icon

Návrat do práce po roku: Skúsenosti mamičiek

genijulka
30. júl 2024

Ahojte, prosím, aby sa vyjadrili iba mamičky, ktoré sa vrátili do práce skôr ako po 3 rokoch na materskej/rodičovskej dovolenke.
Chcem sa vrátiť do práce keď dcéra dovŕši prvé narodeniny. S dcérou bude manžel na otcovskej dovolenke.
Cítim, že potrebujem ísť do práce a zmeniť prostredie, stereotyp a rutinu. Som často sama s dcérou a už to nezvládam. Mám pocit, že som zabudnutá a ani sa nemám s kým porozprávať... Prežívate niečo podobné???
Dcéru milujem, ale pre svoju duševnú pohodu potrebujem zmenu. Verím, že mi niektorá z vás rozumie...
Na jednej strane sa do práce teším, ale na druhej strane mám výčitky, že by som mala byť ešte doma s dcérou. Samozrejme po finančnej stránke je náročné vyžiť z jedného platu a rodičovského príspevku.
Vrátili ste sa do práce už po roku od narodenia dieťaťa alebo aj skôr? Ako ste to zvládli?
Asi len potrebujem uistenie, že robím správnu vec. Keďže na Slovensku je zatiaľ väčšina žien doma s dieťaťom až do jeho 3 rokov.

Ďakujem aj za prečítanie tohto dlhého príspevku.

Strana
z2
vevebono
30. júl 2024

Ja som tiež rozmýšľala, ze po roku sa vrátim. Firma má ale momentálne existenčné problémy, tak mi to moje rozhodovanie uľahčilo. Na jednej strane som chcela ísť, lebo robota má baví, na druhej strane mam úžasné dieťa a chcem ho vidieť vyrastať. Ale keby som sa vrátila, tak by som bola medzi prvými na zozname, keby sa skracovali pracovné miesta. Takže ak sa nestane zázrak tak ostávam s maličkou

mqkm
3. aug 2024

@genijulka ja idem po šestonedelí hneď do roboty a full time 🤓

lasona
3. aug 2024

Malý mal mesiacov keď som začala pomaly pracovať. A vôbec nemám žiadne výčitky ani nič iné. Pre mňa super ventil. A kto by mal akékoľvek pindy, kľudne si sadnem doma a nech mi poplati účty.

elizita
3. aug 2024

Keď mala dcéra rok,tak som si našla brigádu na 2 dni v týždni. Keď mala 2r,išla do škôlky a ja som si našla pol úväzok,takže som robila takmer full tíme. Pri druhej dcére som začala robiť 2 dni v týždni keď mala mesiac a 3/4 úväzok v roku. Od 2r full tíme. Neľutujem. Práca sa mi viac menej sama ponúkla,ľutovala by som keby ponuky nevyuzijem. Ale neviem si predstaviť ísť na full tíme od roka,bola som hlavne so staršou dosť aktívna,chodili sme do detských centier,na krúžky,lavičky a to ma tiež dosť bavilo 😆

genijulka
autor
4. aug 2024

@mqkm A žiješ na Slovensku? Kto sa bude starať o bábätko kým budeš v práci (ak môžem vedieť)?

zuzanockamt
4. aug 2024

@genijulka Ja som nastúpila do práce,keď malo dieťa 13 mesiacov (otec dieťaťa ostal na MD). V rodine sme mali prípad, keď žena nastúpila od 2-mesačného (vedúca - riadiaca pozícia, VŠ vzdelanie, takto sa to plánovalo od začiatku). Ja som ešte pred počatím dieťaťa mala tiež tento plán a dohodu s manželom - hneď po MD, nakoniec som musela ísť neskôr.

fairyy
4. aug 2024

@genijulka ja som pri prvej dcere studovala na dennom na VS posledny rocnik... takze, ked mala mesiac som sla do skoly a spoluziacky mi ju kocikovali kym som bola na cvikach, v jej 9tich mesiacoch som odstatnicovala... do prace som sla ked mala 14 mesiacov... chodila k pani co sa starala spolu s jej dcerou max o 5 deti .... teraz cakam druhe hned po materskej sa vraciam do prace potom si strihne matersku moj manzel...a potom zozenieme opatrovatelku k nam domov, obaja pracujeme z domu... a ano zijem na Slovensku...vycitky som nemala a ani nebudem mat... venujem sa plnohodnotne, zivot s dietatom nekonci

michaelavet
4. aug 2024

@genijulka ja som pri prvej dcére išla do práce keď mala 14mesiacov,mala do jasličiek...výčitky som nemala,pociťovala som to čo ty,pre mňa to bol stereotyp ,z ktorého som bola zbytočne nervózna.Dcéra jasle zvláda bez problémov,teší sa tam. Po práci sa jej naplno venujeme.Aktualne som tehotná a aj pri druhom dieťati sa vraciam hneď po materskej do práce,na MD pôjde muž a opäť po roku do jaslí.

mqkm
5. aug 2024

@genijulka nie ja žijem v škótsku a pracujem z domu a môj manžel je Angličan a tiež sa rozhodol že pracuje z domu na dobu neurčitú a teší sa že sa bude o nás starať. mám tu mamku ktorá tiež by mi pomohla keď by som potrebovala. Ale hlavne sa spolieham na manžela. Obidvaja budeme doma s bábätkom.
Viem že to závisí veľa v akej sme profesii ale tu nie je taká materská dovolenka ako na SK. A ani jasličky tu nie sú zadarmo. Takže musím uvažovať takto naj-ekonomickejšie. Od 6tyzdnov podporíme by mi spadol plat na polovičnú mzdu (takto má moja firma zariadené) a to by mi nestačilo takže som sa rozhodla že musím ísť pracovať lebo nikdy neviem ako manžel dopadne s prácou tiež tak aby nebolo všetko len na neho ťahať.

nicol_10
6. aug 2024

Vrátila som sa do práce, keď mala dcéra 1,5 roka a neľutujem. Presne tá zmena prostredia bola už nutná. Fakt mi už preskakovalo doma, nakoľko nemáme blízko ani rodinu, nonstop len okolo dieťaťa. Samozrejme manžel pomáhal, ale aj tak som mala pocit, že sa doma zbláznim. My sme sa vedeli s manželom v robote striedať, nakoľko pracujeme v jednej firme a šéf nám v tomto vyhovel. Aj čo sa týka pracovnej doby, vedeli sme si to zorganizovať. A presne aj po finančnej stránke nám to dosť pomohlo.

Strana
z2