icon

Musím sa po návšteve lekára vrátiť do práce?

7. máj 2025

Ahojte, ked mam priepustku na lekara a vybavila som sa napriklad o 13:00 som povinna sa vratit do prace zo zakona? Ďakujem

Strana
z3
zuzubb007
7. máj 2025

Zo zákona máš nárok na 4 hodiny voľná na vybavenie doktora, zvyšok musíš odpracovat

sandra_kul
7. máj 2025

a paragraf nie je aj na celý deň? asi to záleží aj od zamestnávateľa, ja keď do práce donesiem priepustku od lekára, tak nerieši, či som sa vybavila už ráno o 9 alebo o 13.30.

dollyzv
7. máj 2025
@zuzubb007

Zo zákona máš nárok na 4 hodiny voľná na vybavenie doktora, zvyšok musíš odpracovat

@zuzubb007 toto je v ktorom zákone prosim? 🥹🤣🤣

autor
7. máj 2025
@zuzubb007

@zuzubb007 a ked mam lekara mimo mesta? Hodinu od mesta kde robim?

zuzubb007
7. máj 2025

Za rok môžeš mať 7 dní paragraf na nevyhnutný čas doktora, neviem presne ako to je závisí aj od zamestnávateľa či vyžaduje aby si prišla alebo nie, väčšina ľudí klame a spraví si volníčko

janagem
7. máj 2025
@sandra_kul

a paragraf nie je aj na celý deň? asi to záleží aj od zamestnávateľa, ja keď do práce donesiem priepustku od lekára, tak nerieši, či som sa vybavila už ráno o 9 alebo o 13.30.

@sandra_kul paragraf by teda na celý deň byť nemal. To si len vymysleli zamestnanci, ktorí radi odrbavaju systém. Zákon hovorí jasne. Paragraf je na čas potrebný na cestu na vyšetrenie, vyšetrenie a cestu späť do práce.

doriiis
7. máj 2025
@janagem

@sandra_kul paragraf by teda na celý deň byť nemal. To si len vymysleli zamestnanci, ktorí radi odrbavaju systém. Zákon hovorí jasne. Paragraf je na čas potrebný na cestu na vyšetrenie, vyšetrenie a cestu späť do práce.

@zuzubb007
@janagem .....nech sa páči.Prijemne čítanie.
Okrem toho ak má jej zamestnávateľ kolektívnu zmluvu,tam to moze byť ešte nad rámec.
Za jeden deň sa považuje čas zodpovedajúci dĺžke pracovného času, ktorý mal zamestnanec na základe rozvrhnutia ustanoveného týždenného pracovného času v tento deň odpracovať (§ 141 ods. 4 ZP).

Na účely určenia celkového rozsahu pracovného voľna poskytnutého zamestnancovi v kalendárnom roku pri pracovnom voľne na vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca a na sprevádzanie sa za jeden deň považuje čas zodpovedajúci priemernej dĺžke pracovného času pripadajúceho na jeden deň, ktorý vyplýva z ustanoveného týždenného pracovného času zamestnanca, pričom sa zamestnanec posudzuje akoby pracoval päť dní v týždni (§ 141 ods. 5 ZP). Napríklad ak zamestnanec pracuje v 37,5-hodinovom pracovnom týždni, kde sú zmeny rozvrhnuté na 3 dni s 11,5-hodinovou zmenou a 1 deň s 3-hodinovou zmenou, priemerná dĺžka pracovného času pripadajúca na jeden deň prepočítaná cez 5-dňový týždeň predstavuje 7,5 h. Za jeden deň čerpania lekára sa teda považuje 7,5 hodiny, a preto ak zamestnanec čerpal celodenného lekára počas 11,5-hodinovej zmeny, vyčerpal 11,5:7,5=1,53 dňa z ročného nároku.

autor
7. máj 2025
@janagem

@janagem no a ked mam vysetrenie v inom meste a čakam tam pol dna a este cesta, tak je to na cely den

autor
7. máj 2025
@doriiis

@zuzubb007
Okrem toho ak má jej zamestnávateľ kolektívnu zmluvu,tam to moze byť ešte nad rámec.
Za jeden deň sa považuje čas zodpovedajúci dĺžke pracovného času, ktorý mal zamestnanec na základe rozvrhnutia ustanoveného týždenného pracovného času v tento deň odpracovať (§ 141 ods. 4 ZP).

Na účely určenia celkového rozsahu pracovného voľna poskytnutého zamestnancovi v kalendárnom roku pri pracovnom voľne na vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca a na sprevádzanie sa za jeden deň považuje čas zodpovedajúci priemernej dĺžke pracovného času pripadajúceho na jeden deň, ktorý vyplýva z ustanoveného týždenného pracovného času zamestnanca, pričom sa zamestnanec posudzuje akoby pracoval päť dní v týždni (§ 141 ods. 5 ZP). Napríklad ak zamestnanec pracuje v 37,5-hodinovom pracovnom týždni, kde sú zmeny rozvrhnuté na 3 dni s 11,5-hodinovou zmenou a 1 deň s 3-hodinovou zmenou, priemerná dĺžka pracovného času pripadajúca na jeden deň prepočítaná cez 5-dňový týždeň predstavuje 7,5 h. Za jeden deň čerpania lekára sa teda považuje 7,5 hodiny, a preto ak zamestnanec čerpal celodenného lekára počas 11,5-hodinovej zmeny, vyčerpal 11,5:7,5=1,53 dňa z ročného nároku.

@doriiis teraz ale nejde o čas, skor o to ze ak sa vybavim skorej, či som povinna prist? Tak to mi asi tazko zamestnavatel dokaze ze som tam nebola cely den ci?

janagem
7. máj 2025
@doriiis

@zuzubb007

@doriiis a o čo ide? Paragraf neba čas nevyhnutne potrebný. Áno, hodiny sa spočítavajú, lebo máš nárok na sedem dní, a? Kde som povedala niečo zle? Nemáš autmaticky nárok na jeden plný deň, len preto že ideš na gyn, napríklad.

doriiis
7. máj 2025

Zamestnávateľ nemá ako zistiť,či si bola u lekára 2 hodiny alebo 10.
Jedine,ženy zavolal lekárovi.Ale tam už je GDPR a lekárske tajomstvo

zuzinka888
7. máj 2025

Zakon iba hovori o case nevyhnutnom na osetrenie- + cesta. Takze mala by si sa vratit ak to zamestnavatel vyzaduje. Nie je fer ist npr. o7 na odbery a od 7:05 mat volno( zaplatene).

autor
7. máj 2025
@doriiis

@doriiis no ved presne, ze tam by zasa porusil zakon, lebo on nema od lekara co ziadat informacie o mne a lekar mu ich nema co podavat

doriiis
7. máj 2025

Neviem,v akom odvetví pracuješ,ale pochybujem,že zamestnávateľ to bude rátať na hodiny.Lahsie je človeka nahradiť na celý deň ako na xy hodín,ktoré ani nevie koľko ich bude.

zmrzlinka8
7. máj 2025

paragraf je na celý deň. máš nárok na 7 dní celých za rok. niektorí zamestnavatelia môžu počítať aj na pol dňa, tak ti to vyjde 14 návštev lekára do roka.
ale normálne sa počíta 7 celých dní v roku.

deti95060810
7. máj 2025

záleží aj ako máš prac. čas... ak do 14 hod. tak ešte ok, ale ak do 16 tak to by som sa už asi aj vrátila.

zmrzlinka8
7. máj 2025
@deti95060810

záleží aj ako máš prac. čas... ak do 14 hod. tak ešte ok, ale ak do 16 tak to by som sa už asi aj vrátila.

@deti95060810 ja som sa nikdy nevracala. sestrička mi vždy napísala na papier, že na celý deň.

deti95060810
7. máj 2025

záleží aj od zamestn.
syn môže na jedno razítko byť celý deň - lebo ide z okresu do iného okresu...
ale jeho kolega ktorý má bydlisko v tom istom okrese ako aj lekára tak max. 4 hod.
asi si každý zamestn. spraví ako sa mu páči...

koniarova
7. máj 2025

Daj si tam dopísať celodenné ošetrenie. Nikto ti to nebude zisťovať. Nestresuj.

autor
7. máj 2025
@deti95060810

záleží aj od zamestn.
syn môže na jedno razítko byť celý deň - lebo ide z okresu do iného okresu...
ale jeho kolega ktorý má bydlisko v tom istom okrese ako aj lekára tak max. 4 hod.
asi si každý zamestn. spraví ako sa mu páči...

@deti95060810 ja som bola v inom okrese a regione u lekara

zuzanaete
7. máj 2025

Mala by si sa vratit, lebo paragraf je na nevyhnutny cas (cesta, cakanie, osetrenie). Ak lekar uzna, ze v ted den nemas uz pracovat, tak moze potvrdit, ze priepustka plati na cely den a zamestnavatel to ma akceptovat. Ake mate zvyklosti v praci? Lebo u nas absolutne nikto neriesi, ci si dam lekara na cely den, pol dna alebo hodinu. Len si to zadam do dochadzky a nemusim nikomu nic vysvetlovat.

powerman81
7. máj 2025

Mne platí celý deň

zuzanaete
7. máj 2025
@zmrzlinka8

paragraf je na celý deň. máš nárok na 7 dní celých za rok. niektorí zamestnavatelia môžu počítať aj na pol dňa, tak ti to vyjde 14 návštev lekára do roka.

@zmrzlinka8 Paragraf nie je na cely den. Je na nevyhnutny cas.

maranco
7. máj 2025
@doriiis

@doriiis * Jedine,ženy zavolal lekárovi.Ale tam už je GDPR a lekárske tajomstvo *

v čom by bolo porušené GDPR a lekárske tajomstvo ak by zamestnávateľ zistil čas odchodu z ambulancie?

zuzanaete
7. máj 2025
@maranco

@doriiis * Jedine,ženy zavolal lekárovi.Ale tam už je GDPR a lekárske tajomstvo *

v čom by bolo porušené GDPR a lekárske tajomstvo ak by zamestnávateľ zistil čas odchodu z ambulancie?

@maranco Zamestnavatel si navstevu lekara nema co overovat telefonicky. Aku ma lekar istotu, ze kto je na druhej strane. Ked uz ma ziadat potvrdenie pisomne. Byt lekar, tak sa o takomto s nikym nebavim.

isis234
7. máj 2025

Bola som u lekára objednaná na 13 hod. Zobrala som si pol dňa dovolenky. Lebo do práce to mám hodinu cesty. Sestričke som dala na podpis priepustku- 1/2 dňa. Povedala mi: "Prečo? Máte nárok na celý deň. Je na to paragraf". Kolegyňa mi povedala, ak lekár napíše na priepustku.. "celý deň" , zamestnávateľ to akceptuje.

viestta
7. máj 2025
@zuzubb007

@zuzubb007 nie, zo zakona ma narok na nevyhnutny cas na osetrenie, cestu tam a naspat na pracovisko. O 4 hodinach ZP nepise, ale moze to byt upravene v internych predpisoch. A v internych predpisoch si moze zamestnavatel upravit aj to ci akceptuje "cely den" ci nie. Kazdy zamestnavatel to ma inac, takze treba sa pytat tam kde pracuje, na MK sa odpoved, ktora by bola pre nu platna nedozvie.

nelca84
7. máj 2025
@zuzanaete

@maranco Zamestnavatel si navstevu lekara nema co overovat telefonicky. Aku ma lekar istotu, ze kto je na druhej strane. Ked uz ma ziadat potvrdenie pisomne. Byt lekar, tak sa o takomto s nikym nebavim.

@zuzanaete ale ano, zamestnavatel ma pravo si overit u lekara, ci zamestnanec tam skutocne bol a kolko sa tam zdrzal. O diagnoze sa samozrejme bavit nebudu.

rozculena
7. máj 2025
@zuzubb007

@zuzubb007 to nie je pravda,nezavádzaj

rozculena
7. máj 2025
@zmrzlinka8

@zmrzlinka8 to nie je pravda

rozculena
7. máj 2025
@viestta

@zuzubb007 nie, zo zakona ma narok na nevyhnutny cas na osetrenie, cestu tam a naspat na pracovisko. O 4 hodinach ZP nepise, ale moze to byt upravene v internych predpisoch. A v internych predpisoch si moze zamestnavatel upravit aj to ci akceptuje "cely den" ci nie. Kazdy zamestnavatel to ma inac, takze treba sa pytat tam kde pracuje, na MK sa odpoved, ktora by bola pre nu platna nedozvie.

@viestta interné predpisy nie sú nad ZP.zamestnávateľ nemôže určovať,koľko hodín povolí zamestnancovi na paragraf.

Strana
z3