icon

Návrat do práce a polročné bábo

conta22
18. mar 2023

Ahojte s manželom plánujeme bábo avšak mám skvelú prácu veľmi dobre platenú o ktorú by som po odchode na klasickú materskú prišla. Premýšľali sme že by som zostala pol roka doma následne pol roka manžel a následne by sme dali ročne babo do jaslí - prosím nájde sa tu niekto v takejto situácii? Je to pre ročné dieťa zvládnuteľné? (o prácu by som prišla určite nakoľko u nás funguje politika vyplatenia niekoľko mesačnej mzdy a ukončenie dohodou - nikdy sa nehľadá zastúp počas materskej ale vždy vezmú náhradu na neurčito) ďakujem všetkým 🙂

Strana
z4
rebeka7501
18. mar 2023

@conta22 hoci bude mať moja dcéra už 22, do jaslí išla v 7.mesačná. Tiež mi miesto držali len pol roka. Jasle zvládla super, chorá nebývala, bola v kolektíve rovesníkov.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
tianna
18. mar 2023

@conta22 hlavne plánuj až sa dieťa narodí.. 🙂 vôbec nevieš čo bude.. ja som mala tiež plány, dnes sa na nich len smejem.. od 6. mesiaca tehotenstva som ležala, z toho 6 týždňov napichana infúziami, povolené som mala ísť len na wc, navyše sa okolo 3 mesiacov ukázalo že dieťa je akési iné.. nakoniec je prvorodený ZTP a ja som sa už do práce ani nedostala.. (narodil sa nám v poslednom ročníku VŠ) teda na plány máš čas až uvidíš aké dieťa máš.

zmrzlinka2021
18. mar 2023

@elizabet173 Ale ona ani neplanuje byt tri rok doma, ale podmienovat "zachovanie miesta" tym, ze o 6 mesiacov ta tu mam, tak uprimne - na takeho zamestnavatela sa rovno vyserem (s prepacenim).
Realne som sa zamyslela nad jej situaciou a pristup k nej je taky "si len pajko, a v podstate ta nahradi hocikto". A kvoli tomuto odist od polrocneho babatka? Ja tam vobec nevnimam, ze by si ju v praci vazili, chceli a ocenovali. Proste sprosto povedane z ich strany "vsak pojdes do riti a nikto si na teba nespomienie".

Ja nemam rada takyto pristup k ludom a vo mne by to dost rapidne znizovalo lojalitu, pretoze dobra firma, dobry job nie je len o pozicii, peniazoch, ale celkovo o pristupe k cloveku.

hanaxxx
18. mar 2023

Autorka, trochu som googlila, z toho co som narychlo precitala, nie je jednoznacny nazor ani medzi odbornikmi (kedy dat dieta do jasiel, skolky). U deti mladsich ako 2 roky su tam spominane rizika. To, ze tebe sa zda, ze dieta si zvyklo a nema ziadny problem, nic neznamena. (Kazde dieta raz prestane revat, - to, ktore mama nechava vyplakat v postielke, aj to, ktore ide priskoro do jasiel. ) Dosledky sa mozu prejavit neskor, napr v puberte. Skus googlit viac, studie a nazory odbornikov su to, co potrebujes, nie osobne skusenosti zien tu.

ysseba
18. mar 2023

@conta22 A načo to takto plánuješ keď ešte ani tehotná nie si? Život sa nedá naplánovať. Možno ti osud prinesie neplodnosť, možno čoskoro prídeš o prácu, možno je muž neplodný, možno si tak dobrá, že by si na teba počkali 3 roky, možno ti dieťa prinesie obrovskú radosť, naplnenie a budeš vedieť, že práca tu bola a vždy bude, ale dieťa je malé len raz. Že na "staré kolena" nebudeš spomínať na svoj pracovný tím, ale na dieťa a zážitky s ním. Možno to, možno hento, ešte nie si ani tehotná, tak načo riešiš toto? Inak k tej opatrovateľke - moja kamoška opatrovala chlapca od 6 mesiacov do 3 rokov. Každý deň k nemu chodila od 7:00 - 16:00, rodičia mali vlastnú firmu. Ten chlapec ju volal mama. Že keď ráno prišla, tak dobehol za ňou a kričal mama 😖

vler
18. mar 2023

@conta22 autorka porodis a uvidis. Ja zijem v USA kde je normalne ist po troch mesiacoch do prace, pretoze zamestnavatel ma povinnost drzat miesto len tri mesiace. A nezda sa mi ze z americkych deti vyrasta horsia generacia dospelych ako zo slovenskych; respektive zo slovenskych deti s ktorymi bola mama doma 3 roky nevyrasta lepsia...

darkswan
18. mar 2023

Da sa ti zvladnut☺️

bluka2
18. mar 2023

Ja som tak mala pol roka, potom ešte mesiac dovolenky a áno, dá sa to 🙂 dokonca som 2,5 r dojčila a hneď som začala medzinárodnou sluzobkou 😁 ale ako teraz ležím vo vani, kľudne na to spomínam radšej v minulom čase. Dieťa má 8 rokov a je to úplný poklad

rivini
18. mar 2023

@conta22 ono ja som pred rokmi tiez vsetko presne planovala. No vies, este ani niesi tehotna…najprv nech sa vam vobec podari to babo a nech je zdrave. Dnes to nie je samozrejmost. A k planom-tiez som mala v plane ist skoro, teda po roku do prace. Nehrozilo mi ziadne preradenie, ale tiez mam pracu rada a som na pozicii, kde clovek neodide len tak uplne na tri roky. Riesit sme to chceli tak, ze zacnem na polovicny uvazok a ze sa o dieta pocas toho casu mala starat jedna velmi zlata pani, ktora k nam zacala chodit na navstevy ked malo dieta 3 mesiace, aby ju dobre poznalo. U nas to zial ale podla planu nevyslo-nastupila extremna separacna uzkost, panicky strach, ked som sa vzdialila. Proste to moje rocne dieta vobec nechapalo, ze ked odisem, ze sa sj vratim a malo z toho neskutocny stres. Tak som sa rozhodla zostat doma 2 roky. Je ine planovat, ked clovek dieta nema….no az ked tu je, uvidis, ake je, co zvlada a co nie…a ono tie priority sa naozaj riadne zmenia.

maciatkolulu
18. mar 2023

@hanaxxx takže generácie 70 a 80tych rokov sú v prdeli. Zahraniční sú v prdeli, len sk sú ok. Dobre, no, googli ďalej. Píšem, že ja som bola s deťmi doma a aj som doma, lebo to chcem ja. Kebyže sa niekto ohana neviem čím a ja nechcem, je to na prd. Ja som bola a aj som bábätkovaky tip, užívala som si to, nemala som prácu. Tak prečo nedostať doma dlhšie a to isté teraz, manžel je vkuse v práci, OCR sú zložité, malý chodí do školy do iného mesta, celé by to bolo nanič. Tak som doma, ale som si ista, kebyže mam dobru prácu, tak by som si ju nenechala ujsť. Aj manžel ako otec sa vie postarať, plnohodnotné a naopak, vygiogli si aký to má super vplyv na dieťa a na vzťahy. A nie, že matka je Mantra a iba ona vie co a ako. Ostatní sú na komplet blbí.

hanaxxx
18. mar 2023

@maciatkolulu hm, napisala som niekde, ze matka ma zostat doma s dietatom? To, ako to funguje v zahranici, neznamena, ze je to to najlepsie pre dieta. Na dalsie ani nejdem reagovat.

bubinko1506
18. mar 2023

Ja som sa na ciastocny uvazok vratila, ked mali dvojicky rok. Robila som z domu. Do jasli isli ako 1,5 rocne a ja na plny uvazok. Mna to nenaplnalo byt dlho doma, citila som, ako mi kazdym dalsim tyzdnom odumieraju mozgove bunky🤣. Chalani maju 6,5 roka, v septembri idu do skoly, striedam HO, office, sluzobky a vyhovuje nam to vsetkym

petrahl
18. mar 2023

@conta22 mne je strasne smiesno z takychto planovaciek🤣 este ani ziadne dieta necakas a uz riesis, ci zvladne v roku jasle 🤣

Btw, zakonnik prace sa tyka aj korporatu. Po polroku ta nemozu prepustit len tak.

lienka.7
18. mar 2023

@zmrzlinka2021 presnevtak, uplne s tebou súhlasím 👏👏👏👏👏

kamagma
18. mar 2023

Ja som sla do prace hned po skonceni md, potom siel na md manzel a ked mala 1r a 3m skoncila aj jemu md siel do prace. Ale my pracujeme na zmeny a vzdy sme sa striedali , do 3 rokov bola doma az potom skolka.

amelie2017
18. mar 2023

Ja ked citam, ako ti tu vela zien pise, ze na co planovat, ked este ani tehotna nie si..radsej planovat a plany zmenit podla situacie, ako si spravit dieta s prvym bulom, na ktoreho narazia, najlepsie bez naroku na matersku, byvanie u jeho mamicky alebo u neho, so ziadnou vyhliadkou na pracu po rodicaku..a potom tu vyplakavat, ze nemozu najst pracu, ktora by im vyhovovala popri detoch, ze ich partner tyra, ale nemaku kam odist a ani za co a pod. Takze ano, planuj, majte s partnerom urcitu predstavu a ked bude situacia aktualna, zariadite sa podla okolnosti.

zmrzlinka2021
18. mar 2023

@ysseba dieta do troch rokov nepozna pojem "mama", kym mu vyslovne nebudes nanucovat takto oslovovat danu osobu, cize tam bol problem niekde inde, pretoze z nicoho nic si dieta nevymysli "oslovenie"

vler
18. mar 2023

@amelie2017 presne tak, preto existuje pojem "planovane rodicovstvo"

elizita
18. mar 2023

@conta22 vieš čo,mňa podaktorí tiež riešili,keď som si dovolila po 4tyzdnoch od pôrodu začať pracovať, do dcerinho roka, neuveriteľných 20-25 hodin mesačne. A ona bola s babkou. Bola som označená za karieristku a že som na peniaze a načo mám deti keď ich odkladám. To boli ženské,čo mali/majú robotu istú aj po 3 aj 9 rokoch alebo čo sa do práce už nikdy nechystajú a nepotrebujú sa realizovať a stačí im,že do rodiny nosí peniaze len chlap. Myslím,že to máte dobre premyslené. Je super skončiť rodicak a netriast sa o robotu. Pokojná mama,pokojná celá rodina.

alcielle
18. mar 2023

@conta22 a praca z domu? Mne ju sami ponukli, len aby som sa vratila, je to uz 10 rokov, tiez korporat a vtedy to veru nebol ziaden zvyk mat HO ani raz do tyzdna... Dnes je to bezne. Ano, bolo to o hubu niekedy a aj dost, ale chcela som byt s dietatom (a bola som samozivitelka vtedy). Najlepsie bolo, ze nakoniec mi HO ostal, chodila som do officu len ked som naozaj potrebovala obcas.
Co sa tyka jasli/skolky priskoro, nie je to dobre pre dieta. Ked uz je to naozaj nevyhnutne, tak aspon nech je s niekym, komu verite (stari rodicia a pod.). Ak to nevyhnutne nie je, ale aj tak suri, tak aspon az vtedy, ked vam bude vediet povedat, co sa tam deje... Drzim palce!

viktory6661
18. mar 2023

@conta22 ja som takto nastupila do prace s manzelom sme sa do 14 mesiaca dietata striedali potom siel do jasliciek. Bez problemov uplne super to zvladol on pride vyhraty a my sme oddychnuty takze sa mu mozeme poobede venovať. Doma mu nedokazem venovat tolko času, kedze je nezastavitelny a krasne napreduje a to je najmladší v triede.

maciatkolulu
19. mar 2023

@petrahl nuž, ja si myslím, že je lepšie plánovať ajo potom kukať. Je lepšie si babo plánovať, plánovať a dohodnúť sa co a ako, urobiť si verzie, ako st do náhody.vidiet to tu na MK. A navyše, keď je aj žena zabezpečená a ma istotu v dobrej práci, to je fakt top, rovnako muž, ktorý ostane REALNE doma s polročným dieťaťom sam. Plánovať je fajn. Ako nechávať na potom. Smiešne na tom nevidím nič. Ako som písala v zahraničí by zbytočne plánovalo, niekde 3 mesiace a odchod do prace, inde polroka, rok. A?

siska53
19. mar 2023

@zmrzlinka2021 ano,bol problem inde -lebo bto dieta bolo viac s cudzou osobou ako s mamou. Tiez som to zazila ako au-pair, ked ma dieta, o ktore som sa starala, zacalo volat mama. Musela som mu vysvetlit, ze ja nie som jeho mama. Nastastie to dievcatko bolo velmi inteligentne a pochopilo to. Ale strasne mi volo luto toho rocneho, raz, ked mama prisla domov sa trochu vyspat, lebo strasne vela robila, ta rocna nevedela zaspat, vkuse plakala, ,e chcela ist za mamou, lebo vedela, ze je doma, fakt som ju vtedy nevedela utisit, co sa inak nestavalo, ona bola take zlaticko.. mala zaspala, az ked jej mama odisla do prace..

ysseba
19. mar 2023

@zmrzlinka2021 Tak neviem, ale mojim deťom som nenanucovala na seba pojem "mama". A začali ma tak volať, to je ale záhada. Súhlasím s @siska53 problém je preto, lebo s cudzou ženou je pomaly viac ako s vlastnou mamou. Nehovorím o tom, že konkrétne táto rodina dávala malú strážiť kamoške aj občas cez víkend kedy oni potrebovali ísť na nákupy do Pandorfu. Alebo veľakrát ju mala aj na celý týždeň, lebo rodičia išli na dovolenku. Ale tak to sa samozrejme nedialo každý mesiac, možno 1-2x za rok. To, že skutočná mama jej cez týždeň dá akurát tak večeru a uloží spať. Všetky zážitky, výlety zažíva s opatrovateľkou, keď bola chorá, bola pri nej opatrovateľka. Ale samozrejme aj jej bolo vysvetlené, že ona nie je mama. Pochopila. Ozaj 🙂 Kamoška sa volá Maťa. Dievča keď nevedelo povedať ť, tak ju volala Matka. Užila si veľa úsmevných príhod kedy druhí čo nevedeli v akom sú vzťahu si mysleli, že dcéra oslovuje mamu matka 😀

petrahl
19. mar 2023

@zmrzlinka2021 ty si uz niekey videla dvoj-trojrocne dieta? 🤣

Strana
z4