Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.
    vierkac
    21. nov 2015    Čítané 2394x

    Keď si myslíte, že ako druhorodička o pôrode všetko viete...

    Jedno dieťa porodené, neskutočné množstvo informácií prečítaných, sama seba som sa pýtala, načo mi bude predpôrodná príprava. Ale veď dobre, pokecáme, idem... Počas 4 hodín som nestíhala zapisovať pre mňa prekvapivé informácie. A mnohé v rozpore s tým, čo som doteraz o pôrode počula či čítala. Tak som sa rozhodla spísať a zdieľať. Možno tiež nájdete niečo nové a poučné 🙂

    • Viete, že...
      ... drtivá väčšina spontánnych pôrodov začína v noci, resp. od 17 večer do 4h rána? Je to rovnaké ako u väčšiny cicavcov, pre ktoré je v týchto chvíľach potreba nachádzať sa v bezpečnom prostredí, čiže doma, otázkou prežitia. A zároveň je preukázaný synergický efekt medzi oxytocínom a melatonínom, ktorý sa v mozgu tvorí v noci. Je teda veľmi priaznivé zotrvať prvú dobu pôrodnú čo najdlhšie v tichom a tmavom prostredí, ktoré túto spoluprácu hormónov podporuje. A naopak, vyvolávané pôrody počas dňa idú aj v tomto proti prírode...
    • Viete, že...
      ... dĺžku tehotenstva určuje placenta a a nie dieťa? A naše telo má životnosť placenty naprogramovanú. Ak teda počas tehotenstva nedôjde k mimoriadnym okolnostiam, bábätká sa u jednej rodičky rodia po približne rovnakej dĺžke tehotenstva. U viacrodičiek to teda znamená, že ak sa napr. prvé dieťatko ohlásilo už v 38tt, je veľká pravdepodobnosť, že ďalšie prídu v podobnom čase. A môj prípad zase znamená, že si počkám takmer do konca 41tt.
    • Viete, že...
      ... ak je dieťatko na konci 3.trimestra stále otočené hore hlavou, môžete sa pokúsiť o jeho otočenie? Tento úkon má úspešnosť cca 50%, ale ak dieťatko už raz bolo dole hlavičkou, pravdepodobnosť úspešnosti je ešte omnoho vyššia.
    • Viete, že...
      ... ukončený 40tt ešte neznamená, že dieťa sa už malo narodiť? Pravda je však taká, že 40 týždňov je zaužívané číslo ešte od r.1807, a hoci nie je ďaleko od pravdy, dodnes spôsobuje veľa nervozity u budúcej rodičky a jej okolia a aj veľa predčasných umelých a zbytočne vyvolaných pôrodov. Dnes väčšina štúdií hovorí, že spontánne sa vyše 60% detí rodí v priebehu 41tt a do konca 42tt až 90%. Medián je 40tt+3.
      Posledné dni totiž dieťatko podstupuje akýsi finetuning, hoci z hľadiska prežitia je úplne pripravené na tento svet, doťahuje sa vývoj mozgu najmä z hľadiska koncentrácie. Odborníci upozorňujú, že umelo vyvolaný pôrod môže byť dôvodom problémov koncentrácie, syndrómu hyperaktívnych detí či dokonca autizmu.
    • Viete, že...
      ... žiadna zaručená metóda na priame vyvolanie pôrodu neexistuje? Avšak sú dve aktivity, ktoré reálne napomáhajú príprave krčka maternice a teda môžu nástup pôrodu urýchliť. A majú medicínske vysvetlenie!
      1. Aktívny pohyb spôsobuje, že dieťatko opakovane nalieha na krčok a ten reaguje vyplavovaním prostaglandínov. Prostaglandin je látka podobná hormónom, jej pôsobením jednak začne mäknúť krčok maternice (a teda sa pripravovať na otváranie) a jednak podporuje vyplavovanie oxytocínu.
      2. Sex je ešte účinnejší, lebo fyzický kontakt s krčkom dopĺna aj samotný chemický účinok spermií, ktoré obsahujú látku podobnú prostaglandinom.
      Tieto metódy však nemajú zaručený okamžitý účinok, pretože netušíme v akom štádiu prípravy na pôrod sa práve naše telo nachádza. V každom prípade aktivity tohto druhu počas celého 9. mesiaca sú vrelo odporúčané
    • Viete, že...
      ... spontánny odtok plodovej vody v 85% nastáva až ku koncu 1.pôrodnej doby, čiže tesne pred samotným tlačením? V našich pôrodniciach je žiaľ bežnou praxou plodový vak násilne prasknúť a tak “popohnať” pôrod. Narušenie obalov síce môže proces urýchliť, ale nie je to zaručené. Negatíva sú ďaleko vyššie. Pri naliehaní hlavičky totiž vak pôsobí ako airbag, čiže výrazne znižuje bolestivosť pri otváraní pôrodných ciest. Zároveň je tlak rovnomernejší po celom obvode. A nehovoriac o tom, že práve v plodovom vaku sa hlavička dieťaťa jednoduchšie správne napasuje do panvy. Ide o presnosť na milimetre! Práve nesprávne “zapasovanie” hlavičky je dôvodom k cisárskemu rezu. Ďalšie štúdie preukázali, že dieťa nechránené plodovým vakom má väčšie riziko distresu, problémov s rytmom srdiečka, či dokonca môže nastať prepad pupočnej šnúry ... a teda znova dôvod na cisarák...
      Ak teda plodový vak prepichnúť, až na konci diletácie. Ak tak chce personál urobiť skôr, treba sa spýtať na dôvod.
    • Viete, že...
      ... v prípade odtoku plodovej vody bez sprievodných kontrakcií sa na Slovensku pri bije na poplach a často sa okamžite indukuje pôrod. V západných krajinách sa väčšinou čaká ešte 48h, keďže pravdepodobnosť samovoľného spustenia pôrodu je vysoká. A dokonca boli urobené štúdie, že ani odtok plodovej vody pri prísnom dodržiavaní hygienických zásad ešte neznamená pre dieťa riziko.
    • Viete, že...
      ... spôsob akým tlačíte dieťatko von ovplyvní, či sa neskôr budete trápiť s únikom moču a hemoroidmi? Hoci pri samotnom pôrode (tlačení) strácame pojem o čase, môže trvať 5 min. ale aj hodinu. Áno, tlačíme z celej sily, ale tajomstvo spočíva v technike. Úplné zadržanie dychu spôsobí strašný podtlak nielen na dieťa, ale aj na konečník a močový mechúr. Ak však pri tlačení budeme tzv. brzdene vydychovať, nesprávne miesta tlaku budú ušetrené! Brzdiť výdych môžeme napr. vydávaním zvuku “pssssssss” alebo “hmmmmmm”.
    • A bonus... viete, že...
      ... neplánovaný pôrod doma nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo ani pre matku ani dieťa? Tak táto info ma zabila! Ale platí iba v prípade rýchleho nástupu pôrodu, keď už cítite nutkanie tlačiť. To je znak, že dieťa je dobre zaangažované v pôrodných cestách a teda stačí len vytlačiť. Pretože všetky riziká pôrodu súvisia práve s tým, či sa dieťatko správne dostatne až do tejto fázy. Ale viac tému v tomto článku nechcem rozoberať 🙂

    Ak niekomu ďalšiemu tieto informácie vniesli viac svetla do diania okolo narodenia, ponúkli vysvetlenie či iný pohľad na zaužívané postupy, účel som splnila 🙂

    Všetkým nám prajem krásny euforický zážitok z pôrodu!

    http://www.pourquoidocteur.fr/Articles/Question-d-actu/3381-Declencher-l-accouchement-augmenterait-le-risque-d-autisme

    http://www.matervia.sk/odkazy-a-clanky/problematicke-postupy-pocas-porodu/

    http://www.alternatives.be/Fiches/Gestes-medicaux/Rupture-Artificielle-de-la-poche-des-eaux-RAPE

    http://normalniporod.cz/o-porodu/pro-porodni-asistentky/protrzeni-vaku-blan/

    http://www.evalabusova.cz/rady/plodova_voda.php

    vierkac
    15. okt 2015    Čítané 0x

    Haptonómia - budovanie vzťahu s ešte nenarodeným dieťaťom

    Jednoznačne musím povedať, že toto moje druhé tehotenstvo si užívam oveľa intenzívnejšie než prvé. Asi je to tým, že som doma na rodičáku a teda nemám hlavu plnú pracovných povinností. A potom, akosi viem, čo očakávať a sú niektoré detaily, ktorým som pri prvom tehu nevenovala pozornosť, vlastne si ten priebeh ani tak dobre nepamätám. Snažím sa teda s bruškom a teraz už kopajúcim bábätkom viac komunikovať, snažím sa všetko poriadne si vryť do pamäte.

    Na poslednej poradni sme s mojou gynekologičkou trocha bližšie prebrali pôrod. Tu vo Francúzsku až 90% žien rodí s epidurálom, čo bol aj môj prípad pri prvom pôrode na Slovensku. Avšak akosi túžim že aj toto chcem “viac” precítiť. Očakávala som negatívny postoj, ale prekvapila ma veľká ústretovosť. Avšak dostala som odporúčanie na predpôrodnú prípravu v tomto kontexte a teda kontakt na istú pôrodnú asistentku...

     ... a tu som objavila pre mňa nové SLOVO a teda aj celú vednú disciplínu!!! HAPTONÓMIA

    Je to veda o citoch a emóciách. Znie to ako nejaká ezoterika, ale jej zakladateľ bol holandský lekár a psychológ, Franz Veldman (1921 – 2010), ktorý videl obrovský súvis medzi citmi a nervovou sústavou, svoje teórie rozvinul do kontextu prenatálnych vzťahov: bábätko versus vonkajší svet. Ide o komunikáciu cez dotyky, pomocou ktorých sa už cez bruško dokážeme porozumieť a vzájomne reagovať. Znie to úžasne! 😉

    Dnes sú seansy vedené prísne certifikovanými lektormi, väčšinou z medického prostredia (gynekológ, pôrodná asistentka, pediater či i.) a prepláca ich aj verejné zdravotné poistenie.

    Seansy prebiehajú od 4. mesiaca tehotenstva každé tri týždne. Už pri prvých pohyboch cítia rodičia pozitívnu spätnú väzbu – bábätko odpovedá, pritúli si k dlani chrbátik. Vďaka tejto komunikácii dokážu rodičia v dieťatku posilniť pocit istoty a lásky. Cez dotyky, hladkanie a vibrácie svalov maternice je možné dieťa otočiť do správnej pohohy pri pôrode, samotný pôrod prebieha jednoduchšie, keďže si vedia obe strany vzájomne pomôcť. Následný kontakt je harmonickejší, pretože dieťa očakáva istý spôsob objatia a dotykov a keďže rodičia už vedia ako na to, aj v budúcnosti vedia dieťa efektívnejšie upokojiť a navodiť pocit istoty. Toto je veľmi dôležité pre otecka, ktorý často prvé mesiace zostáva na druhej koľaji (a často je frustovaný), keďže ho jeho dieťa vlastne poriadne nepozná. Preto je jeho prítomnosť na kurze veľmi žiaduca.
    Aby bolo naozaj zabezpečené, že rodičia budú vedieť reálne “manipulovať” s dieťatkom aj po pôrode a teda bábo netrpelo nesplnenými očakávaniami vo forme dotykov, odporúčajú sa ešte asi 2 stretnutia s lektorom.

    Keďže som v 7.mesiaci, možnosť absolvovania celého kurzu som už prepásla. Som však zvedavá na aspoň skrátenú verziu predpôrodnej prípravy v tejto filozofii... a možno ešte budem mať v živote jednu šancu ;)

    PS: ak má niekto reálne skúsenosti, rada sa o nich dozviem, predovšetkým zo SR či ČR (lebo zatiaľ som nenatrafila na informáciu, žeby takýto kurz u nás existoval).

    Zdroj: http://www.haptonomie.org
    http://www.haptonomie-blog.fr/
    http://www.psychologies.com/Famille/Maternite/Grossesse/Articles-et-Dossiers/L-haptonomie-communiquer-avec-son-bebe-des-la-grossesse
    https://www.youtube.com/watch?v=yBMaoyhPcMo

    vierkac
    7. júl 2015    Čítané 0x

    Palmový olej, aj v umelých mliekach

    Nie som odborník na zdravú výživu, nie som žiadny bio maniak. Som odchovaná na tradičnej slovenskej kuchyni a už niekoľko rokov si s veľkou radosťou pochutnávam na tej francúzskej. So všetkými neresťami, ktoré k nej patria: víno, bagety a kroasanty, syry, mäso všetkých druhov, ale najmä to červené 🙂

    Vyznávam moje dve teórie: 1. "všetko s mierou" ... a vďaka tomu si jedlo s pôžitkom vychutnávam, pričom viem, že naša strava je vyvážená a nepotrebujem žiadne umelé doplnky; 2. držím sa miestnych potravín ... jednak im je naše tráviace ústrojenstvo prispôsobené a jednak mám nedôveru voči potravinám z krajín, ktoré ktovieako nakladajú s prírodnými zdrojmi

    A práve tu sa skrýva nebezpečenstvo, o ktorom ani nevieme - palmový olej.

    Ten sa nachádza snáď v polovici potravinárskych výrobkov na našich pultoch: margaríny, čokolády, sušienky, čipsy, tyčinky či sáčkové polievky, ... a tzv. UMELÉ DOJČENSKÉ MLIEKO.

    Často ani nie je v zložení označené. Stačí napísať "rastlinné oleje" a môžeme si byť istí, že tam bude. Hlavný dôvod je jeho cena - je omnoho lacnejší než všetky ostatné oleje a tepelne veľmi stabilný. Jeho nebezpečenstvo spočíva vo vysokom obsahu mastných kyselín, ale hlavne kvôli obsahu kyseliny palmitínovej, ktorú dávajú do súvislosti so srdcovo-cievnymi chorobami. Okrem toho neobsahuje skoro žiadne blahodarné Omega 3 ani Omega 6 mastné kyseliny. Ďalej je škodlivý celý proces výroby - musí sa ztužovať, čo je chemický proces hydrogenácie, ktorý  zásadne mení zloženie. Vzniknú transnenasýtené mastné kyseliny. Podľa lekárov konzumujeme 6krát väčšiu dávku, než je naše telo schopné spracovať.

    A konečne sa dostávam k ekologickému faktoru: palmový olej je pestovaný najmä v Južnej Amerike, Indonézii či Malajzii, často vyprodukovaný s pomocou používania množstva pesticídov. Kvôli jeho spotrebe sú klčované tropické pralesy, pričom životnosť palmovej plantáže je pár rokov. Po nej zostane len púšť. Rozmery tejto ekologickej katastrofy treba pozrieť na videu https://www.youtube.com/watch?v=god62gLOx_4

    V súvislosti s obsahom palmového palmového oleja v UM bolo dokázané, že znižuje absorbciu kalcia, u týchto detí je celkovo znížená koncentrácia minerálov v kostiach.

    Dovolím si teda apelovať: čítajte zloženie kupovaných výrobkov a vyhýbajte sa palmovému oleju, hľadajte výrobcov, ktori ponúkajú alternatívu. Urobíte tak dobre pre svoje zdravie, zdravie svojich detí, celú planétu 🙂

    PS: nie som ani kojaca maniačka, ale sú UM bez tohto votrelca 😉

    Zdroj: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9710840   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12728082

    http://ona.idnes.cz/palmovy-olej-vliv-na-zdravi-a-planetu-dwn-/zdravi.aspx?c=A150702_164004_zdravi_haa

    https://www.stream.cz/adost/775252-palmovy-olej-dobre-utajeny-zabijak