Návrat po rodičovskej - (ne)adekvátne pracovné miesto
Ahojte, ak to tu uz bolo riesene, ospravedlnujem sa, nenasla som. Po 2,5 roku sa vraciam po rodicovskej dovolenke do firmy, kde som robila ako veduca oddelenia na financnom. Jedna sa o velku medzinarodnu spolocnost. Mala som vzdy skvele vysledky, niekolko oceneni na nadnarodenej urovni. Firma presla mnohymi zmenami, moje miesto v tedajsej podobe uz neexistuje, skumulovalo sa do neho viac uloh. Moj manager je vsak uz prec, a v podstate mam pohovor s novou managerkou, ktoru som nikdy nevidela, tuto stredu. Musi mi podla zakona firma ponuknut adekvatne miesto? Otazka je, co je to adekvatne? Nemyslim teraz platovo, plat mi znizit myslim nemozu, ale sa tyka samotneho miesta ci zaradenia, inymi slovami ma zamestnavatel povinnost mi ponuknut veduce miesto, i ked nie napriklad to iste, ktore som vykonavala predtym? Mam totiz zle tusenie hraniciace s istotou, ze pojde o poziciu radoveho zamestnanca. Ma na to firma pravo? Akekolvek odpovede ci osobne skusenosti uvitam. Rada by som mala argumenty a tiez vedela, naco sa pripravit. Nechcem to zatial riesit s nasim personalnym ani sa ich nic pytat, lebo mam len zakulisne info...dakujem vsetkym
@janka256 teraz som si uvedomila ze pisomne zo zakona Zakonnik prace §166, cislo 3, MESIAC vopred PISOMNE
....(3) Žena a muž písomne oznámia zamestnávateľovi najmenej jeden mesiac vopred predpokladaný
deň nástupu na materskú dovolenku a rodičovskú dovolenku, predpokladaný deň ich prerušenia,
skončenia a zmeny týkajúce sa nástupu, prerušenia a skončenia materskej dovolenky a
rodičovskej dovolenky.
a este text: Tymto vam oznamujem ze dna XY ukoncujem RD a nastupujem do zamestnania. s pozdravom...
@teddynko preto treba vsetko riesit pisomne, list osobne odovzdat oproti podpisu, alebo poslat doporucene, pripadne s priplatkom do vlastnych ruk ... ich vyjadrovanie v pisomnej forme bude ine, ako ustne, ked to mozu zatajit ....
väcsina zamestnavatelov sa spolieha na neznalost, a na to, ze dotycna osoba sa nebude branit sudne .... a aj im to vychadza poväcsinou
@eeffka mas pravdu, asi si divna. Ja som si odmakala 15 rokov (mam 40 rokov), kym som sla vo svojom zivote na jedinu matersku po niekolkorocnom snazeni, a pokial viem, otazka bola o inom, a nie, aby si ma hodnotila, kolko som si dovolila byt doma. Pracovnu zmluvu mam dost dobre precitanu, takze dakujem za radu. Zatial mi este nic neponukli, len si pripravujem aj tento scenar.
Ja naopak nepochopim zamestnavatelov, co porusuju jasne zakon a tiez takych, co ich v tom podporuju a povazuju to za spravne. Pokial si si odbehla pocas prace len odrodit ako pises, to je tvoja vec. Nesudim Ta, ja sa pytam, na co ma zamestnavatel podla zakona pravo a na co nie.
@sisaha Pises vystizne a k veci.
@mircalla ja mam celu predzalobnu vyzvu postavenu na diskriminacii, tak som zvedava ako sa s tym popasuju....Medzitym som si zohnala baby, ktore im "dobrovolne" podpisali dohodu o ukonceni, ako ich vyšachovali, takze na sud som pripravena.. Ked mna niekto nas.rie, tak nepoznam brata... A zvlast vtedy, ked je niekto taky ako moja sefica...
@eeffka este dodam, ze u nas vo firme ludia v kuse rotuju, niekto robi veduceho urcitemu teamu, o 2-3 roky ho posunu na uplne iny flek do inej oblasti, kde sa v podstate musi oboznamovat so vsetkym v podstate uplne od zaciatku, je to uplne bezne v tychto firmach. firma ma vo svete tisicky zamestnancov, len na slovensku 600 ludi. takze nevidim dovod preco by dlhsia nepritomnost v praci mala mat vplyv na schopnost vykonavat urcitu funkciu, nakolko ludia sa u nas musia neustale ucit nieco nove a oboznamovat s novymi vecami. mojim managerom sa stal napriklad clovek, co o nasej oblasti nemal spociatku ani sajnu, ale musel do toho velmi rychlo vhnupnut. to velmi rychlo znamena prve tyzdne bezsenne noci. vzali ho na ten flek, lebo bol schopny a osvedcil sa na predchdzajucom fleku. takze to tvrdenie o statnych zamestnancoch mi pride dost od veci.nehovorim, ze to je jednoduche, ale to sa od ludi u nas ocakava. a podstate nielen u nas. viem, aku mam cenu, clovek by si nemal nechat zo seba robit uplnu handru
no neviem zasa si ja neviem predstavit ze niekde vo firme sa maka a zena sa vrati po troch, siedmych rokoch a ma zacat viest a riadit projekty o ktorych nema ani paru, zmenila sa metodika, predtym sa modelovalo v inych nastrojoch, teraz zakaznik ziada v EA ..... a ten co to viedol doteraz ma ist pracovat pod tu zenu co sa po rokoch vratila...
to si myslim ze je smiesna predstava a tak to iste nikde nefunguje.... aspon nie v serioznych firmach..
tiez netvrdim ze clovek ma byt ako handra to isto nie... a vzdy by som riesila aj zalozny plan B ...
ale ja zasa nevidim problem v tom dajme tomu pracovat pod kolegom, ktory predtym pracoval podo mnou kedze on a ten cas postupil, podla mna na tom nie je nic podradne.... ved predsa aj ja mam sancu sa znovu vypracovat a po troch rokoch mimo odbor ak by som bola tak si myslim ze je aj ziaduce aby sa clovek do toho znovu dostal.....
aj tak je u nas skor prax zeny po materskej skor vysupnut nejakym sposobom prec.... a zena s malym dietatom je tazsie zamestnatelna ... a ak da zamestnavatel sancu zene aj na inej pracovnej pozicii aj ked nizsej ako mala povodne tak preco nie... a teda plat ostava aky mala.. ziadna praca neni hanbou
@mircalla tu to nie je o zasluhach a kto ma kolko odrobene, mimochodom mam rovnaku prax akjo ty, len ze mi prislo cudne ako si sa vyjadrila o radovej praci, a cele je to o tom ako mas stavanu prac.zmluvu
a ak je to tak ako pises ze kazde 2-3r sa menia veduci, preco si tak zasadne proti? ved podla toho by ta skor ci neskor aj keby si nesla na MD presunuli inam...
a ja som si neodbehla z prace si odrodit, existuje aj nieco ako domaca praca...
@mircalla pokiaľ ja viem, tak firma do 8 mesiacov drží pozíciu, na ktorej si bola - t.j., do 8 mesiacov by si v prípade návratu mala byť vedúca oddelenia na finančnom... po týchto 8 mesiacoch ti môžu ponúknuť hoci aké miesto vo firme, napr. aj upratovačku..a s tým súvisí aj platové ohodnotenie
@eeffka asi si nerozumieme. ja nemam problem byt presunuta inam, vobec nie, akurat nemam chut zacinat na inom mieste ci na povodnom oddeleni ako radovy zamestnanec. preco by som mala? ak je niekto veduci timu, mal byt nim ostat, i ked pojde o iny tim.
@kika1111 nie je pravda, co pises precitaj si najprv diskusiu, su na to prafagrafy, je tu dokonca aj odpoved pravnika na tuto temu
@kika1111 Inak moja firma nikdy nikoho nevyhodila pocas materskej, ci po navrate, natolko si ctia zakony a take cosi by si nedovolili, verim tomu, ze mnohe firmy (najma slovenske), s tym nemaju problem. U nas je kopa mladych ludi a 25% zamestnancov je momentalne na materskej ci rodicovskej, co je velmi vysoke cislo. Vacsina ostava na materskej minimalne rok a pol. Firma dokonca organizuje stretnutie matiek na RD, aktivity pre deti. Dokonca bola v plane sukromna skolka, polovicu by financovala firma, zial z toho zislo,nakolko to nejaky vysokopostaveny na globalnej urovni neodsuhlasil.
Takze asi mam proste normalne ocakavania, pretoze u nas sa dost vela veci dodrziava, ak je pre niekoho akcpetovatelne podpisat vypoved dokonca pocas MD, ze je nadbytocny...je to jeho problem ci volba, de facto tym podporujeme taketo praktiky a firmy si robia, co chcu. Takze ak ti niekto povedal, ze ti mozu ponuknut miesto upratovacky a znizit ti plat, nie je to tak
@maznacik007 ja si myslim, ze zavisi od cloveka, ako rychlo sa vie do toho dostat, niekto rychlo, niekto vobec. ja netvrdim, ze sa chcem silou mocou vratit na to iste miesto, ale su u nas aj ine zaujimave miesta, mozem robit aj nieco ine, ale fakt robit napriklad robotu pre absoloventov...no neviem....
uz som tu pisala, ze clovek, co mi robil predtym sefa bol prijaty zvonku od konkurencie, pracoval v inej oblasti, nemal o nasej oblasti ani sajnu, tiez sa musel do toho dostat (vo vlastnom zaujme)
a to sa dialo nielen teraz, ale aj v predchadzajucom zamestnani. inak suhasim s tym, ze zeny po materskej su tazsie zamestnatelne, ale neviem preco tolko pokory, ze musit byt zamestnavatelovi pomaly vdacna za moznost vobec pracovat, ked mam dieta
@mircalla no ja teda nesuhlasim ze to zavisi len od cloveka...je velky rozdiel ci je clovek v pracovnom procese a je len pretiahnuty k inej firmy na riadiaci post.. a aj ked nema uplne poznatky o danej oblasti asi nebude uplne mimo co sa tyka riadenia a na tie technicke detaily a backround to mu uz sprostredkuju ludia na to urceny v time... v oblasti projektoveho manazmentu, riadenia SMIB, procesny manazment, auditovanie, IT myslim architektura systemov a niektore ine technologicke oblasti IT, neexistuje ze po troch rokoch do toho len tak vhupnes ak si pocas RD nerobila v tom z domu a pod.,nedoplnala si vzdelanie... za tieto oblasti sa viem ja vyjadrit..
a rozdiel je zena na RD ... ked je tri roky mimo obor....to je hadam pochopitelne....
neviem ake mas poznatky o sucasnej situacii vo velkych firmach v BA ... ale situacia neni ruzova... dost sa prepusta... a zlucuju sa pozicie ale samozrejme ty musis vediet najlepsie a aj to ako velmi sa potrebujes zamestnat.... ved kludne ak ti neponuknu poziciu ktora podla teba je pre teba dost na urovni tak kludne mozes odist aj s odstupnym.... a najst si ine miesto.....
to nie je o pokore ale o realite zivota... a aj o situacii v akej clovek aktualne je... a podla toho sa rozhoduje...
@maznacik007 To nevylucujem a ani netvrdim, a tiez mam v zalohe plan B....Ja dokonca mozne, ze budem musiet zobrat aj miesto, co sa mi nebude pozdavat, ak dovtedy nic nenajdem. Mne islo cisto o paragrafy, nie o to tu riesit kolko je kto doma, viem, ze situacia nie je ruzova.
Osobne si aj tak myslim, ze gro zavisi od sikovnosti, zaskolovala som x ludi, niekto pochopil rychlo, niekto ani za 2 roky...
@mircalla ja viem to čo mne hovorili aj iné ženy, keď som pred pôrodom ležala v nemocnici.. jedna dosť zbehlá.. ale netvrdím, že to je 100% tak..zatiaľ ja nad návratom do práce neuvažujem, možno budem pre zdrav.stav môjho syna potrebovať predlženú RD.. preto ani nečítam paragrafy, takže sa nehádam.
@maznacik007 Inak s tebou suhlasim, co si napisala
@maznacik007 inak tolko, robim v IT firme, ale nic s IT priamo, pohladavky a reklamacie, ono zase okrem systemov sa toho vela nezmenilo
@mircalla ako si nakoniec dopadla?
ja som uz aj nahlasena na UP, nakoniec sme sa tak dohodli ze mi preplatia dovolenku a tri platy navyse
@maznacik007 ahoj, no celkom vtipne, najprv mi povedali, ze moj flek bol zruseny a dali mi to aj na papieri, dalej ze zial nikde vo firme miesto mojho zaradenia nie je, a chceli ma ukecat nech ostanem dlhsie doma, ze mozno bude daco neskor, naco som povedala, ze nehrozi. v podstate mi potom ponukli vypoved, takze mi padli klapky z oci...ono zide z oci, zide z mysle. na druhy den mi predsa len volali, ze sa daco objavilo, ale len jeden band nizsie, i ked by mi nechali plat. mala som interview, dopadlo dobre, miesto som akceptrovala. dnes mi ale volali, ze sa vyskytla nova seniorska pozicia, a zajtra mam telefonicke interview s managerom, ktory je zo singapuru. uvidime, ako to dopadne, takze bud jedno alebo druhe, mne uz to je jedno.....v kazdom pripade dufam, ze budem pracovat dalej....uz mi to ani nevadi, ked to bude to prve miesto o band nizsie....dako som precitla🙂
@eeffka hej, bohuzial je to tak
v kazdom pripade som na to zmenila nazor - vobec mi nebude vadit, ked to seniorske miesto, co mam zajtra interview nevyjde, aspon budem mat mensi stres pri tom druhom, ono maly zacina v skolke, bude isto chory....hlavne nech dostavam plat.....
neviem, ci mi to bude vyhovovat aj o 1-2 roky, ale to zatial neriesim, to je vo hviezdach, momantalne hlavne nech robim
@mircalla ahoj, tak ako sa vyvinula tvoja situacia? ja som podobny pripad. totiz u nas vo firme este pred mojim odchodom na MD museli znizovat z nariadenia materskej firmy vo Svedsku stavy zamestnancov a manazer nasho oddelenia dostal taky "super" napad, ze aby nemusel nikoho od nas prepustit, zrusi moje miesto a teda pro forma si vykaze stav -1. s tym, ze ma niekolkokrat ubezpecoval, ze sa nemusim nicoho obavat, ze so mnou rataju nadalej. ale ja som to hned tak brala, iste, ale ktovie, co bude, aka bude situacia o rok - dva. momentalna situacia je taka, ze stale hladaju, kde by este mohli znizit stavy a prepustaju. sice mi sef v auguste pri stretnuti povedal, ze so mnou rata, aj tak mam kdesi v pozadi, ze co ma asi tak caka... od jesene by som uz aj ja rada zarezavala.
tak len tak, ze ako sa dari tebe po navrate...
@baklik No dopadlo to tak, ze som dostala pracu o uroven nizsie, aspon za rovnaky plat, naviac na dobu urcitu na zastupovanie pocas materskej, ale vypada to, ze ten kontrakt mi casom zmenia. Takze viacnasobne porusenie zakona. U nas je 25% zamestnancov na materskej ci rodicovskej, urobili chybu, ze za tie mamicky prijimali na dobu neurcitu (az teraz to robia inak) a potom sa vracaju a nemaju pre ne pracu.....To seniorske miesto, co som mala interview by bolo nastup az o 3 mesiace, co mi nevyhovuje, a naviac tam bol viackolovy vyberovy proces, cize nikde nie je zaruka, zeby ma vobec vzali.
Tak som vsadila na istotu. Inak som ale celkom spokojna, fajn kolektiv, praca tiez nie je zla
@mircalla a co sa tyka platu - nevalorizovali ti ho? neviem ako to mate zauzivane vo firme, ale ak sa kazdy rok plat valorizoval o urcite percento, tak podla zakona mas narok na rovnake zvysenie platu akokeby si bola v praci. ja cakam, ze na tomto ma tiez obtiahnu, lebo u nas je to tak, ze sice sa valorizuje plat kazdy rok, ale je na prislusnom manazerovi, ci tomu dotycnemu zamestnancovi zvysi plat o to percento, alebo o menej, alebo vobec...
@mircalla inak s tou dobou neurcitou - ja som mala kontrakt na dobu urcitu na rok a potom mi ho predzili na dobu neurcitu a par mesiacov na to som otehotnela. ked som to po prvom trimestri oznamila sefovi, tak len hlesol, ze hmmm, bola chyba, ze sme ti dali zmluvu na dobu neurcitu. ale na druhej strane priznal, ze ho to neprekvapilo a ocakaval to.... tak teda co? kazdy chce mat rodinu, chce, aby mu zena porodila deti, ale potom je zrazu problem, ked ide na MD a nasledne sa chce vratit 😠

Teda, dievčatá, to čo tu čítam ma celkom zmiatlo...Ja totiž mám obavy nie z toho, že ma presunú na iné pracovisko , ale z toho, že mi šéfka povie to, čo aj ostatným mamičkám po materskej.. totiž že ich nemôže zobrať, lebo výsledky sú zlé, a jej nadriadení jej to nedovolia.... to, že ma musí zobrať, absolútne nerieši... povedala, že nemusí zobrať, ak je napríklad málo práce ( manuálnej ) Doteraz jej to všetky mamičky zhltli, asi nemali na výber... A nejaký zákonník práce absolútne nerieši.. Čo vy na to?