icon

Návrat do práce snov verzus rok pre seba a podnikanie

4. dec 2025

Som mama dvoch malých detí (4 roky a 2,5 roka). Posledné tri roky boli extrémne náročné, dve tehotenstvá rýchlo po sebe, zdravotné komplikácie, hormonálne výkyvy, únava...

Počas materskej som začala podnikať. Podnikanie už funguje, má zákazníkov, pravidelné objednávky, ale je to stále skôr začiatok, keďže počas materskej nebol veľký priestor sa tomu venovať naplno. Tým pádom príjem nie je ešte taký, aký by som chcela. Cítim, že keby som mala priestor, môže rásť.

Mladšie dieťa ide teraz do škôlky a ja som mala plán dať si pol roka až rok „sabatikal doma“: investovať energiu do seba, do detí v pokojnejšom tempe a do podnikania, aby som videla, kam sa dá posunúť.

Lenže teraz mi prišla ponuka práce, ktorá je veľmi lákavá, silná firma, zaujímavá náplň, veľmi nadpriemerný plat, dokonca služobné cesty do zahraničia. Sedí mi odborne aj osobne. Vyzerá to ako príležitosť, ktorá sa neopakuje.

A ja neviem, čo robiť. Istota, kariérny rast, výborný plat už teraz, ale nula priestoru na seba a na moje podnikanie, alebo zostať na vlastnom podnikaní, dať mu šancu, venovať sa sebe a deti mať ešte chvíľu v pomalšom režime… ale je to neisté a vyžaduje to trpezlivosť.

Moje srdce kričí po pokoji, rodine vlastnom podnikaní. Moj rozum hovorí využiť príležitosť a zamestnať.

Čo by ste urobili vy na mojom mieste?

Strana
z2
sevrin
4. dec 2025

No, firmy musia byť fakt už zúfalé z nedostatku ľudí, keď berú už aj matku s dvoma malými deťmi na pozíciu, ktorá vyžaduje cestovanie do zahraničia. Ale držím palce!

oriesocek
4. dec 2025

Ja som odmietla povýšenie na európsku pozíciu práve kvôli cestovaniu po Európe. Nechcela som sa nonstop baliť… možno keď deti budú trosku staršie …. Teda najmladšia. A dokonca som z tej firmy aj odišla lebo tlačili do výkonov, výsledkov. Síce plat super… inak kolegyňa s malým dieťaťom zobrala takú pozíciu a napr sa stalo, že nezvládala tlak a potom v zahraničí končila na urgente s vysokým tlakom, panickými záchvatmi…

anonym_d530bd
4. dec 2025
@sevrin

No, firmy musia byť fakt už zúfalé z nedostatku ľudí, keď berú už aj matku s dvoma malými deťmi na pozíciu, ktorá vyžaduje cestovanie do zahraničia. Ale držím palce!

@sevrin to čo je za komentar?? Za to, že ma dve malé deti, nemá právo na lukratívnu pozíciu a prácu, kde sa cestuje? Vieš o tom, že deti majú dvoch rodičov a nie je len povinnosťou matky neustale pri nich sedieť? Prečo by teraz nemohol prevziať starostlivosť otec? Mne sa normálne dvíha tlak, keď ešte aj v tejto dobe čítam tieto diskriminačné komentare…

Autorka - ber túto ponuku. Pôjdeš po rokoch doma do kolektívu, budeš cestovať, zažívať opäť firemný život. Podnikaj ďalej, venuj sa tomu vo voľnom čase. A ak sa ti nová práca neosvedči, potom si dopraj svoj vlastný sabatikal. To ti píšem ako matka 2 deťmi s rozdielom 16 mesiacov 🙂

anonym_941e5e
4. dec 2025

nastúpiť do práce snov.

jajanka31
4. dec 2025

Ja by som isla podnikat. Resp. Neviem v com podnikas a co znamena ze sa ti dari. Ale uz to ze sa ti to ako tak rozbehlo je. Uspech. Ja som prestala podnikat pred koronov. Neviem ci to bolo stastie ci co vtedy. Ale teraz zacinam zas. Za mna sa tomu nic nevyrovna.

anonym_b3258e
4. dec 2025

@anonym_autor ostala by som podnikať, žila v pomalšom tempe, deti budú malé len raz

abbey1
4. dec 2025

Keď som bola mladšia, veľmi mi lichotili, že som mala super klientelu, významné firmy, organizácie. Bol super príjem, určitá prestíž. Počas tehotenstva s mladšou som si uvedomila, že stačilo a moje priority sú inde. Nedalo sa byť top v práci, užívať si rodičovstvo to ma vždy napĺňalo, a byť k tomu spokojná, oddýchnutá a s radosťou zo života. Vždy bolo jedno trochu na úkor iného.
Vybrala som si pokojnejší spôsob života a neľutujem. Občas mi príde na um, aké to bolo super tam či ona, ale vzápätí si uvedomí, čo všetko mi to bralo.
Dobre si premysli, čo je pre teba prioritou v tomto okamihu. Máš ešte maličké deti. Ja tvrdím, že práca bola a bude. Ak to má prísť, a je človek skutočne dobrý, tak ta super práca sa nájde i o rok, 2, 10.
Držím päste.

hortenziaj
Včera o 04:47

Pri deťoch má človek iné priority už,teda aspoň ja a už by som nešla do niečoho takého,aj za cenu super platu. Ja som si po rodičovskej isla poidnikat,na 6 hodín denne Max ,aby som stihla deti a mala na ne čas a nenahanala sa a stojí mi to za to, za ten ušlý zisk. Buď rada že máš tu možnosť a nemusis riešiť také veci ,ako naháňať s AV práci,potom rýchlo po deti, rýchlo všetko,len kvôli peniazom. Moja hodnota je čas , čas s deťmi , mať pokoj, a ten si za peniaze nekúpim a mne to za to stojí , už nikdy nebudem mať v živote takúto možnosť a deti budú veľké a vtedy sa môžem naplno realizovať. Teraz nie ,aj keď dakedy nad tým rozmýšľam že sme mohli mať o 500-600 eur viacej no,ale naco

olimuc
Včera o 05:37

Rozhodla by som sa podla perspektivy podnikania, fixnych nakladov, manzelov prijem, pomoc od rodiny, stabilita vztahu, vek atd … je strasne vela variabilnych, ktore nikto z nas nevidi. To, ze niekto napise, ze praca snov a druhy podnikanie, je postavene na situacii danej osoby. Kedze ta nejaka firma oslovila … znamena, ze si niekam poslala CV alebo ho mala niekde zverejnene … mala si na to dovod- aky? Tskisto podnikanie …mas nejakych klientov, budu mat zaujem aj nadalej pri zdrazovani atd … ked das vsetky logicke dovody na papier bude sa ti lahsie rozhodovat.

anonym_fdef7a
Včera o 06:08

@anonym_autor mas male deti, to zvladnes chodit na sluzobky? mne sa teda hodne zmenili priority narodenim deti. ak budes mat popri podnikani cas na deti, asi by som volila to. deti potrebuju mamu, len raz su male.

sevrin
Včera o 07:31
@anonym_d530bd

@sevrin to čo je za komentar?? Za to, že ma dve malé deti, nemá právo na lukratívnu pozíciu a prácu, kde sa cestuje? Vieš o tom, že deti majú dvoch rodičov a nie je len povinnosťou matky neustale pri nich sedieť? Prečo by teraz nemohol prevziať starostlivosť otec? Mne sa normálne dvíha tlak, keď ešte aj v tejto dobe čítam tieto diskriminačné komentare…

Autorka - ber túto ponuku. Pôjdeš po rokoch doma do kolektívu, budeš cestovať, zažívať opäť firemný život. Podnikaj ďalej, venuj sa tomu vo voľnom čase. A ak sa ti nová práca neosvedči, potom si dopraj svoj vlastný sabatikal. To ti píšem ako matka 2 deťmi s rozdielom 16 mesiacov 🙂

@anonym_d530bd ja som nič nepísal o matke s dvoma deťmi, ja som písal o firme, ktorá by si ešte pred 10 rokmi zásadne vyberala len zo slobodných a bezdetných, lebo takí sú pre biznis najlepší. Treba čítať s porozumením. Holt doba sa výrazne zmenila.

mamina7070
Včera o 07:35

a manzel co na to hovori ? on bude znasat starostlivost o dve male deti pocas tvojich sluzobiek a prace, ktora nebude od do.
jasne ze sa to da mala som kolegyne co isli takto aj od mladsich deti ale tam naplno fungoval otec deti

alenka58
Včera o 08:04
@sevrin

@anonym_d530bd ja som nič nepísal o matke s dvoma deťmi, ja som písal o firme, ktorá by si ešte pred 10 rokmi zásadne vyberala len zo slobodných a bezdetných, lebo takí sú pre biznis najlepší. Treba čítať s porozumením. Holt doba sa výrazne zmenila.

@sevrin to bolo v minulosti, väčšinou aj na pozície v zahraničí išli slobodné ženy, muži naopak ženatí, dnes ani toto neplatí

subartic
Včera o 08:06

Nikdy viac by som nešla pracovať do takejto firmy ., budeš unavená ,vyčerpaná , skákať z jedného miesta na druhé a nič poriadne urobené, ani práca a ani deti . Rozbehni si podnikanie, spomaľ a vychutnaj si deti , keď budú mať 11-12 začnú sa samé od teba oddeľovať.

jaroe
Včera o 20:57

@anonym_autor rozum toho nakecá ...

anonym_d530bd
Včera o 22:23
@sevrin

@sevrin aj tak je to absolútne prízemný komentar smerom k žene-matke.. obzvlášť v dnešnej dobe, keď najmä vyspelé firmy obsadzujú čoraz viac žien do manažmentu a na riadiace pozície.. nie, firmy nie sú zúfalé, je to absolútne normálne a v zahraničí dlhodobo bežné (z osobných skúsenosti viem, o čom píšem)

anonym_265bca
Včera o 22:39

Ja som sa veľmi veľmi tešila do práce, od syna som prakticky "zutekala" do roboty, ešte ani nemal rok.. a potom som zistila, že sa tomu neviem venovať tak naplno, ako by som chcela a tak, ako to tá práca vyžadovala. Jednoducho sa to nedalo robiť súčasne, jedno vždy išlo na úkor druhého, a i takto to nebolo ono 🫤 proste tá sústredenosť v práci nebola stopercentná, akokoľvek som sa snažila. Na druhej strane, kvôli tej robote som nemala toľko času a trpezlivosti na syna. Pri dcére som si povedala, že spomalím, aj keď čas, o ktorý som prišla pri synovi nám už nikto nevráti... Prišla mi ale podobná ponuka, ako tvoja, síce bez cestovaciek, ale ja zvažujem ju prijať. Nechcela som, aj sa tomu bránim, tešila som sa na druhú materskú a dieťa, aj že si oddýchnem od šialeného pracovného tempa, ale doba sa rýchlo mení, ceny sú šialené, a najmä, ja sa na muža žiaľ nemôžem až tak spoliehať (z nás dvoch musím byť ja ta ambicióznejšia polovička, či sa mi to páči alebo nie...) a v mojom prípade je to ponuka, o ktorej viem, že sa už nikdy naozaj nikdy nezopakuje.

jaroslav81
Dnes o 02:47

Každý normálny človek si radšej vyberie svoje podnikanie kde si si sama šéfkou ako makať niekde v korporáte ako robot ..

petkavka
Dnes o 03:15

Matematicky by si mala vo vlastnom podnikani zarobit po roku tolko co v normalnom zamestani a po dvoch rokoch 2x tolko....Podla toho sa mozes rozhodnut.

anonym_7d036b
Dnes o 03:43

Ja som od roka v robote,ale s muzom sa striedame.kolko razy sa stalo,ze ja nocne a muz sa staral o grcajuceho maleho s horuckou,dal mu lieky,vsetko umyl o maleho bolo postarane ukazkovo a o 4rano zase on do prace.
Ak mas takuto super pomoc,tak nad takou pracou by som ani neuvazovala a brala by som ju hned.Aj moj muz by bol sice vtedy stastny prestastny keby zostanem doma,ale respektoval moje rozhodnutie ist do kolektivu od plienok,od grciek.
Doma som bola ozaj velmi,velmi dlho 11r s detmi,tak som bola nastavena,tak som bola nastavena aj pri 5tom.
Drzim palce v spravnom rozhodnuti.

sense
Dnes o 04:32

Rozhodni sa podľa seba a názoru manžela nie podľa žien na MK. Ja som za väčší pokoj a menej peňazí , ak mi aj to menej peňazí dokáže život bez stresu či bude zajtra aj na jogurt a jablko alebo len na chleba

vlado19822
Dnes o 05:20

@anonym_autor nechaj doma muža aj deti a utekaj do zahraničia

vlado19822
Dnes o 05:22
@petkavka

Matematicky by si mala vo vlastnom podnikani zarobit po roku tolko co v normalnom zamestani a po dvoch rokoch 2x tolko....Podla toho sa mozes rozhodnut.

@petkavka ako nevieš v čom akože podniká ? Je rozdiel doma napríklad strihať vlasy alebo mať stavebnu firmu

vlado19822
Dnes o 05:28
@anonym_d530bd

@sevrin aj tak je to absolútne prízemný komentar smerom k žene-matke.. obzvlášť v dnešnej dobe, keď najmä vyspelé firmy obsadzujú čoraz viac žien do manažmentu a na riadiace pozície.. nie, firmy nie sú zúfalé, je to absolútne normálne a v zahraničí dlhodobo bežné (z osobných skúsenosti viem, o čom píšem)

@anonym_d530bd To máš pravdu že žien ale akých žien ,nie žien matiek ,to znamená že bud slobodne staré dievky okolo 40 + alebo ak to je aj matka ,tak sa ako matka správať nemôže ,vo firme nikoho nezaujíma že mas deti ,zaujíma len výsledky ,keď ťa pošle na pracovnú cestu ,odmietnuť nemôžeš ,takže áno ak si manažérka ,nemôžeš byť matka a manželka ,to sa nedá a to nehovorím o Tom že každý normálny muž by žiarlil keby si išla napríklad na týždeň do zahraničia

vlado19822
Dnes o 05:37
@anonym_d530bd

@anonym_d530bd všetky tu máte práce snov ,všetky ste manažérky ,podnikateľky ,matky 3 a viac detí a neviem čo ešte ,ano nájde sa firma kde zamestná aj takéto ženy ale vo väčšine prípadov ide o pozície kde sa nehlásia muži alebo bezdetné ženy ,takže žiadna práca snov ale proste len práca po ktorej nie je veľký záujem ,po ďalšie také ženy čo idú od ročného dieťaťa niekam do zahraničia ,tak to si neviem predstaviť ja som muž bol som rok v Nemecku keď syn sa iba narodil chodil som tri týždne Nemecko , týždeň doma a keby sa to dalo vrátiť tak nikam nejdem a venujem sa synovi ,lebo roky ubehli ako voda a ani som si ho poriadne neužil ,

vlado19822
Dnes o 05:43
@anonym_d530bd

@anonym_d530bd a áno ako písal on firma musí byť zúfalá keď berie takéto ženy a nie je to diskriminácia je to realita , každý chce výkon ,100 percent nasadenie ,a keď si matka dvoch detí je tam ryziko ,ocr , PVP proste málo kto chce riskovať že či budeš na 100 percent celý mesiac v práci ,viem o veľa firmách kde majú pravidlo na výberovým konani matky s deťmi do 15 rokov neberu , samozrejme nemajú to verejne ale tak to je

vlado19822
Dnes o 05:45

@anonym_autor daj čo je tá praca snov a v čom podnikas a potom ti poradia

sense
Dnes o 05:53
@vlado19822

@anonym_d530bd a áno ako písal on firma musí byť zúfalá keď berie takéto ženy a nie je to diskriminácia je to realita , každý chce výkon ,100 percent nasadenie ,a keď si matka dvoch detí je tam ryziko ,ocr , PVP proste málo kto chce riskovať že či budeš na 100 percent celý mesiac v práci ,viem o veľa firmách kde majú pravidlo na výberovým konani matky s deťmi do 15 rokov neberu , samozrejme nemajú to verejne ale tak to je

@vlado19822 nemusí byť riziko ocr, na ocr môže ísť aj otec. Moja kolegyňa má dve deti a bezproblémové pracuje na plný úväzok s pracovným časom ktorý nekončí 15.00. jednoducho ona zarába viac, tak sa prispôsobil manžel a on vidí deti do škôlky, školy, keď je treba ide k lekárovi. V dnesj dobe je to už prežitok že žena matka musí ťahať za kratší koniec a obetovať kariéru pre rodinu.
Samozrejme pozícia kde treba cestovať nie je vhodná pre ženy ktorá musí byť s dieťaťom doma dobre že nie do dospelosti ,lebo inak nevytvorí teplo domova alebo žena ktorej manžel si myslí že deti a domácnosť sú záležitosťou ženy.

vlado19822
Dnes o 07:03
@sense

@vlado19822 nemusí byť riziko ocr, na ocr môže ísť aj otec. Moja kolegyňa má dve deti a bezproblémové pracuje na plný úväzok s pracovným časom ktorý nekončí 15.00. jednoducho ona zarába viac, tak sa prispôsobil manžel a on vidí deti do škôlky, školy, keď je treba ide k lekárovi. V dnesj dobe je to už prežitok že žena matka musí ťahať za kratší koniec a obetovať kariéru pre rodinu.
Samozrejme pozícia kde treba cestovať nie je vhodná pre ženy ktorá musí byť s dieťaťom doma dobre že nie do dospelosti ,lebo inak nevytvorí teplo domova alebo žena ktorej manžel si myslí že deti a domácnosť sú záležitosťou ženy.

@sense pozri tak či tak jeden musí ostať doma či už muž ,či žena , poprípade jeden obetovať sa a nájsť nejakú podradnu prácu kde mu to bude tolerovať ,ale vždy keď je možnosť zamestnať muža zamestnajú muža , samozrejme keď sú pozície čisto pre ženy je to iné

sense
Dnes o 07:36
@vlado19822

@sense pozri tak či tak jeden musí ostať doma či už muž ,či žena , poprípade jeden obetovať sa a nájsť nejakú podradnu prácu kde mu to bude tolerovať ,ale vždy keď je možnosť zamestnať muža zamestnajú muža , samozrejme keď sú pozície čisto pre ženy je to iné

@vlado19822 žiadna práca nie je podradna

Strana
z2