icon

Na čo majú nárok epileptici?

ewa114
7. mar 2018

Ahojte baby, chcem sa spytat.. dcere (18) zistili epilepsiu. Po zachvatoch sa jej zhorsila pamat a casto mava stavy zahladenia, t.j. napriklad v polovici vety sa zahladi a zabudne, o com sme sa naposledy rozpravali, v skole pri odpovediach to iste.
Momentalne ma pred maturitou. Existuje nejake tlacivo, ktore by som dala potvrdit lekarke a zaniesla do skoly, aby brali trosku ohlad na jej diagnozu? Ma s tym niekto nejake skusenosti? Pripadne, na co ma este dcera pri tejto diagnoze narok? Budem vdacna za kazdu odpoved.

ewa114
autor
7. mar 2018

Dcera ma 18

mirola
8. mar 2018

ano na to aby to brali do uvahy narok ma, zajdi do skoly tam ti vsetko povedia. Neviem ako je to tam na strednej ale na VS sa doniesol papier a akceptovalo sa to vsade pri skuskach. Dolezite kto stanovil diagnozu a v akom rozsahu aka je prognoza a "liecba"... v urcitych pripadoch ma narok resp. je invalid, nemoze soferovat teda mat vodicak atd.

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
mirola
8. mar 2018

@lenkakravcova ano na dochodok invalidny maju narok, ale vsetko zavisi od rozsahu...

skyahiah
8. mar 2018

@lenkakravcova invalidny dochodok nezavisi od ukoncenia studia, moze vzniknut aj nezaopatrenemu dietatu od dovrsenia 18. roku veku, tzv. dochodok z mladosti. len pre upresnenie. (41%-70% je ciastocny invalidny, nad 71% plny)

co sa tyka percentualneho poklesu podla tabulky:

Epileptické záchvaty a iné záchvatovité ochorenia, hodnotí sa frekvencia záchvatov,
typ záchvatov, EEG nález, sprievodné psychické poruchy

a) ľahká forma: generalizované záchvaty 10 - 20
minimálne 1-krát ročne, parciálne záchvaty
minimálne 1-krát mesačne
b) stredne ťažká forma: generalizované 30 - 40
záchvaty minimálne 1-krát mesačne,
parciálne záchvaty minimálne 1-krát
týždenne
c) ťažká forma: generalizované záchvaty 50 - 60
častejšie ako 1-krát mesačne, parciálne
záchvaty častejšie ako 1-krát týždenne,
so sprievodnými psychickými zmenami
d) série generalizovaných alebo parciálnych 70 - 80
záchvatov s ťažkým stupňom psychického
postihnutia, s rezistenciou na liečbu
e) po troch rokoch od zániku záchvatov 10
pri ďalšej nutnosti antikonvulzívnej
liečby (pre pretrvávajúcu pohotovosť
k záchvatom)

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
ewa114
autor
Autor odpoveď zmazal
ewa114
autor
8. mar 2018

Kocky, dakujem za radu.. volala som do skoly, tak tlacivo ziadne nemaju, staci vraj len, ked to oznamim triednej (ktora o tom uz vie) a ona to oznami komisii. Ohladom invalidneho budem este zistovat.. neviem, do ktorej skupiny by nas zaradili.. niektory mesiac sme mali jeden zachvat, niektory viac..