD vyčerpáš(opäť ti ju platí) , záleží ako bude formulovaná výpoveď, prípadne to d podpísať dohodu - tú podpíš len ak tam bude uvedené aj to odstupné

emja0823
autor
2. dec 2019

@mogaa veľká vďaka