Nástup do práce po rodičovskej dovolenke
Ahojte,
potrebujem poradiť, nakoľko od januára 2015 plánujem nastúpiť do zamestnania, som na rodičovskej s druhým dieťaťom nepretrižite .rodičovská mi konči v 04/2015.momentálne však nastala situácia,ktorá mi značne komplikuje život: dcérku mi nevzali od 01/2015 do škôlky.takže som zvažovala jasle, samozrejme, že mestské nakoľko na súkromné nemáme peniaze. robím vo firme kde sa pracuje na smeny krátky dlhý týždeň, robia sa 12tky od 08.30-20.30,plus víkendy bola som sa však informovať u svojho zamestnávateľa či by bolo možné mi upraviť pracovnú dobu nakoľko manžel chodí sústavne na týždňovky a o deti sa mi nemá kto postarať, máme tu len moju mamu, ktorá, ale chodí do roboty bolo mi však povedané, že nie je možné mi vyhovieť, iba ak 8 hodinová pracovná doba, ale tiež na smeny ranná/poobedná, čo samozrejme moju situáciu nijako nerieši.chcem sa spýtať: 1. je zamestnávateľ povinný mi upraviť pracovný čas podľa mojej požiadavky? 2.ak dám výpoveď, mám nárok na odstupné, prípadne dávku v nezamestnanosti? ako by ste riešili danú situáciu? som z toho dosť nešťastná, nakoľko vo firme som 10 rokov a robota ma ja baví.ale na druhej strane musím brať v prvom rade ohľad na deti.a žiaľ keď som zrátala mesačné náklady na škôlku, jasle opatrovateľku vyšlo mi to cca 750€ čo je v podstate mesačný plat.... tak neviem...... Ďakujem.
zamestnavatel ti nie je povinny upravit pracovnu dobu
odstupne nedostanes ak das sama vypoved
podporu budes dostavat pol roka
viem, že kedysi bolo možné požiadať / ak ste boli po rodičovskej dovolenke nejaké mesiace evidovaná na úrade práce / o nejaký príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť, je to ešte možné? aké sú podmienky?
Teraz ti to už nikto neposkytne.To neplatí minimum 3 roky.Manžel pred 3r chcel,ale povedali ,že to davno padlo.

@zuzub bohužiaľ,ja som v podobnej situácii a preto som momentálne bez práce,manžel na týždňovkách a o deti sa nemá kto postarať....................,ale k tvojim otázkam
1.je síce povinný ti upraviť pracovnú dobu,ale len v rámci jeho možností,toto je problém pri prácach na smenu,najmä ak ide o výrobu,alebo niečo podobné,iné je to v obchodoch,ale ani tam ti nik nezaručí,že je to možné
2.ak dáš výpoved,nárok na odstupné nemáš,ale na dávku v nezamestnanosti hej,resp. ja som mala,ale to je už 1,5 roka spätne.tu by si mala ideálne zavolať si na sociálku a budeš mať info z prvej ruky
aj keby ti dcérku do škôlky vzali,asi by to veľmi neriešilo tvoju situáciu,nakoľko by si musela robiť aj poobede.takže asi ti zostáva jediné,dať výpoved,pol roka poberať podporu a popri tom si hľadať inú prácu,ktorá ti bude časovo vyhovovať,ale to je beh na viac ako dlhé trate