icon

Mzda za prácu na skúšku

dajana40
9. nov 2020

Ahojte mate niekto skusenost? Mam sa ist do prace zaucat na tyzden co mi pride pomerne dlho a chcem vediet ci mam pravo sa ozvat a vypytat si zato mzdu. Je vobec tyzden skusky v robote legalny?

ivkazba
9. nov 2020

Ak ide o prácu bez zmluvy, tak ide o čiernu prácu, ktorá nie je legálna. Skúšobná doba je predsa na to, aby si zamestnávateľ pracovníka zaškolil a očekoval, pričom v rámci skúšobnej doby môže ukončiť pracovný pomer kedykoľvek bez udania dôvodu. Takže toto čo požaduje je zbytočné, zrejme chce ušetriť na mzde a odvodoch, čo je neseriózne. Ale teda bez akejkoľvek zmluvy hlavne nelegálne.

petamich
9. nov 2020

nerozumiem uplne - chcu aby si sa tyzden zaucala a potom sa rozhodnu, ci ta prijmu ci o aku skusku ide?

dajana40
autor
9. nov 2020

@ivkazba och super a co mu mam povedat zajtra vlastne? Ma to vobec zmysel??

dajana40
autor
9. nov 2020

@petamich ano presne tak ze po tyzdni sa uvidi ci budu obe strany spokojne.

amelia000
9. nov 2020

@dajana40 no ze dakujes, ale bez riadnej zmluvy nenastupis. Ze nato je skusobna doba aby ste videli ci obe strany budu spokojne...ak by nesuhlasil, otocila by som sa na pate a dovidenia. Lebo potom je to len cisty spekulant.

petamich
9. nov 2020

@dajana40 tak na toto presne je skusobna doba predsa ;) pocas nej moze jedna strana bez udania dovodu pracovny pomer ukoncit, takto im vlastne pojdes robit zadarmo, co by si bola hlupa a zaroven je to protizakonne
maximalne by som si dala do zmluvy, ze pocas prveho tyzdna mi budu platit menej (ak teda chces ale tiez by som to nerobila) a ak po uplynuti tyzdna bude pracovny pomer pokracovat mzda bude standardna (uvedena v zmluve) a riadi sa dalej standardnou skusobnou dobou v trvbanu obdobia zostavajuceho do 3 mesiacov

ale v skratke, nepaci sa mi to, v zivote som sa s tym nestretla, ved takto im tam moze tyzden vo tyzden kus roboty niekto spravit zadarmo, co je to za pracu prosim ta? ak to nie je tajne

ivkazba
9. nov 2020

@dajana40 normálne by som povedala, že veď na to aby
si ma očekoval, je skúšobná doba, v ktorej môže ukončiť pracovný pomer kedykoľvek. Bez zmluvy odmietni nastúpiť. Ja by som následne porozmýšľala aj nad dôrazom pre inšpektorát práce. Za čiernu prácu sú krásne pokuty.

ivkazba
9. nov 2020

Dotazom nie dôrazom.

dajana40
autor
9. nov 2020

@amelia000 ok taky vyzeral byt korektny

dajana40
autor
9. nov 2020

@petamich tak asi este rano zavolam a mu poviem nech si rozmysli zbytocne tam cestovat nebudem

cacianka
9. nov 2020

@dajana40 o aku pracu ide ? Ked budes rano volat len sa spytaj ci mas prísť niekde do firmy a ma zmluvu so skusobnou dobou pripravenu na podpis.
Alebo niekde na prevadzku a tam sa stretnete so zmluvou.
Ved normalne sa pred nastupom ide na pohovor, odovzdaju sa podklady na prípravu zmluvy a osobneho spisu, oznámia ti co treba doniest najneskôr v den nástupu a v ten den musis uz byt prihlasena do poisťovne. Bez toho nemôžeš pracovať ani hodinu.
Max predtym iba exkurzia

petamich
9. nov 2020

@dajana40 podla mna mu treba slusne povedat, ze mas o pracu zaujem a veris tomu, ze sa im tam hodia, napriek tomu ale takuto formu skusobnej doby, testu nemozes akceptovay, ze by si radsej uzatvorila zmluvu a pripadne nech s tebou ukoncia pomer v skusobnej dobe a nemoze sa nahnevat a ak, tak mas odpoved ;) drzim paste

dajana40
autor
9. nov 2020

@cacianka praca v kancelarii a vraj nic narocne

dajana40
autor
9. nov 2020

@petamich no to je pekna formulacia poviem mu to a som strasne zvedava ze mi to ale dnes nenapadlo! 😤do certa mala som to hned rozlusknut a nie rano sa stresovat a telefonovat.on mi to ale urcite obrati nato, ze to musi tak riesit lebo vraj niesom sama zaujemkyna

mogaa
9. nov 2020

@dajana40 no buď 1-2dni vyskúšaš s tým že niečo sa naučíš alebo riskneš že vezme niekoho iného....aj ja som sa stretla s tým že niekde chceli aby sa človek chodil zaúčať ešte pokiaľ tam bol človek ktorý z toho miesta odchádzal....ale zase robiť niekde týždeň bez toho aby si vedela či ťa niekto vezme a s tým že tam chodíš zadarmo by som nešla.....možno naozaj by som išla na 1-2dni s tým že si vyskúšam čo by práca obnášala a dohodla sa že ak tam mám byť celý týždeń, nebudem tam chodiť "zadarmo"....ale poviem otvorenem, ka má ešte niekoho kto mu tam ten týždeň pôjde bez nároku na plat za tú dobu a ten človek sa zaučí, tak vezme jeho....z hladiska zamestnávateľa ho aj chápem prácu robí ešte človek ktorý je vo výpovednej dobe, takže nový sa len niečo zaučí ako robiť.....ale je to na čierno.....na ten týždeń ťa mohol zamestnať na dohodu...

dajana40
autor
9. nov 2020

@mogaa skusim a zajtra aj dam vediet ze co powie

ciernabrigita
9. nov 2020

bez podpísanej pracovnej zmluvy (príp. dohody o prac. činnosti, napríklad) a riadneho prihlásenia do SP a ZP ide o čiernu prácu. Taktiež platí, že musíš mať vyplatenú mzdu za čas, ktorý tam odpracuješ, minimálne vo výške aktuálnej minimálnej mzdy s tým, že ak ti patrí za danú prácu aj mzdové zvýhodnenie podľa vyššieho stupňa náročnosti, tak aj to.

simca06022011
9. nov 2020

Ako ti pisu, bez podpisanje pracovnej zmluvy alebo niecoho ineho ty nemozes na jeho prevadzke robit vobec nic. Musi ta prihlasit vsade, zmluvu viete podpisat aj neskor podla toho co viem. A skusobna doba je na toto urcena. My zvykneme zavolat clvoeka, poukazuejem,v ysvetlim a ked povie ze ide do toho,tak robime vsetky tieto papierovacky.. ale nie tak , ze by mi tyzden odrobili a potom ich prihalsujem. Kedysi fakt davno sme to tak mali, ze prisli na den dva a normalen sme im to na ruku vyplatili... ale niektorych sa to aj velmi pacilo, chodili by takto na jednodnovky aj cely zivot :D Ale to uz dlho dlho nie je mozne. Fakt ak by mu prisla kontrola alebo cokolvek (odhliadnuc od toho, ze tyzden tam budes zadara?) tak to ma minimalne 2000EUR pokutu a samozrejme bude mat firma uz nalepku s tym, ze zamestanval na cierno (aj teraz v tych dotaciach kvli covid je v podmienkach, ze nesmel mat problemy s ciernou pracou niekolko rokov). V prvom rade jemu sa to neoplati riskovat, tebe to moze byt fuk.. ak ti da peniaze na ruku.

alexk12
9. nov 2020

@dajana40 nemusím mu nič hovoriť nemáš PZ nejdes do prace logické a jednoduche

petamich
9. nov 2020

@dajana40 no vacsinou clovek nie je jediny zaujemca, preto sa robia pohovory a zvycajne to teda ale risknu s tym najlepsim, nezvyknu ich takto 10 ks testovat po tyzdni 🤦🏼‍♀️ aspon teda mne sa to nezda ale hej je to taka neprijemna situacia

dajana40
autor
9. nov 2020

@petamich jj zajtra mu zavolam a vyjasnim si to s nim prinajhorsom este skusim den viac nie bez papiera

mogaa
9. nov 2020

@dajana40 ten 1deň by som vydržala a vyskúšala...ak sa ti bude práca pozdávať, povedz že tam chceš ostať, už vieš čo práca obnáša ale na tú dobu nech ti dá aspom dohodu na 2-3 hodiny denne (aj ked budeš dlhšie).....ono ak tá pani odchádza, potrebuje tam mať človeka ktorý sa jej prácu zaučí a samozrejme ďaľšieho človeka platiť nechce, keďže starý zamestnanec si svoju robotu ešte robí a nový pri ňom len sedí...nechce súbežne platiť 2ľudí za prácu čo robí 1človek....samozrejme podľa zákona je ot práca na čierno, ale pokiaľ má ďaľších záujemcov, zoberie človeka ktorý to vezme za jeho podmienok.....normálne by som mu na konci dňa zavolala/zašla za ním, že práca sa mi páči ale nech mi dá aspom dohodu na 2-3hodiny denne .....jeho tých pár eur za tú dobu nezabije a ty nebudeš musieť platiť zdravotku(teda neviem či si na uP alebo stále zamestnaná, či ešte na RD)....

ave17
9. nov 2020

Nie je to práca v jednom nemenovanom autoskle??? Tieto praktiky sa mi veeeelmi zdajú povedome... Alebo je takých "vynaliezavych podnikateľov" viac než dosť, čo je smutné...

dajana40
autor
9. nov 2020

@mogaa ale ta pani na miesto ktorej idem tam uz nieje teda nezauca ma ona ale jej kolegyna

dajana40
autor
9. nov 2020

@mogaa ta pani taˇ uz nerobi davat namna pozor bude jej koelgyna

dajana40
autor
9. nov 2020

@ave17 nie nie v autoskle

dajana40
autor
10. nov 2020

No baby dnes som mala rano cakat na hovor ze o ktorej hodine mam prist do kancelarie a neozval sa mi a ja jemu tiez nie toť jeho korektnosť ja sa mu pchat dobzadku nebudem

petamich
10. nov 2020

@dajana40 vyriesilo sa to "samo"

dajana40
autor
10. nov 2020

@petamich presne len sa ukazal s dnes zase aj topoval inzerat akoze neviem ci chce 1000zien “vyskusat”..