Náročné hľadanie práce po materskej
Tato téma je pre ľudí ktorí si aktuálne hľadaju prácu. Ja som zacala hľadať ešte počas materskej. A pokračujem uz aj tri mesiace po materskej, čiže hladam prácu uz 7 mesiacov. Absolvovala som neskutočne množstvo pohovorov, posledný mesiac aj dva za jeden deň, posielam životopisy len na pozície o ktoré mám naozaj záujem a na ktoré mám aj kvalifikáciu, ale musim povedať že som veľmi vyčerpaná z toho všetkého. Nemozem sa sťažovať na malo príležitostí. Absolvovala som rôzne pohovory kde má skúšali, iq testy, počítala som príklady, hrala role play, bola som na testovacom dni, riešila case study, absolvovala som 1. 2. A dokonca aj 3. Kolá výberových pohovorov, pocit väčšinou vždy fajn a napriek tomu stále som bez prace. Zažívate aj vy toto? Cítim sa vyflusnuta viac akoby som reálne aj odpracovala pracovný čas a uz len keď počujem že mi zvoní mobil som podráždená pri pomyslení na další pohovor. Snažiť sa neprestanem ale mám toho dosť. Stále rozprávať o sebe, vysvetľovať pomaly celu pracovnú históriu… Nehovoriac o pocite neschopnosti ked idem na úrad prace.. Mám dosť baby, ďakujem, hadam mi tento výlev pomôže trochu .. ak je nás tu viac, potešia ma nejake vaše postrehy
@denkabemommy toto inak aj ja robim, rovno pisat, kde ma clovek zaujem
Poznam, hladam uz 6 mesiacov. Bola som na 2 pohovorich iba, poslala len zopar ziadosti lebo nie su ponuky
Autorka.Na tvojom mieste by som zbierala feedbacky od zamestnávateľov,ktorí ťa odmietli.Ze čo bol SKUTOCNY dôvod odmietnutia a v čom by si sa mohla zlepšiť .
Lebo pri toľkých pohovoroch neuspiet tak tu musí byť iný problém .
Ja som bola na úrade 2x.Do mesiaca som si prácu našla
@doriiis ty si fakt myslis ze jej to povedia? Povedia jej maximalne to ze to preto lebo iny kandidat bol lepsi match
@doriiis zial, nepovedia. Robila som receuiting 2 roky, musela som ludom oznamovat, ze sme ich neprijali, na tom sme si dali zalezat, aby sa to dozvedeli a zbytocne necakali. Ale nie je cas sa s tolkymi ludmi vykecavat, ze kde bol problem. Zvycajne je to totoz viac veci naraz a prisiel niekto, kto bol proste lepsi. A naozaj castejsi dovod bol, ze ako ten clovek posobil celkovo, dojem, sympatie, ze aj svojou osobnostou pasoval do teamu, a s tym vela nenarobis :/
@queendixie to nie je pravda. Firmy uz vedia dat normalny feedback na uchadzacov. Nepovedia jej na rovinu, ze na pohovore vystupuje hrozne, ale aspon nacrtnu. Napr. Osobnostne sa nam nehodite do timu - tym padom vie, ze na pohovore robi nieco zle, co zamestnavatela odradza. Alebo povedia, ze nema doatatocne roky praxe, alebo nema dostatocne technicke zrucnosti, alebo aj priamo povedia ze pomer toho, co ponuka a co pyta nie je dobry. Len ten feedback si treba priamo vypytat. Napisat na to personalne odd. a normalne povedat, ze dlhsie uz hlada pracu a preto prosi o spatnu vazbu. Zopar normalnych ich urcite dostane. Netvrdim, ze odvsadial dostane spatnu vazbu, ale zopar urcite ano a moze jej to pomoct zamerat sa na to, co robi zle. Lebo ak bola na vela pohovoroch a 7 mesiacov nema stale robotu, tak nieco je zle.
Baby ešte raz, lebo vidím že aj tu vela ľudí nevie citat s porozumením, reagujem tam, kde spĺňam požadované skúsenosti/zručnosti/schopnosti/prax/vzdelanie. Nereagujem na pozície ktoré nespĺňam. Keby to tak bolo tak by má logicky nevolali na pohovor, pripadne by som nešla do ďalšieho kola v tom istom výberovom konaní, no nie?
Ako píšem, pocity po pohovoroch vždy fajn z mojej strany. A nie, nie som nejaka maškara ktorá sa nevie správať :D ach jaj..
Jasné, nemá školu ani prax a vy ju posielate do školstva 🤦 akože za upratovačku ? Lebo inak ozaj netuším , čo by tam robila. Ste normálni niektorí keď k deťom chcete hocikoho bez znalosti ,aby boli s vašimi deťmi väčšinu času ?? Akože , ja som už v úžase ozaj a vôbec sa nečudujem ,že takto to školstvo vyzerá. Je milión pracovných možností kde môže pracovať. A o autorke - evidentne je niekde v tebe problém lebo ak polroka hľadáš a nikde ťa nevezmú tak to nie je náhodou.
Aby som bola presnejšia - nemyslím to tak,že si zlá alebo čo ,ale keď ťa po toľkých mesiacoch nevzali nikde tak len niečo bude , napr. malo praxe, deti alebo možno nejaká blbosť ,ktorú vyzarujes, povieš... Ťažko posúdiť keď ťa nepoznáme 🤷 mne napadol diel Frasiera keď chodil na pohovory a furt sa mu niečo stalo 😄 a tiež mal aj kvalifikáciu a dokonca aj prax. Nuž ale to je fikcia. Ja napr vidím,že určite ti nechýba vytrvalosť keď toľko sa snažíš 🙂 asi len niečo na teba čaká.
Keby bolo vsetko tak ako pises, tak logicky mas uz davno pracu a za ten cas si uz aj po skusobnej dobe. Skus mozno hned neurazat druhe zeny, co sa ti snazia pomoct, ze nevedia citat s porozumenim a radsej sa zamysliet nad tym, co robis na tych pohovoroch zle. Lebo to, ze mas po pohovore fajn pocit, neznamena, ze ho ma aj zamestnavatel. A nemusis byt ziadna "maskara, co sa nevie spravat". Ale kedze evidentne netusis kde moze byt problem, tak skus zacat s aktivnym ziadanim si spatnej vazby z pohovorov.
Treba nadalej skusat. Nic ine neostava. Nenechaj sa odradit.
Z pohovorov ziadna firma nedava realnu spatnu vazbu. Nie je to psychoterapia. Bolo by neprofesionalne pomenovat konkretny dovod neprijatia (nesympatie, deti, nedostatok skusenosti, uz vopred vybraty kandidat), tak sa to zaobali do niecoho formalneho.
Mam pocit, ze tu niektore zeny nemaju ani najmensi pojem o realite.
@lenka188 ja som pracu hladala rok, ked budem hladat zase, co bude urcite tento rok lebo plat je nedostatocny, vyskusam o to poziadat, ale z niektorych firiem clovek aby bol rad, ze mu vobec daju vediet ze ho neberu
@softiesofie Jasne, ze jej nenapisu, ze neberieme ta lebo mas deti. Alebo si nesympaticka. Ale zabalia to do niecoho a aspon sa bude vediet odrazit, ci je chyba v praxi, alebo v peniazoch alebo v osobnosti. A samozrejme, ze jej ani nedaju vsetci spatnu vazbu. Ale cast ano. Neviem asi zijem v nejakej alternativnej realite lebo ja sa s tym bezne stretavam a aj ludia, ktorych poznam. Len treba o to priamo poziadat. Akoze neocakavam spatnu vazbu ak by isla robit do fabriky alebo kopat na pole, ale vo velkych firmach je celkom bezna prax povedat kandidatovi, ktory presiel do posledneho kola aspon zaobaleny dovod preco ho neprijimaju ak o to poziada. A nevidim na tom nic neprofesionalne povedat napr. ze kandidat nemal dostatok pozadovanych skusenosti.
@lenka188 Zaobaleny dovod nie je realny dovod. Z toho autorka nic neziska.
A nie je bezna prax otovorene konfrontovat uchadzacov s dovodom preco ich firma neprijala. Neviem v akej realite zijes a ani ma to nezaujima ale v realnom zivote to co popisujes je neprofesionalne.
A ak sa bude dopytovat na dovod, bude posobit nie len neprofesionalne ale aj zufalo.
Treba slusne akceptovat neprijatie a ist dalej.
Mozno zlepsit pripravu na pohovory. A dalej skusat.
@doriiis Feedback da "nasli sme vhodnejsieho kandidata, dakujeme za vas zaujem". Viacej sa ti nikto nebude zodpovedat. Toto ale nie je o tom o com sa tu vyssie bavime.
@softiesofie presne, oznamili sme, ale nepovedat uplne konkretne detaily nema nic so slusnostou
Kedze uz neviem ako lepsie vysvetlit, ze trochu osobnejsia spatna vazba po pohovore kandidatom, ktory postupili do 2-3 kola vyberoveho procesu je normalna a bezna prax, nie to nic neprofesionalne a ani zufale, tak si pomaham internetom:
https://www.forbes.sk/dakujeme-nie-ste-vhodny-u...
https://magazin.almacareer.com/sk/ako-davat-fee...
https://karierainfo.zoznam.sk/cl/1000152/137773...
A mne niekedy pripadá,že sa ženy rady vyhovoria,že ju nevzali kvôli deťom. Čo nehovorím ,že je autorkin prípad, ale veľakrát som to zažila . Resp ,že si nevedia nájsť prácu "lebo deti".
@lenka188 Ja si nemusim pomahat internetom.
Ja mam skusenosti z oboch stran aj ako kandidat a aj ako vyberajuca kandidata do mojho timu.
Nikto nikomu nekomunikuje blizsie informacie preco nebol prijaty. Povacsine sa posle pisomne formalne oznamenie, ze sa nasiel vhodnejsi kandidat so zelanim vela uspechov v hladani novej pozicie.
Autorke nedoporucujem sa dozadovat od firmy viacej informacii o jej neprijati. Je to neprofesionalne.
@softiesofie v jednej firme kde bol na pohovor muz im poslali pdf ohladne pohovoru a fakt tam bolo na konci ze sa mozu spytat na feedback. Ale ci daju ozajstny feedback nevieme, neskusali sme... podla mna len nieco z zmysle ze "maju ineho kandidata ktory viac splna poziadavky a prajeme vam vam vsetko dobre do buducna"
@softiesofie niekedy si tym internetom skus pomoct. Ano, aj ja mam skusenost z oboch stran, napriek tomu si myslim, ze je celkom normalne prijat fakt, ze niekde nieco robia inak ako ty. Tie clanky mozu pomoct pochopit, ze nie vsade to funguje tak ako si myslis. Nepredpokladam, ze si pracovala v 3500 spolocnostiach aby si mohla neustale generalizovat a tvrdit, ze nikdo, nikdy, nikde. A ak niekde ano, tak je mimo realitu a jeho realita ta nezaujima lebo u teba to tak nie je.
Ale uz samotne vnimanie slusnej ziadosti o spatnu vazbu ako nieco neprofesionalne a zufale hovori za vsetko.
@queendixie mozno keby ste skusili, tak by si bola prekvapena, co by poslali. Kazdopadne uz len to, ze poslali po pohovore dotaznik a napisali, ze si spatnu vazbu moze vyziadat ukazuje, ze nie kazdy povazuje ziadost o spatnu vazbu za neprofesionalnu a v niektorych firmach je to uplne normalna a bezna vec.
@softiesofie "Nikto nikomu nekomunikuje blizsie informacie preco nebol prijaty. " - to prosím ťa takto bohorovne tvrdíš na základe pôsobenia v koľkých spoločnostiach? Do hiringu akých pozícii si zahrnutá, že tvrdíš že je neprofesionálne pýtať si feedback ? Vieš o tom, že seriózne spoločnosti s kompetentným recruitmentom vítajú žiadosť o konštruktívny feedback od kandidátov, ktorí o to požiadajú? Vieš o tom, že aj na Slovensku sú takýto recruiteri a deje sa tak? Tí ale asi, na rozdiel od teba, investujú do vlastného developmentu a čítajú aj články ktoré ty odmietaš. Skús začať na LI, sú tam mnohí uznávaní odborníci z tejto oblasti.
@raffaella Nesuhlasim s tebou na zaklade mojich skusenosti.
A ak doporucujes autorke zacat obvolavat firmy a pytat sa na konkretny dovod (lebo spatnu vazbu dostala tym, ze ju jednoznacne neprijali) preco ju neprijali, tak pochybujem o tvojich skusenostiach nie len v recruitmente ale aj v realnom pracovnom trhu.
Recruitmen nie je o poskytnuti detailnej analyzy toho preco uchadzac nebol prijaty.
@lenka188 Ty si zamienas refereniu z firmy v ktorej si istu dobu odpracovala a odkomunikovanie vysledku prac. pohovoru.
Z pohovoru sa referencie neposkytuju. Vo vseobecnosti sa ti odkomunikuje neprijatie (vacsinou pisomne) v najlepsom pripade sa uda dovod prijatie ineho viac pasujuceho uchadzaca na tu poziciu a este sa nejak zaobali, ze ocenuju skusenosti a vedomosti, ktore si odprezentovala, ale hold iny uchadzac viac pasuje.
A to este v pripade tych serioznejsich firiem, kde su patricne nastavene procesy, lebo niekedy ani toto nie.
Ahoj ja ti verim a aj rozumiem.
Ja som si hladala robotu iba ako upratovacka a tiez dlho.
Chapes upratovacka...
@softiesofie nie, nezamienam si referenciu od byvaleho zamestnavatela so ziadostou o spatnu vazbu z neuspesneho pracovneho pohovoru. Precitaj si fakt tie clanky, nech mas aj trochu iny obraz, lebo je to uz az zvlastne ako striktne na tom trvas. Napriek tomu, ze si si to doteraz nemyslela a zvlastnemu pocitu, ze je to neprofesionalne, tak ano, aj z pracovnych pohovorov sa niekedy poskytuje spatna vazba. Nebudem sa s tebou dalej o tom dohadovat, lebo je to proste fakt aj ked ho nechces prijat a doteraz si sa s tym nestretla. A spatna vazba sa vacsinou neziada telefonicky, predpokladam, ze pouzivate vo firme email. A nepytaju sa ziadne extra konkretnosti. Napise sa email ako dakuje za odpoved a ze kedze chce na sebe nadalej pracovat a zdokonalovat sa, rada by poziadala, ci by bolo mozne zaslat jej spatnu vazbu ohladom jej slabych stranok a oblasti, na ktorych by jej odporucali popracovat aby bola v buducnosti uspesnym kandidatom. A ze by jej to pomohlo pri dalsom hladani inych pracovnych prilezitosti, ci uz v ich alebo inej spolocnosti. A potom sa pekne podakuje za ochotu a ich cas. To je cele. Oni jej bud odpovedia a nieco sa mozno dozvie a pomoze jej to alebo jej neodpovedia.
@lenka188 Akceptujem tvoj hypoteticky nazor z internetu ale nesuhlasim s nim. Pekny vecer.
@softiesofie je to moj prakticky a nie hypoteticky nazor z internetu, uz som ti to tu niekolkokrat spominala. Pekny vecer.

@queendixie netusim, do vyroby som sa este nehlasila, ale pamatam si vtedy ten sialeny pohovor, bola som tesne po rodicovskej a fakt som mala pocit, ze idem do nejakeho specialneho vyskumu, alebo kam som to prisla a zase proste teraz naposledy co som skusala viac kol malo byt...mne sa toto opickovanie v cirkuse uz nechce podstupovat