icon

Nástup do práce popri rodičovskej dovolenke

zzzzana
15. máj 2012

Ahojte dievčatá, som RD s druhým dieťaťom, ktorá mi končí 22.11.2012 (prvé dieťa má 4,5 roka, druhé 2,5 roka). Vyskytla sa mi príležitosť nastúpiť späť do práce už od 1.6.2012. Pracovnú zmluvu som mala doteraz na dobu neurčitú, musí mi teraz zamestanávateľ aj zmeniť pracovnú zmluvu, aby som mohla aj naďalej poberať rodičovský príspevok do 3.roku dieťaťa (tj do toho 22.11.2012)? Čo všetko musím ísť ponahlasovať? A keby mi dal zmluvu na dohodu o vykonaní práce, čo musím ísť ponahlasovať? Aj na upsvar treba nahlasiť, že dieťa nastúpi ale až od sept do škôlky??
A vraj mi počas dvoch po sebe idúcich materských aj vzniká nárok na dovolenku????
A vraj keď som si starú dovolenku vôbec nevyčerpala, ani nedala preplatiť, tak mi už prepadla?? sa mala vyčerpať alebo preplatiť do 3 rokov?? Také nové veci sa dozvedám a potrebujem to trochu objasniť..
ďakujeeem

liz_lemon
8. dec 2012

@jana201 ak si bola pred otehotnenim zamestnana a PP stale trva, mala si najneskor do 4.11.2012 pisomne oznamit zamestnavatelovi, ze nastupujes naspat do prace
ak si zamestnana nebola, tak sa prihlas na UP, aspon za teba stat bude hradit zdravotne poistenie

jana201
8. dec 2012

nie nie nepracovala som ... ok a rodicovsky prispevok mi pride este v januari ?? vyplaca sa nejak este mesiac po zadu ?? teraz som dostala taku odpoved ....dakujem

liz_lemon
8. dec 2012

@jana201 ano, za december dostanes v januari posledny RP

157misicka
14. dec 2012

Kocky, ako mam postupovat ked chcem skor ukoncit rodicovsku dovolenku a nastupit do prace uz v septembri 2013 a mala by som az v januari 2014????Som zamestanana, tak ma zaujima ako a kedy to mam dat vediet zamestnavatelovi...V zamestnani musim ziadat o ine pracovne zaradenie, nakolko praca na zmeny mi uz nevyhovuje a moje prac. miesto je zrusene emoticon Ak mi neponuknu vhodne prac.zaradenie, musim si hladat nove zamestnanie. Diky

bamb27
14. dec 2012

@157misicka sla by som za tvojim nadriadenym najprv sa popytat, aka je momentalne v praci situacia,, tvojou povinnostou je vsak minimalne mesiac pred predpokladanym nastupon svoj zamer oznamit pisomne zamestnavatelovi, jeho povinnostou je zabezpecit ti pracovnu poziciu na rovnakej urovni ako pred odchodom na RD, o tom pracovnom zaradeni co si predstavujes by si sa mala ist vopred dohodnut, nebolo by od veci mat to aj napisane na papieri, nakolko mas male dieta mal by ti zamestnavatel umoznit aj upravu pracovneho casu, prip. skratit uvazok

157misicka
14. dec 2012

@bamb27 dakujem pekne za odpoved, a je nejake oficialne tlacivo podla coho napisat takuto ziadost pre zamestnavatela?no on by toto vsetko zabezpecit mal, ale ide o velku firmu, a ratam skor s tym, ze mi neponuknu nic pre mna vyhovujuce ☹ maly bude mat v septembri 2 a pol roka a chcem ho dat do skolky, nejake kocky mi pisali, ze mi zostane rodicak? a mam si vybavit nejake prispevky na skolku...no neviem som z toho jelen

molly28
14. dec 2012

akurát dnes som niečo započula že žena popri poberaní RP nemôže pracovať???? malo by to byť platné od januára 2013...len neviem to nikde nájsť...viete niečo o tom?

bamb27
14. dec 2012

@157misicka nie, nie je oficialne tlacivo, napises len klasicke oznamenie,,, mozes tam uvist ze v sulade s § 166 ods. 3 Zakonnika, ukoncujes RD a nastupujes do prace k dnu xx.xx.xxxx a ze teda ziadas o pripravenie pracovnej pozicie ...a ked vies ako to tam chodi tak je dobre ze nad tym rozmyslas uz takto dopredu, ale urcite fakt ako prve by som sla za niekym zodpovednym,, alebo na personalne,,,
a rodicak ti zostane do 3rokov veku dietata automaticky, ak chces prispevok na jasle tak o to musis ist poziadat, tym padom vsak uz o RD prichadzas, prispevok na jasle vie byt ale o par € vyssi,, ak budes za skolku platit menej ako je vyska rodicaku, tak to vobec neries

bamb27
14. dec 2012

@molly28 taketo sumy som uz kdesi pocula,, ale este nikde som sa nedostala k nejakej oficialnej zmene pravnych predpisov ktore by tuto zmenu popisovali,, malo by to byt ok,,

molly28
14. dec 2012

@bamb27 no veď to....všetko sa len hovori, ale pisomne to nikde nevidim :P

bamb27
14. dec 2012

@molly28 akoze fakt som sa znazila to najst niekde,, ani v pripravovanych zmenach na r. 2013 som nenasla,, tak ak niekto ma zarucenu info ako to je tak poprosim,, inak dakujem velmi pekne dobrakovi co takuto info vypustil

molly28
14. dec 2012

@bamb27 bolo to aj v televiznych novinách vraj..najlepšie si je fatk asi zavolať na UP

bamb27
14. dec 2012

@molly28 hm,, neviem, no zavolas na UP a bezny pracovnik ti tiez nepovie,, okrem toho som pred tyzdnom bola brat papiere na Prispevok na starostlivost, vysvetlila situaciu, hadam by mi nieco k tomu povedala.. jo a zas druha otazka, ak vezmu RD vezmu aj Prispevok na starostlivost? ..ak takto tak to ma zmysel, ale fakt nic relevantne som nenasla,, TV tiez kolkokrat somariny pustaju, povedia A a nepovedia B, panika na svete

bocianka123
20. dec 2012

@molly28 ahoj, neviem, či je to to, čo myslíš, ale ja som práve čítala - je to schválené - ide o zdravotné odvody. Ja som si tiež najprv myslela, že budú škrtať rodičovský príspevok pracujúcim matkám, ale nie, ide o škrtanie zdravotných odvodov - ked matka pracuje popri RD a poberá RP, tak od nejakej výšky zárobku nebude za ňu štát platiť zdravotné odvody. pretože ide o duplicitné platenie zdravotných odvodov - od zamesnávateľa aj od štátu. aspoň ja som to tak pochopila:
http://www.topky.sk/cl/7/1332752/Stat-prestane-...

evita68
20. dec 2012

@bocianka123
Štát bude za poistencov štátu platiť iba vtedy, ak ich vymeriavací základ v roku 2013 nepresiahne 2918,70 €

Ak žena poberá RP a popri tom pracuje na dohodu napr. dva dni v týždni a zarobí z tejto dohody za celý rok napríklad 2950 eur, tak z tohto príjmu jej zamestnávateľ zrazí zdravotné poistenie. Jej príjem ale presiahol 2918,70, štát za ňu poistné v r.2013 neplatí a to znamená, že za dni, kedy nebude pracovať si bude musieť sama doplatiť zdravotné poistenie - včetne sobôt a nedieľ.
To znamená, že pokiaľ žena na RD bude chcieť pracovať v roku 2013 popri poberaní RP, treba si dobre všetko poprerátavať, aby ste nakoniec pri ročnom zúčtovaní zdr. poistenia neboli prekvapené nad nedoplatkom.

michaelamaranesi
Odpoveď bola odstránená
bocianka123
21. dec 2012

@evita68 tak nejako som to aj ja pochopila. v´daka za doplnenie. 😉

teddynko
21. dec 2012

Ahojte dievčatá, možno som už x-tá, čo pýta tú istú radu, ale predsa.. som na rodičovskej dovolenke. Od 7.1.2013 nastupujem do práce, rodič. dov. mi končí až v decembri 2013. Tu som sa dočítala, že sa mám ísť odhlásiť na sociálnu poisťovnu. Kde všade sa ešte mám odhlásiť / oznámiť, že popri rodič. dov. nastupujem do práce? Díki.

lucif1
26. dec 2012

@teddynko super otazka aj mna by to zaujimalo. nastupujem do prace 1.2.2013 . Ak nastupis do prace budes dostavat aj rodicak? lucia

evita68
26. dec 2012

@lucif1 Pôjdete iba na sociálnu poisťovňu.. RP budete dostávať do troch rokov dieťaťa.

teddynko
26. dec 2012

@lucif1 rodičák mi zostáva.. ty máš ešte mladšie dieťa ako je to moje.. nemáš výčitky svedomia? Alebo Ti ich nevyvolávajú blízki svojím jajkaním a ľutovaním malého?
@evita68 Ďakujem, konečne sa našiel niekto, kto mi odpovie.. 😉

liz_lemon
27. dec 2012

@teddynko ako ti moze koncit RD v decembri 2013, ked tvoje dieta ma len 1 rok a 9 mesiacov? RD sa konci dovrsenim 3. roku veku dietata, ak predpokladam, ze bude mat 2 roky niekedy v marci, tak to bude az v marci 2014

teddynko
27. dec 2012

@liz_lemon ..no pravdupovediac, nemám celkom jasno v tom, ako sa to ráta, totiž ja som od januára 2011 na materskej a malý sa narodil v marci.. tak som myslela, že sa rátajú už aj tie dva mesiace, čo som odišla z práce na materskú..

liz_lemon
27. dec 2012

@teddynko nie, to sa nerata, posledny den RD su 3. narodeniny tvojho dietata, a hned na druhy den by si teoreticky mala nastupit do prace

evita68
27. dec 2012

@teddynko
@liz_lemon RD sa končí 6.1.2013, čiže deň pred nástupom do práce.. nárok na RP je do dovršenia troch rokov dieťaťa

tistik
6. jan 2013

ahojte, potrebujem poradiť...🙂 Som na RD do septembra 2013, teraz v januári mám nastúpiť do zamestnania na pôvodné miesto. Mám dlhoročnú pracovnú zmluvu na dobu neurčitú. Zamestnávateľ mi však ponúka prácu na dohodu (do septembra 2013), aby som mohla popri práci poberať aj rodičovský príspevok. Za akých podmienokk môžem takto pracovať? Nedá sa pracovať na plný úvazok na starej pracovnej zmluve a poberať RP. Ešte jedna vec: dcérku som už dala do škôlky. (2,4 roka). Môžem stále poberať RP alebo len príspevok na starostlivosť o dieťa.???

evita68
6. jan 2013

@tistik môžeš pracovať na pôvodnú pracovnú zmluvu a malú môžeš mať v škôlke

tistik
7. jan 2013

Ďakujem. A môžem popritom stále poberať rodičovský príspevok?

tistik
7. jan 2013

@tistik Aha , už som sa dočítala v predchádzajúcich odpovediach 🙂

majuskapal
8. jan 2013

Ahoj dievčatá, chcem sa s vami poradiť, v apríli bude mať dcéra rok a ja by som chcela nastúpiť do práce. Peniažky chýbajú..... Chcem dať malú do jasli no neviem ako to bude s rodičovským, či mi ostane, alebo nie.... Súkromné jasle sú dosť drahé a moja práce nie je veľmi dobre zaplatená, zdravotná sestra v DSS, tak neviem či sa mi to oplatí. ďakujem za každe info