icon

Nástup na materskú dovolenku. Čo spraviť v mojom prípade?

rybka7826
28. jan 2010

...prosim, poradte mi, co robit....
V case, ked mi lekar potvrdil moje tehotenstvo a urcil termin porodu, dal mi zaroven aj harnomogram vsetkych vysetreni, ktore pocas neho mam absolvovat (druh vysetrenia, tyzden a este aj presny datum). Posledny termin bolo vystavenie MD. Nevedela som, do akej miery je tento harmonogram zavazny, ale casom som zistila, z esu tam casove posuny aj v tyzdnoch. 11.1.2010 som bola u lekara v poradni, kde mi vobec nic nepovedal o materskej a ta mala zacat podla jeho harmonogramu 16.1.2010 (teda bola som tam v PO a MD mala zacat v PI). Tak som chodila dalej do prace, ved predsa lekar vie, co ma robit. Vcera, t.j. 27.1.2010 (35/4tt), som tam bola na USG a kedze mi to uz nedalo, tak som sa pytala na vystavenie MD – to ale riesila so mnou sestricka, lekar len povedal, ze MD sa vystavuje od 34tt. Sestricka mi teda vypisala ziadost o materske do SP, lenze uviedla tam datum 16.1.2010 – tak som sa jej pytala, ze preco nie 27.1. alebo 28.1., tak ze oni nemozu neskor, iba ak skor, lebo lekar s tym uz mal problemy a nechce ich mat zase a ze zamestnavatelia to vedia aj dodatocne poriesit. Tak som jej oponovala, ze predsa ja som tych 11 kalendarnych dni chodila normalne do prace a kto mi to teda zaplati (ved plat je predsa vyssi ako vyska materskej davky, tak preco by som o to mala prist). Co teda robit? Do SP treba nahlasit akekolvek zmeny do 8 dni, co som uz ja aj moj zamestnavatel presvihli. Sestricka mi povedala, ze ked mi zamestnavatel vyjde v ustrety, tak OK, ked nie – mam prist.
Co si to myslite?

j.a.n.i
28. jan 2010

Ahojky, nevím jestli je to u vás stejně, ale v ČR můžeš na MD nastoupit později než 6 týdnu před TP, nic se neděje, ale o tu dobu, o kterou nastoupíš později se ti MD prostě zkrátí.

aurecon
28. jan 2010

jani: To znamená, že může nastoupit třeba v 37. týdnu?

j.a.n.i
28. jan 2010

aurecon: jo, můžeš a budeš mít pak PPM místo 28 týdnů jen 25 týdnů... jinak je to paragraf 34 zákona o nemocenském pojištění

Podpůrčí doba u peněžité pomoci v mateřství začíná nástupem na peněžitou pomoc v mateřství. Nástup na peněžitou pomoc v mateřství nastává
a) dnem, který pojištěnka určí v období od počátku osmého týdne do počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu; pokud pojištěnka tento den v tomto období neurčí, začíná podpůrčí doba od počátku šestého týdne před očekávaným dnem porodu,

gapa
28. jan 2010

aký maš v žiadosti napísaný pravdep. dátum pôrodu 26.2.2010 alebo 27.2

rybka7826
autor
28. jan 2010

gapa - v žiadosti mi napísali 28.2.2010

miska805
6. júl 2010

rybka7826 - chcela som sa opytat ako sa Ti to podarilo doriesit s doktorom. Ja mam ten isty problem. Termin porodu mam 28.8. takze by som na MD mala nastupit 17.7.2010. Ja chcem odpracovat konca Jula a potom cerpat este dovolenku 12 dni co znamena ze aktualny nastup na MD by bol 18.8.2010. Viem ze by som tym stratila narok na matersku pred porodom a ta by bola tiez skratena na 22 tyzdnov odo dna narodenia dietata. Toto ma netrapi, lebo ja zarobim viacej ako je materska.

Problem mam ako ty, ze doktor sa vyhovara, ze takyto pripad este nemal a nevie ako postupovat. Aka kolvek rada je prave nad zlato.

Dakujem.

moon1979
6. júl 2010

ak zarobis v cistom viacej ako 600 EUR tak sa ti to oplati skratit si matersku, lebo 600 EUR je maximalna vyska materskej. Ale kazdopadne ta obdivujem, premna uz bola velka zataz posledne tyzdne chodit do prace