icon

Nástupný plat v nadnárodných spoločnostiach v Bratislave

lucik194
22. dec 2014

chcela by som vedieť ako sa momentalne pohybuje nástupný plat v nadnárodných spoločnostiach ako je DELL, IBM, AT&T, HENKEL..... uplne obyčajné pracovné miesto, najnižšia pozícia, s jedným resp. dvomi jazykmi. Viem že pred 5 rokmi to bolo okolo 1000€ mesačne. Zmenili sa niečo k lepšiemu? Ďakujem za odpovede-

vierkac
18. jún 2015

@mcyi9zz5 Babula, ty hlavne musis vediet co chces v zivote robit a co su tvoje priority. Z teba strasne krici, ze ides len po prachoch. Na pohovore sa mozes opytat a vyzistit spravnymi otazkami. Ale treba si vopred zistit co vobec dana firma robi, kam smeruje, ake ma hodnoty a strategiu. Vacsina info je na webe. Najprv si zisti viac o sebe samej a potom sa poriadne priprav na pohovor.
@jaroe Tak to je uz ine kafe, sama to riesim sama so sebou. Snazim sa zostat v obraze, ale aj podla vlastnych skusenosti viem, ze so zenami po dlhsej materskej nikto nejedna v rukavickach ☹ A je to tak vsade na svete! Nuz, budeme zacinat viac-menej od zaciatku, ako absolventi. Decka proste musia vyrast a dana firma postupne musi zistit, ze sme perfektne zorganizovane, triedime priority, zvladame konflikty 😀

spirit16
18. jún 2015

No ja som toho nazoru, ze na pohovore neexistuju spravne a nespravne odpovede. Cim viac budete riesit, co sa opytat a ako odpovedat, tym viac budete posobit strnulo a neprirodzene.
Na pohovor sa je treba pripravit to ano, ale to znamena napriklad vediet o firme, do ktorej idem co najviac. Vediet preco chcem robit pracu, ktoru ponukaju, vediet za co som ochotna pracovat a za akych podmienok.
Je treba sa pytat na vsetko, co vas zaujima.
NIkdy neviete na koho natrafite a ked sa budete snazit nastylizovat do podoby, o ktorej si myslite, ze zamestnavatel ocakava, tak potom netreba byt prekvapeny, ze to ten zamestnavatel aj bude od vas pozadovat.

Takze to, co na jednom pohovore moze byt preslat, to na druhom moze zabodovat.
Preto je najlepsie zostat samym sebou, vtedy je riziko, ze nieco pokazite najmensie.

laurita86
19. jún 2015

@mcyi9zz5 ahoj, neda sa mi nereagovat. Podla mna ti ponukli dobry plat, kedze si Bc. (aj ked mas nejaku skusenost) pises iba o AJ. Tusim ja som bola dost skromna, ked som koncila VS a to uz bolo pred par rokmi. Neber to v zlom

laurita86
19. jún 2015

@mircalla presne s tebou suhlasim, pytat 1000 v cistom, bez praxe s titulom Bc je smiesne, podla mna studenti, ktori koncia VS este stale ziju vo svete, ze je ich len par a zamestnavatelia sa za nimi idu roztrhat.

mircalla
19. jún 2015

@laurita86 ono treba vychdazat z toho, ze je obrovska konkurencia - s VS, minimalne jednym jazykom na skvelej urovni a kopec mladych robili popri skole, takze uz ma aj nejaku prax...pracovny trh ma urcite menej miest ako je ponuka...okrem toho je tam dost kratke zaucanie

laurita86
19. jún 2015

@mircalla uz sa mi nechce kazdy tvoj prispevok like-ovat, ale vidim, ze mame rovnake nazory 😀

gita17
19. jún 2015

@wendy62 tak to neviem ako si hladala toho zubara, ked si nasla takehoto 🙂 a to ze ludia chodia 200km z BA k zubarovi sa to snivalo?

maria1989
19. jún 2015

@wendy62 ok chápem. len beriem, že škôlka trvá cca 3 roky.

snopkulka
19. jún 2015

@laurita86
@mircalla kočky, dobrá debata sa tu rozvinula 🙂 musím s vami jedine súhlasiť. Teraz to mám možnosť vidieť aj v mojom okolí - čerství skončení VŠ-láci verzus môj manžel - roky skúseností, štúdium v USA, prax zo zahraničia, angličtina na skvelej úrovni. Absolventi chodia z konkurzu na konkurz a keď im zadrú nástupný plat nižší ako 1.000 v hrubom, ohrnú peru a neskôr na kávičke škrabkajú mihalnicami strop, že oni za také prachy robiť nebudú.... musím sa na tom niekedy smiať 😀 hlavne že na druhej strane nariekajú, že ich nikto nechce, lebo nemajú prax. Ťažko vyhovieť 🙂

mcyi9zz5
23. jún 2015

Tak na jednej strane maju ludia makat za take nizke mzdy, a na druhej strane sa stazujete ako vas tie firmy zdieraju, kolko robite a aj tak nic nezarobite... ak by sa platy dvihli absolventom, tak potom by isli hore plosne aj skusenejsim zamestnancom. Nerozumiem tejto logike, ze absolventi si nezasluzia normalny plat. Nikto nevravi, ze ho maju mat vyssi ako ludia so skusenostami to urcite nie aj ludia so skusenostami si zasluzia ovela viac, aspon o 30%.
@lauritta: tak ak si bola skromna to je tvoja problem, neznamena, ze len preto ze som absolvent nemam mat ziadne naroky, to je smiesne. A prax mam; v jednej firme 12 mesiacov a v druhej 4 mesiace preto mi aj vsade nastupny plat ponukaju tych 1100 v hrubom co je udajne v BA pre zeny priemerny plat - cize polovica ma este menej.

laurita86
24. jún 2015

@mcyi9zz5 ale vsak ja som nehovorila, ze nemas mat naroky. Bohuzial na Sk je situacia aka je a 1 clovek to nezmeni. V sucasnosti je nastupny plat 1100 dobry podla mna a mala by si vazit, kedze zatial nemas Ing. a 1a1/2 praxe je nic moc podla mna

bubinko1506
24. jún 2015

@mcyi9zz5 to ze, ked daju absolventovi vyssi nastupny plat, tak automaticky plosne zvysia plat zamestnancom, ktori su uz tam, tak bohuzial nie je pravda. ten zamestnanec, ktory pre firmu uz pracuje, dostane vyssi plat len na zaklade svojich vysledkov, nie na zaklade toho, ze prisiel niekto dalsi.
1100e v hrubom je uplne normalny nastupny plat, ktory dostanes, ked sa hlasis do niektorej z tychto firiem, ktore si vymenovala. dostane ho aj uchadzac bez praxe

laurita86
24. jún 2015

@bubinko1506 presne tak a napr. @mcyi9zz5 vo firme mojho manzela, je prax taka, ze ked redukuju pracovnikov, tak vacsinou tych, kt. maju vyssi plat, aj ked su tam uz roky a miesto neho zoberu absolventa

gabrielaslivkova
24. jún 2015

@mcyi9zz5 len by som poznamenala na margo tvojho posledného príspevku (ostatné som nečítala), že priemerný plat je priemerný. a častokrát je taký vysoký práve pre nadpriemerné platy. veď si zober jednoduchý príklad s 10 ľuďmi (ženami, aby sme sa bavili o priemernom plate ženy) - ak ich 8 zarába v hrubom 800 EUR (8x800 = 6400 EUR) a dve zarábajú 2500 EUR (2x2500 = 5000 EUR), to máš priemerný plat 1140 EUR, ale myslím, že to neodzrkadľuje skutočne priemerný plat. A absolútne sa to nedá aplikovať na Bratislavu, kde je obrovské množstvo spoločností, v ktorých ženy zastávajú manažérske pozície a sú aj vo vrcholovom manažmente s nadpriemernými platmi a dlhoročnou praxou. Čo je podľa teba normálny plat pre absolventa?
A mimochodom, prax 12+4 mesiace sa všeobecne u personalistov nepovažuje za prax. Je to veľmi krátka doba. Jeden na Slovensku aj v zahraničí uznávaný CEO (nechcem presne menovať) povedal, že prax zamestnanec nadobúda až po zotrvaní 1,5 roka na rovnakej pozícii, dovtedy sa iba učí a nabaľuje nové informácie.

emily76
24. jún 2015

@mcyi9zz5 mat naroky je pekne, realne vediet zhodnotit moznosti este krajsie. 😉 A to, ze ak daju vo firme novemu zamestnancovi vyssi plat absolutne neznamena, ze stari zamestnanci dostanu pridane... prave naopak. Zvycajne tito zarabaju menej ako novi. Je to hnusne, nespravodlive, ale prosto to tak funguje... pracovala som v jednej zahranicnej spolocnosti 6 rokov a mala som nizsi plat ako vacsina novoprijatych porovnatelnych kolegov. Ked som odisla a nasla si nove miesto, zrazu som sa dostala na vyssi plat ako moji kolegovia ja... a aj ked chapem, ze ich to skrie, nic s tym nenarobim... jedine, ze by som isla na mzdove a poziadala o znizenie platu 😅

mircalla
24. jún 2015

@emily76 ani, je to tak

tin007
24. jún 2015

@mcyi9zz5 12+4 mesiacov je velmi malo, a to som sa vyjadrila este velmi korektne. Ak by si bola s takouto praxou u mna na pohovore, bola by si posudzovana ako absolvent.

amelian
24. jún 2015

@mcyi9zz5 u mna tiež tak - 12+4 je prakticky nic a nie skúsenosť. 1,5roka je fakt minimum a naozaj na jednom mieste. A to este neznamená ze ta prax je relevantná pre tu pozíciu kam sa hlásiš a tak môžeš byt zas na nule ...
Ja som prijala niekoľko ľudí a vždy som mala platový strop na danú poziciu aj vyšší ako je tých 1100. Lenže ten "bonus" bol vždy rezerva na to aby som mohla tých skúsených a dobrých kandidatov platovo motivovať. Nehovoriac o tom ze keby je niekto fakt kľúčový nemám problem ísť aj nad ramec.

mcyi9zz5
24. jún 2015

ved jasne, ze som absolvent, ale ako prax popri studia mam na absolventa podla mna dost slusnu. zaujimalo by kolko maju taki bezni absolventi praxe v relevantnom obore. jasne, ze sa hlasim na pozicie pre, ktore je moja prax relevantna to je asi jasne nie?
@amelian - no ze u teba to je nic, ako ma mat prosim ta 23-rocny clovek 5+ rokov praxe na full-time pozicii v relevantnom obore? pracovat popri skole sa na full-time velmi neda.
@emily - ja som to myslela z globalneho ekonomickeho hladiska, celkovy uroven platov v ekonomike nie len v danej firme. to ze stari zamestananci maju platy nizsie ako novi viem a tiez tomu nerozumiem. ide asi o tom, ze proste tie skusenosti v jednej firme nemaju az taku hodnotu. neviem. ale zase v prvej firme kde som robila mali povodni zamestnanci o dost vyssie platy ako novi na tej istej pozicie, s tym ze tie platy mali vyssie nastupne (teda nie podla odrobenych rokov), vraj mala vtedy firma este budget.
@gabrielaslivkova - podla teba 12+4 mesiac nie je pomaly 1,5 roka?
@laurita - 16 mesiacov praxe je podla teba nic hej? tak kolko mava priemerny abolvent na slovensku relevantnej praxe? z daleko ani tolko nie.

ono ti platy nie su zle, celkovo clovek zarobi 1400 eur, bohuzial "jeho" je nieco len cez 800 to je ale problem neskutocne vysokych odvodov. platy ako take - cize celkove naklady na zamestnanca vobec nie su zle (na to, ze sme na SVK), bohuzial nas ale okrada stat, v tom je problem.

mircalla
24. jún 2015

@mcyi9zz5 ty si absolvent? tusim si pisala BC
u nas vo firme absolventi (myslim naozaj absoloventi, nie BC) maju uz bezne aj 3 roky praxe - robia popri skole, je to uplne bezne
z 1400 euro platu nie je v cistom 800 - pouzi kalkulacku

gabrielaslivkova
24. jún 2015

@mcyi9zz5 keď čítaš, tak čítaj poriadne a dokonca - napísala som 1,5 roka na rovnakej pozícii. ty si napísala 12 mesiacov v jednej firme a 4 mesiace v druhej firme (teda 12 mesiacov nie je 1,5 roka a 4 mesiace tiež nie je 1,5 roka). a ak sa ešte nejednalo ani o full-time...
a predstav si, poznám ľudí, ktorí si všetky cviká nasekali na jeden deň a pracovali na full-time - neboli v práci 8 hodín denne, ale pracovali tak, aby im pracovný fond dal výsledný čas - jeden deň v práci vynechali, ale ostatné dni potiahli dlhšie (keďže medzitým odbiehali aj na prednášky).
a ešte, pri hrubom príjme 1400 EUR mi čistá mzda vychádza na cca 1000 EUR (ak nemyslíš super hrubú mzdu, ktorá ak sa nemýlim, tak v zmluve nie je uvedená).

mircalla
24. jún 2015

@gabrielaslivkova tak to aj je cca 1000 - dokonca o nieco viac....

laurita86
24. jún 2015

@mcyi9zz5 no podla mna skoro 1 a 1/2 praxe neni vela. Ked si zoberem to kvantum prace v mojej robote, tak cca. 1 rok sa novi zamestnanci len ucia. Ja som robila od prveho roka na VS az do konca. Cize ked som koncila som mala 5 rocnu prax. Sice officialne som nebola full time, ale realne som odrobila ako keby som full time, bola som na skrateny uvazok, zvysok mi vyplacali ako odmeny. Ja som si prac. cas mohla prisposobit. Bolo to tazke, ale vsetko sa da. A nie nechodila som na nejaku soc. pracu (tym nechcem nikoho urazit), mam EU a koncila som s vyznamenanim.Zial, nie je to jednoduche platit hyp., skolku, zivit dieta, takze pomaly po 2 rokoch sa chystam spat. Ale super, ze sa snazis a rozmyslas nad buducnostou, niekto na Vs to ma na haku a potom sa cuduju, ze nemaju robotu

bubinko1506
24. jún 2015

@mcyi9zz5 pracovat sa da aj popri dennom studiu. ja som po skonceni VS mala uz trojrocnu prax v odbore, kde som chcela pracovat, skusenosti zo zahranicia (nemyslim zber jahod a podobne), jazykove znalosti.
skoda uz asi reagovat dalej, lebo ty si melies nadalej to svoje, aka si super a ako by si mala dostat hned 1000e v cistom. chcelo by to navrat do reality 😉

mircalla
24. jún 2015

@gabrielaslivkova A tiez poznam ludi, co pracovali na full time - v BA takmer kazdy - takze nechapem celkom tie ambicie, kedze z absolventov ma uz kazdy 2-3 roky praxe...aj viac

amelian
24. jún 2015

@mcyi9zz5 nikto netvrdí ze máš mat prax. Je to len o zosúladení očakávaní - ak nemám prax a som čerstvá v odbore, vezmem nástupný plat a som rada 🙂

amelian
24. jún 2015

@mcyi9zz5 no čítam ze zopár ludi tvrdí ze uz aj absolvent musí mat prax 🙂 niektorí workoholici sa prejavia uz na strednej ... Ja tvrdím ze pracovať budeme az kým nezomrieme - tak to netreba prehánať. Myslím ze u teba je skôr problem ze sa ti mali peňazí. Ale neboj, aj vyšší zárobok príde - čím budes šikovnejšia uz v rámci pozícii tym rýchlejšie
A samozrejme potom budes aj viac míňať a stále bude malo a tak dookola ;)

bubinko1506
24. jún 2015

@amelian absolvent nemusi mat prax, ale potom nech ma realne ocakavania. pracovat popri skole je bezne. z mojich znamych pracovali popri vs takmer vsetci, a nie preto, ze by museli 😉

amelian
24. jún 2015

@bubinko1506 Ja som pracovala full time od 18, takze viem ze to nie je ok
Lebo život je o niečom inom ...

gabrielaslivkova
24. jún 2015

@mircalla áno, len som to zaokrúhlila. 😉
@laurita86 nie sme spolužiačky? 🙂