Musím začať pracovať, ale kde?
Pekný deň všetkým.
Mám 27 rokov, mám strednú školu s maturitou. Budem úprimná, pracovať som nemusela. Vydávala som sa docela mladá, manžel zarábal nadpriemerne, ale v poslednej dobe má vo firme problémy, navyše sa k tomu pridružili zdravotné problémy, bude chodiť na liečenie. Ja nemám žiadnu prax, už som si začala hľadať prácu, vyberať si moc nemôžem, teda buď pôjdem do fabriky alebo niekam do obchodu. Začala som posielať životopisy, ozvali sa mi výlučne z pracovných agentúr a s ponukou práce do výroby. Posielala som aj životopisy do Kauflandu, Lidlu, Tesca, ale bez odozvy alebo sa ozvali mailom, že nevyhovujem ich požiadavkám. Neviem kde inde si prácu hľadať. A budem úprimná, pracovať sa mi nikdy nechcelo a nechce. Neviem prečo to tak je. Pritom s prácou ako takou problém nemám, mne asi skôr vadia tie davy ľudí. Ani vstávanie mi nerobí problém. Musím sa rozhýbať a robiť niečo, ale pre mňa bol nadľudský výkon aj poslať ten životopis. Navyše sa liečim na depresie. Užívam AD, ale nejak moc nezaberajú. Manžel o tom nevie, nechcem aby sa trápil. Chcem sa premôcť aj kvôli manželovi, veď vidí len živú mŕtvolu, ktorá nepracuje a len sa doma váľa. Teda doma upratuje, varím, periem, domácnosť je v dobrom stave, ale musím sa občas veľmi premáhať, hlavne ak sú tie depresie silnejšie, vtedy sa mi ani z postele vyliezť nechce. Neviem ako to zvládnem medzi ľuďmi, v práci. Akoby som mala blok. Je pre mňa ťažké zdvihnúť telefón a hovoriť s pani, ktorá ma pozýva na pohovor. Na 3 pohovory som neprišla, sama tomu nerozumiem.
Otázka: Môže za to tá depresia alebo je to skrátka lenivosť, keďže som už rok bez práce?
No a preco manzelovi nepomozes s firmou?
Je dobré, že pomenúvaš veci pravými slovami. Je dobré, že si priznávaš sama pred sebou, že sa ti pracovať nechce, že skloňuješ slovo lenivosť. Zároveň je dobré, že vieš, že sa musíš/mala by si sa premôcť. Aj kvôli manželovi, aj kvôli sebe. Podľa mňa si nad vecou. A to je dobré 🙂 Myslím si, že v prvom rade by si mala svojmu psychiatrovi povedať, že sa ti zdá, že ti lieky moc nezaberajú, nech ti skúsi nasadiť nejaké iné. Pretože si myslím, že Tvoje pocity súvisia práve s tými depresiami na ktoré sa aj liečiš. A ešte k tej práci. Manžel by pre teba vo firme nemal nejakú prácu? Niečo s čím by si mu pomohla a trochu od odbremenila. Získala by si nejakú skúsenosť, získala by si pracovné návyky, trochu by ťa to nakoplo. Alebo sa skús pre začiatok prihlásiť na nejaký kurz. Angličtina? Účtovníctvo? Možno nejaké gélové nechty? Skús porozmýšľať. Poviem ti úprimne aj ja - do fabriky by sa ani mne nechcelo ísť robiť, hoci žiadne testy by si určite nerobila 🙂 To možno nejaký malý sympatický obchodík 🙂
Ahoj, možno ma tu ostatné diskutujúce ukameňujú, ale neuvažovala si nad prácou v call centre? Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že mne osobne to neskutočne zdvihlo sebavedomie a posunulo v komunikácii, čo by myslím si bolo prospešné aj pre teba nakoľko si už dlhšie doma a sama píšeš, že máš s rozhovormi s ľuďmi problém.
@julka828 nemyslím si.. poznám kopu MAMIčIEK čo si popri detoch robia školy, kurzy..skúšajú čo možu aby si našli prácu.. a nedarí sa.. ja sama som ako slobodna matka hladala prácu skoro 2 roky!! a nebolo to sedenie za počítačom a posielanie životopisov.. s tymi životopismi som behala všade osobne.. aj ked ju niekde vezmú..s takýmto prístupom neverím tomu že tam vydrží dlhšie ako pár týždnov.. a pritom možno zoberie miesto niekomu, pre koho je to existenčne doležité..
Prvá vec, treba manželovi povedať o depresiách aj keď má možno ťažšie obdobie. Aj tak si myslím, že si už dávno sám niečo všimol. Ďalšia vec, keď nemáš prax tak to bude ťažké ale stále to musíš skúšať, nesmie ťa odradiť, že sa ti odniekiaľ neozvú. Skús si dať žiadosť do nejakých menších obchodov, nie len tieto veľké reťazce
@ysseba Nebudem sa tu ľutovať, viem, že chyba je na mojej strane, jednoducho som lenivá, ale možno je za tým aj tá depresia, teda kombinácia oboch faktorov. Takisto som si za ten rok zvyskla byť doma, teda žiadny režim, žiadna pravidelnosť. Mńa by napríklad bavilo predávať v obchode s kozmetikou, oblečením, s parfumami. Lenže tam som si posielala desiatky životopisov a vôbec nereagovali. Navyše mám problém s komunikáciou, už len keď s niekým telefonujem tak sa potím a kokcem alebo táram blbosti.
@amelia000 Manžel tam rozhodne nepotrebuje pomoc. Je to malá firmička.
Podla mojho nazoru to je skor tou depresiou. Odporucam preto zmenit AD, ak tie co beries nezaberaju, a az potom sa pustit do aktivneho hladania prace.
ja mam bohate skusenosti a tiez nebolo jednoduche sa zamestnat pred par rokmi. Nie je to o tom. Treba byt trpezliva. Co sa tyka tej lenivosti...ja viem sama o sebe, ak som par dni prec z prace, s velkou nevolou idem spat. Je lahke zleniviet a depresia ti len na stave prida. Ja zas ocenujem, ze priznavas, ze si leniva, ale urobila si prvy krok aby sa to zmenilo. Okrem toho mozes mat kludne k depresii pridruzenu aj socialnu fobiu, ktora ti brani v kontakte s ludmi.
No ale ked sa tej firme uz tak nedari ako predtym tak asi potrebuje trosku pomoc..a hlavne ked ma zdravotne problemy. No tak rob ako myslis snad si niekde najdes pracu a prispejes do rodinneho rozpoctu.
Inak si predstavujem ako by som chcela žiť, chcela by som pracovať, chcela by som sa prihlásiť na tanečnú, kurz španielčiny... ale potom narazím na prvý problém a so snami je koniec. Nepáči sa mi, že som taká.. že sa dám ľahko odradiť a takisto tá lenivosť..
@amelia000 Práve to chcem, pomáhať manželovi a nechcem byť zalezená medzi štyrmi stenami.
@mergimar Nerada pracujem s ľuďmi, nerada sa stretávam s ľuďmi, akoby podvedome od nich očakávam len to zlé. Že ma budu ohovárať, smiať sa mi.. znie to síce ako trápna a lacná výhovorka, ale tak to je.
To čo autorka píše je z jej choroby. Mam kamarátku ktora ma presne take iste problémy. Naučí sa a proste nejde na skúšku lebo nevládze. Chytí ju panika. Tak isto ona napr na rande nejde lebo ju chytí panika.
Autorka preber tieto svoje problémy a pocity s lekárom. Liečbu máš očividne nastavenu nesprávne
akoze niektore komentare nemam slov. si tu asi par ludi prislo dvihat vlastne sebavedomie. drzim ti palce, daj sa postupne dokopy, bude to chciet konzultaciu u Dr., potrebujes povzbudzovak nalady, motivacia by aj bola, ale nie je spravne palivo. viem, o com hovoris. nemyslim si, ze je to lenivost, skor pasivita. nie si neschopna, ale chyba ti nejaky zivotabudic, ktory ti dokaze rozprudit krv. dobre by bolo ist aj na dokladnu preventivku. a nehovor o sebe ako o lenivej, kazdy z nas je iny, objav svoje schopnosti. ak ti mozem poradit, nehladaj iba urcitu pracovnu oblast, niekedy sa dostanes do takej prace, o ktorej si nikdy nerozmyslala a budes v nej dobra.
@janetinka27 Keď idem s kožou na trh, musím rátať aj s takýmito reakciami, to je v pohode :D Nejak v živote neviem nájsť cieľ, nemám nič, čo by som chcela, za čím by som išla, žiadne plány, skrátka nič. Super by bolo, ak by som pracovala sama, ja moc nemám rada veľa ľudí a keď na mňa niekto kričí, to som schopná sa rozplakať.
Podľa mňa treba skúsiť najprv liečiť tú depresiu.
Mnohí to zamieňajú s "depkou" a vysmievajú sa tomu, ale ak je reč o klinickej depresii, to je vážna psychická choroba, ktorá bráni človeku normálne fungovať.
Nemáš moc na výber, musíš brať čo bude. Z obchodu ti môžu zavolať aj neskôr keď im dá niekto výpoveď takže nevešaj hlavu a stále hľadaj, skúšaj posielať životopisy, nevieš kedy motyka vystrelí
No nič dievča zlaté treba sa s tým popasovať 😉inak ak som správne pochopila tak domáce práce robíš takže to s tou lenivostou nebude až také zlé 😊😉len sa musíš premôcť 😉si predstav ake bude super keď za penzie co spoločne zarobíte njekam pôjdete 😉a predsa dva platy sú dva platy a hneď saa lepšie dýcha 😊skôr si niečo i na seba kúpiš, mm môžeš potešiť lepším darčekom na sviatok 😊a neboj pohovory vôbec niesu až také hrozne, dokonca sa dá na ne pripravi😊ne vebe je veľa stránok, ktorá uvádza aké typy otázok zvyknú bývať ☺️a raz sa to podarí, uvidíš ☺️
Prečitala som si to co si napísala a chcem Ti len popriať všetko dobré aby si vyhrala sama nad sebou lebo to je najväčši boj zo všetkých ... treba prijať to akí sme a mať rád sám seba ... vtedy sa uľaví mala som to rovnako ... a s tými ľudmi ti to verím tiež mám problem resp som mala veľky problem komunikovať ale zlepšilo sa to tym ze som sa prihlasila na soc. siete je to suce neosobne ale lepšie ako nic a hlavne pomohlo že som si nasla chalana to bol zlom .... ale stavy mi pokracovali aj tak dalej a ustali na minimum az ked som prijala samu seba taka aka som ... a bez lekarov .... sme silne dokazeme vela vsetko je to len v hlave ... drzim Ti palce a drž sa 🙂
ale mozno by si ho tym nezatazovala ale prave naopak, aspon by ti vedel aj on pomoct! ved vztah je o tom, aby si dvaja medzi sebou pomahali a nie, aby im partner zamlcal taketo dolezite veci len z toho dovodu, ze ho nechces zatazovat!
Toto( depresie a ich liečbu) ak si zatajila pred svadbou je to fasa dobry dôvod na anulovanie manzelstva..
@cloenew Ďakujem, ale je to veľmi ťažké, nič Ťa neteší, z ničoho nemáš radosť, len prežívaš. A čakáš, kedy už príde koniec.
@erickatt Nasilu so mnou nie je, ale preto, lebo ma miluje.
ak ta nic netesi a z nicoho nemas radost, cakas na koniec - asi tam naozaj bude problem c. 1 ta depresia. je to mur, cez ktory nevidis dalej, preto mozno nevidis ziadne ciele. podla toho, co pises, tak si myslim, ze si rozumna a dobra zienka, mas mnoho co ponuknut a ked sa rozhliadnes okolo seba, bude mnoho moznosti, kde sa mozes uplatnit a kde by prospela tvoja pritomnost. bola by skoda, keby si nedala zo seba to, co dokazes 🙂 takto akoby si mozno nevidela vlastnu identitu. myslim na teba, verim, ze sa ti to podari prekonat, zelam ti vela stastia 🙂
Ja by som ti odporucila doplnit si vzdelanie, si este mlada a mas cely zivot pred sebou, mozes robit cokolvek. Pokojne sa prihlas aj na skolu, alebo si sprav nejaky kurz, alebo sa zacni ucit nejaky cudzi jazyk. Nieco, co ta bude bavit a v com najdes zmysel. Moznosti je dnes tolko a ty mas to najcennejsie- cas, tak to vyuzi!
@janetinka27 Ďakujem veľmi za podporu 🙂

Nemas sa coho bat? Co najhorsie sa stane ked na pohovor prides? Napriklad ta zaskocia nejakou otazkou, ale vsetko pojde hladko ale vyberu si niekoho ineho...a? To je taky problem? Ved budes mat skusenost a aj keby si nahhodou urobila nejaky trapas, tak co, oni si uz o hodinu nebudu pamatat koho na pohovore mali.
Takze vzdy si povedz co najhorsie sa moze stat? A zistis, ze vlastne vobec nic strasne...