icon

Názory v práci

17. nov 2022

Zdravím, stretla som sa v práci často krát s názormi kolegýň ohľadom zadelovania práce, a (nie je to práca na smeny) vlastne ak sa mali udiať nejaké zmeny v pracovnej náplni, niektore kolegyne sa zacali brániť názorom že má buď malé deti, ďalšia že má veľa detí, a tá co ešte deti nemá, veď tá môže všetko. Je toto v poriadku? Mne to pripada nesprávne. Ďakujem za názory.

Strana
z2
lugie
17. nov 2022

Presne toto som si aj ja zažila v práci ešte pred materskou, reči typu prečo sa tak ponáhľam, veď nemám deti… a keď mám prácu tak nemám čo mať svoje aktivity 🤦🏽‍♀️ Lebo mladí ľudia nemajú nárok na svoj vlastný život, mladí musia len robiť 😂

minenkas
17. nov 2022

Ja si aj tak myslím ,že deti sú problém rodičov,není problém vymeniť si služby zaskočiť,ale u nás si teda nik nedovolí povedať,že urob to za toho alebo ostaň dlhšie,lebo on/ona má deti a to robíme aj v sobotu,robota je robota, pomôcť a robiť za niekoho je teda fakt rozdiel

lb1984
17. nov 2022

@minenkas pytala som sa lebo mam naopak vedomosť o tom, že OCR si môžeš na dieťa zobrať neobmedzené množstvo pritom platí pravidlo ze na 1 diagnozu max 14 dní. t.j ak je chore dieta tak s nim moze byt rodič doma 14 dní v kuse ak je dlhšie chore musí byť deň prerušenie alebo iná diagnóza. Nárok na ošetrenie tzv paragraf je 7 dní ročne na deti a 7 dní na vlastne, neplatí to pre tehotné tie majú vyšší počet -viazaných na preventívne prehliadky. Pýtam sa preto lebo si ma zaskočila som začala až surfovať po nete ze co mi ušlo 🙂

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
minenkas
17. nov 2022

@lb1984 v Nemecku to je,nie na Slovensku

lb1984
17. nov 2022

@minenkas jajaj prepáč nepochopila som prepáč ☺

petricka22
17. nov 2022

Toto je asi vsade tak, ze na bezdetnych sa nehladi. Ti nemaju ziadny zivot, kopec casu a podobne… treba sa vediet ozvat. Ze mas toez svoj zivot a nie je dovod, aby si preto, ze nemas deti, bola v nevyhode.

lugie
17. nov 2022

Mne ešte vraveli že môžem v robote aj spávať lebo nemám deti 😂 ale nikoho nezaujímalo že mám vlastnú domácnosť a svoje koníčky. Nepochopím toto nikdy, prečo sa na bezdetných a ich život neberie ohľad.

mjk40
17. nov 2022

Práca je stanovená pracovnou zmluvou a konkrétne tým čo určí v rámci jej platnosti vedúci. Papierovo bez ohľadu na to kto má aké rodinné pomery. Na druhej strane však treba byť ohľaduplný k takým veciam ako sú rodinné dôvody, najmä z takej kolegiality a vôbec z takej ľudskosti.

bluka2
17. nov 2022

@vevesh u mňa v Nemecku môžem mať dovolenku, kedy si vyberiem (prázdniny/neprazdniny). 30 dní tuším za rok? A úplne vychádzajú v ústrety so všetkým. Ak nie je už dovolenka, berieme Ausgleichstag. Mimo to môj šéf vždy len pošle taky mail, že jeho deti sú choré, nebude dostupný ako bežne. To mi hneď na začiatku vysvetlil Family first. On je taký feminista podľa mňa 👍

mjk40
17. nov 2022

@lugie pochopíte, keď ich budete mať.

zara1357
Autor odpoveď zmazal
lugie
17. nov 2022

@mjk40 ja už dieťa mám a stále nerozumiem, prečo sa na mladých a bezdetných neberie ohľad 😊

lusyyy36
17. nov 2022

@vevesh toto je aj u nas v Rakúsku. Teraz dom potrebovala vypytat dcéru na 2 dni zo školy, musela som vyplniť Formular, ktorý sa potom ešte na magistrat posiela.
A ano, aj u nas v práci napr v Auguste si môžu zobrat dovolenku len ti, čo maju deti, inak je urlaubsperre. Ale napr cez vianoce a novy rok na to neprihliadaju ale delia to spravodlivo, jeden robi vianoce a Silvester ma voľno a naopak. Vacsinou ti bezdetni chcu Silvester a novy rok volno.

bluka2
17. nov 2022

@zara1357 áno, u tohto sa idem držať aspoň do času, kedy deti budú trochu väčšie

bluka2
17. nov 2022

@lusyyy36 v Rakúsku som počula aj o prípadoch, kedy mimo prázdnin otočili na pásovej kontrole rodiny s deťmi na letisku, že sorry, preco nie sú v skole 😂

mjk40
17. nov 2022

@lugie ja keď som ešte nemal deti tak som bol ochotný vždy vyhovieť požiadavkám tých čo ich mali, nie je to o povinnosti ale o ľudskosti.

lusyyy36
17. nov 2022

@bluka2 ja som toto nepocula ešte. Ale tak my odlietame cez sviatok a priletime keď by mala byt v skole,to nas uz snad pustia ďalej 😄 ale tak Papier mam opeciatkovany 😃

bessie12
17. nov 2022

@mjk40 deti sice este zatial nemam, ale ja uz nikomu v praci poskoka robit nebudem. Ked som im ukazala, ze viem viac toho urobit, tak to potom zacali zneuzivat. Preto v novej praci to nepripada do uvahy. Mozem pomoct ak ma niekto o to poziada, ale to je asi tak vsetko.

nikdenikto
17. nov 2022

Ja som pracovala v hoteli kde chodili ľudia dohadovať si akcie (svadby, väčšie oslavy) atď. Väčšinou tieto stretka vybavila manažérka (zároveň spolumajiteľka) a ja som na základe jej poznámok spracovala CP ktorú im ona prepísala. Dala si tam ešte prípadne nejakú zľavu atď.

Veľa ľudí chcelo na takéto stretko dôjsť po ich pracovnej dobe cca 17-18:00. Ale to bolo aj po našej pracovnej dobe teda ja som pracovala do 15:30.

Jedného dňa prišla s nápadom že ona bude vybavovať stretka do 16:00 a ja tie neskôr. Lebo že ona má rodinu a ja nemám. Ako mohla som si posunúť prac.dobu že dôjsť neskôr a potom ťahať do večera. Ale hneď som jej vysvetlila že rodina nie sú len deti a ja mám rodinu. Navyše s platom by mi to nepohlo.

lugie
17. nov 2022

@mjk40 aj ja som bola ochotná, ale ako píše
@bessie12 začali to zneužívať tak som prestala robiť poskoka. Ja som mala tiež vlastný život. Samozrejme keď bolo treba niečo dokončiť, tlačili ma termíny tak som robila nadčasy. Prácu som si dokončila vždy. A blbe reči o tom že nemám čo robiť a nemám mať vlastné aktivity ma už viac nezaujímali.

vevesh
17. nov 2022

@bluka2 mnichov a nürnberg letisko velmi rado otaca deti bez povolenia zo skoly. A nie v kazdom jobe mozu byt family friendly- to mozu akurat tak v kancelarskych poziciach, ale urcite nie v sluzbach. Ale Ausgleichstag je v nemecku normalka.

bobrina1
Autor odpoveď zmazal
nerko
18. nov 2022

Za seba poviem, ked som bola bez deti, tak som makala aj za kolegyne, aby som viac zarobila. Praca v kancelarii. Nadcasy aj sviatky, menej dovolenky som cerpala. Mne to nevadilo. V poslednej praci co som, tak mame vsetky deti az na jednu kokegynu. A vieme sa dohodnut, pochopit. Nie kazdy ma babky a pomoc na strazenie. Zosuladit skolu, skolku a tolko prazdnin s normalnym pracovnym casom je nemozne. Na Slovensku velmi chyba pracovny cas na kratsi uväzok za slusny plat.

Strana
z2