Nástup do práce popri rodičovskej dovolenke
Ahojte dievčatá, som RD s druhým dieťaťom, ktorá mi končí 22.11.2012 (prvé dieťa má 4,5 roka, druhé 2,5 roka). Vyskytla sa mi príležitosť nastúpiť späť do práce už od 1.6.2012. Pracovnú zmluvu som mala doteraz na dobu neurčitú, musí mi teraz zamestanávateľ aj zmeniť pracovnú zmluvu, aby som mohla aj naďalej poberať rodičovský príspevok do 3.roku dieťaťa (tj do toho 22.11.2012)? Čo všetko musím ísť ponahlasovať? A keby mi dal zmluvu na dohodu o vykonaní práce, čo musím ísť ponahlasovať? Aj na upsvar treba nahlasiť, že dieťa nastúpi ale až od sept do škôlky??
A vraj mi počas dvoch po sebe idúcich materských aj vzniká nárok na dovolenku????
A vraj keď som si starú dovolenku vôbec nevyčerpala, ani nedala preplatiť, tak mi už prepadla?? sa mala vyčerpať alebo preplatiť do 3 rokov?? Také nové veci sa dozvedám a potrebujem to trochu objasniť..
ďakujeeem
@gapa ahoj,prosim ta,ty si tu taka zbehnuta v tychto veciach 🙂 ak mi vies prosim ta poradit-momentalne som na RD,cerpam.rod.prispevok a som stale zamestnana v starej praci (som ale doma a nepracujem).cakam druhe dieta,ktore by sa malo narodit v aprili,narok na matersku mi teda vzn ikne koncom februara - 6tyznov pred terminom nar. Od 1.3. Sa mam moznost zamestnat,bola by to kancelarska praca doma,na cca polovicny uvazok. Co vsetko si mam prosim ta vybavit? Mozem byt naraz prihlasena u dvoch zamestnavatelov (povodny kde som pracovala este.predtmy ako sa mi maly narodil a popri tom novy PP)? Rodic.prispevok mi narod.2.dietata zanikne,budem cerpat znovu matersku podla vym.zakladu,ktory som mala v praci ? Co novy PP,kde by som mala zarabat cca do 250 eur mesacne?ovplyvni mi nejak vysku mat.dovolenky? Co treba nahlasit na uradoch? Este napisem,ze maly ma 2,5roka,do skolky poje az od 1.9.2013. Dakujem 🙂
@zuzua
mateské znovu z pravdepodobneho vym.základu v mesiaci nástupu na md, čo napíše mzdárka na potvrdenie. Pokial viem, tak ak poberáš mateské z jedného poistenia, tak druhé vraj nevadí, ale netvrdím na 100%, over si mailom na soc.poistovni, snád odpíšu. Ak ti vznikne poistenie dôchodkové z dohody (vznikne vždy), tak sa musíš odhlásiť z dôch.poistenia štátom na soc.poistovni.
RP ti odoberú už z dôvodu poberania materského, tj. nie od pôrodu, treba im to oznámiť. Vybav si príspeok na starost..o dieťa, vid téma o Záhadnom jednorázovom príspevku ...
@gapa prosim ta o radu, som na RD s dcerkou, od 1.10.2012 som sa zamestnala a zmluvu mam do 30.09.2013. Je nejaka lehota, odkedy mozem cerpat PN z roboty, ci hned? A dokedy mam ochrannu lehotu po skonceni pracovneho pomeru na nastup na PN ak by som bola tehotna? Viem ze na matersku musim mat opracovanych 270 dni - to su kalendarne, ci pracovne? Zaratavaju sa mi do toho aj dni, co budem na PN? Moj plan je totiz, este pred koncom zmluvy otehotniet a nastupit na PN.
@natalienka12
ahoj, proism ta mozem sa opytat na otazku?
chcem ist na PN,,teraz som na RD platila som si DNP do juna 2012,lebo potom som presla na matresku.... mozem ist na PN? musim si aj nieco doplacat?
dakujem
Ahojte baby, viete mi poradit?
maleho by som chcela dat do skolky od sept. 2013 (ak ho ovsem vezmu), RD mam do decembra 2013 kedy dovrsi 3 roky a som v pracovnom pomere. ak ho vezmu do skolky v septembri, musim hned v septembri nastupit aj do prace? oznamuje skolka zamestnavatelovi ze dieta je v skolke? ja by som totizto sa chcela najkor uistit, ze to maly bude zvladat a najskor ho v skolke sprevadzat adaptacnym procesom...a az potom nastupit, ked bude vsetko v poriadku.
poradite mi prosim?
dakujem
ahojte kocky ja mam podobny problem,mam decembrove dvojicky,chcem ich dat od septemra do skolky-3 roky budu mat az v decembri 2013,do prace nastupim az v januari buduci rok.mozem prist o rodicovsky ked nasupia do skolky?prosim poradte mi.dakujem 🙂
Dobrý deň mamičky, ja potrebujem poradiť nie okolo papierov a úradov, ale poradiť. Keď som oschádzala na materskú v ôsmom mesiaci tehotenstva v práci som povedla, že v júny by som sa chcela vrátiť ak budem musieť tak aj skôr. V januári ma kontaktoval zamestnávateľ či by sme sa mohli už nejako dohodnúť a však keď som povedala že by som mohla nastúpiť zistila som že nejde o moje miesto ale kolegine(ktorá je už dôchodca). Nikto okrem šéfov a kolegine ktorá ma nahradila sa sa mou nebaví ako že som urobila niečo zlé. Rozmýšlam nad tým že zavolám do práce a dohodnej sa so šéfom že nenastúpim a budem si hladať prácu niekde inde. Poradte čo by ste robili na mojom mieste. ☹
@vebinka25 Ahoj, pokial mas tu pracu rada a chces sa tam vratit, tak sa tam urcite vrat. Ty predsa nemozes za to, co tvoj sef umelo naplanoval. Tvoj sef je povinny ti tvoje miesto drzat. Predpokladam ze v tomto pripade je spokojny s kolegynou ktora ta nahradila a preto uprednostnuje "zbavit sa " kolegyne dochodkyne. Ty za to jednoducho nemozes a nevies to ovplyvnit. A hladat pracu niekde inde v dnesnej dobe nie je jednoduche. Teda ak mas dobre miesto a mas tu pracu rada, nevzdavaj sa jej dobrovolne.
@seximamina Ďakujem za odpoveď, a povzbudenie 🙂
ahojte potrebovala by som poradiť..........môj syn ma 20mesiacov a ja chcem nastupit do prace(povodne zamestnanie) cim skor.....v praci mi povedali aby som napisala ziadost o predcastne nastupenie do prace ale neviem ako by mala vyzerat ma uz niektora s tym skusenisti?nebudem muiet behat po uradoch a ahlasovat ze chcem ist predcastne do prace?
Velmi pekne Vam dakujem za všetky rady
@katarinka18 RP sa poberá do dokončenia 3 rokov, bez ohľadu na to, či do škôlky chodia, alebo nie... v Tvojom prípade, ak sa nezmení zákon, o RP neprídeš 😉
Awojte ja by som sa chcela spytat mam dcerku ma teraz mala 2 roky v septembri uz bude mat 2,5 chcela by som ju dat do skolky uz som dala aj prihlasku je velmi sikovna takze verim ze ju zoberu ja by som chcela ist do prace aspon chvilku porobit pol roka az rok a potom mat dalsie.Mam si hladat pracovny pomer alebo staci polovicny?Kto bude platit za mna odvody?ostane mi este RD?
Zienky jq by som chcela vediet pre znamu ako to je kwby da dieta teraz k opatrovatelke ma 2 r poberala by ten prispevok na starostlivost a od septembra by jej slo dieta do skolky...moze asa vratit naspat poberat rodicovsky?
Ahojte, viete mi niektorá poradiť ako to je, ked som na RD, malý má 10mes. nastúpim do práce na svoje pôvodné miesto, stále poberám RP..ak by som to napr. nezvládala,alebo by mi zrazu nemal kto byť s malým, môžem sa znova vrátiť na RD? Musí mi to zamestnávateľ umožniť?
AHOJTE,SOM NA PREDLZENOM RP DO 6R ZO ZDRAVOTNYCH DOVODOU,MOZEM SA VRATIT DO ZAMESTNANIA A POBERAT ROD.PRISPEVOK AJ NADALEJ DO 6 ROKOV?
@pavlinakol áno, budeš sa môcť vrátiť na RD, zamestnávateľ ti to musí umožniť
ahojte.. pred par dnami mi volali z prace, ci by som nemohla nastupit skor.. jasne ze mohla, lebo peniaze potrebujeme.. dohodneme sa zatial asi na tom ze budem chodit parkrat do tyzdna a pracovat z domu, lebo maleho mi este nezoberu do skolky, az od septembra.. bavili sme sa aj o polovicnom uvazku, ale napadlo mi ze nemozem robit na polovicny, lebo vlastne odchadza kolega a ja budem robit vsetko co on, takze je to cely uvazok, ale kedze budem pracovat aj z domu tak by to malo byt v poriadku nie?
chcem sa hlavne spytat, ci musim niekde nieco nahlasovat alebo to vsetko urobi mzdarka? viem ze RP mi zostava, kym mam nan narok, len ci treba nieco oznamit na UPSVaR alebo SP, prip ZP.. dakujeeem
Ahojte, mám niečo podobné ako maminka predo-mnou, som na RD, končí mi 15.8.2013, a od 1.5.2013 som uzatvorila pracovný pomer, zmluva na 50 hod. mes., je potrebne to hlásiť na UPSVR? a ako sa to rieši, ak mi skončí RD počas pracovného pomeru, 🙂 ( RD mi zostane?) ďakujeme
Ahojte, chcela by som sa informovať ohladom nástupu do práce. Som riadne zamestnaná na dobu neurčitú, pracujem v zdravotníctve v n.o. (na 12-nástky, denne a nocne). Ako je to s nočnými, ak mám dieťa do 3r. (musím ich robiť, je nejaká výnimka). Existuje možnosť sa nejako podla Zákona dohodnu aj na 8h. prac dobe? Vdaka za odpoved
Ahojte poradite mi prosim??? Neviem co mam robit ked mala mala 8 mesiacov (v january) nastupila som do prace na polovicny uvazok a odhlasila som sa zo socialky takze som na RD a pracujem .Teraz by som chcela skoncit v praci a neviem co mam robit... mam dat vypoved ? A co potom zoberu ma naspat na socialku ?
ahojte baby vedeli by ste mi prosim vas poradit som na RP maly nastupuje do skolky teraz v septembri ale tri roky bude mat az v oktobri takze prispevok budem mat az do oktobra ale zaujimalo by ma ci ked ho dam do skolky normalne na osem hodin ci nahodou nepridem o RP dakujem 🙂
@stipec ahoj, môžem sa aj ja spýtať?nastupujem do PP popri rodič.dovolenke,....predtým než som nastúpila na MD som si všetku dovolenku vyčerpala...a teraz ked som sa pýtala, na kolko dovolenky mám nárok, tak mi účtovníčka povedala, že iba 16 dní, ale čo počúvam od ostatných tak majú okolo 50 dní...
ahoj,
v zmysle ZP Ti prinalezi dovolenka aj za obdobie MD a RD + nova dovolenka (alikvotna cast do konca tohto kalendarneho roka 2013. Neviem ci si vracias po jednej MD, RD alebo po 2 po sebe a tiez ci tych 16 dni co Ti uctovnicka vyratala zahrna uz aj alikvotnu cast dovolenky do konca tohto kalendarneho roka a tiez to zavisi od toho kolko mas rokov menej ako 33 dovrsenych v tomto roku alebo nad 33. Napr. ja som sa vracala po dvoch po sebe iducich MD a RD a mala som narok na cca 34 dni dovolenky + dovolenku, ktora mi prinalezala od jula do decembra za kalenkarny rok - 12,5 dna (kedze mam vek nad 33 rokov). Daj vediet blizsie info.
ahojte potrebovala by som poradiť..........môj synček ma 2roky a 3mesiace a ja by som chcela nastupit do prace(povodne zamestnanie)okolo januára .....v práci mi povedali aby som napísala žiadosť o predcastne nastupenie do práce ale neviem ako by mala vyzerať aby som si tam neurobila hanbu 🙂 nemáte niektorá dáku predlohu alebo niečo ?
A ešte by ma zaujímalo keby som mala záujem o inú pozíciu teda nápln práce mení sa mi aj zmluva a teda by som už nebola na dobu neurčitú ? Ďakujem za každú radu

@majuskapal môžeš namiesto rodičovského príspevku poberať tzv. rodičovský príspevok na starostlivosť o dieťa, ktorý sa vypláca do výšky preukázaných nákladov na detské jasle, maximálne však do výšky 230 eur čiže veľmi sa oň ani neoplatí žiadať lebo rodičovský príspevok je od januára skoro 200 eur, je tam rozdiel 30 eur ale aj to je niečo, treba preukázať že pracuješ a doložiť faktúru z jaslí.