icon

Nárok na nemocenskú pri práci na dohodu

15. júl 2025

Pracujem na dohodu už 2 rok . Príjem mám pravidelný, odvody sú platené. Momentálne som ale pn a pani v sociálnej poisťovni mi povedala že nárok na pn nemám keď pracujem na dohodu. Pritom na stránke je uvedené že dohodári majú nárok na pn. Ako to teda je ? Ďakujem za odpoveď

Strana
z3
balerina2025
15. júl 2025

@anonym_autor ak sa platia odvody do SP, tak mas narok na PN

autor
15. júl 2025
@balerina2025

@anonym_autor ak sa platia odvody do SP, tak mas narok na PN

@balerina2025 pani tvrdila že nárok nemám
Obrátila som sa na sociálnu poisťovňu v BA . Zatiaľ čakám odpoveď
Dosť ma prekvapilo že nemám nárok keďže sa odvody platia

balerina2025
15. júl 2025
@anonym_autor

@balerina2025 pani tvrdila že nárok nemám
Obrátila som sa na sociálnu poisťovňu v BA . Zatiaľ čakám odpoveď
Dosť ma prekvapilo že nemám nárok keďže sa odvody platia

@anonym_autor tak je to blbost potom.

autor
15. júl 2025
@balerina2025

@anonym_autor tak je to blbost potom.

@balerina2025 do sociálnej aj zdravotnej mi zamestnávateľ platí. Síce nie veľa keďže som na dohode ale predsa platí, odvody mi z platu vždy odráta

balerina2025
15. júl 2025
@anonym_autor

@balerina2025 do sociálnej aj zdravotnej mi zamestnávateľ platí. Síce nie veľa keďže som na dohode ale predsa platí, odvody mi z platu vždy odráta

@anonym_autor tak ked nie vela tak pocitaj s nizkou PN.
kamoska akoze robila 10hod mesacne a ked jej potom vypocitali 30 eur na mesiac PN bola zhrozena. nejak tak.

eja15
15. júl 2025

pozri si výplatnú pásku či tam máš odvody do SP - poistenie nemocenské a v akej výške, ak pracuješ na dohodu, môže to byť veľmi nízka čiastka

autor
15. júl 2025
@balerina2025

@anonym_autor tak ked nie vela tak pocitaj s nizkou PN.
kamoska akoze robila 10hod mesacne a ked jej potom vypocitali 30 eur na mesiac PN bola zhrozena. nejak tak.

@balerina2025 ja robím viac hodím. Mesačne plat z dohody okolo 200- 300e v čistom

zalka
15. júl 2025

Autorka nepoberas náhodou ID? Vtedy sa odvody na nemocenské neplatia a nárok na PN nie je.

balerina2025
15. júl 2025
@anonym_autor

@balerina2025 ja robím viac hodím. Mesačne plat z dohody okolo 200- 300e v čistom

@anonym_autor ked mas na VP odvody do SP, mas narok na PN. a ty uz PN si? ci planujes byt PN?

balerina2025
15. júl 2025
@zalka

Autorka nepoberas náhodou ID? Vtedy sa odvody na nemocenské neplatia a nárok na PN nie je.

@zalka no to je pravda, pri ID nesmies byt na PN s tou istou ID diagnozou ze?

zalka
15. júl 2025
@balerina2025

@zalka no to je pravda, pri ID nesmies byt na PN s tou istou ID diagnozou ze?

@balerina2025 to nemá vplyv,
Dohodar poberajúci ID, nema nemocenské a ani poistenie v nezamestnanosti.

balerina2025
15. júl 2025
@zalka

@balerina2025 to nemá vplyv,
Dohodar poberajúci ID, nema nemocenské a ani poistenie v nezamestnanosti.

@zalka aha tak, dakujem za objasnenie. ❤

autor
15. júl 2025
@zalka

@zalka nie ID nepoberam. PN som prvý krát

balerina2025
15. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak ak mas na vyplatnej paske napisane odvody do SP, narok mas. ale aky to my nevieme to prepocitaju oni.

zalka
15. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak pani na SP by nemala tliachat hlúposti. Ak platíš odvody nárok na PN máš.

oriesocek
15. júl 2025

nie vsetky dohody maju platene nemocenske poistenie, takze zisti si, ci to mas platene presne tuto polozku.

oriesocek
15. júl 2025
@zalka

@zalka pri ID sa neplati nemocenske az pri plnom nad 70 percent. pri ciastocnom ID sa platia a je narok na PN a aj s rovnakou diagnozou ako je priznany ID.

autor
15. júl 2025
@oriesocek

nie vsetky dohody maju platene nemocenske poistenie, takze zisti si, ci to mas platene presne tuto polozku.

@oriesocek ako to prosím zistiť?

oriesocek
15. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor na výplatnej páske máš rozpísané jednotlivé odvody, aj príspevok na nemocenské ak sa platí…

autor
15. júl 2025
@oriesocek

@anonym_autor na výplatnej páske máš rozpísané jednotlivé odvody, aj príspevok na nemocenské ak sa platí…

@oriesocek zamestnávateľ mi akurát vložil do rúk potvrdenie o mzde, výplatnú pásku nie ( áno viem nemám sa dať odbiť ale mám bolesti čaká ma ťažká operácia)

mamina7070
15. júl 2025

@anonym_autor pani na socialnej poistovni vidi v systeme ci boli za teba odvadzane odvody na NP
ak chces daj sem svoju vyplatnu pasku bez mena a osobnych udajov
alebo aspon nazov tej dohody ze aky typ to je ale najskor je pravdou ze nebolo za teba odvadzane NP ak nemas ani pasky
Nebola to takato dohoda ? Dohoda o pracovnej činnosti a dohoda o vykonaní práce s právom na nepravidelný príjem

ty si dva roky nedostavala vyplatnu pasku ? rocne zuctovanie nemas ?

zalka
15. júl 2025
@oriesocek

@zalka pri ID sa neplati nemocenske az pri plnom nad 70 percent. pri ciastocnom ID sa platia a je narok na PN a aj s rovnakou diagnozou ako je priznany ID.

@oriesocek nemyl si prosím Tpp s dohodou.
A ani u TPP neplatí co si napísala, lebo i ID nad 70% platí odvody na nemocenské poistenie a nárok na platenú PN ma, akurát neplatí Pvn a tým pádom nemá nárok na podporu.

Ale u dohody žiaden ID neplatí NP a ani Pvn, čiže nemá nárok na tie dávky.

autor
15. júl 2025
@mamina7070

@anonym_autor pani na socialnej poistovni vidi v systeme ci boli za teba odvadzane odvody na NP
ak chces daj sem svoju vyplatnu pasku bez mena a osobnych udajov
alebo aspon nazov tej dohody ze aky typ to je ale najskor je pravdou ze nebolo za teba odvadzane NP ak nemas ani pasky
Nebola to takato dohoda ? Dohoda o pracovnej činnosti a dohoda o vykonaní práce s právom na nepravidelný príjem

ty si dva roky nedostavala vyplatnu pasku ? rocne zuctovanie nemas ?

@mamina7070 ročne zúčtovanie mám, tam tiež bolo uvedené že sa odvádza do SP a ZP

mamina7070
15. júl 2025
@anonym_autor

@mamina7070 ročne zúčtovanie mám, tam tiež bolo uvedené že sa odvádza do SP a ZP

@anonym_autor ale moze odvadzat len napr dochodkove, garancne atd
vyplatne pasky teda nemas za tie dva roky ? ani jednu ? a ta dohoda sa ako vola presne ?

autor
15. júl 2025
@mamina7070

vyplatne pasky teda nemas za tie dva roky ? ani jednu ? a ta dohoda sa ako vola presne ?

@mamina7070 dohoda o pracovnej činnosti

balerina2025
15. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ale asi mas dohodu o pracovnej cinnosti ale s nepravidlenym prijmom ,tam sa neplatia odvody do sp

balerina2025
15. júl 2025
@mamina7070

@mamina7070 tiez nechapem, ze ludia funguju cez VP 🙈

mamina7070
15. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak najskor mas dohodu kde sa NP neodvadza, najma ak pises ze uz si na PN a ak ti PN neprisla a volala si tak urcite pozerali priamo v systeme. Este sa mozes prihlasit do elektronickeho uctu poistenca a tam uvidis co a kolko bolo za teba platene
a prever si aj zdravotku mozes mat neuhradene obdobia ak si nerobila oficialne denne

mamina7070
15. júl 2025
tiika
15. júl 2025

Prečo nemáš výplatné pásky? Buď požiadaj pisomne o pásky alebo o potvrdenie, v akej výške a aké odvody boli za teba platené.
Odvody z dohody na NP sa neplatia, ak si invalid, študent, dôchodca, či predčasný starobný dôchodca, výsluhový d. alebo máš nepravidelný prijem. V tvojom prípade predpokladam tu poslednú možnosť.
Ak sa aj plati odvod do SP, tak to môže byt doch.poist., invalid.poist.,úrazové poist. Pozri ešte raz to ročne zúčtovanie a výšku odvodov do SP vypočítanú z hrubého príjmu, ak to bude menej ako 9,4%, neplatia sa všetky odvody a takmer isto sa neodvádza práve nemoc.poistenie.
Pokial lekar za teba zaslal PN, tak by ti malo prist rozhodnutie. Či už s priznanym nemocenským alebo zamietavé.

Strana
z3