icon

Nárok na paragraf pri dietati

duvi11
6. aug 2018

Dobry den poprosím vie mi niekto povedat presne koľko mam narok pri dieťati na P z práce?cca viem že to je 7 papierov no mám dve deti tak na každé zvlášť???každý mi iné hovori a dosť často musím so starším cestovať k dr na vyšetrenie nakoľko som sama s nimi.Dakujem za odpovede

ingrid2304
6. aug 2018

7 dní na seba, 7 dní na rodinného príslušníka. Je jedno, koľko máte detí. Rodinný príslušník je dieťa/deti, manžel/ka, rodič, svokor/svokra, brat/sestra, vnúča... atď.

hettinka
Autor odpoveď zmazal
ingrid2304
6. aug 2018

@hettinka vďaka za info 🙂

duvi11
autor
6. aug 2018

Čiže na 1-2-3deti len 7 papierov a čo ak to presvihnem ??nakoľko či s jedným či s druhým dieťaťom riešim dr.????

renatik91
6. aug 2018

@duvi11 nemôžeš to prešvihnúť. Potom to rieš dovolenkou.

ingrid2304
6. aug 2018

Možno sa dohodnúť so zamestnávateľom, že aj 7 dní, čo máte na seba, tak aspoň niektoré využiť pre deti. Alebo potom dovolenka?

dasenka1203
6. aug 2018

noo ja mam info ze sa to da aj presvihnut, len to potom uz nie je zaplatene, cize kvazi ospravedlnene a neplatene volno....

renatik91
6. aug 2018

@dasenka1203 na takéto zaručené informácie od kolegovho bratranca manželky by som sa naozaj nespoliehala. Máloktorý zamestnávateľ je tak benevolentný. A preto je potrebné takúto otázku vždy položiť jemu a nie na fórum Modrého koníka 🙂

kiara0666
6. aug 2018

Ak vycerpate Pcka aj dovolenku tak to skúste riešiť aj s OCR-kou - opatrovanie člena rodiny. Sociálna poisťovňa platí ale len10dni, zamestnávateľ vtedy ale nič. Toto mozte ale využiť len raz za mesiac.

renatik91
Autor odpoveď zmazal
ikonica
6. aug 2018

@dasenka1203 je to neplatene a to znamena ze nastava prerusenie poistenia co bude jednak chybat do dochodku a po druhe zdravotne za ten den si bude musiet sama zaplatit... cize radsej si tam dat dovolenku ako neplatene volno...

7 papierierov na vsetkych prislusnikov nie na kazdeho zvlast... to by ponietori mali dovcu cely rok 😃... a na postihnute dieta, jeho doprevadzanie na vysetrenia je este 10 dni naviac (nie 7)

alenah31
6. aug 2018

@duvi11 môžeš presiahnuť tých 7 dní, ale bude to len ospravedlnené no nezaplatené. Pokiaľ to bude celodenné p-čko je to kvázi neplatené voľno a na ten deň si sama hradíš zdr. poisťovňu a tiež sa ten deň nezapočítava do odpracovanej doby-pokiaľ si to tiež nedoplatíš resp. nenadrobíš, zamestnávateľ ťa odhlási z poistení. Ak to p-čko bude max. na 4 hodiny na deň tak to bude ospravedlnená no neplatená absencia, ale zdravotku ani dôchodkové zamestnávateľ neodhlási.

kiara0666
6. aug 2018

@renatik91 prečo

luliu
6. aug 2018

@kiara0666 pretože keď niekto potrebuje ísť s dieťaťom na vyšetrenie jeden deň, nebude sa dávať na OCR a tu OCR mu nikto ani neda

alenah31
6. aug 2018

@luliu ale dá čoby nedal, nosia mi ich pravidelne. Aj PN sa dá vystaviť na jeden deň. P-čko je určené na nevyhnutné potrebný čas na vyšetrenie, ak ale mamička/otecko potrebuje ostať s dieťaťom doma a poctivý lekár odmietne dať celodenné p-čko nakoľko u lekára strávili len 2 hodiny takže mu potvrdí len toľko a lekár nemôže za to, že dieťa už napr. do skoly/škôlky nejde a nemá s kým zostať doma, môže tento Dr. vystaviť jedodennú Očr a to 2-hodinové p-čko skrátka stornuje. Mám otca samoživiteľa so štyrmi deťmi, takéto Očr má pravidelne, neznášam to, lebo je okolo toho dosť roboty, ale má na to právo.

hettinka
Autor odpoveď zmazal
ibrunova
6. aug 2018

@duvi11 ak sa vrátiš do práce, neráta sa ti celý deň, ale len ten čas, ktorý si bola preč, takže napr. 2 hodiny a spočítava sa to.. Aspoň u nás. Ja som to nikdy ešte neminula..

kiara0666
6. aug 2018

@luliu ja som to nemyslela pre boha na jeden deň. Ale vtedy keď by bolo dieťa choré a bolo by s ním treba ostať doma dlhšie

luliu
6. aug 2018

@kiara0666 ale ona nerieši chorobu dieťaťa, rieši P, jednodnove vyšetrenie

duvi11
autor
7. aug 2018

Áno riešim vyšetrenie str.syn ma každý pol rok 2x vyšetrenie plus s ním musím chodiť k očnej každé 3 mes.a ro nevravím ak niečo nečakane vyskočí. Ako som písala som sama s nimi tak naozaj nikto iný to nedoriesi za mňa.Mam pracu za ktorou cestujem čiže aj v tom je to komplikované.Ale Ďakujem za reakcie.

fabrika
7. aug 2018

@duvi11 najlepšie bude ak pôjdeš sa priamo spýtať zamestnávateľa, to budeš mať naistejšie.

hettinka
Autor odpoveď zmazal
petrahankova
16. dec 2020

Prosím na deti ma narok na 7 dni paragraf len jeden rodič alebo kazdy ma narok na 7 +7dni?

alenah31
16. dec 2020
petrahankova
21. dec 2020

@alenah31 ďakujem

janulap
8. okt 2025
@alenah31

@luliu ale dá čoby nedal, nosia mi ich pravidelne. Aj PN sa dá vystaviť na jeden deň. P-čko je určené na nevyhnutné potrebný čas na vyšetrenie, ak ale mamička/otecko potrebuje ostať s dieťaťom doma a poctivý lekár odmietne dať celodenné p-čko nakoľko u lekára strávili len 2 hodiny takže mu potvrdí len toľko a lekár nemôže za to, že dieťa už napr. do skoly/škôlky nejde a nemá s kým zostať doma, môže tento Dr. vystaviť jedodennú Očr a to 2-hodinové p-čko skrátka stornuje. Mám otca samoživiteľa so štyrmi deťmi, takéto Očr má pravidelne, neznášam to, lebo je okolo toho dosť roboty, ale má na to právo.

@alenah31 ahoj,prosim ta,mozem si zobrat na dceru paragraf ako sprevadzanie clena rodiny ku dr,ked ona bude mat tiez na seba paragraf do prace?Dakujem