icon

Nechce sa mladým ľuďom robiť?

20. júl 2025

Ahojte, toto je čistá troll otázka. Ale ja s tým bojujem každý deň.

Čo ideme robiť s tým, že dnešní mladí ľudia (20-30) nechcú robiť? Hovorím z vlastnej skúsenosti, keďže som dlhoročný HRista.

Obsadzujem pozíciu v administratíve - mladý človek má problém chodiť do officu 2-3x do týždňa a byť v práci dlhšie ako do 15.00. To, že príde do práce pred deviatou a jeho skoro hodinu na obede ani nehovorím. Ale ok, to už ho musí umanažovať jeho manažér.

Ak mám pozíciu THP pozíciu vo výrobnom závode - on nebude dochádzať nikde a už vôbec nebude zavretý 8h vo výrobnom plante.

Dnes nemáme mladých ľudí, čo by išli robiť do výroby, do skladov, pracovali na zmeny, robili na VZV apd. A to teraz nehovorím o zlom plate. Sú pozície, kde si zarobí človek v pohode s príplatkami a bonusmi 1800 - 2000 eur/brutto, ale to je im málo.

Dnešný mladý človek nechce robiť nadčasy, nechce robiť zmeny, nechce robiť víkendy. Plat chce nástupný na THP pozíciu 1500 eur. Junior, po škole. Keď na neho pozriem a spýtam sa, či je to aspoň brutto, tak povie, že no dobre no, môže byť aj v hrubom na začiatok, na 3 mesiace.

Po roku ich práca nudí, chcú sa posunúť a majú pocit, že už sú seniori. Niektorí sú šikovní, to bez debaty. Ale nie sú seniori, ani zďaleka.

Mala som hodnotenie skúšobnej doby s juniorom - 2 týždne pred koncom SD. Pýtala som sa ho, ako sa mu páči pozícia, náplň práce, nadriadený ako vníma, že sa adaptoval., klasikcké otázky. Že sa adaptoval skvele, ide mu to super, všetko vie a rád by sa do roka, max dvoch posunul na manažérsku rolu. Pýtam sa ho super, a čo by by podľa teba mal spĺňať manažér., čo by mal ovládať? Nevedel na to odpovedať.

Mimochodom, ukončili sme ho v skúšobnej dobe, bolo to trápenie, on nevedel bez chyby ani jednu vetu napísať do emailu.

Dnes sme v situácii, že nemáme ľudí. Nie je to o plate, jednoducho mladý človek robiť nepôjde. Za tieto peniaze? To chcete aby som za 1000 v čistom chodil niekde každý deň?

Dnes tú firmy nosia ukrajincov, filipíncov, nepálčanov, gruzíncov, albáncov - aby mal kto pracovať vo výrobe.

Kam to celé speje? Čo myslíte? Je výroba na Slovensku odsúdená na zánik?
Je gastro v koncoch a nahrádzajú náš personál zahraniční kuchári, čašníci apd.
Nemáme zdravotnícky personál, ošetrovateľov, opatrovateľov.
Nemáme poštárky a kuriérov jedla robia ukrajinici a indovia...
Ako ďalej?

Strana
anonym_ced354
20. júl 2025

@anonym_autor plne suhlasim, mam taky isty nazor. Je to smutne,kam tato spolocnost speje.

ukgirls
20. júl 2025

a preco nezamestnavate "starsich"ludi? ci ty nad 30 uz nemozu makat? ved ked sa mladym nechce skus ponuknut im - ty si pracu vazia su za ne vdacny kedze su uz v dnesnom svete odpisany ... 30+ je uz pomaly dochodca a nik ich nechce-pritom vykonom aj schopnostami plus experience su daleko nad mladymi ...

anonym_bb88b2
20. júl 2025

Uplne suhlasim a kam to speje? Poviem ti to narovinu...slovensko speje do takej prdele ze to tu už nikdy nikto nedá na poriadok

bu_bu_bubak
20. júl 2025

Tie platy co spominas tak tu na vychode co som obzeral tak to moze clovek len snivat.

Gastro uplne rovnaky pripad. Platy napisu pekne aby aspon cloveka dotiahli na pohovor a ked pride na rec o plate tak aspon z mojej skusenosti so zahranicnou praxou, kazdy ti zabije, ze zaklad 1200 brutto a zvysok potom vsetko priplatky, nadcasy atd.

Cize ano, clovek moze aj pekne zarobit, ale toto vobec nie je vizia ludi toboz mladych aby za tmy chodili z prace a do prace. O tomto veru nesnivam ani ja, ale ked clovek musi tak na vyber niet.

Ja osobne sa mladym necudujem. Na druhej strane je pravda, ze je to generacia ktora na sebe nenecha lamat palicu.

autor
20. júl 2025
@ukgirls

a preco nezamestnavate "starsich"ludi? ci ty nad 30 uz nemozu makat? ved ked sa mladym nechce skus ponuknut im - ty si pracu vazia su za ne vdacny kedze su uz v dnesnom svete odpisany ... 30+ je uz pomaly dochodca a nik ich nechce-pritom vykonom aj schopnostami plus experience su daleko nad mladymi ...

@ukgirls samozrejme, ze bez starsich by to neslo. Ale vo firmach mas pravidelny turnover, ludia ti odchadzaju do dochodku alebo jednoducho konci ich zivotny cyklus v jednej firme a idu dalej. Musis stale doplnat staff. Na niektore pozicie uz napriklad starsi ludia nie su zdravotne sposobili. Kiezby boli, velmi ich potrebujeme, ich expertizu.

biba_18
20. júl 2025

1500 butto je 1100 v čistom. to si rodinu nezaloží s takým platom…

biba_18
20. júl 2025

je tu jedno ale - tie platy sú kde? na východe ťažko…

marsmykkok
20. júl 2025

Lebo si vážia aj voľný čas a nechcú prežiť celý život v práci. Ja im fandím, dnes chcú ľudí zodrať len, prácu čo robili kedysi desiati robí jeden a ak nestíha ešte je zdrbaný.

mimacaci
20. júl 2025
@anonym_bb88b2

Uplne suhlasim a kam to speje? Poviem ti to narovinu...slovensko speje do takej prdele ze to tu už nikdy nikto nedá na poriadok

@anonym_bb88b2 presne tak. absolutne suhlasim. spejeme do riti na cele s touto zberbou, ktora sa nazyva vlada.
@anonym_autor tito mladi ludia, ktori by tu zarobili tebou hlasanych 1800-2000 (budme realisti, hovorime o total hrubom zarobku), sa daju do partie, oslovia agenturu a idu do zahranicia za 2-nasobny plat. casom sa odtrhnu od agentury, vybuduju kontakty a platy maju 3-nasobne. boli by sprosti, keby ostali v krajine, ktora kedysi bola 30 rokov za opicami, a den co den sa blizi k 100 rokov za opicami. ja byt opat raz mlada, idem za hranice. a medzicasom pribudli prispevky o platoch a suhlasim s nimi. kdeze, bezny vyrobny robotnik kdesi na vychode, aby mal 2000 v hrubom. snivaj dalej. nezda sa mi veru, ze obsadzujes pozicie, inak by si mala o platoch iny prehlad. alebo ich obsadzujes pre zahranicne firmy s tym, ze poriadnu davku zisku mas za kazdeho z nich.

anonym_7f6b29
20. júl 2025
@anonym_autor

@ukgirls samozrejme, ze bez starsich by to neslo. Ale vo firmach mas pravidelny turnover, ludia ti odchadzaju do dochodku alebo jednoducho konci ich zivotny cyklus v jednej firme a idu dalej. Musis stale doplnat staff. Na niektore pozicie uz napriklad starsi ludia nie su zdravotne sposobili. Kiezby boli, velmi ich potrebujeme, ich expertizu.

@anonym_autor v gastre a viem, že aj v iných oboroch je normálne, že dostaneš na pásku minimálku a zbytok na ruku, do školských jedální zohnať kuchára je už skoro nemožné. A vypočítaj si, z tých platov, ktoré si uviedol, kedy si zabezpečia vlastné bývanie. Nečuduj sa, že sa hrnú všetci von, stačí, keď tam zo dve, tri letá brigádujú, vidia, ako to tam chodí a beží, získajú kontakty a už ti tu nebudú muklovať za 1000-1200 eur v čistom

catherinah
20. júl 2025

A to ešte nemajú deti v predškolskom veku alebo ZŠ prvý stupeň. To je najhoršia pozícia na trhu práce

wolf_
Autor odpoveď zmazal
mandzula
20. júl 2025

Ale ked si pracu hladas ako 40+ a si ochotny robit v office, neocakavas HO, zas si uz stary. Osobna skusenost.

autor
20. júl 2025
@bu_bu_bubak

Tie platy co spominas tak tu na vychode co som obzeral tak to moze clovek len snivat.

Gastro uplne rovnaky pripad. Platy napisu pekne aby aspon cloveka dotiahli na pohovor a ked pride na rec o plate tak aspon z mojej skusenosti so zahranicnou praxou, kazdy ti zabije, ze zaklad 1200 brutto a zvysok potom vsetko priplatky, nadcasy atd.

Cize ano, clovek moze aj pekne zarobit, ale toto vobec nie je vizia ludi toboz mladych aby za tmy chodili z prace a do prace. O tomto veru nesnivam ani ja, ale ked clovek musi tak na vyber niet.

Ja osobne sa mladym necudujem. Na druhej strane je pravda, ze je to generacia ktora na sebe nenecha lamat palicu.

@bu_bu_bubak vypnem o 15.00 nepretrzitu prevadzku? Vypneme dodavku tepla v teplarnach?Lebo nebudu ludia na veline a ludi na udrzbe? Odstavime USS popoludni do 8.30 rana? Zavrieme nemocnice cez vikend, lebo nebudu sestry a odborny zdravotnicky personal? Zavrieme cerpacie stanice v noci a cez vikend?

anonym_f420ee
20. júl 2025

Poviem ti tak, pred rokom sme dostali do kanclu absolventa strednej, po znamosti. Nasa robota je odborna, trochu narocnejsia na logiku. Mladeho sme zaucili, celkom aj pochopil, ale... On sa cele dni prehral na mobile, na pc si pkzeral komiksy, chodi 3-4x denne na wc po 40 minut etc. Tak mu bolo behom 3 mesiacov dohovorene 3x, napriek vswtkemu mu bola skusobna predĺžená. Ze veď mlady sa rozbehne. No prd. Mal pridelene projekty, ale robil na nich ako slimak,alebo vobec. Tak si ho caaom sef posasil k sebe, ze bude pod dozorom a bude robiť. A co myslite? Chlapec ma uplne v pazi. Chodi si do roboty odsediet 8 hodin, pohrajkat sa a ked treba odovzdat peojekt, tak trtosi rychlo, rychlo, polku veci zabudne. Ale uz s nim stratili trpezlivost, tak v decembri konci.

biba_18
20. júl 2025
@anonym_autor

@bu_bu_bubak vypnem o 15.00 nepretrzitu prevadzku? Vypneme dodavku tepla v teplarnach?Lebo nebudu ludia na veline a ludi na udrzbe? Odstavime USS popoludni do 8.30 rana? Zavrieme nemocnice cez vikend, lebo nebudu sestry a odborny zdravotnicky personal? Zavrieme cerpacie stanice v noci a cez vikend?

@anonym_autor keď budeš chcieť niekoho k vysokej peci budeš mu musieť fest zaplatiť… 🤷‍♀️

biba_18
20. júl 2025
@anonym_f420ee

Poviem ti tak, pred rokom sme dostali do kanclu absolventa strednej, po znamosti. Nasa robota je odborna, trochu narocnejsia na logiku. Mladeho sme zaucili, celkom aj pochopil, ale... On sa cele dni prehral na mobile, na pc si pkzeral komiksy, chodi 3-4x denne na wc po 40 minut etc. Tak mu bolo behom 3 mesiacov dohovorene 3x, napriek vswtkemu mu bola skusobna predĺžená. Ze veď mlady sa rozbehne. No prd. Mal pridelene projekty, ale robil na nich ako slimak,alebo vobec. Tak si ho caaom sef posasil k sebe, ze bude pod dozorom a bude robiť. A co myslite? Chlapec ma uplne v pazi. Chodi si do roboty odsediet 8 hodin, pohrajkat sa a ked treba odovzdat peojekt, tak trtosi rychlo, rychlo, polku veci zabudne. Ale uz s nim stratili trpezlivost, tak v decembri konci.

@anonym_f420ee celkom dlho si ho tam nechali…

anonym_655b49
20. júl 2025

Najlacnejsi podnajom je v BA 700 euro, dajme tomu byva s partnerom, cize 350 euro len najom. Kde je strava, doprava, mlady chce aj zit, nieco usetrit. A ako usetri bezny clovek vo vyrobe, ci v obycajnom zamestnani, ked dostane v cistom 1100 euro? No jasne, cely stastny bude chodit do roboty. Ani sa im necuduje. Draho je a platy nizke

autor
20. júl 2025
@biba_18

@anonym_autor keď budeš chcieť niekoho k vysokej peci budeš mu musieť fest zaplatiť… 🤷‍♀️

@biba_18 myslim, ze USS ma slusne nastavene mzdy, cca. 30-40% nad medianom trhu.

kiki68
20. júl 2025

@anonym_autor toto je boj vsade, je to bezne. Proste ludia uz nevidia zmysel v tej praci ako takej. Cize tam idu len skrz plat. Alebo chcu od toho dusevne velmi vela a to casto nefunguje. Potom narazia na total frustraciu

biba_18
20. júl 2025
@anonym_autor

@biba_18 myslim, ze USS ma slusne nastavene mzdy, cca. 30-40% nad medianom trhu.

@anonym_autor a koľko tam je mladých?

anonym_7f6b29
20. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor zamestnaj starších, či tým treba dať vyšší plat, ako nástupný, alebo kde je problém? A zdravotné sestry? Narobia sa v nemcniciach ako kone a za aký plat? Za hranicami ich berú všetkými desiatimi a plat úplne o niečom inom.
Že nie je z čoho platiť, že máme vysoké odvody, zdravotníctvo v ...áno až tam a koho je to chyba? Nie naša?

jogy1984
20. júl 2025

Ja neviem u nás v práci ak sa objaví niekto "mladší" tak pracuje dobre či je to zamestnanec alebo brigádnik. Ale tiež by sa dalo povedať že je to individuálne. Je tu jeden nový ktorý robí veci aj také ktoré po ňom nikto nechce a keď som sa ho spýtal prečo tak mi povedal že tu svoju robotu stihol predstihom tak si našiel niečo iné aby sa nenudil . Tiež tu máme 23 ročné dievča ktoré nechce robiť nadčasy ani soboty. Hovorí že hlavne kvôli zlému spojeniu domov ale inak pracuje ako drak veľmi šikovná . A vlastne rôznych prácach kde som robil čo si pamätám tak boli aj pracovitý aj ľavý a všelijaký. Nedá sa to skatulkovat. A niekedy sa im ani nedivím. Možno majú viac rozumu ako ja. Pamätám si ako 25 ročný som robil v KIA v lakovni dobre platene ale aj naročnu prácu 10 hodín 6 dni v týždni. Čiastočne pod nátlakom čiastočne že som si chcel niečo dokázať a potom som takmer skolaboval a bol 8 mesiacov na PNke ale následky som pociťoval ešte 2 roky . Kvôli chronickéj únave som strašne pribral . Iných prácach to nebolo lepšie niekdy som odpracoval aj 230 hodín mesačne s minimom spánkom fungujúci na energetakoch . Nečudujem sa že som si uhnal diabetes s takým záprahom. Tak ja sa nedivím keď mladý aj právom sa nechcú zodrať v práci.

autor
20. júl 2025
@biba_18

@anonym_autor a koľko tam je mladých?

@biba_18 no maju dost aj absolventov po skole. Ak niekto lucidni so zaujmom o pracu chce ist manualne robit, tak tam, lebo zarobi.

anonym_df3956
20. júl 2025

Ja sa im nečudujem. Pozrela som platy a nejak sa nezvýšili oproti dobe pred 8 rokmi, ale zato ceny všetkého vzrástli. Akože žiť od výplaty k výplate? Tiež by som sa na to vyto...

alica110
20. júl 2025

Ale chce, len nie za tú almužnu čo ponúkajú a nazývajú to plat.
A k tomu úžasné benefity ako teambuilding, parkovanie v areáli zdarma a výplata na účte včas 🤣

anonym_7fdeea
20. júl 2025

@anonym_autor nie nechce, budu otrcat kundly na Only fans za tie prachy radsej.chora doba, chora. na grc.

anonym_7f6b29
20. júl 2025
@alica110

Ale chce, len nie za tú almužnu čo ponúkajú a nazývajú to plat.
A k tomu úžasné benefity ako teambuilding, parkovanie v areáli zdarma a výplata na účte včas 🤣

@alica110 benefity, ty voléééé 😂

1andrea111
20. júl 2025

@anonym_autor fandím mladým ľuďom, aspoň to celé zmenia. Drieť v nejakej výrobe na nočné, soboty, nedele, nadčasy. Čo vlastne z toho života je. Práca u nás je otrocina za mizerný peniaz a jediné riešenie je že to mladí prestanú robiť. Píšeš o 1800 eur ako veľkej sume. Koľko je za tou sumou nadčasov? Koľko nočných zmien? Ako to narúša ľudský organizmus keď musí v noci pracovať len pre nenazratost firiem. A nič sa nezmení ak sa mladí proti tomu nepostavia. Veľmi im držím palce nech sa nedajú zotrocit. Ale oni to vedia. Tak preto.

autor
20. júl 2025
@1andrea111

@anonym_autor fandím mladým ľuďom, aspoň to celé zmenia. Drieť v nejakej výrobe na nočné, soboty, nedele, nadčasy. Čo vlastne z toho života je. Práca u nás je otrocina za mizerný peniaz a jediné riešenie je že to mladí prestanú robiť. Píšeš o 1800 eur ako veľkej sume. Koľko je za tou sumou nadčasov? Koľko nočných zmien? Ako to narúša ľudský organizmus keď musí v noci pracovať len pre nenazratost firiem. A nič sa nezmení ak sa mladí proti tomu nepostavia. Veľmi im držím palce nech sa nedajú zotrocit. Ale oni to vedia. Tak preto.

@1andrea111 mám otázku, myslíš, že dnešný mladý človek toto pôjde robiť ak dostane 2000 v čistom? 🙂

Strana