icon

Nástup do práce popri rodičovskej dovolenke

zzzzana
15. máj 2012

Ahojte dievčatá, som RD s druhým dieťaťom, ktorá mi končí 22.11.2012 (prvé dieťa má 4,5 roka, druhé 2,5 roka). Vyskytla sa mi príležitosť nastúpiť späť do práce už od 1.6.2012. Pracovnú zmluvu som mala doteraz na dobu neurčitú, musí mi teraz zamestanávateľ aj zmeniť pracovnú zmluvu, aby som mohla aj naďalej poberať rodičovský príspevok do 3.roku dieťaťa (tj do toho 22.11.2012)? Čo všetko musím ísť ponahlasovať? A keby mi dal zmluvu na dohodu o vykonaní práce, čo musím ísť ponahlasovať? Aj na upsvar treba nahlasiť, že dieťa nastúpi ale až od sept do škôlky??
A vraj mi počas dvoch po sebe idúcich materských aj vzniká nárok na dovolenku????
A vraj keď som si starú dovolenku vôbec nevyčerpala, ani nedala preplatiť, tak mi už prepadla?? sa mala vyčerpať alebo preplatiť do 3 rokov?? Také nové veci sa dozvedám a potrebujem to trochu objasniť..
ďakujeeem

bocianka123
16. jún 2014

@majusqa77 a ty to využiješ? škoda, že som o tom nevedela. by som poslala muža na MD ale 3 roky syna už uplynuli.

zuzi04
16. jún 2014

ja odpadnem, to som prekvapená, no tak ďakujem za super info, hneď to idem nejak riešiť

bocianka123
16. jún 2014

@zuzi04 to by si mala dobre. od septembra pôjde muž na MD na 28 týždňov... to sú 4 mesiace, do konca roka a potom polroka podpora. a rodičák. držím palce 🙂 .

majusqa77
16. jún 2014

@bocianka123 ano.ja sa vraciam po md do prace, potom ostava doma muz.preco nemat par € navyse ked sa toda 🙂 a 28 tyzdnov je viac ako 4 mesiace 🙂

zuzi04
16. jún 2014

@bocianka123 a @majusqa77, ste velmi zlaté baby, ďakujem Vám za cenné rady, vážim si to, takáto informácia nám pomôže rozhodnúť sa čo a ako

jarkax
26. jún 2014

Baby chcem sa spytat svagrina sa ma vratit spat do prace po Rd a ronila veducu na pobocke stavkovej kancelarie no dnes jej volali ze ked teraz nastupi uz veduca nebude to jej mozu takto zmenit poziciu?ako to je pls?

evita68
28. jún 2014

@jarkax v pracovnej zmluve má uvedené, že má pracovnú pozíciu vedúca?

katuska1006
9. júl 2014

Ahojte ... Vie niekto poradit aj mne? ... Som na RD dcerka bude mat teraz v septembri 2 roky a ja by som mala nastupit spat do prace ( daval som si ziadosto rdl len do 2 rokov dietat) ...do povodneho zamestnania sa vsak netuzim velmi vratit a tak si hladam zamestnanie inde...uz sa mi aj nieco rysuje ale nastup je hned...mozem byt na RD a pracovat na tpp v novej praci a starej byt nadalej na rd? ...teda mat dve zamestnania pocaa rd a do jednoho chodit a do druheho nie? Dakujem

liz_lemon
9. júl 2014

@katuska1006 mozes myt novy TPP, byt sucasne zamestnana aj v povodnom TPP, a zaroven aj poberat RP

majka3189
9. júl 2014

chcem sa opytat mala bude mat 4.8.2014 pol roka mam zaujem nastupit do prace hned v auguste ako to je?
poprosim radu

lindt
11. aug 2014

mozem sa spytat? dcera ma v oktobri 3 roky a v septembri nastupuje do skolky a ja teraz 25.8. do zamestnania. Musim ist na socialku nahlasit tuto zmenu, resp. na co mam narok, nadalej dostanem RD? vdaka!

liz_lemon
11. aug 2014

@lindt do 3 rokov veku dietata budes dostavat RP, treba sa len ist odhlasit do Socialnej poistovne z dochodkoveho (ak si sa nahlasovala)
a ked dieta dovrsi 3 roky, treba oznamit UPSVAR, kde je pocas dna

lindt
11. aug 2014

@liz_lemon dakujem velmi pekne!

zuzana2706
20. aug 2014

Prosim poradte. V septembri mi konci MD a nastupujem na RD. V praci vsak chcu By som z domu pracovala par hodin tyzdenne co by som aj chcela. Ostava mi rod prispevok? Je potrebne uzavriet dodatok k zmluve o uprave pracovneho casu? Je potrebne niekomu oznamit ze nastupujem do prace ? Komu? Dakujem

liz_lemon
21. aug 2014

@zuzana2706 RP ti ostane, ak by si zacala pracovat, hned ako ti skonci MD, tak nemusis nikomu nic hlasit, lebo ked konci MD, tak sa chodi zahlasit do socialnej poistovne, na dochodkove poistenie, ale to len v pripade, ze nebudes pracovat, akonahle zacnes pracovat, treba sa ist ohlasit
nech s tebou uzavru dohodu, existujuci PP by som na tvojom mieste nijako nemenila

zuzana2706
21. aug 2014

Po MD by som si este chcela vycerpat staru dovolenku takze v praci mam musia nahlasit do zdravotnej aj socialnej. A ked vycerpam dovolenku tak potom pojdem ja na upsvar na nahlasenie rod prispevku a socialke netreba nic?

lindt
27. aug 2014

@liz_lemon a mozem sa este spytat, ze mam na to odhlasenie 8 pracovnych, ci kalendarnych dni? Dakujem

liz_lemon
27. aug 2014

@lindt kalendarne

dena1973
27. aug 2014

@zuzana2706 Ak si bola dôchodkovo poistná v SP, tak sa treba po ukončení poberania RP odhlásiť do 8 kal. dní....ak nie tak nič.....

lenciacik
5. feb 2015

Babenky som na predlzenej rodicovskej dovolenke.... mozem pracovat na zmluvu? nezoberu mi rodicovsky? poradite? dakujem

leatea
10. feb 2015

kocky,viete poradit aj ohladom materskej? ak by som sa rozhodla vratit do zamestnania este pocas materskej, ak ju chcem stale poberat a pracovat zaroven,je to mozne?

liz_lemon
11. feb 2015

@leatea pocas MD nemozes pracovat v tom istom PP, z ktoreho ti vznikol narok na materske, bud pracuj na dohodu (u toho isteho zamestnavatela), alebo si mozes najst iny TPP ale u noveho zamestnavatela
pocas RD uz mozes pracovat neobmedzene

siska25
7. mar 2015

Ahojte, ja by som sa chcela spýtať, známa je na rodičovskej dovolenke, jej syn bude mať 3 roky vo februári 2016. Má možnosť nastúpiť do zamestnania na trvalý pracovný pomer, avšak nie k tomu istému zamestnávateľovi, od ktorého odchádzala na materskú dovolenku. Je možné u svojho pôvodného zamestnávateľa ponechať trvanie rodičovskej dovolenky a u druhého zamestnávateľa riadne pracovať. Nemôže mať z toho nejaké problémy, že jeden ju bude hlásiť na sociálke a zdravotke ako na rodičovskej dovolenke a inú ju riadne prihlási ako zamestnanú a klasicky odvádzať odvody... Samozrejme, to že RP bude dostávať aj keď bude pracovať mi je jasné.

evita68
7. mar 2015

@siska25 nie je to problém, ak firmy nemajú rovnaký predmet činnosti.. vtedy by potrebovala súhlas tej prvej..

katarina_04
1. jún 2015

ahojte, ja by som sa chcela opýtať, chcem skôr nastúpiť do zamestnania ako malá dovŕši 3 roky. Do toho oznámenia mám uviesť, že "nastupujme dňa ..... do zamestnania po skončení rodičovskej alebo po skoršom ukončení RD? Ďakujem

lenkamarienka
9. okt 2015

Ahojte.Chcem sa len opytat som na materskej dovolenke,dcerka mala v auguste 2 r a mam moznost nastupit do prace ale potrebujem vediet ci mi treba nieco odniest na socialku dakujem za odpoved

majusqa77
9. okt 2015

@lenkamarienka v prvom rade si na rodicovskej, nie na materskej. treba sa odhlasit z dôchodkového (na socialke)

arcttica
14. okt 2015

ahojte, ak počas RD pracujem na dohodu musím sa odhlásiť zo SP ako osoba za ktorú platí poistenie štát?? Tá dohoda je na dobu určitú, po jej skončení sa môžem príhlásiť do SP späť?? ďakujem za odpoveď

lenkamarienka
17. okt 2015

@majusqa77 -ja som ani nezaregristovala ze som napisala materska.Ja chcela napisat rodicovska dovolenka,

majusqa77
17. okt 2015

@arcttica ano. Pri kazdom pracovnom pomere, vratane dohody sa treba odhlasit a po skonceni prihlasit spat (iba ak by bola dohoda z ktorej sa neplatia odvody to neplati)