icon

Nárok na nemocenskú pri práci na dohodu

15. júl 2025

Pracujem na dohodu už 2 rok . Príjem mám pravidelný, odvody sú platené. Momentálne som ale pn a pani v sociálnej poisťovni mi povedala že nárok na pn nemám keď pracujem na dohodu. Pritom na stránke je uvedené že dohodári majú nárok na pn. Ako to teda je ? Ďakujem za odpoveď

Strana
z3
anonym_828693
18. júl 2025
@mamina7070

@anonym_autor mala si vyplatne pasky ? mas tam napisanu sumu co odviedli z tvojej mzdy na NP (nemocenske poistenie) ? ak ano potom sa samozrejme stazuj
ak nie .... potom ty si neplatila tomuto statu to co si mala rovnako ako tvoj zamestnavatel

@mamina7070 presne.

tiika
18. júl 2025
@anonym_autor

@mamina7070 ako to môže byť moja chyba ? Ja som mala uvedené príjem pravidelný, odvody zaplatené. Ako som ja mala vedieť že oni 2 roky neplatili nemocenské?

@anonym_828693
@mamina7070 ak autorka nedostáva výplatné pásky, nie je to jej chyba ale zamestnavatelova. On ma povinnosť jej ich dávať (nie po požiadaní, upozornení, ale automaticky zo zákona ). Zamestnanec ma právo ich dostať, možnosť si ich pozriet, skontrolovať, no žiadnu povinnosť tak urobit. Stále je to možnosť. Môže žiadať o vysvetlenie.
Nie je chyba zamestnanca, ak zamestnávateľ nesprávne odvádza odvody. Zákon 461/2003, par.231 hovorí jasne, že je povinnosťou zamestnávateľa správne zamestnanca prihlásiť, viest evidenciu, odvádzať poistné, zasielať výkazy.
Zamestnanec NEMÁ POVINNOSŤ to kontrolovať ani korigovať. Samozrejme v jeho zaujme je, aby si to pozrel. Avšak nenesie žiadnu právnu ani finančnú zodpovednost. Tak ju tu neobviňujte a nevnucujte pochybenie.
@anonym_autor Druha vec je, že ak ti strhnú tie nedoplatene odvody, môže to byt pekná čiastka. Treba si to zvážiť, prip. nech to robia už od tejto chvíle správne.

anonym_828693
18. júl 2025
@tiika

@anonym_828693
@mamina7070 ak autorka nedostáva výplatné pásky, nie je to jej chyba ale zamestnavatelova. On ma povinnosť jej ich dávať (nie po požiadaní, upozornení, ale automaticky zo zákona ). Zamestnanec ma právo ich dostať, možnosť si ich pozriet, skontrolovať, no žiadnu povinnosť tak urobit. Stále je to možnosť. Môže žiadať o vysvetlenie.
Nie je chyba zamestnanca, ak zamestnávateľ nesprávne odvádza odvody. Zákon 461/2003, par.231 hovorí jasne, že je povinnosťou zamestnávateľa správne zamestnanca prihlásiť, viest evidenciu, odvádzať poistné, zasielať výkazy.
Zamestnanec NEMÁ POVINNOSŤ to kontrolovať ani korigovať. Samozrejme v jeho zaujme je, aby si to pozrel. Avšak nenesie žiadnu právnu ani finančnú zodpovednost. Tak ju tu neobviňujte a nevnucujte pochybenie.
@anonym_autor Druha vec je, že ak ti strhnú tie nedoplatene odvody, môže to byt pekná čiastka. Treba si to zvážiť, prip. nech to robia už od tejto chvíle správne.

@tiika neviem este sa mi nestalo aby mi nikde nedali vyplatnu pasku. a kebyze mi ju nedaju, tak si ju jednoducho pytam, mne to pride ako samozrejmost. znama takto nedostavala VP par rokov a potom zistila ze typek za nu platil len minimalne odvody a ze neplatil SP a tympadom sa jej tie roky nepocitaju do dochodku. smutne, ze ludia robia taketo chyby

tiika
18. júl 2025
@anonym_828693

@tiika neviem este sa mi nestalo aby mi nikde nedali vyplatnu pasku. a kebyze mi ju nedaju, tak si ju jednoducho pytam, mne to pride ako samozrejmost. znama takto nedostavala VP par rokov a potom zistila ze typek za nu platil len minimalne odvody a ze neplatil SP a tympadom sa jej tie roky nepocitaju do dochodku. smutne, ze ludia robia taketo chyby

@anonym_828693 áno, určite je potrebné sa ozvať, riešiť, trvať na svojich nárokoch, súhlasím; teraz si predstav, keby to vazne urobil každý jeden zamestnanec v tejto krajine 🙏 ako by sa tu žilo, pracovalo… Ja takéto veci riešim, pretože chcem žiť v lepšej spoločnosti a vnimam to ako i svoju zodpovednost nielen voci sebe, no i ostatným a nasim deťom.
Píšem iba, že to nie je jej chyba a vina. Je to mozno skôr pasivita, prílišná dovera, nedôslednosť, nekonfliktnosť, ktorá je skôr na škodu..

tiika
18. júl 2025
@anonym_828693

@anonym_828693 tak ale známa môže stále žiadať o nápravu, nezmierit sa s tým len tak, to už je aj jej chyba ak to nerieši ďalej

anonym_828693
18. júl 2025
@tiika

@anonym_828693 tak ale známa môže stále žiadať o nápravu, nezmierit sa s tým len tak, to už je aj jej chyba ak to nerieši ďalej

@tiika asi som nedoverciva. ale ja som typ cloveka co skor mysli ze sa moze nieco stat, slepo uz neverim. asi ma to naucil zivot.
@tiika ona nema na to sil to riesit. ona je taka ''menej chapava''

Strana
z3