icon

Nájde si človek s invalidným dôchodkom prácu?

17. jan 2025

Ahojte. Podľa vás si ľahko nájde prácu človek ktorý poberá invalidný dôchodok? Viem že to závisí čo je danému človeku ale napr ľahkú fyzickú prácu zvládne v pohode. Ako to vidíte vy?

Strana
z2
tundra
17. jan 2025

Moznosti urcite su,napr.informator,vratnik,kontrola kameroveho systemu mestskej policie...drzim palce🍀

sisska96
17. jan 2025

Áno, len potom načo je na invalidom. Buď vládze pracovať a nepotrebuje invalidný, alebo nevládze a je doma na invalidnom

xux
17. jan 2025

@sisska96 to je taka otazka, naco niektori dochodcovia pracuju? Tak bud vladze robit a nepotrebuje dochodok, alebo som doma na dochodku..

zojazoja
17. jan 2025

@sisska96 poznam invalida, ktory ma dlhe roky tazsiu psych.chorobu. dostava "invalidne", ale pracuje v práčovni. chcel by pracovat vo svojom obore.....no žial nemoze. nezvladal by psychicky tuto pracu. preto pracuje v práčovni. kde to zvlada lavou zadnou. z invalidneho dochodku by nevyžil. Dalej poznam mladu kočku s velmi vaznou autoimunitnou chorobou a jej nasledkami. Kočka velmi velmi sikovna a inteligentna. velmi. pracuje za pokladnou v potravinach. to jej jej zdravie dovoluje. z invalidneho by nevyzila. tiez nemoze vykonavat pracu v jej obore, ktory vyštudovala. ako inak invalidi maju vyzit z invalidneho dochodku? z almužny.

luccija
17. jan 2025

@sisska96 to záleží podľa diagnózy...vieš koľko je ID?ak, áno nepýtala by si sa

nikaeli
17. jan 2025

Učím v špeciálnej MŠ deti s autizmom. Moja asistentka je na ID a namaká sa od rána až kým neodíde posledné dieťa. Všetko záleží od diagnóz a kondície.

micusa2222
17. jan 2025

@sisska96 áno,,ale to je dobré adresovať na ministerstvo práce - .prečo dovolia pracovať 70- a viac-ročným na ministerstvách, kadejakých teplých miestach / o parlamente ani nepíšem: Záborská, Mikloško a spol./ a poberať zároveň dôchodok...a samozrejme je veľa ľudí, čo nemôže vyžiť z invalidného a starobného dôchodku, preto ide pracovať...v našom štáte všetko celé zle !

sisska96
17. jan 2025

@micusa2222 Ja by som nedovolila robiť, keď niekto poberá dôchodok. Ak už je na dôchodku tak nech je doma a neberie miesto a potom mladí musia ísť preč robiť lebo není voľné miesto

natalka13
17. jan 2025

Samozrejme ze najde.

@sisska96 je nedostatok pracovnej sily, keby nepracovali ukrajinci, nema pomaky kto.

tibor79
17. jan 2025

@sisska96 mladí majú miest dostatok, len majú často nereálne platové požiadavky.

aliziana
17. jan 2025

@sisska96 je veľa invalidných dôchodkov čiastočných, hádam by som povedala, že aj väčšina

denkabemommy
17. jan 2025

@sisska96 1. Mladí idú preč, nie preto že tu nie je práca ale preto ako slabo je ohodnotená +politická situácia, lebo tu neustále niekto volí rovnakých dementov. 2. Niektoré invalidné dôchodky sú vo výške 90€, ak z toho zaplatíš nájom, jedlo, lieky, tak prosím napíš ako na to, aj ti za to zaplatím. 3. Rovnako dôchodcovia 70+r, myslíš že väčšina chce pracovať? Ani náhodou, sú nútení svojou finančnou situáciu, lebo z 200-300€ dôchodku to proste nedávajú 🙈. Očividne vieš o tom veľké 💩 ale vypisuješ blbosti..

sisska96
17. jan 2025

@denkabemommy Aj u nas rodičia sú už na dochodku aj na invalidnom boli niektoré, a majú oveľa vyšší dôchodok ako 300 eur. Takže neviem ktorý dôchodza dostáva iba 200 eur :D

denkabemommy
17. jan 2025

@sisska96 áno, poznám dôchodcov s vyše 800€ dôchodkom, tí nepracujú, majú všetko čo potrebujú.
Ale aj (aktuálne s najnižším) 480€ dôchodkom, čo úprimne na dôstojné žitie naozaj nestačí ani na Orave… tí sú odkázaní na pomoc od rodiny alebo musia do práce. Vôbec to nie je také ružové ako sa môže zdať, nie je to ako za sociku, že ľudia nemuseli na dôchodku pracovať, lebo mali dostatok.. a bude to len horšie.. už moja generácia bude pracovať kým neumrie 😅.. to sa potom len nasťažuješ ako tvoje deti/vnúčatá nemajú kde pracovať, lebo samí starí si držia miesta 😉

natalka13
17. jan 2025

@sisska96 ved ich zamestnavatel nemusi zamestnat, moze prijat mladeho, ak takeho vobec najde.

luccija
17. jan 2025

@micusa2222 minule hovorili v rádii, že u nás pracuje 40% dôchodcov v zahraničí 20
@sisska96 už teraz majú vyšší minimálny je tuším 380?nie som si istá, ale záleží aj od roku kedy išli do dôchodku vždy sa to upravovalo podľa minimálnej mzdy a niektorí majú nízke dôchodky hoci mali dobrý plat a odrobili len išli v zlom období na dôchodok.

luccija
17. jan 2025

@tibor79 ani nie nereálne, ale majú vyššie náklady a nemôžu si dovoliť pracovať za nízku sumu.A už začínajú ľudia poznať svoju cenu a hodnotu

sisska96
17. jan 2025

@luccija Tak nejak. Základný výdavok - hypo, energia, voda, plyn = 1000 eur a ešte plus strava, drogéria oblečenie, lieky, benzín, mobil, internet a pod.

petronelag
17. jan 2025

Dôchodcovia obyčajne chodia robiť také práce, ktoré by mladí nezobrali, čo poznám v okolí jeden rozváža objednávky z reštaurácia, zarobí len podľa času, ktorý tam strávi okolo obeda, ale jemu to pomôže. Alebo jedna dôchodkyňa chodila vypomáhať do Tesca a ukladala nákupné vozíky, chodila na 4 hodiny a mala niečo navyše k dôchodku.
A ďalšia chodila opatrovať dieťa mladej rodine, lebo obaja chceli robiť svoju prácu a jej to tiež bolo dobre, že si zarobila niečo navyše, a im, že mohla o hociakej hodine prísť.
Dôchodcovia tiež môžu robiť, len keď nemajú zdrav.problémy a tie má po 60-tke už veľa z nich.

sisska96
17. jan 2025

Ja mám skúsenosti že mladých veľakrát nechcú lebo nemajú prax, alebo čoskoro môže odísť na materskú -_-

natalka13
17. jan 2025

@sisska96 ty si zamestnavatel?

kaktusik007
17. jan 2025

@sisska96 ja mam dochodok teraz po aktualnom poslednom zvyseni 230 eur. Akoze z toho mam vyzit? A 100 eur vyzivne na dieta plus 120 pridavky -- cize zo 670 eur mam uzivit seba a svoje dve pubertalne deti, kde iba doprava do skoly stoji 100 eur mesacne? fuuu.... Akoze viem carovat, ale az takto teda nie. A to vlastne este moje deti spadaju do veku ze "obedy zadarmo".

k otazke -- nie, nenajde si lahko pracu. Vacsina invalidnych dochodcov sa stazuje, ako moc su chori a realne pracovat nechce - takze ti, ktori pracovat chcu, musia dokazat, ze po doktoroch behat nebudu a realne budu naozaj robit. Do toho mame skvelu legislativu - ja ako ZTP som chranena, nemoze ma zamestnavatel vyhodit. Takze pre istotu ma ani nik z tohto dovodu nezamestna. Prilisna ochrana je proste na skodu.

denkabemommy
17. jan 2025

@kaktusik007 čosi, sama táto prispievateľky 10 komentárov nižšie napísala, že 1000€ sú základné výdavky ale aj tak dôchodcovia(aj id) majú žiť zo vzduchu, lebo majú dávku 🤣

mamina7070
17. jan 2025

ako ID mozes normalne pracovat nie je ziadne obmedzenie ani na uvazok ani na vysku prijmu
to ci si rychlo najdes pracu zavisi od toho co vies ponuknut a od lokality kde hladas pracu
ale to ze si ID neznamena ze nemozes dostat kvalifikovanu a dobre platenu pracu

petronelag
17. jan 2025

@sisska96 Aj ja som to videla v praxi, keď si hľadala mladá (ZŤP)po ukončení (učila sa kvetinárku), hľadala nejakú prácu a nič nenašla, tak chcela ísť upratovať na polovičný úväzok, tak že tiež radšej zobrali dôchodkyňu, ktorá bola celkove rozhľadenejšia a už to aj robila.

tibor79
17. jan 2025

@luccija a invalidný (starobný) dôchodca nemá vysoké náklady na žitie? Energie, hypo, strava, lieky, benzín? Skôr mladí majú nároky typu "zahraničné dovolenky, značkové oblečenie, reštaurácie, moderné zariadenie bytu, domu a pod. Potom samozrejme si myslia, že potrebujú vyšší plat aj keď nemajú prax.

rozculena
17. jan 2025

@sisska96 tak skús vyžiť z 200eur

sisska96
17. jan 2025

@petronelag však to

denkabemommy
17. jan 2025

@tibor79 týždňová dovolenka v zahraničí ma vyšla menej ako 2 dni na Slovenku. Značkové oblečenie kupujem za pár drobných vo výpredajoch, lacnejšie ako to neznačkové A aj starí ľudia si kedysi zariaďovali dom/byt ako nový a vyberali z dostupných trendov, s tým, že oni ten byt dostali zadarmo od štátu.. vôbec to nie je o tom, že mladí chcú všetko drahé a preto potrebujú viac peňazí, to je mizivé percento nerozmýšľajúcich.. zvyšní naozaj peniaze potrebujú na bežné žitie. My momentálne platíme takmer 1000€ hypotéku za 3i byt.. takže ťažko asi pôjdeme s mužom do práce za pár drobných 🙂

tibor79
17. jan 2025

@denkabemommy aj ID platia hypotéku, čiže z nejakých 200€ by ťažko vyžili keby nemohli pracovať aspoň na pol úväzku. Ja som reagovala na to, že aj dôchodcovia takisto potrebujú financie na existenciu a naozaj z niektorých dôchodkov ledva zaplatia bývanie.

Strana
z2