icon

Môžu zamestnávatelia znevýhodniť rodičov pri benefitoch?

maty111
15. apr 2024

Ahojte, v praci nam vymysleli benefit: 3 dni volna pre toho kto si neminie viac nez 50% naroku na lekara/sprievod. Možu nas rodicov takto znevyhodnit? Kedze je to zo zakona dane ze na to mame narok moze to byt ako podmienka splnenia benefitu?

janai1
Odpoveď bola odstránená
ivuska027
15. apr 2024

Bezdetny má 3 dní lekára a 3 dni volna ako bonus. Dokopy 6.
Ty máš 7+7, teda 14. Ak by si minula 7, dostaneš 3 bonus, dokopy 10. O akom znevyhodnení presne hovoríš? 🙄🤔

ivuska027
15. apr 2024

Dokonca tomu bezdetnemu sa oplatí viac vycerpat vsetkych 7 Péčok.

nelca84
15. apr 2024

@maty111 vsak narok mas, nejde o ziadne znevyhodnenie. Benefit je nieco navyse, co nie je narokovatelne. Neprides o noc, co je dane zakonom a je dost pravdepodobne, ze tak ci tak si vyberies viac volna ako ten bezderny...

cookie29
15. apr 2024

a v com si konkretne znevyhodnena? Lebo mne to nie je jasne...

katka700
15. apr 2024

@maty111 Sr*t takéto "benefity". Odpoveď na tvoju otázku, diskriminácia to nie je, benefit motivuje k zanedbávaniu zdravia všetkych zamestnancov bez ohľadu na rodinný stav.

melanta
15. apr 2024

Ale tu nejde o žiadne znevýhodnenie. Tu ide o benefit nad rámec ostatného. Benefity nárokovateľné nie sú a ty ako rodič nie si znevýhodnená, že benefit získať nemôžeš. Ani nie je určené, že nemôžeš nevyužiť to, na čo máš nárok.
To isté by mohli povedať pracovníci, že sú znevýhodnení, pretože tí, ktorí robia viac a lepšie, majú odmeny nad rámec fixnej mzdy.

melanta
15. apr 2024

@katka700 prečo by to malo motivovať k zanedbávaniu zdravia? Tu nájdeš množstvo diskusií, kde ženy chcú celodenný paragraf kvôli pol hodine u lekára. Tieto tzv. paragrafy sú extrémne zneužívané. Starať sa o zdravie a pritom nevyužiť všetky paragrafy sa nijak nevylučuje. Navyše, deti majú zväčša dvoch rodičov, nemusí všetky paragrafy s deťmi riešiť matka, môže aj otec.

anickaaa6aaa
15. apr 2024

@ivuska027 len pre upresnenie. aj bezdetný má nárok na 7+7 čiže na seba a na rodinného príslušníka - to nemusia byť len deti...

zmrzlinka2021
15. apr 2024

@maty111 Ved paragraf si mozes vziat aj bezdetny, takze nie, netyka sa to iba rodicov.

letmebe8
15. apr 2024

Nechapem, ako su tu rodicia znevyhodneny?

januska12323
15. apr 2024

Motivujú zamestnancov aby menej chýbali a za to dostanú 3 dni voľna, čo je na tom zlé? Tie tri dni môžeš potom využiť na lekára pre deti, ktorého si neminula predtým.

luliu
15. apr 2024

@ivuska027 aké 3+3, každý má nárok na 7+7

A autorka - nie, určite to nie je znevyhodnenie. Rovnako to platí pre teba ako pre každého, prečo by si mala mať iné podmienky ako nerodic? To by bola diskriminácia.

ljzozv
15. apr 2024

@luliu
@anickaaa6aaa ona rozpísala možnosti na tie tri dni voľna, ak si človek minie len 50 percent péčok /čiže tie tri dni/, nie že má nárok len na tri dni lekára.

gabinkomisko
15. apr 2024

čiže dobre tomu rozumiem, ušetrím zamestnávateľovi 7 dní a ako bonus dostanem 3 dni voľna? či som už načisto sprostá? a v čom je ten benefit?

nelca84
15. apr 2024

@katka700 velmi zly pristup, ak to takto vnimas tak je to smutne. Nie, nemotivuje to k zanedbavaniu zdravia. Su ludia, ktori chodia malo k lekarom alebo si vedia poriesit lekarov mimo pracovneho casu, pre nich je urceny tento benefit. Ti, co k lekarom chodia vela, maju na to zo zakona narok a to volno si vycerpaju na lekarov 🤷‍♀️ aky v tom vidis problem? Jedine, ze by si bola z tych, co cerpaju celodenne paragrafy kvoli hodinovej preventivke....

mirkam3
15. apr 2024

@maty111 Tak, ako tebe môže starostlivosť o seba a často choré deti (čo je samozrejme priorita) znemožniť vyčerpať toto “extra volno”, tak isto môže opakovane ochorieť a prísť o benefit bezdetný kolega. V čom akože vidíš nevýhodu? Ja som napr čerpala minuly rok na návštevy lekára len pár hodín v roku, takze mna by to potešilo (nemá ma to motivovať zanedbávať zdravie pre boha! To už fakt môže takto interpretovať len niekto kto nemá všetkých 5 pokope…)… pre dámy, ktoré tuto na koňovi denne zisťujú ako využiť system, bude tento benefit samozrejme bezvýznamný..,

0silvia0
15. apr 2024

@maty111 podla mna je to super kompenzacia pre mladych, bezdetnych, ktori nemusia behat tolko po lekaroch ako matky s detmi. Ved oni tie chybajuce matky s detmi spravidla zastupuju, tak nech maju aj oni volno, ked nevyuzivaju paragrafy

majka36912
15. apr 2024

Mne by tento benefit padol zadobre, kedze lekarov si vybavujem v drvivej vacsine mimo pracovnej doby, alebo mam max. 2 paragrafy rocne. Nebrala by som to vobec ako znevyhodnenie...dost vela krat taham za kolegyne, co maju nonstop chore deti a tiez sa necitim byt kvoli tomu diskriminovana.

buberova
15. apr 2024

To je pointa benefitov. Veľa firiem má dochádzkový bonus, napríklad, ak v danom mesiaci nemáš PN, OČR ani paragraf, dostaneš nejakú finančnú prémiu. Áno, ja mám nárok chodiť na PN, zamestnávateľ mi v tom nebráni. Ale odmení tých, za ktorých potom netreba nadrábať

katka700
15. apr 2024

@melanta Máš pravdu, že tieto paragrafy veľa ľudí "mylne" považuje za narokovatelnu dovolenku, ale dávať 3 dní voľna navyše pri 50% nevycerpanych paragrafoch za nejaky úžasny benefit nepovažujem.
Známej syn vážne ochorel a skončil na polovičnom ID ako následok toho že firma kde pracoval podmienovala zvýšenie platu rokom odpracovanym bez PNky a návštev lekára. Preto som voči tomuto typu "benefitov" veľmi skepická.

cookie29
15. apr 2024

@katka700 toto je ale ina situacia a limit legalne... na druhej strane, vela ludi system zneuziva... hodim si paragraf na cely den kvoli chvilke u lekara

ivuska027
15. apr 2024

@anickaaa6aaa mas pravdu, to som si neuvedomila 🙂

jaroe
15. apr 2024

@maty111 ako si znevyhodnena? Ved zakonom dany narok budes mat stale, nerozumiem

mogaa
15. apr 2024

paragraf je buď na teba alebo na rodinného príslušníka....aj ten bezdetný má rodiča, prípadne manžela na ktorého si môže uplatniť "doprovod".....netýka sa to vôbec detí...takže aké znevýhodnenie rodičov?

tiika
15. apr 2024

@katka700 Je to smutne, ale teda on si vybral vyšší plat. Nech je to akokoľvek, rozhodol sa tak sam.

lakebabe
15. apr 2024

@maty111 kedysi sme mali v korporáte benefit kto minie najmenej lekárov dostane 100 eur raz ročne 😄terno ozaj. Vždy to vyhral kolega co mal dve deti ale nikde s nimi nechodil ani so sebou 😃

maty111
autor
16. apr 2024

@janai1 dakujem

maty111
autor
16. apr 2024

Myslim ze som si spravila obraz. Ano bolo to myslene ze miniem zamestnavatelovi max. 7 dni lekar/doprovod a 3 dni ziskam. Janka pekne napisala ze benefity su nenarokovatelne. A sice robim v korporate ale doktorov/sprievody mam opodstatnene (neminula som ich vsetky, len tesne nad 50%). Je to asi individualne lebo u nas mame aj chronicke ochorenie.

Nie je to znevyhodnenie, ale ako benefit to vidim pre tych co zneuzivali chodenie k lekarom a prestanu s tym a nie pre tych co naozaj vyuziju lekarov, ty maju smolu (ano nemusia to byt rodicia ale hocikto kto to potrebuje)

nelca84
16. apr 2024

@maty111 je to v podstate taky ekvivalent tzv. dochadzkoveho bonusu, ktory sa bezne v praxi pouziva. Ak odpracujes cely mesiac bez PN, OCR, paragrafu, dostanes k platu napr. 50e za dochadzku... Potom aj to mozu niektori chapat ako znevyhodnenie, princip je ten isty... No ale nie je, je to odmena pre tych, ktori splnia podmienky.