icon

Návrat z materskej a prehodnotenie platu - skúsenosti

30. nov 2022

Dobrý deň,

ako ste riešili návrat z materskej na kvalifikovanú pozíciu platovo? Na materskú som nastúpila pred 5 rokmi mám 2, deti za sebou. Podĺa starej zmluvy som teraz na tom finančne dosť biedne s vzhľadom na odpracované roky a absolvovsné niekoľkoročné vzdelanie a kopec kurzov chcem samozrejme prehodnotiť mzdu na adekvátnu úroveň ako to robili mojím kolegom kým som bola na materskej.
Posielali ste žiadosť o prehodnotenie ešte pred nástupom, alebo ako ste to riešili? Ďakujem, prosím len tie čo ste to riešili.

petamich
30. nov 2022

ze za skusku nic nedas a tiez to planujem riesit po navrate do prace ALE ja som so zamestnavatelom stale v kontakte, pomaham aj s nejakymi vecami (dobrovolne) a stale tym len posilnujem svoju poziciu a dodala som nejaku pridanu hodnotu (a pre mna mentalna hygiena) ale prosim skus menej povysenecky - lebo ja byt na mieste tvojho nadriadeneho a pouzivala by si retoriku ako tu napr. ze prejdes ku konkurencii a podobne, tak ti dam na cestu kufrik a zamavam ti 🤷‍♀️

ja tiez vnimam ako nespravodlive, ze zena je s detmi doma a ak kolegom zvysuju (nie tabulkovo a nie z titulu kolektivnej zmluvy = bez automatickeho naroku na prehodnotenie), na druhej strane ale ty si si zvolila byt 5 rokov doma, mat dve deti a pocas tych 5 rokov si (zrejme) pre zamestnavatela nevyprodukovala ziadnu pridanu hodnotu a tak to moze vnimat on, ze preco by ti mal po MD/RD zvysovat - kazdopadne co sa moze stat, povie ti nie, povie ti teraz nie najskor nastup a porozpravame sa o pol roka alebo ti zvysi a podla vysledku sa zariadis 🙂

petamich
30. nov 2022

a este doplnim, ze ja to planujem riesit so sefom na osobnom stretnuti, pred tym nez nastupim

joannita
30. nov 2022

@anonymous87 a autorka:
Ano zamestnavatel ti musi podrzat miesto POCAS rodicovskej dovolenky. Ked sa z nej ale vratis, moze ti hned na druhy den dat vypoved.

lenkadenisa
30. nov 2022

@autorka buď rada, že sa máš vôbec kam vrátiť... môže ťa čakať aj vyhadzov a ty tu riešiš, že chceš viac peňazí hneď... vysoká škola a kurzy nezaručujú inteligenciu 😉

babulkomale
30. nov 2022

@loginexistuje vysokošpecializovaní a kvalifikovaní je s mäkkým i - množné číslo, to len keď si tá vedúca, aby sa ti tí kvalifikovaní nesmiali keď im budeš písať výpovede.

anonymous87
30. nov 2022

@joannita ved to ano. Ja som reagovala na to, ze jej pocas RD nemusi drzat to iste miesto. Co teda musi 😉

natalala
30. nov 2022

Ak je to seriozna firma, tak by ti plat mali dorovnat na range danej pozicie (povedala by som ze fer je spodna hranica a potom nejaly cas po nastupe prehodnotenie podla vykonu)

taga
30. nov 2022

Bola som podobne 5 rokov na materskej, len s tym ze predtym som pracovala ovela kratsie.. nepytala som hned, ale hned pri nastupe mi cosi zdvihli, resp nastupovala som s vyssim, pretoze pocas materskej sa mi moerne zvysoval plat o inflaciu (ako ostatnym v time)

Povedala som si, ze si vypytam zvysenie po polroku, ale zvysili mi sami, cca po 3-4 mesiacoch, ze mam ten plat nizky, tak aspon priblizit k ostatnym.. a po dalsich cca 3 mesiacoch znova..

Cize za mna, ked si taka dobra a ak tam mas vztahy, mozes natuknut otazku, ci mozes cakat nejake zvysenie, ale asi by som najprv co-to odrobila, inak to proste fakt vyzera zle

veroniq85
30. nov 2022

@anonymous87 a kedy sa to zmenilo? ked som vracala v roku 2017 tak mi u nas tvrdili ze sa nevraciam na "moje oddelenie" ale do institicie?

anonymous87
30. nov 2022

@joannita a teda na vypoved musi mat sakra dobry dovod 🤷‍♀️

tarvika
30. nov 2022

ja by som si dala stretko so sefom a normalne sa neformalne porozpravala, ze teda za 5 rokov sa ti realna mzda vlastne znizila, nech to aspon trosku kompenzuju. zavisi samozrejme od zamestnavatela. Ak to je sukromna firma, a platy zvysuju kazdemu individualne, tak zakonny narok tam podla mna nie je.

laurar1
30. nov 2022

Ja som sice nastupila po dvoch rokoch, teraz v lete, posunuli ma na senior poziciu a plat som mala zvyseny tak, ako sa zvysoval zamestnancom, kym som tam nebola, plus nieco navyse. Asi po 3 mesiacoch som si vypytala dalsie zvysenie, kedze si pytali vsetci, kvoli inflacii, a dostala som aj to. Dokonca som dostala aj koncorocne odmeny. Takze pokial si dostatocne kvalifikovana, pytaj si adekvatne zvysenie alebo zmen pracu za lepsie platenu. A take kecy, ze mas byt stastim cela bez seba, ze mas pracu a drzat hubu a krok by som si nevsimala. Pokial si v pozicii, ze mozes vyjednavat a si v tej praci dobra, pytaj si vyssi plat.

tarvika
30. nov 2022

@lenkadenisa tak v serioznej firme, kde si vazia kvalitnych ludi to nie je pravdepodobne.

veroniq85
30. nov 2022

@anonymous87 sakra dovod? mojej kamoske povedali ze doslo k reorganizacii a dane miesto uz nemali. A nemali jej ani co adekvatne ponuknut,

babulkomale
30. nov 2022

Ked sa chce kvalifikovana zena vratit do prace a je si vedoma svojej hodnoty, pisete ze budebmat caste OČR hoci nic neviete o tom kto jej moze deti opatrit keď budú chore. Mozno jej muz zarobi malo a bude na OČR vylucne on a ona bude robit karieru.
Ked sa tu pyta nejaka zena po RD ze hlada pracu aby stihala deti a pyta sa ako ste si nasli pracu atd. tak sa jej pise ze ved deti nemusia byt stale chore a matkakonaotcabratrancove deti boli chore raz za rok.
Proste vzdy proti tomu co pise pisatelka. Neskutocne.

akje
30. nov 2022

Ahoj @autorka.

Ja som v podobnej pozicii. Stretla som sa so zamestnavatelom, povedala som svoje predstavy a udala dovody. Maju mi dat vediet. Uvidim. Ak podmienky nebudu priaznive, menim pracu. Zatial ale vyzeraju dobre.

Uprimne. Nerozumiem tomu natlaku tu od niektorych zien, ako mas byt ticho, nic si pre firmu neurobila, preco by ti akoze mali zvysovat plat. Samozrejme, ze si nahraditelna. A samozrejme, ze ak s tebou pocitaju a potrebuju ta, za noveho cloveka na tvojej pozicii by zaplatili viac, ako mas teraz. Clovek, ktory pre firmu predtym nikdy nepracoval a nic pre tu firmu neurobil, nepozna procesy, firma nepozna zase jeho pracovne navyky, a taky by nasledne dostal to, co by si si vypytala ty. Samozrejme, ten za poslednych 5 rokov pracoval, ty nie. Za mna je ok vypytat si viac, no neprehnat to. Staci sa pozriet, ako stupli priemerne mzdy a aka je inflacia. Existuje aj tabulka, podla ktorej by sa mali zamestnavatelia riadit a podla toho davat plat. Najdem ti ju a pozri sa, do akej kategorie patris a ci tam priestor na zvysovanie je.

Drzim ti palce, nie je lahka doba ani pre zamestnavatelov. Treba to zohladnit pri pytani penazi a neprehanat to.

anonymous87
30. nov 2022

@veroniq85 to ine. Ak je jej miesto zrusene. Ak je jej miesto “obsadene” a teda normalne funguje, tak ma podla ZP na neho narok. To, ze si zamestnavatelia robia co chcu, je uz druha vec 🤷‍♀️

slniecko5
30. nov 2022

Určite ti skús, aj ja budem pýtať určite viac po RD.

natalala
30. nov 2022

@anonymous87 nie je to tak, ze konkretne miesto je zamestnavatel povinny drzat iba pocas materskej dovolenky (tych cca 6 mesiacov) a neskor po RD je povinny iba ponuknut akekolvek miesto (bez znizenia mzdy) ale nemusi drzat to konkretne?

anonymous87
30. nov 2022

@natalala nie, iba keby jej miesto bolo zrusene

joannita
30. nov 2022

@anonymous87 v tom paragrafe ktory si dala, je myslena pod rodicovskou dovolenkou materska dovolenka muza. Muzi totiz nenastupuju na matersku ale na rodicovsku aj napriek tomu, ze poberaju materske.
A k tomu sakra dovodu na vypoved po RD? Preco by potreboval sakra dovod?

veroniq85
30. nov 2022

@anonymous87 presne robia si co sa im zachce. Staci ze ho nejako "premenuju". A ine je ked sa zena vracia po materskej a ine po rodicovskej. Urcite su specificke miesta kde len tak ludi nezozenies ale je asi naivne mysliet si ze tu robotu niekto rovnako kvalifikovaný nevykonaval 5 rokov a cakaju na kazdeho s otvorenou narucou. Firmy sa zariadia tak aby vedeli fungovat.

slniecko5
30. nov 2022

Môj zamestnávateľ vždy tvrdí, že je povinný zamestnaný ženy po RD, neviem o tom, že by to mohli obísť.

veroniq85
30. nov 2022

@natalala Aj ja to poznam takto ako si napisala, A aj mi to tak bolo povedane po nastupe po rodicovskej (vtedy ti drzia len adekvatne miesto v ramci organizacie nie povodne na povodnom oddeleni).

anonymous87
30. nov 2022

@veroniq85 tak to urcite. S tym suhlasim. Ale zakonnik prace hovori jasne. Musia ti vratit tvoje povodne miesto. Ze to ludia neovladaju a nechaju sa opinkat, nuz 🤷‍♀️

petamich
30. nov 2022

@akje toto je ale kusok neaplikovatelne v sukromnom sektore 🙂 pracujem ako seniorny IT konzultant kam by si ma zaradila? a kedze tie definicie su aj kusok vagne, tak pokojne je to opat na diskusiu so zamestnavatelom, kde sa vidime a hlavne ak by som toto ja na sefa vytiahla 😅 kazdy snad objektivne pozna svoju poziciu vo firme, ake ma vztahy, ako si ho zamestnavatel ceni a to su argumenty pre zvysenie

anonymous87
30. nov 2022

@joannita ja tam slovo “zamestnankyna, cize ehm, asi sa to netyka muza 😅
A preco by potreboval dovod? Nepotrebujes na vypoved dovod? Potrebujes. A kazda vypoved sa da napadnut a ver, ze keby to dala na sud a zamestnavatel by nevedel predlozit adekvatne dovody na vypoved, tak by vyhrala 😉

andrejkap123
30. nov 2022

Tak si hladaj novu pracu no. S takymto pristupom to asi tak aj tak skonci.

joannita
30. nov 2022

@anonymous87 NIE. nevies o com pises. Je tam napisane aj zamestnanec podla §166 ods. 1 a to znamena ze ide o muza, ktory pobera materske, ale je na rodicovskej dovolenke. U muzov sa to proste vola rodicovska dovolenka aj napriek tomu, ze su na "materskej" tak je myslene to co sem dala. Cize zamestnavatel je povinny ti drzat rovnaku poziciu len pocas materskej.