Návrat do práce snov verzus rok pre seba a podnikanie
Som mama dvoch malých detí (4 roky a 2,5 roka). Posledné tri roky boli extrémne náročné, dve tehotenstvá rýchlo po sebe, zdravotné komplikácie, hormonálne výkyvy, únava...
Počas materskej som začala podnikať. Podnikanie už funguje, má zákazníkov, pravidelné objednávky, ale je to stále skôr začiatok, keďže počas materskej nebol veľký priestor sa tomu venovať naplno. Tým pádom príjem nie je ešte taký, aký by som chcela. Cítim, že keby som mala priestor, môže rásť.
Mladšie dieťa ide teraz do škôlky a ja som mala plán dať si pol roka až rok „sabatikal doma“: investovať energiu do seba, do detí v pokojnejšom tempe a do podnikania, aby som videla, kam sa dá posunúť.
Lenže teraz mi prišla ponuka práce, ktorá je veľmi lákavá, silná firma, zaujímavá náplň, veľmi nadpriemerný plat, dokonca služobné cesty do zahraničia. Sedí mi odborne aj osobne. Vyzerá to ako príležitosť, ktorá sa neopakuje.
A ja neviem, čo robiť. Istota, kariérny rast, výborný plat už teraz, ale nula priestoru na seba a na moje podnikanie, alebo zostať na vlastnom podnikaní, dať mu šancu, venovať sa sebe a deti mať ešte chvíľu v pomalšom režime… ale je to neisté a vyžaduje to trpezlivosť.
Moje srdce kričí po pokoji, rodine vlastnom podnikaní. Moj rozum hovorí využiť príležitosť a zamestnať.
Čo by ste urobili vy na mojom mieste?
@sevrin aj tak je to absolútne prízemný komentar smerom k žene-matke.. obzvlášť v dnešnej dobe, keď najmä vyspelé firmy obsadzujú čoraz viac žien do manažmentu a na riadiace pozície.. nie, firmy nie sú zúfalé, je to absolútne normálne a v zahraničí dlhodobo bežné (z osobných skúsenosti viem, o čom píšem)
@anonym_d530bd anonymne sa dá napísať hocjaká blbosť 👍
@anonym_autor a čo tak práca a podnikanie zároveň? Ja to tak robím a som v pohode. Slušný stabilný príjem zo zamestnania a z podnikania je doplnkový príjem.
Ahojte, rozhodla som sa už v piatok, dakujm za všetky komentáre a odpoviem vám teda naraz.
Môj manžel podniká a dokáže nás zabezpečiť aj bez môjho príjmu. Vie sa o deti plnohodnotne postarať od bábätka, okrem dojčenia či liekov robil všetko, keď bol doma. Bol by ochotný z práce poľaviť a nechať mňa, nech sa realizujem. Máme aj podporu rodiny, ktorá vie pomôcť so strážením či vyzdvihnutím detí zo škôlky. Čiže situácia v rodine je dobrá. Napriek tomu platí jedno a to, že mama je mama a tá je nenahraditeľná. Deti ma potrebujú a ja ich. Rodina je pre mňa priorita.
Kombinácia rodina + domácnosť + deti + full-time práca + plnohodnotné podnikanie je asi nespojiteľná. Nedalo by sa naplno ani pracovať, ani podnikať. A ja nechcem robiť podnikanie ako vedľajší príjem. Chcem ho robiť poriadne.
Firma, ktorá mi ponúkla pracovné miesto, je slovenská, pôsobí ale najmä v Nemecku a SAE a venuje sa moderným technológiám a AI v zdravotníckom segmente. Je to zaujímavé. Aj ja v mojom (zatiaľ) malom podnikaní pracujem s AI, hoci v inom segmente. Lenže tento typ práce sa nedá robiť „po večeroch“. A úprimne, ani neviem, kedy by som tie voľné večery mala.
Navyše, náš mladší syn je ešte ozaj maličký, aj keď ho chceme dať do škôlky, ja som v podstate stále na rodičaku. Nie je sa kam ponáhľať. Nechcem riešiť, ako skĺbiť jeho adaptáciu do škôlky, možné choroby s pracovnými cestami v zahraničí. Chcem pri ňom stáť ešte aspoň chvíľu bez tlaku. Tiež predstava, že som na služobke a moje deti doma choré, je pre mňa neprijateľná.
Takto nejako sme to s manželom prebrali a preto som pracovnú ponuku odmietla a budem sa venovať deťom a zároveň naplno rozvíjať svoje podnikanie. Trochu ma to mrzí, ale je to pre mňa momentálne najzmysluplnejšia cesta a rozhodnutie je správne. Keby som bola bezdetná, rozhodovanie by bolo jednoduchšie. Lenže nie som. Som mama. Rodina je priorita a až potom nasleduje moja potreba pracovnej sebarealizácie.

Ja sa trochu čudujem, že matka aj 2,5 ročného dieťaťa prahne po “práci snov” a tešia ju služobné cesty keď ma doma dve deti … Ale nepoznáme Ťa. Ani Tvoj vek a čo si robila pred deťmi. Nemyslim to v zlom a vôbec niesom zástanca toho že žena ma sedieť len pri deťoch, určite nie. Ale keď je niekde na vyber aj pokoj a kľud a sú tam deti, už by mi to nikto nevyvážil peniazmi …