icon

Nástup do práce popri rodičovskej dovolenke

zzzzana
15. máj 2012

Ahojte dievčatá, som RD s druhým dieťaťom, ktorá mi končí 22.11.2012 (prvé dieťa má 4,5 roka, druhé 2,5 roka). Vyskytla sa mi príležitosť nastúpiť späť do práce už od 1.6.2012. Pracovnú zmluvu som mala doteraz na dobu neurčitú, musí mi teraz zamestanávateľ aj zmeniť pracovnú zmluvu, aby som mohla aj naďalej poberať rodičovský príspevok do 3.roku dieťaťa (tj do toho 22.11.2012)? Čo všetko musím ísť ponahlasovať? A keby mi dal zmluvu na dohodu o vykonaní práce, čo musím ísť ponahlasovať? Aj na upsvar treba nahlasiť, že dieťa nastúpi ale až od sept do škôlky??
A vraj mi počas dvoch po sebe idúcich materských aj vzniká nárok na dovolenku????
A vraj keď som si starú dovolenku vôbec nevyčerpala, ani nedala preplatiť, tak mi už prepadla?? sa mala vyčerpať alebo preplatiť do 3 rokov?? Také nové veci sa dozvedám a potrebujem to trochu objasniť..
ďakujeeem

sisikoz
8. sep 2013

Ahojte som na RD a po nej sa mam vratit do prace RD mi končí 6.3. 2014 ale teraz som si našla brigádu v inej firme a chcem vediet či tam mozem nastupit a či budem mat narok ešte na RD a či s toho nebudú nejaké problémy ak niekto vie poradte my. 🙂

liz_lemon
8. sep 2013

@sisikoz mozes, budes mat narok, ziadne problemy

sisikoz
8. sep 2013

tak to je fajn lebo som sa bala ze stoho bude problem dakujem velmi pekne

fidka79
Odpoveď bola odstránená
sisikoz
8. sep 2013

aha takze zas nas štát okradne ako keby dávali detom neviem aké horybilné sumy a zoberú aj to málo čo dávajú 😢

liz_lemon
8. sep 2013

@fidka79 mas stare info, uz davno sa to zmietlo zo stola, vsetko ostava po starom

fidka79
Odpoveď bola odstránená
liz_lemon
8. sep 2013
janulik15
10. sep 2013

ahojte.neviete mi niekto poradit ked ma zamestnavatel prepustil a skoncila mi RD ci mam narod na nejaky prispevok z uradu prace?budu mi to mat vobec z coho vypocitat?pred nastupom na matersku som unho pracovala 2 roky...dakujem

evita68
10. sep 2013

@janulik15 kedy ti skončil pracovný pomer a kedy RD?

janulik15
14. sep 2013

evita68...tak RD mi konci 28.9 a pracovny pomer pravdepodobne 29.9

zuzanqa123
18. sep 2013

@ootaznik ahoj....mozem sa ta spytat prosim ta ako si dopadla v tej praci? 🙂. Tiez sa chcemist inf. Na IP . Poslala som zamestnavatelovi mesiac dopredu oznamenie ze nastupujem do prace. Predtym som mu volala a jovoril ze to je teraz zlozite lebo uz nerobia 4 ale tri baby. Ze sa stretneme ale mam zly pocit ze mi davypoved tak chcem vediet ci mi moze dat tu vypoved...a to ze vypovedna doba mi konci az po ukonceni RD to znamena ze ma musi zobrat a az po ukonceni RD ma moze vyhodit? Dakujem

zarabajte
Odpoveď bola odstránená
bublinaaa1
Odpoveď bola odstránená
stanka04
29. okt 2013

Baby,ak som dobre pochopila,ak mala este nema tri roky a nastupim oficialne do noveho zamestnania na tpp,este mi zostava RP?? Teda ak by som nechcela preplatit skolku,co sa mi neoplati...

eeffka
29. okt 2013

@stanka04 ano, rodicak ti ziostava

stanka04
29. okt 2013

@eeffka waaau,super,urobila si mi radost🙂 Lebo som riesila vysku nast.platu a toto mi dooost pomoze

majusqa77
29. okt 2013

@stanka04 rodicak je viazany na vek dietata, nie na to, ci a kolko robis 🙂

stanka04
29. okt 2013

@majusqa77 Super,ja som si myslela,ze ked nastupim do prace,automaticky konci rodicak. Ze bude jedno alebo druhe.

majusqa77
29. okt 2013

@stanka04 to je iba pri materskej. tam nemozes robit

alabama0011
30. okt 2013

@majusqa77 ahoj, nevies nahodou poradit, ci treba niekde nieco nahlasovat (napr. Na soc. poist. ) , ze sa vraciam do prace? Ci to robi zamestnavatel? Dik moc 🙂

luciferka13
31. okt 2013

Ahojte,neviete mi poradit niekto ako sa pocita materska,ked idem z rodicovskej prechadzat na matersku a popri rodicaku som robila na 50%?Bude sa mi to pocitat z platu,co by som mala na 100%?Alebo iba z toho,co som zarobila popri rodicaku na privyrobenie???Dakujeeeem!Lucia

alzbetka2011
4. nov 2013

Ahojte. Niekde som citala ,ze ked nastupim pocas RD do prace, mozem si zvysne mesiace co chybaju dietatu do troch rokov ,vybrat do jeho 5 rokov. Je to pravda? Ale ked ja budem brat plat aj rod.prispevok asi to je blbost,ze? Dakujem.

zuanach
18. nov 2013

Chcem sa spýtať, ked nastupujem nanovo počas RD do prace, na ktoré úrady to mam nahlásiť? Upsvr? Sociálna poisťovňa? Zdravotná?

begaaa
18. nov 2013

Ahojte chcela by som sa opýtať :mam 4mesacne babo ,ale potrebovala by som z finančných dovodov nastupit do roboty ☹ ked bude mat malý pol roka lebo som počula že je to možné ,že zo zákona by mi moje miesto na ktorom som už 4 roky mal držat a umožniť mi nastupiť po polroku,tak čo je na tom pravdy a či mu to musim ja nejako pisomne oznamiť alebo požiadať o to písomne......a ak by som aj nastupila tak kde všade musim dat o tom vedieť (myslím úrady )......ak možte tak poradťe 🙂 😉

havana_frost
18. nov 2013

@alzbetka2011 Ahoj, nie si celkom mimo. Mas narok na rodicovsku dovolenku do dna, kedy dieta dovrsi 3 roky. V rozsahu v akom si ju nevycerpas, sa mozes dohodnut so zamestnavatelom, ze ti ju poskytne neskor - az do 5 rokov dietata. Ide vsak o dohodu, nemusi ti to umoznit automaticky, zakonne pravo ti patri do 3 rokov dietata. Samozrejme ak pojdes pracovat a zaroven poberat rodicovsky prispevok do 3 rokov veku dietata, tak RD cerpas - aj ked s dietatom de facto nie si, tento cas si preniest nemozes, lebo uz bude vycerpany.
Prerusenie RD treba nahlasit zamestnavatelovi aspon 1 mesiac dopredu. RD cerpas aspon 1 mesiac v kuse.

eeffka
18. nov 2013

@begaaa nemusis cakat do 6m, povinne musis byt na materskej myslim ze 6t, to je zo zakona a potom uz mozes nastupit, oznam pisomne vopred 1mesiac pred nastupom ze sa vracias na do prace a tot vsjo co sa tyka zamestnavatela. Pokial viem aj ostatne nahlasky/odhlasky by mal za teba urobit on.

uglybetty1234
17. dec 2013

Ahojte,nastupujem do zamestnania,resp.uz som nastupila. Na ake urady treba nahlasit tuto zmenu ak som stale poberatelom RD? Dakujem

lucinka144
4. jan 2014

ahojte maminky.. potrebujem poradit, ...maly bude mat o mesiac 2,5 roka..a chcela by som popri RD skusit aspon nejaku brigadu ..pripadne pracu na dohodu. 🙂 ..neviete mi poradit ci sa nezmenil zakon od 1.1... ci sa to moze...ake su s tym suvisiace povinnosti aby mi nezanikla RD... atd.. DAKUJEEEM 😎 😉

adena7
3. feb 2014

Ahoj dievcata, 1.9. 2014 chcem nastupit do prace a maleho dat do MS. Vtedy bude mat 2,5 roka... Budem nadalej poberat aj plat aj rodicak, ze? Chcem sa ale spytat, ci nastup do prace musim hlasit do soc.poistovne a zdrav.poistovne? Ci to urobi zamestnavatel?