icon

Návrat do práce po materskej

Dnes o 13:49

Coskoro mi ide dieta do skolky a ja sa vraciam do prace. Vobec sa netesim na ten navrat k beznemu zivotu. Mam pocit ze vsetky kamosky v okoli sa nemohli dockat kym bude dieta v skolke a ony naspat v pracovnom rezime.
Ja som teraz prezivala najkrajsie obdobie. Nas vlastny domaci rezim, ziadny stres, vela casu na cerstvom vzduchu. Citila som sa uzitocna.
Teraz? Dieta do 4 v skolke, kym pojdeme sem tam na nejaky nakup, nieco sa doma navari alebo zje tal je pomáy cas spat…dni kedy budem musiet zostat v praci aj dlhsie lebo take dni sa vzdy najdu.
Je mi z toho do placu ked si predstavim kolobeh do roboty, domov a spat, cakat na vikendy a tie muz niekedy pracuje takze velmi kratky spolocny rodinny cas.
Ak su tu mamy ktore to mali podobne tak ako dlho vam trvalo kym ste si naspat zvykli?
A prosim nebudte hnusne, nie som leniva pracovat ani som nechcela s dietatom zostat do 18 doma…len sa mi tazko zvyka na velke zmeny a fakt ma materstvo proste naplna. Ja viem ze si proste zvyknut musim. Len sa teraz na to neviem divat pozitivne ze je to prirodzeny kolobeh zivota.

Strana
z2
anonym_ed10a5
Dnes o 13:55

dalsie dieta?

anonym_a8fb47
Dnes o 13:56

Chapem ta. Uz skoro rok pracujem a je mi z toho stale zle,mam zaludocne krce stale. Som uplne nestastna.

anonym_81c0bb
Dnes o 14:00

mna by zaujimalo co by si robila v zahranici, kde je priemerna dlzka materskej 6 tyzdnov a zeny potom idu normalne do prace..

reanda

preco myslis, ze si budes musiet zvyknut? je kopec inych moznosti, len sa im treba otvorit.. mozno zmena prace na menej zatazujucu, praca z domu, na pol uvazku.. pripadne si dovolit byt tou 'lenivou' zenou a zostat doma s detmi dlhsie, ak to financna situacia dovoli
a este k tomu 'prirodzdenemu kolobehu zivota' - prirodzenost zivota vypada o dost inak, ako tento system, ktory sme si tu ako ludia zvolili..

anonym_064534

@anonym_autor Ja ťa chápem. Aj ja som to mala tak. Najhorší bol prvý mesiac, potom sa to nejako utriaslo.
Nič iné ti neostáva, iba sa s tým postupne zmieriť. Alebo ísť ďalšiu MD😄

anonym_8c6687
Dnes o 14:09

Mňa to tiež čaká tento rok a veľmi dúfam, že sa mi to podarí vyriešiť so skráteným úväzkom... Ale mám z toho stiahnutý žalúdok už teraz 😬

viestta
Dnes o 14:10

Si na dieta a domacnost sama? Lebo ak ste dvaja, treba si to len rozdelit, jeden nakup, varenie, druhy sa postara o dieta a na dalsi den si to vymenit. Kedze budes varit len vecere, tak toho varenia a nakupovania tolko nebude. Kedze nebudete cely den doma, nebude ani tolko upratovania, lebo nebude mat kto robit neporiadok. Treba veci rozdelit na dolezite. ktore sa musia spravit kazdy den a menej dolezite ktore sa budu robit obden a na vikend si neplanovat len dohananie restov ale aj volny cas.

mirage
Dnes o 14:10
@anonym_81c0bb

mna by zaujimalo co by si robila v zahranici, kde je priemerna dlzka materskej 6 tyzdnov a zeny potom idu normalne do prace..

@anonym_81c0bb no prisposobila by sa. oni maju tak, my inak.

autor
Dnes o 14:17
@anonym_81c0bb

@anonym_81c0bb no nemala by som taky sok zeby?? Pointa prispevku ti usla

autor
Dnes o 14:18
@anonym_ed10a5

dalsie dieta?

@anonym_ed10a5 planujeme ale tak rozumne aj aby sme boli financne ok a aj ja co sa tyka prace nech nie som zrazu 6 rokov doma

a0
Dnes o 14:18

Ja som na materskej pochopila, že potrebujem byť časovo slobodná, tak som dlho do noci deň čo deň robila všetko preto, aby to tak bolo. Prvý rok som si však oddrela v kancli - a za ten rok som na čas do práce prišla 3x. Ďalšie roky robím full remote s flexibilným časom. Už by som sa nevrátila do práce, kde musím byť od-do. Takto okrem 1-2x mesačne, kedy mám call s klientmi mám časovou slobodu. Keď mám náladu robím aj 12h, keď sa mi nechce, tak 2h. A úplne mi to vyhovuje pri deťoch 🙏.

autor
Dnes o 14:36
@viestta

Si na dieta a domacnost sama? Lebo ak ste dvaja, treba si to len rozdelit, jeden nakup, varenie, druhy sa postara o dieta a na dalsi den si to vymenit. Kedze budes varit len vecere, tak toho varenia a nakupovania tolko nebude. Kedze nebudete cely den doma, nebude ani tolko upratovania, lebo nebude mat kto robit neporiadok. Treba veci rozdelit na dolezite. ktore sa musia spravit kazdy den a menej dolezite ktore sa budu robit obden a na vikend si neplanovat len dohananie restov ale aj volny cas.

@viestta nie som sama a jasne nebudem kazdy den robit nakup ani nemusim kazdy den vyvarat vecere len mam pocit ze vzdy sa “nieco” najde co treba spravit.

viestta
Dnes o 14:39
@anonym_autor

@viestta nie som sama a jasne nebudem kazdy den robit nakup ani nemusim kazdy den vyvarat vecere len mam pocit ze vzdy sa “nieco” najde co treba spravit.

@anonym_autor ano, najde sa vzdy nieco. Zo zaciatku bude chaos, ale ked najdes system, tak to bude jednoduchsie. Iste je jedno, ze sice sa zmeni situacia ale nie je to ziadna tragedia, kvoli ktorej by si sa mala opustat.

mane01
Dnes o 14:46
@anonym_a8fb47

Chapem ta. Uz skoro rok pracujem a je mi z toho stale zle,mam zaludocne krce stale. Som uplne nestastna.

@anonym_a8fb47 nie je problém práca, ktorá ta nebaví? Možno by si maká zmeniť prácu. Akože ani mne sa nechce do práce, aj keď ma baví a sommram spokojná, ale zas kŕče… tam niečo nie je ok.

tinka_1807
Dnes o 14:53

@anonym_autor Úplne ti rozumiem. Ja som v práci 10 mesiacov po materskej a doteraz som si úplne nezvykla. My sa snažíme o ďalšie bábätko, ale bohužiaľ mala som potraty, tka teraz chodím po vyšetreniach. Ale čo sa týka prace, tak nie som spokojná a stále premýšľam, že ako to vyriešiť. A to pritom mam veľmi rada svoju náplň práce, ale systém, ktorý máme vo firme kde pracujem a práca od-do mi vôbec nevyhovuje. Ja premýšľam, že či sa nedám na podnikanie na vlastnú päsť, ale ešte tomu dávam čas. No dlhodobo si takýto život neviem predstaviť. Zatiaľ ale aspoň sporím a robím prípadne plány v hlave. Takže čo ti poradiť? Nebude to ľahké, ale môže ťa to posunúť v hľadaní toho, čo chces a čo nie. Skús analyzovať, čo ťa na práci nebaví a naopak, čo baví. Ja som zistila, z esamotna praca má baví, ale nebaví ma firemný systém, takže premýšľam ako z toho von.

anonym_e87c3d
Dnes o 16:01
@anonym_autor

@anonym_81c0bb no nemala by som taky sok zeby?? Pointa prispevku ti usla

@anonym_autor nie, podla mna by sme nemali sancu vobec zistit, ze naa materstvo naplna. To je uplne iny svet. Aj nasa ide do skolky, teraz v januari a je mi tak tazko. A nie je to prve dieta. A dokonca ani nejdem do prace, lebo nemam do ktorej zatial. S kazdym dietatom som si to odplakala. Rastu nam ako z vody.

anonym_e87c3d
Dnes o 16:02
@a0

Ja som na materskej pochopila, že potrebujem byť časovo slobodná, tak som dlho do noci deň čo deň robila všetko preto, aby to tak bolo. Prvý rok som si však oddrela v kancli - a za ten rok som na čas do práce prišla 3x. Ďalšie roky robím full remote s flexibilným časom. Už by som sa nevrátila do práce, kde musím byť od-do. Takto okrem 1-2x mesačne, kedy mám call s klientmi mám časovou slobodu. Keď mám náladu robím aj 12h, keď sa mi nechce, tak 2h. A úplne mi to vyhovuje pri deťoch 🙏.

@a0 toto je sen, fakt 😊

anonym_e16e9b
Dnes o 16:18

Ano, je brutalny kolotoc, ja neviem kedy bol september, to tak zletelo..
Ale.zas na druhej strane, ta skolka detom tolko dava, comu sa naucia, ked dieta ani o 4tej nechce ist domov, tak je to asi fajn 🙈 a je dobre napredovat, pre vsetkych, zivot ide dalej, starneme 🙈 ale teda pri tych detoch to vidno najviac

amdornik
Dnes o 16:20

@anonym_autor ja ti odporúčam mať druhé dieťa. a také náročné, že po pol roku budeš s radosťou utekať do práce, kde si odpočinieš. doslova a do písmena....

danica2711
Dnes o 16:22

@anonym_autor sama píšeš, že vieš, že si zvyknúť musíš, tak si to dopredu nezhnusuj. Vypisuješ tu len samé negatíva, ale skús nájsť aj pozitíva - socializácia, noví ľudia, nové prostredie, nové výzvy, život je zmena... to, že ti bolo dobre doma s dieťaťom neznamená, že sa máš uzatvárať pred celým svetom mimo tvojej domácnosti a apriori ho odmietať

letfenixa
Dnes o 16:27
@amdornik

@anonym_autor ja ti odporúčam mať druhé dieťa. a také náročné, že po pol roku budeš s radosťou utekať do práce, kde si odpočinieš. doslova a do písmena....

@amdornik si fakt empaticka.

anonym_5228f8
Autor odpoveď zmazal
anonym_41a291
Dnes o 16:38
@amdornik

@amdornik presne preto som isla aj ja do prace,byt medzi ludmi,mat hlavu inde ako len nad plienkami.
Ale tak my sa s muzom striedame,aj v robote aj pri detoch.Volno aj cez tyzden,cez vikend takze 2tyzdne v mesiaci je niekto doma s detmi.

anonym_f67ac4
Dnes o 16:46

@anonym_autor nikto ti nekázal predsa byt 3 roky doma. Ako to asi dávajú v tom zahraničí? Už po pol roku človek stráca pracovné návyky, asi preto majú mnohé štáty tu matersku práve pol roka. Nieto byt doma 3/6/9 rokov na retazovkach a potom vyplakavat.
Ja toto fakt nechápem

anonym_41a291
Dnes o 16:48

A bolo to super obdobie,kde som ja sama doniesla aj 3000eur domov,och taka pysna a hrda som bola na seba,predtym plat 850eur a teraz oddych od plienok,isla som si oddychnut do prace,do prace som hlavne chcela ist a nie,nemusela.Vyplata bola taka ceresna na torte.
A teraz rodicak posledny v januari tak uz taka pysna a hrda nebudem,teda asi si tiez musim zvyknut na to,ze uz rodicak neni a ze do prace uz musim chodit,lebo musim a nie lebo chcem.Hoci sa zvysuju platy,hoci o vyse 200eur donesieme domov,takze o 200eur budeme v minuse,co sa opet ten dalsi rok uz dorovna ale aj tak.Tiez si musim tu hlavu inak nastavit,a to menim aj poziciu takze vsetko nove od noveho roka,kopec zmien vo vsetkom.No clovek si len musi zvyknut a byt ozaj rad,ze je vsetko tak ako je a ze je to vsetko super.Len tu hlavu inak nastavit.

anonym_207af3
Dnes o 17:01

@anonym_autor Ja ta chapem, ja som si to strasne uzivala. Ale keby ostanem doma bez rodicaku, zle by bolo. Nastastie som si nasla pracu, ktora ma bavi, mala som stastie aj ja super kolektiv, tak sa mi lahsie zvykalo. Len ta hektika a vecne nestihanie a 10 rokov preletelo ako nic.
No vzdy som sa snazila si uzit deti ako sa najviac dalo, kym boli male.. Teraz uz len mladsie este tuzi po moje spolocnosti, starsie uz malinko.
Keby sme si mohli dovolit, tak ostanem doma aspon do 5.roku mladsej, lebo tej nastup do skolky az tak neprospel. A nie preto, ze som leniva pracovat, aj pred rd aj po nom podavam v praci maximalny vykon a pracu beriem vazne. A koniec koncov aspon ja na materskej som si sunky nevalala. Starala som sa o celu domacnost a hlavne sa venovala detom, ucila ich, hrala sa s nimi, ale mali sme to take pomalsie, ako potom bola skolkarska, neskor skolacka hektika, no rezim bol a presny. S toleranciou cca pol hodinu. Na to som dbala.
Cize nemala som nejaky volny cas pre seba.
Takze ja ta velmi, velmi chapem.

anonym_207af3
Dnes o 17:05
@anonym_f67ac4

@anonym_autor nikto ti nekázal predsa byt 3 roky doma. Ako to asi dávajú v tom zahraničí? Už po pol roku človek stráca pracovné návyky, asi preto majú mnohé štáty tu matersku práve pol roka. Nieto byt doma 3/6/9 rokov na retazovkach a potom vyplakavat.
Ja toto fakt nechápem

@anonym_f67ac4 Ona bola doma s dietatom, nie nezamestnana na urade prace.. Pracovne navyky nemaju dost casto studaci po skole, matky na materskej, tie, ktore sa naozaj venuju tym detom a domacnosti, tak su zvyknute aj vstavat, aj makat.

anonym_f67ac4
Dnes o 17:13
@anonym_207af3

@anonym_f67ac4 Ona bola doma s dietatom, nie nezamestnana na urade prace.. Pracovne navyky nemaju dost casto studaci po skole, matky na materskej, tie, ktore sa naozaj venuju tym detom a domacnosti, tak su zvyknute aj vstavat, aj makat.

@anonym_207af3 zjavne nie, keď vyplakavaju, ako si nevedia zvyknúť na prácu.

amdornik
Dnes o 17:23
@letfenixa

@amdornik si fakt empaticka.

@letfenixa ja som vysoko empatická. voči osobám, ktoré majú život náročný. ak má niekto tak úžasné dieťa, že je hotový z toho, že má ísť do práce, akože prepáč, kde mám prejaviť empatiu? veď má ukážkové dieťa! ona do práce, dieťa do škôlky, život gombička... pochopila by som ju a plne podporila, keby mala dieťa s diagnózou, keby ona sama trpela diagnózami, keby bola sama na dieťa, nemá chlapa, nemá druhý príjem a nevie, čo skôr... ja som vysoko cítiaca osoba. ale tu nevidím dôvod, prečo by som mala autorku ofukovať? že má chvalabohu zdravé dieťa? že ide konečne do práce a príjem rodiny sa zvýši, čím sa zvýši aj životná úroveň a budú si môcť dovoliť napríklad o dovolenku viac? alebo splatia v konečnom dôsledku 30-ročnú hypotéku o 10 rokov skôr? to vážne? treba ofukovať ľudí, ktorí majú prakticky celkom fajn život?

anonym_41a291
Dnes o 17:26
@anonym_autor

@anonym_autor vies ber to aj s tej pozitivnej stranky,ak sa mas kde vratit,uz to mas velke stastie,a ta prac.doba ako si pisala,ze mozes ist pre maleho do skolky a po obede byt s nim uz doma,aj to je velke stastie.
Sa pozri na tie temy,ako si nemozu najst pracu s takym casom,aby vsetko stihali takto ako budes stihat ty.Zvyknes si a vikendy si budes uzivat s malym.

Strana
z2