icon

Návrat do práce po rodičovskej dovolenke:

7. sep 2025

Od 1.1. mám možnosť vrátiť sa späť do práce, v ktorej som zamestnaná uz niekoľko rokov. Pôvodne som plánovala vrátiť sa štandardne po 3 rokoch na RD. V januári bude mať malý 1 rok a 8 mesiacov.

Aktualne ma ale zamestnávateľ oslovil, či by som sa vrátila skor, nakoľko od 1.1 sa otvára nová pozícia, ktorú idú obsadzovať a ako prvú oslovili mňa. Jedna sa o lepšie miesto, výrazný kariérny posun a celkovo je to pozícia, ktorú by som chcela robiť a ktorá ma hneď nadchla. Priznám sa, že nie som úplne ten "materinský" typ - svoje dieťa milujem nadovšetko, malému sa venujem neustále, chodíme na krúžky, plávanie, ihriská, výlety...ale materstvo ma od začiatku žiaľ nie úplne napĺňa. A preto aj tá predstava môcť sa realizovat mimo dieťaťa a domácnosti ma úplne nadchla.

Na 2.strane ale viem, že ak ponuku prijmem, bude to organizačne dosť náročné. Prácu mám 30-40 minút cesty autom + ďalších 15 minút zaniesť/vyzdvihnúť dieťa do jaslí (v tomto sa žiaľ nevieme s partnerom striedať, dieťa by teda chodilo do jaslí v meste, kde mám prácu ja). V praxi by to znamenalo, že budíček už ráno o 5, pred 7 odchod z domu a návrat až po 17-tej hodine.

Preto váham, či nebudem ľutovať následne, že si zbytočne komplikujem situáciu a radšej som sa mohla venovať dieťaťu, kým je malý a potrebuje ma. Po finančnej stránke skorší návrat do práce nie je potrebný. Už niekoľko dní riešim vnútorne túto dilemu, potrebujem uz zaujať stanovisko a nie a nie dospieť k finálnemu rozhodnutiu.

Strana
z2
vladuska20
7. sep 2025

Ja som to mala jednoduche,doma vedeli,ze po 1r pojdem do prace.Vedeli to uz ked som bola tehotna,ze rok budem doma,ale ja som bola takto nastavena,tak isto som bola nastavena byt s detmi doma,co sme mali v plane,teda 11r doma s detmi.V tebe sa to bije a vo velkom,budes lutovat jedno alebo druhe rozhodnutie.Kazdopadne,drzim ti moc palce,nech sa ako kolvek rozhodnes,je to velka dilema.

katarkka
7. sep 2025

@anonym_autor Musíš si určiť priority a čo a ako zvládnete. Takisto závisi od teba samej, či zvládneš byť v robote bez dieťaťa.

Ja som milovala svoju robotu a bolo lre mňa nepredstaviteľné byť bez nej. A zrazu som bola doma viac ako 9 rokov a ani som sa do tej mojej bývalej roboty nevrátila 🙊 Ale nemenila by som ten čas za nič na svete. Dokonca by som sa ešte na rodičovskú znova vrátila. Ale 3 malé baby doma bohato stačia 🤣

majus2323
7. sep 2025

@anonym_autor cítim z vás že Smer práca. Akurát či máte poriesene kto bude pri malom pri chorobách - ak to nemáte poriesene, budú vám v práci tolerovať ocr? Lebo nemusí byť choré vôbec a môže každý 2 týždnen. Toto by bolo pre mňa smerodajné.

autor
7. sep 2025
@vladuska20

Ja som to mala jednoduche,doma vedeli,ze po 1r pojdem do prace.Vedeli to uz ked som bola tehotna,ze rok budem doma,ale ja som bola takto nastavena,tak isto som bola nastavena byt s detmi doma,co sme mali v plane,teda 11r doma s detmi.V tebe sa to bije a vo velkom,budes lutovat jedno alebo druhe rozhodnutie.Kazdopadne,drzim ti moc palce,nech sa ako kolvek rozhodnes,je to velka dilema.

@vladuska20 ďakujem. presne si to ale pomenovala, neskutočne sa to vo mne bije

kris_tin257
7. sep 2025

Rozhodovala by som sa podľa povahy dieťaťa, ak je dieťa ľahko prispôsobivé nevadí mu že nie je stále pri mame ak je zvyknuté že ho stráži niekto iný tak by som sa na tvojom mieste vrátila do práce 😊 ja som sa vrátila keď mal starší syn 2 roky a obom nám to pomohlo 😊

mamina7070
7. sep 2025

zaplatila by som si opatrovatelku z viacerych dovodov

nemusis dieta prevazat mimo bydliska
vie sa mu venovat aj otec kym prides
mas poriesene aj doliecovanie pri chorobach maleho a pod

autor
7. sep 2025
@katarkka

@anonym_autor Musíš si určiť priority a čo a ako zvládnete. Takisto závisi od teba samej, či zvládneš byť v robote bez dieťaťa.

Ja som milovala svoju robotu a bolo lre mňa nepredstaviteľné byť bez nej. A zrazu som bola doma viac ako 9 rokov a ani som sa do tej mojej bývalej roboty nevrátila 🙊 Ale nemenila by som ten čas za nič na svete. Dokonca by som sa ešte na rodičovskú znova vrátila. Ale 3 malé baby doma bohato stačia 🤣

@katarkka určite by mi malý na začiatku velmi chýbal, to je asi prirodzené aj to očakávam. Aj teraz, keď ho postráži na 2-3 hodinky svokra, tak ho musím po návrate vyobjimat ako by som ho cely deň nevidela 😁 ale ako som písala, samotne materstvo si nie úplne užívam, nie som ten typ a toto by mi pomohlo, že by som si ten čas s malým aj viac vážila aj viac uzivala

autor
7. sep 2025
@majus2323

@anonym_autor cítim z vás že Smer práca. Akurát či máte poriesene kto bude pri malom pri chorobách - ak to nemáte poriesene, budú vám v práci tolerovať ocr? Lebo nemusí byť choré vôbec a môže každý 2 týždnen. Toto by bolo pre mňa smerodajné.

@majus2323 z tohto mam obavy, viackrát som si prečítala skusenosti, ze sa výrazne zvýši chorobnost pri nastupe do jaslí a preto aj vaham. Zcasti by sme sa vedeli s partnerom prestriedat, v pripade potreby viem par dni ja pracovať z home officu, ale väčšinou by som to musela ja riesit

autor
7. sep 2025
@kris_tin257

Rozhodovala by som sa podľa povahy dieťaťa, ak je dieťa ľahko prispôsobivé nevadí mu že nie je stále pri mame ak je zvyknuté že ho stráži niekto iný tak by som sa na tvojom mieste vrátila do práce 😊 ja som sa vrátila keď mal starší syn 2 roky a obom nám to pomohlo 😊

@kris_tin257 malý je praveze veľmi spoločenský, sa smejem, že extrovert od narodenia 😁 sice teraz prechadzame separackou, ale to očakávam, že je krátkodobé obdobie len

autor
7. sep 2025
@mamina7070

zaplatila by som si opatrovatelku z viacerych dovodov

nemusis dieta prevazat mimo bydliska
vie sa mu venovat aj otec kym prides
mas poriesene aj doliecovanie pri chorobach maleho a pod

@mamina7070 toto by bolo naidealnejsie riesenie, ale mimo našich finančných možností. Netrpime ziadnymi financnymi problemami a v rozumnej miere si vieme dopriat vsetko,co potrebujeme. Sme ale standardna rodina, sukromna opatrovatelka je nad nase moznosti

sasa1310
7. sep 2025
@anonym_autor

@mamina7070 toto by bolo naidealnejsie riesenie, ale mimo našich finančných možností. Netrpime ziadnymi financnymi problemami a v rozumnej miere si vieme dopriat vsetko,co potrebujeme. Sme ale standardna rodina, sukromna opatrovatelka je nad nase moznosti

@anonym_autor ja by som ostala s malým doma. Keď si šikovná, dobrá pozícia v práci si ťa počká aj neskôr a celý kariérny život máš len pred sebou. Ale čas strávený s malým už nevrátiš nikdy

anonym_ee9171
7. sep 2025
@anonym_autor

@katarkka určite by mi malý na začiatku velmi chýbal, to je asi prirodzené aj to očakávam. Aj teraz, keď ho postráži na 2-3 hodinky svokra, tak ho musím po návrate vyobjimat ako by som ho cely deň nevidela 😁 ale ako som písala, samotne materstvo si nie úplne užívam, nie som ten typ a toto by mi pomohlo, že by som si ten čas s malým aj viac vážila aj viac uzivala

@anonym_autor tiež by som dieťa nedávala do jasiel, ale hľadala opatrovateľku. Máš pomerne dosť času na to, aby si ju našla a dieta si na ňu zvyklo

mamina7070
7. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak potom ostan doma za mna

lebo plat +rodicak a neda sa zaplatit opatrovanie tak to tak zazracna ponuka nebude

beata_k
7. sep 2025

@anonym_autor To chces ozaj 1,8 rocne dieta budit o 5:00 a brat ho o 17:00??? No, este taku nevymysleli. Ja chapem, ze ta to nebavi, ale to by som vlastnemu dietatu neurobila.

autor
7. sep 2025
@beata_k

@anonym_autor To chces ozaj 1,8 rocne dieta budit o 5:00 a brat ho o 17:00??? No, este taku nevymysleli. Ja chapem, ze ta to nebavi, ale to by som vlastnemu dietatu neurobila.

@beata_k ten budíček na 5 by bol pre mna 😉 logicky najskor vychystam seba a dieta by som budila okolo 6.15, nech stihame pred 7 vyrazit (i ked popravde aj teraz vacsinou vstava sam rano medzi 6-7, takze by sme nesli do ziadnych extremov). Po dieta by som chodila okolo 16.30, preto pisem, ze domov by sme sa vracali okolo/po 17-tej, podla premávky.
Ak som to nenapisala jasne, tak sa ospravedlnujem, ale nemusis hneď zvolit taký útočný tón s 3 otaznikmi🤣🤣

autor
7. sep 2025
@mamina7070

@anonym_autor tak potom ostan doma za mna

lebo plat +rodicak a neda sa zaplatit opatrovanie tak to tak zazracna ponuka nebude

@mamina7070 dakujem za nazor. Ano, plat je okolo 2000 eur v cistom. Cize v pohode som ochotna dat tych 500-600 eur, v podstate vysku rodicaku na sukromne jasle. Ale za tu sumu nenajdem spolahlivu kvalifikovanu opatrovatelku. A zas chodit do prace na to, aby som vacsinu platu dala niekomu, kto sa stara o maleho...to zmysel nema

sasa1310
7. sep 2025
@anonym_autor

@mamina7070 dakujem za nazor. Ano, plat je okolo 2000 eur v cistom. Cize v pohode som ochotna dat tych 500-600 eur, v podstate vysku rodicaku na sukromne jasle. Ale za tu sumu nenajdem spolahlivu kvalifikovanu opatrovatelku. A zas chodit do prace na to, aby som vacsinu platu dala niekomu, kto sa stara o maleho...to zmysel nema

@anonym_autor ešte ma napadlo, nech ide manžel na materskú na 6 mesiacov od toho 1.1. a potom by malý už mohol pomaly aj do škôlky ísť.

lasona
7. sep 2025

Ja by som to vzala. Ak nebude vyhovovať, tak ostaneš doma. Peniažky sa ti zijdu, v iných krajinách matky musia ist do roboty od 6 mesačných...byt 3 roky na rodicovskej nie je povinnosť.. ale závisí aj od dieťatka...

colsami
7. sep 2025

Kym som neprisla k tomu "cestovatelskemu" odstavcu tak za mna bol jasny navrat do prace 🙂 preco nie.
Lenze vo svetle skutocnosti ze o 5 vstanes a o 17 sa vratis domov... To aj ked si odmyslime lasku k dietatu, ci Ti bude chybat atd atd, tak pravdou je, ze to akurat prides domov, prezlecies sa, nakrmis maleho, okupes, ulozis, najes sa, das sprchu a mozes ist spat. Cize v bezny pracovny den nespravis nic v domacnosti, ziaden cas s malym a ani s partnerom. Toto by mne prekazalo najviac... Nemala by som problem is od 2rocneho do prace, ale v podstate cely tyzden jedine, co "budes robit" je fakt len ta praca tym padom.

beata_k
7. sep 2025
@anonym_autor

@beata_k ten budíček na 5 by bol pre mna 😉 logicky najskor vychystam seba a dieta by som budila okolo 6.15, nech stihame pred 7 vyrazit (i ked popravde aj teraz vacsinou vstava sam rano medzi 6-7, takze by sme nesli do ziadnych extremov). Po dieta by som chodila okolo 16.30, preto pisem, ze domov by sme sa vracali okolo/po 17-tej, podla premávky.
Ak som to nenapisala jasne, tak sa ospravedlnujem, ale nemusis hneď zvolit taký útočný tón s 3 otaznikmi🤣🤣

@anonym_autor To nie je utocny ton. To je uprimny udiv ako pre peniaze das dieta do jasli. Keby si nemala na chleba, tak ti nic nepisem. Ale kvoli kariere? Pozri, ani mna to doma nebavi, ale beriem to tak, ze to dieta sa mi na svet neprosilo aby som mu to urobila. Kazdy detsky psycholog ti povie, ze to nedporuca. Uplne kazdy. Ale, rob ako uznas za vhodne nie pre seba, ale pre svoje dieta. Ja by som nad tym ani neuvazovala.

mamina7070
7. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor otec dietata je ako
dispozicii casovo? vazne sa u vas nenajde opatrovatelka za 800€ (600 mas rodicak a 200 das z platu) ?
a otec dietata sa tiez zapoji do starostlivosti

ono to cestovanie, prevazanie dietata plny uvazok no uprimne ak by som musela kvoli financiam tak by som sla ale ak nemusis tak nie.
a aj tak musis zabezpecit opateru pri pripadnej chorobe dietata atd aspon tam sa vie partner zapojit?

anonym_e37fbe
7. sep 2025

Ja by som zostala s dieťaťom doma. Malé je len raz, už sa to nikdy nevráti, dobré pracovné pozície ešte budú. Ale to som ja - ja nepovažujem za "venovanie sa dieťaťu" chodenie na krúžky či výlety, teda nie keď má dieťa 1 rok a 8 mesiacov. Iné by to bolo keby som sa musela vrátiť z finančných dôvodov.

anjelok
7. sep 2025

Ja som pri oboch sla do prace, ked mali 2 roky, ale to uz som citila, hlavne pri dcere, ze jej chyba kolektiv, deti. Pri synovi menej, ale obaja to zvladli vyborne a do skolky chodili radi. Len sme si dali zalezat na zaciatku, kym boli take male, aby tam neboli dlho, max tych 8 hodin. My sme sa s muzom striedali, jeden vozil, druhy vyzdvihoval.

mira0611
7. sep 2025

@anonym_autor autorka pred par rokmi by som ti napisala, ze zostan doma, ale teraz uz nie...
Nebudes to mat lahke a casovo to bude fakt narocne, budes na zaciatku velmi velmi unavena.
Nedavaj si vysoke naroky, kludne si vybav upratovacku na 2-3dni v tyzdni a cez tyzden si objednavajte menu, predpokladam, ze aj manzel ma dobry zarobok a s tvojim platom tiez si toto mozete dovolit. Potom ked si uz zvyknes na rezim, ze vstavas o 5tej to uz bude lahsie.

Ja som skor za pracu, lebo je to dobra karierna prilezitost, my sme nechodili do jasli, ale od kazdeho pocuvam, ze je to dobre a staraju sa o deticky, skorej si odvyknete od plienok, mala sa pekne pohra...samozrejme je tam adaptacne obdobie, ale po par tyzdnoch si zvykne.

Este ma napada, ci je potrebna tvoja pritomnost v praci, ci cez HO to nedas? nedalo by sa dohodnut, ze na nejake meetingi prides osobne 2-3x do mesiac a ostatne HO?
Malu samozrejme tak, ci onak do jasli, len to cestovanie by si usetrila.
Drzim palce.

tamitamitami
7. sep 2025

Práca, komunikovala by som ale možnosť čiastočného HO už teraz, ak ťa naozaj chcú nebudú mať problém dohodnúť sa. Prípadne skús riešiť 6 hodinový úväzok aspoň na prvé mesiace kým si dieťa zvykne.
Lebo nechať malé dieťa v jasliach od 7.30 do 16.30 každý deň je veľa.

mira0611
7. sep 2025
@beata_k

@anonym_autor To nie je utocny ton. To je uprimny udiv ako pre peniaze das dieta do jasli. Keby si nemala na chleba, tak ti nic nepisem. Ale kvoli kariere? Pozri, ani mna to doma nebavi, ale beriem to tak, ze to dieta sa mi na svet neprosilo aby som mu to urobila. Kazdy detsky psycholog ti povie, ze to nedporuca. Uplne kazdy. Ale, rob ako uznas za vhodne nie pre seba, ale pre svoje dieta. Ja by som nad tym ani neuvazovala.

@beata_k prosim ta, este ziadne dieta nezomrelo za to, ze sa budilo o 5tej ani za tie jasle. Pred 100 rokmi budili male deti, a sli s nimi rodicia na polia pracovat a pracovalo aj to dieta. Polievalo, alebo paslo husy...,praca slachti.
Ty mas svoj nazor, mala som tento isty pred 10 rokmi, teraz ma moj 17 rokov a obetovala som karieru, dala som ho na 1.miesto a co z toho, viac by sa tesil, keby jeho matka zarobila viac nez ze bola s nim 3roky doma.

mamina7070
7. sep 2025

tvoj problem nie je v tom ze pojdes skor do prace a maly do jasli (toto sa deje bezne a najma vo svete aj predtym sme chodili skor do prace ja od 1,5 rocnej) ale tvoj problem je v tom ze vsetko ides riesit sama
skorsia praca je priam zavisla na tom ze ste na to dvaja bud s otcom dietata alebo s platenou pomocou
ze sa striedate pri odpvzdavani a vyberani pri chorobach a v domacnosti alebo si platis pomoc

si zober ze mas dve
hodiny denne cestu ( aj s odovzdanim) plus 8 hodin v praci a to v idealnych podmiekach (ziaden nadcas ziadna zapcha v doprave) a teda 10 hodin ste mino dom plus nakupit atd

proste je to vela

mira0611
7. sep 2025

Autorka este k opatrovatelke co navrhla @mamina7070 nenasla by sa nejaka ucitelka na dochodku ktora by za tych 700-800euro postrazila maleho, alebo tvoja mama, svokra...??normalne by si im dala rodicak.
A aspon sa mozes budit o 6tej. Manzel nie je skor doma ako 17.00.
Podaj inzerat na opatrovatelku pre dieta, nemozes nic stratit. Vsak prinajhorsom sa nikto neozve a pojde do jasli.

beata_k
7. sep 2025
@mira0611

@beata_k prosim ta, este ziadne dieta nezomrelo za to, ze sa budilo o 5tej ani za tie jasle. Pred 100 rokmi budili male deti, a sli s nimi rodicia na polia pracovat a pracovalo aj to dieta. Polievalo, alebo paslo husy...,praca slachti.
Ty mas svoj nazor, mala som tento isty pred 10 rokmi, teraz ma moj 17 rokov a obetovala som karieru, dala som ho na 1.miesto a co z toho, viac by sa tesil, keby jeho matka zarobila viac nez ze bola s nim 3roky doma.

@mira0611 Odvolavat sa na minule storocie je take...fakt neviem ci ti na to napisat. Autorka bude este 30 rokov pracovat. Neverim, ze je to jej posledna pracovna prilezitost. Ale dieta ma male len raz. No, je to na nej ako s tym nalozi.

luccija
7. sep 2025
@mira0611

@anonym_autor autorka pred par rokmi by som ti napisala, ze zostan doma, ale teraz uz nie...
Nebudes to mat lahke a casovo to bude fakt narocne, budes na zaciatku velmi velmi unavena.
Nedavaj si vysoke naroky, kludne si vybav upratovacku na 2-3dni v tyzdni a cez tyzden si objednavajte menu, predpokladam, ze aj manzel ma dobry zarobok a s tvojim platom tiez si toto mozete dovolit. Potom ked si uz zvyknes na rezim, ze vstavas o 5tej to uz bude lahsie.

Ja som skor za pracu, lebo je to dobra karierna prilezitost, my sme nechodili do jasli, ale od kazdeho pocuvam, ze je to dobre a staraju sa o deticky, skorej si odvyknete od plienok, mala sa pekne pohra...samozrejme je tam adaptacne obdobie, ale po par tyzdnoch si zvykne.

Este ma napada, ci je potrebna tvoja pritomnost v praci, ci cez HO to nedas? nedalo by sa dohodnut, ze na nejake meetingi prides osobne 2-3x do mesiac a ostatne HO?
Malu samozrejme tak, ci onak do jasli, len to cestovanie by si usetrila.
Drzim palce.

@anonm_autor a čo hovorí manžel on má aky názor?Za mňa píšem nie, ale ty sa rozhodni ako to cítiš.Este, ak by si chodila domov skôr aspoň 15:30-16.Ak si šikovná prácu si nájdeš a predsa máš kam nastúpis dieťa bude väčšie a budete to zvládať lepšie.Podla mňa to je veľa hodín na tak malé dieťa teraz začne ten najkrajší vek už nie miminoi, ale parťák.Alebo nastup a uvidíš ako si on zvykne, ty či budeš unavená ako to bude s chorobami.Vratit späť na RD sa môžeš kedykoľvek.
Ale, keď už nastúpiť ja by som si našla opatrovateľku a nie jasle bude v domácom prostredí a jedna osoba

Strana
z2