icon

Návrat do práce a polročné bábo

conta22
18. mar 2023

Ahojte s manželom plánujeme bábo avšak mám skvelú prácu veľmi dobre platenú o ktorú by som po odchode na klasickú materskú prišla. Premýšľali sme že by som zostala pol roka doma následne pol roka manžel a následne by sme dali ročne babo do jaslí - prosím nájde sa tu niekto v takejto situácii? Je to pre ročné dieťa zvládnuteľné? (o prácu by som prišla určite nakoľko u nás funguje politika vyplatenia niekoľko mesačnej mzdy a ukončenie dohodou - nikdy sa nehľadá zastúp počas materskej ale vždy vezmú náhradu na neurčito) ďakujem všetkým 🙂

siska53
18. mar 2023

@conta22 Pozri, ak nemas inu moznost, je to cisto rozhodnutie vas dvoch.... Ja by som nesla, nastastie som nemusela. Zopar kamosiek dalo aj v polroku ci roku. Ale tie, ktore mali aj druhe dieta, s tym druhym uz boli veru dlhsie doma...

ropucha6
18. mar 2023

@conta22 tak potom chod do toho.

hanaxxx
18. mar 2023

@conta22 uz tu niekto spominal, ci manzel nemoze zostat dlhsie s dietatom, na rodicovskej dovolenke? Moj maly ma akurat 1,5 roka a vidim velky rozdiel medzi rocnym a 1,5 rocnym dietatom. Ak manzel nechce, alebo sa mu tiez z pracovnych dovodov neda zostat dlhsie s dietatom doma, riesila by som to cez opatrovatelku, kedze pekne zarabas, predpokladam ze tvoj plat to musi pokryt. Ja by som sa ani nejak nebala, ci to dieta zvladne, ako ti pisu tu, v inych krajinach je to bezne. Mna by skor trapilo to, ze to nebude rodic, s ktorym dieta bude spoznavat svet, ze nebudeme mat taku silnu vazbu, aku by sme mali, keby sme travili spolu cele dni (za predpokladu, ze by ta to naplnalo a bavilo), ze nebudem mat dost casu na vychovu svojho dietata. Ak si nastavena tak, ze toto ti nevadi, tak jasle pripadne opatrovatelka bude pre dieta ok.

mimi3008
18. mar 2023

Mozno sa mylim, ale davam velku sancu tomu, ze ked budes mat doma to malinke klbko, zmenis nazor. A mozno nie, mozno si karieristka.

zuzanockamt
18. mar 2023

@mimi3008 Sú ženy, ktoré materstvo a byť doma s dieťaťom nenapĺňa na 100%. Ale nemusia byť hneď karieristky. A nezmení to ani desať malých klbiek doma. Nie každá je hotová z malého dieťaťa.

mimi3008
18. mar 2023

@zuzanockamt Ja rozumiem,ze pre niekoho moze byt vela doma s detmi 2 roky, 3 roky, 5 rokov....ale po pol roku ked niekto odide do prace od malinkeho babatka a nie je nuteny okolnostami - financie, vyzitie rodiny, nepresvedci ma nikto, ze nie je karieristka

zuzanockamt
18. mar 2023

@mimi3008 Ok, je to tvoj názor, ja mám iný. Pre mňa bol, je a aj bude ten rok až rok a pol s dieťaťom doma utrpením. Potom sa už dá. Ideál pre mňa je dieťa 4 - 5ročné a staršie.

zuzulka558
18. mar 2023

@mimi3008 nechcem byť zlá ale keď to niekoho nenapĺňa nech teda to dieťa nemá,,, ja som mala v pôrodnici vedľa mamičku mala okolo 40, obaja,, karieristi,, on dieta nechcel on ale ona trochu áno, co mi povedala ma vtedy zarazilo,, chvalabohu že čakáme chlapca lebo keby dievča neviem co by bolo,, pre mňa čudné,, tiež som mala reči ale keď sa mi mala narodila som si povedala kašľať vrátiť sa rýchlo do roboty ešte sa tam nachodim

ropucha6
18. mar 2023

@zuzulka558 a vidis, su zeny, co si to nerozmysleli.

zuzulka558
18. mar 2023

@ropucha6 ja ich neodsudzujem mame taku v rodinu, malý ma 4 mesiace a už robi,, len ako mne kedysi hovorila ako by neurobila to a to a teraz úplný opak robí to,, aby aj autorka nemala nakoniec všetko úplne inak 🙂

ropucha6
18. mar 2023

@zuzulka558 to suhlasim, ved nakoniec ak som pochopila, nie je este ani tehotna, veci sa vedia vyvrbit aj inak.

zuzulka558
18. mar 2023

@ropucha6 to veru vedia po narodení prvej dcéry som sa ohanala ze druhé keď bude prvacka, potom som si našla super robotu tak druhé už nikdy,, no do bodky sa naplnilo ze druhé bolo a nástup na materskú presne 2.9.ked som ju vyprevadzala do školy ako prvacku

janagem
18. mar 2023

Má kolegyňu ktorá sa teraz vrátila po pár mesiacoch. Tým, že máme HO tak vedia riešiť veci spoločne s manželom. Veľmi si to chváli a neľutuje, že sa do práce vrátila, aj keď je to niekdy ťažké, ale pochvaľuje si aj tak, lebo vraj jej už 'baby brain' začínal liezť na nervy :D

cecilia29
18. mar 2023

Mam 3 deti a ani jedno si neviem predstaviť v jasliach v roku. Jedine co by ma donútilo urobiť tento krok by bolo ze nemáme financie na základné potreby. Žiadnu prácu snov by som nevymenila za čas strávený s dieťaťom. A dieťa ako také vieš výchovné ovplyvniť s 80% len do jeho 6r.

janagem
18. mar 2023

Ja neviem, ale mne to príde ako keby terajšie mamičky boli všetky doma s mamou až do 6tich rokov. Ja som bola v jasliach od jedného roku a teda to neovplyvnilo ani moju výchovu ani nič.

hanaxxx
18. mar 2023

@janagem to nemozes vediet. Iba ak by si sa vratila v case s tym, ze tvoja mamina by bola tentoraz s tebou doma.

janagem
18. mar 2023

@hanaxxx môžem tvrdiť že som vyrástla na normálneho človeka, ktorý má blízky vzťah s mamou aj so súrodencami. Nikto o nič neprišiel a tvrdiť zatrpknuto, že ostať doma s dieťaťom je jediná správna výchova, vyznieva ako hľadanie spôsobu ako nepriznať, že dieťa dokáže byť úplne v pohode aj v jasliach a nemusí byť zvozene za mamou.

sundew
18. mar 2023

@mimi3008 cize zena ma dat vypoved a potom po rokoch doma hladat robotu? Ak by sme žili v ideálnom svete tak by to tak mohlo byt.

zuzanockamt
18. mar 2023

@janagem Ja som mala polroka, keď išla mama späť do práce. Máme veľmi dobré vzťahy. To sú len výhovorky,že vzťah bude lepší, keď bude matka dlho doma s dieťaťom.

janagem
18. mar 2023

@zuzanockamt aj ja mám ten pocit :D proste ako. Niekedy sa ani nedalo zostať doma takto dlho. Ale momentálne to ľuďom vyhovuje. A ja im to neberiem, ale prezentovať to ako jedinú správnu výchovu, je choré. Každý nech si vychováva deti ako chce a v najlepšej vôli, ale nech sa netvaria ako hrozne tým dieťa trpí, alebo že sa nebude dať vychovať.

zuzanockamt
18. mar 2023

@janagem Ja som z generácie, keď sa s deťmi doma neostávalo dlho, polroka a ideš robiť, takže nebolo moc na výber, väčšinou sa hneď pritrafilo aj druhé dieťa, takže doma boli obe. Ale žiadne tri roky ako teraz, resp.6, keďže je plno predĺžených rodičákov a pandemických očr.

ankare
18. mar 2023

@conta22 Ty radšej ani nemaj deti. Prepaana, veď to najkrajšie v živote sú deti a rodina, nie kariera. Sustred sa aspoň 3 roky na svoje dieťa, ten čas nikdy už nevratis späť. Verím, že zmenis rozhodnutie,keď porodis, držím Ti palce.

zuzanockamt
18. mar 2023

@ankare A ty si kto? Všemohúci? Keď tu rozhoduješ kto má a kto nemá mať deti.

ropucha6
18. mar 2023

@zuzanockamt s takymi skoda diskusie.

zuzanockamt
18. mar 2023

@ropucha6 Áno, ešte dlho potrvá, kým sa zmení myslenie spoločnosti u nás.

floki1994
18. mar 2023

@conta22 ahoj..nuz plany su jedna vec a realita druha..este nie je ani babatko ma ceste takze toto je velmi zbytocne spekulovat...mozno sa vam nebude darit a mozno ano...ja som v rovnakej situacii ako ty ale som v 6 mesiaci..na materskej budem pol roka a potom manzel (samozrejme ak babatko bude v poriadku), nasledne to vykryjeme babkou ale ja robim z domu cize vela jej aj pomozem 🙂 tiez som v korporate a vediet oddelenie na ktore ina osoba momentalne nema kvalifikaciu-iba cistocnu..sef povedal ze pocka pol roka na mna urcite takze taky je priebezne plan ale clovek mieni pan boh meni ako sa hovori..uvidime, babatko je prioritia 🙂 skoda ti dopredu robit plany, tehotenstvonje nevyspytatelne ( my sme pri prvom o babo prisli v 5 mesiaci)...cize neplanuj, uvidis za pochodu 🙂

hanaxxx
Autor odpoveď zmazal
janagem
18. mar 2023

@hanaxxx ah geez. Toto mi mali povedať, keď som mala rok. Hneď by som vyrástla bez vzťahov a väzieb podľa tohto "návodu" a predstavy. Nanešťastie bez tejto informácie som vyrástla na fungujúceho jedinca s väzbami. Čo už /s

nikiki29
18. mar 2023

@conta22 v niektorých krajinách je bežná materská 6 mesiacov a potom idú deti do jaslí. Môj brat nastúpil do jaslí ako 9 mesačný. Jasle mu veľmi prosievali, bol šikovný, veľa veci sa naučil naozaj rýchlo. Určite to nebolo žiadne odložené zanedbané dieťa. Len treba vybrať dobré jasle…
A spokojná mamka, spokojné dieťa. Takže si urob ako cítiš. Nie ako ti píšu cudzie ženy, ktoré tu o tebe vedia figu 🤷🏻‍♀️

zmrzlinka2021
18. mar 2023

@elizabet173
Ja si zas nemyslim, ze si jej pracu vazia, pretoze inak by o nu nechceli prist. A dnes a to aj v BA si udrzat kvalitneho clvoeka je velmi velka priorita.