icon

Nastupujem na materskú: Je legálna výpoveď?

stannuska
11. aug 2024

Dobrý deň, prosím o radu. Mam zmluvu na dobu neurcitú, momentalne som na PN koli tehotenstvu, 16.8. Nastupujem na MD..... ozval sa mi zamestnavatel, ze mi posiela k 7.8.24 vypoved, moje miesto sa ruši,obchod je zatvoreny a idu do likvidacie ...... mozu ma vyhodit teraz ked som na PN v 8mesiaci teh ? Samozrejme ze nemam narok na odstupne ze oni nemaju peniaze, to mi trvrdia oni ..... vypoved mi ma prist tento tyzden a ja neviem co robit, nechcem to podpisat musim byt predsa nejako chranena. Ďakujem za odpoveď

Strana
z2
maranco
11. aug 2024

@di1234 tu je príklad omylu kde tvrdí, že dostala výpoveď dohodou a po 18 rokoch len 1 mesačné odstupné
https://www.modrykonik.sk/forum/zamestnanie/odstupne-pri-vypovedi-dohodou-mam-narok-na-vyssie/

di1234
11. aug 2024

@mojemenonikto pozri sa - scenár od začiatku tejto konverzácie bol nasledovný: autorka píše, že mi doručia výpoveď. Ty ako prvé píšeš, že nepodpisuj nič. Autorka dostáva odpoveď, že ak ide o výpoveď, ani nič podpisovať nemusí. Môžeme sa tu baviť o teoretických scenároch čo všetko jejpríde/nepríde, ale na čo? Však ju len viac zamotáš. Ak sa pýta na výpoveď, bavme sa o výpovedi. @stannuska, ak ti príde dohoda, na ktorej bude vyžadovaný tvoj podpis, pokojne napíš.

di1234
11. aug 2024

@maranco dobre. Pokojne tu nasimulujte všetky scenáre, ktoré môžu nastať od výpovede, cez dohody, konkurzy a rušenie spoločností s likvidáciou alebo bez likvidácie. Ja to robiť nebudem a budem odpovedať na položené otázky tak, aby z toho nebol ešte väčší guláš.

lienka.7
11. aug 2024

@maranco ja len ze vypoved dohodou neexistuje.
Bud jej dôjde dohoda alebo vypoved. Nič medzi tým neexistuje.

@stannuska keď ti niečo príde, v pohode sa ozvi, co konkrétne ti prišlo

stannuska
autor
11. aug 2024

Áno ja čakam čo bude v tom liste napísane a podla toho sa zariadim.

mojemenonikto
11. aug 2024

@di1234 Ďakujem 😉 O nič iné mi od začiatku nešlo len aby náhodou @stannuska nepodpísala niečo, čo ju môže pripraviť o peniaze, na ktoré má nárok alebo by ju to znevýhodnilo v prípadnom súdnom spore. 😉

draik
11. aug 2024

@stannuska
Ak sa zamestnávateľ alebo jeho časť zrušuje, môžte dostať výpoveď aj počas PN, MD a pod.
Máte nárok na výpovednú dobu, prípadne aj odstupné. Výpoveď je jednostranný právny úkon, nič nepodpisujete; môže Vám však navrhnúť dohodu o skončení pracovného pomeru, kde už Váš súhlas potrebný je.
Zamestnávateľom neuhradenú mzdu, odstupné a spol. z dôvodu jeho platobnej neschopnosti možno žiadať z garančného fondu Sociálnej poisťovne, do výšky ustanovenej zákonom.

stannuska
autor
11. aug 2024

@draik ďakujem za odpoveď

stannuska
autor
20. aug 2024

Ahojte, tak až dnes mi prišla výpoveď dohodou, plus tam je napisane ze nemam narok na odstupne lebo realne som tam pracovala rok a potom som 3roky bola doma na rodičaku

maranco
20. aug 2024

@stannuska ak by sa počítal pracovný pomer 1 rok, máš nárok na odstupné 1 mesiac podľa § 76 2a
ak sa počíta že pracovný pomer trvá počas MD tak máš nárok na 2 mesačné odstupné
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...
takže takú dohodu nepodpíš, nech ti dá lepšie podmienky na dohodu až vtedy sa dohodnete

a v žiadnom prípade ti nemohla prísť výpoveď dohodou, lebo právne taká výpoveď neexistuje

lienka.7
20. aug 2024

@stannuska vypoved dohodou neexistuje... nepodpisuj nic. Oznam im, že trvas na odstupnom, potom im to podpíšes. Nech ti zašlú opravený návrh.

stannuska
autor
20. aug 2024
michelle567
20. aug 2024

Nepodpisala by som to. Zavolala by som že ty s dohodou nesúhlasíš. Keď ťa chcú vyhodiť nech pošlú výpoveď s adekvátnym odstupnym...

lienka.7
20. aug 2024

@stannuska určite by som toto nepodpísala....
Navyse píšu, že ti PP konci dňom 7.8., už je pomaly koniec augusta.
Žiadala by som minimálne 1 mesacne odstupné a koniec PP k 31.8.

qetka
20. aug 2024

@stannuska tak toto presne nie je ziadna vypoved, ale dohoda, ktoru nemusis podpisat. Takze mu zavolaj, ze nic take nepodpises a ked ti chce dat vypoved, tak nech posle vypoved 🙂 S podmienkami ako maju byt. Zamestatnana si tam 4 roky a 297 dni k 7.8, cize do dnes este viac… Vypoved ti nema co tiez davat spatne, takze ti ju moze stihnut dat este dnes, alebo potom az zajtra a neskor. Tiez mas narok na odstupne a pracovny pomer urcite netrval rok, ved to sami pisu v udajoch o odpracovanych rokoch. Cize iba skusaju, ci podpises 🙂
Takze s tymto papierom nech si s prepacenim vytru rit 😉

stannuska
autor
20. aug 2024

@qetka napisala som jej a jej odpoved, ze ona nema peniaze 😆 snazim sa po dobrom,slusne ale viem ze ten narok mam na odstupne

qetka
20. aug 2024

@stannuska tak ale to nie je tvoj problem, dohodu proste nepodpis…

michelle567
20. aug 2024

Tak jej odpíš že tým pádom si ďalej zamestnaná... Lebo takuto dohodu nepodpíšeš

maranco
20. aug 2024

@stannuska napíš aj tu https://www.ip.gov.sk/chcem-sa-poradit/ a prilož papiere

stannuska
autor
21. aug 2024

Najnovšie som zistila, že oni si uz aj založili novu firmu a maju tam vklad 10 000eur. Takze spisujem všetko čo mozem a nepodpisem to

Strana
z2