Nariadená dovolenka počas teambuildingu
môže zamestnávateľ napísať zamestnancom dovolenku, keď idú na teambuiling ?? Nemalo by to byť normálne zaplatené?
ja keď som chodila na teambuilding tak sme mali zaplatené normálne ako keby som odpracovala deň..... diéty sme nedostávali, lebo stravu sme mali zabezpečenú....
@lienocka128 my mávame cez víkend. Takže asi je to na zamestnávateľovi.
zober si to z druhej strany. keby si bola na mieste zamestnavatela - zabezpecis priestor, stravu, co urcite nestoji male peniaze a este by mal kazdemu zamestnancovi normalne platit ako keby to odpracoval a pri tom ako vsetci vieme teambuilding vobec nie je o praci... a navyse zamestnavatel moze disponovat s dovolenkou.
@lienocka128 My sme mali kedys take outdoorove viacdnove teambuildingy zabezpecene cez HR - vtedy sme si to znacili ako pracovnu cestu bez diet, lebo strava bola plne zabezpecena.
Neskor nam to ale prestali takto zabezpecovat, ale stale sme mali mzonost ist, len sme is vsetko riesili a organizovali sami - a vtedy to nejako nepasovalo bud podla internych smernic alebo zakonov, neviem kde bol problem. Cize vsetci sme si vopred vyziadali dovolenku, mali sme ju schvalenu, isli sme na teambuilding a ked sme sa po 2-3 dnoch vratili a vsetko bolo ok, ze sa nikomu nic nestalo, tak sme dovolenku zrusili a nahradili ju normalnou dochadkou.
Islo o to, ze predtym zabezpecovali vsetky aktivity externe firmy, kde sme absolvovali aj BOZP a zodpovedali za nasu bezpecnost, mali na to opravnenia, atd. A ked sme si riesili program sami, tak sme to mali akoby na avlastnu zodpovednost - preto sme mali dovolenku aby bol zamestnavatel chraneny a ked bolo vsetko ok, tak sme to nasledne zmenili na klasicku dochadzku.
Samozrejme, ze to nebolo povinne, kto nechcel ist, nemusel, prisiel normalne do prace.
@lienocka128 my to mame zaplatene akoby sme boli v praci. a teda vsetky korporaty to tak maju, co mam info. ja si teda neviem predstavit mat dvl pocas teambuildingu. ved to nie je povinne - teda aspon u nas nikdy nebolo. stravu mame zabezpecenu aj my a napriek tomu mame aj diety.
@simonah73 Wtf? Poriadne pripraveny teambuilding praveze je o praci. Navyse, ked mas dovolenku, tak ti nemozu nariadit pocas toho nejake pracovne aktivity. Pocas dovolenky si ty urcujes co budes robit, je to tvoj volny cas. Ano, zamestnavatel ma pravo ti ju na dany den nariadit, ale tym pados mas volno, nezucastnis sa teambuildingu.
A prečo nejdeš na teambuilding? Je to vymyslené preto, aby sa kolektív videl aj z inej strany ako pracovnej 🙂 zábava
@simonah73 bola si niekedy na teambuildingu? asi nie. standardom je mat aj skolenia, aktivity suvisiase s pracou, nie je to x-dni len ruka hore. je uplny nezmysel mat dovolenku, ked je to zcasti pracovna aktivita.
@lienocka128 to je nejaky vychcany zgrlosky zamestnavatel. dost trapne. a aj tie triky kvoli bozp su dost ubohe. tak nech take nieco neorganizuje ked sa boji. zmysluplne aktivity moze poistit a chlastacky nech nepodporuje
@matkahelka no, my sme nikdy nemali žiadne školenia. Väčšinou sme odchádzali skorej z práce, neplatili nám a bol zabezpečený guláš, grilované mäso, alkohol, rôzne hry. Vždy bola nejaká zaujímavosť. Napr.prenajaty ten býk umelý, vrtulnik-let ponad mesto..
Ono je to tak, že keď je dovolenka-uraz ide na triko zamestnanca, pri službnej ceste/zamestnaní na triko zamestnávateľa (ak sa nemýlim,). U nás sa vždy dačo stalo, keď chlapi popili.
@meluela Triky kvoli BOZP su asi reakcia na mna - bolo to docasne riesenie, kym sme nemali zabezpecenu externu certifikovanu spolocnost a bolo nam to ponuknute na nasu zodpovednost. Mohli sme mat outdoor zruseny a sediet 3 dni v priestoroch firmy. My sme si vybrali, ze chcem ist na outdoor.
Nam to praveze zamestnavatel neorganizoval, o to islo. A neslo o chlastacky, my sme mali seriozne teambuildingy - rozvoj soft skills, spolupraca v time, ale to zbytocne vysvetlovat niekomu, kto pozna teambuilding len ako sposob ako sa zadarmo najest a ozrat.
@simonah73 zamestnavatel Ti moze nariadit dovolenku,ale nemoze Ti nariadit kde ju mas travit. Takze mietso teambuldingu mozes zostat doma alebo ist kam chces Ty a nie kam Ti nariadi zamestnavatel. Zalezi aj od teamu - ci si ludia sadli alebo nie.
A zalezi aj od toho aky je to team bulding...ci je to poobedie alebo 2-3 dni. Kazdopadne by to nemalo byt ako dovolenka.....tak nech zamestnavatel neorganizuje teambuilding,ked nechce zan zamestnancom platit.....
mm má povinný teambuilding dnes a zajtra... budú tam aj spať.... majú tam aj nejaké školenia dnes a zajtra tiež nejakú poradu.... môj názor je, že by za tieto 2 dni nemal mať dovolenku, keďže to organizuje zamestnávateľ a je povinný tam byť
@lienocka128 Ano, v takom pripade nema mat dovolenku. Len nech si preveri ci to nahodou nebude taky pripad ako som spominala ja - ze po navrate im dovolenku zrusia a daju im to ako normalnu dochadzku.
Je to prvykrat co ide takto na teambuilding v tej firme?
@hipuska my chodime na 4 dni. druhy a treti den mame doobeda stale nejake pracovne veci.
u nas, keby to bolo podmienene dovolenkou, zarucene by na to nesiel nikto, ani ja. preco by som presedela x hodin v aute, cestovala cez pol republiky tam a spat? a preco by som mala pocuvat nejakeho skolitela, ci hrat nejake povinne pracovne hry? mam dovolenku, robim si co chcem predsa. uplne logicke. aj u nas sa po veceroch zabava a pije, ale sme dospeli a zodpovedni ludia, tak sa adekvatne tomu spravame.
@matkahelka jasne. My si tieto akcie organizujeme sami, akurát zamestnávateľ platí. Takže vždy sa tešíme. Sme dobri kolektív, organizujeme si akcie aj cez víkendy ako chaty a turistiku. Nie úplne celá firma ale tak 1/3 sa vždy nazbiera.
A to, co máte vy, nie je žiaden teamb.ale obyčajne školenie. Práve preto to nemáte ako dovolenku, lebo to máte povinné. U nás to je dobrovoľné, kto chce ide a kto nechce, nejde.
Teambuilding je o práci? Pre mňa novinka, vždy sme mali program (bowling, súťaže, kde sme boli v družstvach miešaní, aby sme spoznali ostatných kolegov, celkom sranda, nás bolo 150, mali sme animátorov, rôzne súťaže, vyhodnotenie, ceny, obed-ziadny alkohol), nikdy sme tam neriešili prácu, poradu, nikto nesmel o práci hovorit 🙂
@lienocka128 máš pravdu- v prípade tvojho muza čo píšeš ma mat zadanú pracovnú cestu samozrejme.
Keď som raz vyhrala taký 4 dňový pobyt v Tatrach, súčasťou bol aj WS, tak tiež na nás riaditeľ vyrukoval, že dovolenka.. som pozerala, že coooo?? Zavolali sme tým, kto to organizoval a na HR oddelenie a samozrejme, že pracovná cesta ( to len nás ješitný riaditeľ mal nervy, že nebudem v práci ). Bola to pracovná cesta samozrejme. Sú to take vyjazdove porady to čo ma tvoj muž a normálne sa to takto rieši zadáva.
@nafka0483 práveže nie.... aj po iné roky chodili, no vtedy si nevšimli, že na tie dni mali dovolenku.... prišli na to až po poslednom
@lienocka128 Tak mali to zacat riesit skor, ked uz dnes odchadzaju, ze trosku neskoro.
A to si nikto z timu nevsimol, ze im stahovali dovolenku? Nikto si nekontroluje pocet dni, ani dochadzku? Nechybali im tie dni? To sa mi zda zvlastne.
To nech to riesia urcite, ze toto je pracovna cesta nie dovolenka.
@hipuska citaj s porozumenim. kde som pisala, ze je to povinne preboha? jasne, ze to nie je povinne. u nas starsie kolegyne ani nechodia skrz tie vecerne chlastacky. a ono to nie je skolenie v pravom zmysle slova, su to 2-3 hodinove nejake pracovne hry, logicke cvicenia- hluposti. pro forma, aby sa nieco vykazalo.
@nafka0483 nekontrolovali si výplatné pásky... nejako verili ekonómke, no v poslednej dobe zistili, že často sa mýli.... dá im dovolenku, ale nezaplatí a podobne
@matkahelka písala si o školiteľovi a školeniach.
To je riaden prešpekulovaný ťah od neho! Takto sa to nerobí!
@hipuska ok podme sa chytat za slovicka... ako sa vola clovek, ktory ti nieco vysvetluje? nieco, co je pre teba nove? skolitel, trener, kouc? zalezi na tom? nie. pointa je, ze teambuilding je pracovna aktivita, zucastnuje sa na nej clovek z prace a nie vramci svojho volneho casu. a ak je nieco pracovne, nemoze to byt podmienene dovolenkou. ak to takto zamestnavatel podmienuje, ohradila by som sa voci tomu a nezucastnila sa. a ako som pisala, poznam ludi pracujucich v roznych korporatoch a chodievaju teabuildingovat bezne. neraz aj do zahranicia a vsetci to maju vramci pracovnej cesty. vramci dovolenky by sa urcite zucastnil len malokto.
@matkahelka tiež pracujem v korporate a áno teambuilding ako píšeš je nepovinný, jedlo pitie program zabezpečený... u nás sa to kona v sobotu- aj to mnohí kvôli práci ísť nemôžu. To čo ma autorkin muž- cez tyz, povinne, viacdňové, s WS či poradou je klasická vyjazdova porada čiže pracovná cesta... áno počas tých dni maju aj wellness Atd - platí to firma.
Ti ktorí pracujú pre veľké firmy to chápu a je to súčasť firemnej kultúry... ty to poznas, tiež rozumieš.
@matkahelka nie, nejde o slovíčka. Ty si napísala, že tým bul.je spojený so školením. A teda, pre mňa to je školenie. Teamb je pre mňa niečo iné.
@hipuska tak este raz a pomaly. SPOJENY so skolenim. NIE JE to SKOLENIE. prosim, skus citat s porozumenim 😉

@lienocka128 cudne. u nas je to v kategorii pracovna cesta. je to zaplatene rovnako, ako ked som v praci + navyse k tomu este diety