Nechce sa mladým ľuďom robiť?
Ahojte, toto je čistá troll otázka. Ale ja s tým bojujem každý deň.
Čo ideme robiť s tým, že dnešní mladí ľudia (20-30) nechcú robiť? Hovorím z vlastnej skúsenosti, keďže som dlhoročný HRista.
Obsadzujem pozíciu v administratíve - mladý človek má problém chodiť do officu 2-3x do týždňa a byť v práci dlhšie ako do 15.00. To, že príde do práce pred deviatou a jeho skoro hodinu na obede ani nehovorím. Ale ok, to už ho musí umanažovať jeho manažér.
Ak mám pozíciu THP pozíciu vo výrobnom závode - on nebude dochádzať nikde a už vôbec nebude zavretý 8h vo výrobnom plante.
Dnes nemáme mladých ľudí, čo by išli robiť do výroby, do skladov, pracovali na zmeny, robili na VZV apd. A to teraz nehovorím o zlom plate. Sú pozície, kde si zarobí človek v pohode s príplatkami a bonusmi 1800 - 2000 eur/brutto, ale to je im málo.
Dnešný mladý človek nechce robiť nadčasy, nechce robiť zmeny, nechce robiť víkendy. Plat chce nástupný na THP pozíciu 1500 eur. Junior, po škole. Keď na neho pozriem a spýtam sa, či je to aspoň brutto, tak povie, že no dobre no, môže byť aj v hrubom na začiatok, na 3 mesiace.
Po roku ich práca nudí, chcú sa posunúť a majú pocit, že už sú seniori. Niektorí sú šikovní, to bez debaty. Ale nie sú seniori, ani zďaleka.
Mala som hodnotenie skúšobnej doby s juniorom - 2 týždne pred koncom SD. Pýtala som sa ho, ako sa mu páči pozícia, náplň práce, nadriadený ako vníma, že sa adaptoval., klasikcké otázky. Že sa adaptoval skvele, ide mu to super, všetko vie a rád by sa do roka, max dvoch posunul na manažérsku rolu. Pýtam sa ho super, a čo by by podľa teba mal spĺňať manažér., čo by mal ovládať? Nevedel na to odpovedať.
Mimochodom, ukončili sme ho v skúšobnej dobe, bolo to trápenie, on nevedel bez chyby ani jednu vetu napísať do emailu.
Dnes sme v situácii, že nemáme ľudí. Nie je to o plate, jednoducho mladý človek robiť nepôjde. Za tieto peniaze? To chcete aby som za 1000 v čistom chodil niekde každý deň?
Dnes tú firmy nosia ukrajincov, filipíncov, nepálčanov, gruzíncov, albáncov - aby mal kto pracovať vo výrobe.
Kam to celé speje? Čo myslíte? Je výroba na Slovensku odsúdená na zánik?
Je gastro v koncoch a nahrádzajú náš personál zahraniční kuchári, čašníci apd.
Nemáme zdravotnícky personál, ošetrovateľov, opatrovateľov.
Nemáme poštárky a kuriérov jedla robia ukrajinici a indovia...
Ako ďalej?
@anonym_autor plne suhlasim, mam taky isty nazor. Je to smutne,kam tato spolocnost speje.
@anonym_ced354 Ja vinim rodicov - Cvarga co sa za sociku chodila do roboty iba ulievat , furt sami kavickari, cigaretky, schodze, porady, rekreanti, referenti, jubilanti, vyrocie kazdej hovadiny, nastenkari, furt narodeniny, nakupy pocas pracovnej doby, byvanie zadarmo....... co cakas ze taky clovek bude odovzdavat svojmu dekcku?
@anonym_autor fandím mladým ľuďom, aspoň to celé zmenia. Drieť v nejakej výrobe na nočné, soboty, nedele, nadčasy. Čo vlastne z toho života je. Práca u nás je otrocina za mizerný peniaz a jediné riešenie je že to mladí prestanú robiť. Píšeš o 1800 eur ako veľkej sume. Koľko je za tou sumou nadčasov? Koľko nočných zmien? Ako to narúša ľudský organizmus keď musí v noci pracovať len pre nenazratost firiem. A nič sa nezmení ak sa mladí proti tomu nepostavia. Veľmi im držím palce nech sa nedajú zotrocit. Ale oni to vedia. Tak preto.
@1andrea111 ....bez sobôt,nedieľ,sviatkov a nočných by si nemala teplo,svetlo,čo tankovať a jesť,atd.Skus rozmýšľať.
tiez to pozorujem uz nejaky ten rok, u nas makame vsetci uz postarsi, mladym sa nechce ale mam aj pozitivnu skusenost s mamickou po RD s detmi ale aj negativnu (tam je to tak pol na pol)
teraz sme menili podlahy v dome a robili nam to chlaci keden pred 70 tkou a druhy pred 80 tkou mladi ohrnaju nos nad robotou asi tak
@1andrea111 ....bez sobôt,nedieľ,sviatkov a nočných by si nemala teplo,svetlo,čo tankovať a jesť,atd.Skus rozmýšľať.
@doriiis ďakujem, to presne hovorím. Kto nám bude kúriť, kto bude blokovať, kto bude piecť, kto bude obsluhovať na čerpacích staniciach? To všetko zatvoríme o 15.00 a budeme mať voľný čas?
Najlacnejsi podnajom je v BA 700 euro, dajme tomu byva s partnerom, cize 350 euro len najom. Kde je strava, doprava, mlady chce aj zit, nieco usetrit. A ako usetri bezny clovek vo vyrobe, ci v obycajnom zamestnani, ked dostane v cistom 1100 euro? No jasne, cely stastny bude chodit do roboty. Ani sa im necuduje. Draho je a platy nizke
@anonym_655b49 ja ucim na ZS v Ba a mam v cistom 955 po 7r praxe. Hladam si inu pracu, lebo je to bieda. Keby nemam muza mozem sa rovno odstahovat
@anonym_ced354 Ja vinim rodicov - Cvarga co sa za sociku chodila do roboty iba ulievat , furt sami kavickari, cigaretky, schodze, porady, rekreanti, referenti, jubilanti, vyrocie kazdej hovadiny, nastenkari, furt narodeniny, nakupy pocas pracovnej doby, byvanie zadarmo....... co cakas ze taky clovek bude odovzdavat svojmu dekcku?
@martinmmartin brzdi, to sú dnes už starí rodičia väčšinou. Ja ale nikoho z toho neviním, každý normálny tvor si hľadá pre seba to najlepšie. Ten Filipínec príde sem, lebo tu má viac, ako doma, Slovák sa snaží ísť inam, keď tu mu príjem stačí len tak tak na prežitie. Dobre sa píše nám, ktorí máme zabezpečené bývanie, ale byť teraz čerstvo vylezená zo školy, uvažujem rovnako.
@doriiis ďakujem, to presne hovorím. Kto nám bude kúriť, kto bude blokovať, kto bude piecť, kto bude obsluhovať na čerpacích staniciach? To všetko zatvoríme o 15.00 a budeme mať voľný čas?
@anonym_autor Zachvíľku to budú robiť roboti. Nebude treba ľudí na manuálnu prácu a prevezmú aj veľa úradníckej práce, také účtovníctvo, referentov, vodičov a tak.
@bu_bu_bubak vypnem o 15.00 nepretrzitu prevadzku? Vypneme dodavku tepla v teplarnach?Lebo nebudu ludia na veline a ludi na udrzbe? Odstavime USS popoludni do 8.30 rana? Zavrieme nemocnice cez vikend, lebo nebudu sestry a odborny zdravotnicky personal? Zavrieme cerpacie stanice v noci a cez vikend?
@anonym_autor
Nepretrzite prevadzky funguju vsade na svete.....tazky priemysel, zachranne zlozky, zdravotnictvo atd. lenze ti nemaju take problemy ako my co sa tyka stabilneho personalu.
Problem su platy a pracovne podmienky a zamestnavatelia sa len skrabu po hlave. Aj pristup robi vela. Bol som na pohovoroch doma a pohovoroch v zahranici a v niektorych pripadoch su tie rozdiely naozaj velke ak nie priepastne.
Uplne chapem kazdeho kto odisiel pretoze mu zahranicie ulahodilo. Ako uz bolo spominane, minimalka na paske a zvysok na ruku a v pracovnom inzerate, ze sa jedna o serioznu firmu 😂.
Nalejme si cisteho vina, kto umi ten umi a kto neumi ten cumi. Preto Vam ludia odchadzaju do zahranicia. To uz ani nehovorim o tej drahote na SK a platoch. Stat zavadza pravidla krorymi doslova ludi nuti odist do zahranicia co je kapitola sama o sebe.
Neboj, ani zamestnavatelia ani zamestnanci si nie su nic dlzni. Sucasni slovaci Vam do skladov muklovat nepojdu, to nie je generacia boomerov. Tie casy su nenavratne prec.
@anonym_655b49 ja ucim na ZS v Ba a mam v cistom 955 po 7r praxe. Hladam si inu pracu, lebo je to bieda. Keby nemam muza mozem sa rovno odstahovat
@anonym_604d05 vidíš a junior po škole za menej ako 1500 v hrubom nepôjde. Pred 5 rokmi som oslovila svojho synovca, absolventa ekonómie s pozíciou s nástupným platom 1450 eur. Plus k tomu kopec benefitov. Ma vysmial a povedal, že pod 2000 ani o to uvažovať nebude. Pred 5timi rokmi. Východné SVK.
@1andrea111 mám otázku, myslíš, že dnešný mladý človek toto pôjde robiť ak dostane 2000 v čistom? 🙂
@anonym_autor nie nepôjde, musíte si dovážať ľudí z iných krajín a časom ich nahradi robotizacia. Spoločnosť nerastie pri takýchto prácach so slabou pridanou hodnotou. Prečo by to mali tí mladí vôbec robiť a drieť tam keď život ponúka iné možnosti. Takto zostaneme vždy len chudobná montážna dielňa. Čo je pre nás horšie je že všetko schopné odchádza do zahraničia a to je obrovský potenciál ktorí ľudia priemere zmýšľajúci nemajú predstavu ako chýba.
Ti,ktorí to robia už teraz.Indovia,Ukrajinci,Moldavcania,Srbi,Rusi ,atď.Ti na ktorých slovaci nadávajú jedna radosť,ale mnohokrát 18 ročny ukrajinský mladík na viac ochoty pracovať a je šikovnejší ako 30 ročný VS vzdelaný Slovak .
@anonym_autor nie, netreba po 15,00 všetko zatvárať, treba takúto prácu adekvátne zaplatiť, nie špekuľovať, ako sa vyhnúť príplatkom.
@anonym_autor ja napíšem z opačného pohľadu, 30 rokov si zamestnávatelia na SK nevážia slušných, lojalnych, poctivých zamestnancov. Zle pracovne podmienky, len ako cloveka oklamat, na výrobných linkach obzvlášť. Normy take, ze sa to neda zvladat... Myslia si ze takíto zamestnanci tu budú stále, ale preratali sa. Staršia generácia ide do dôchodku, tých pred dôchodkom nechcú. Našťastie mladí už tieto podmienky neakceptuju...
Ti,ktorí to robia už teraz.Indovia,Ukrajinci,Moldavcania,Srbi,Rusi ,atď.Ti na ktorých slovaci nadávajú jedna radosť,ale mnohokrát 18 ročny ukrajinský mladík na viac ochoty pracovať a je šikovnejší ako 30 ročný VS vzdelaný Slovak .
@doriiis inak filipínci sú strašní makači. Ich produktivita je veľmi vysoká, PNkovosť nízka, chybovosť minimálna. A oni si veľmi vážia prácu.
Neverím tomu, že mladým sa nechce robiť. Nemám rád podceňovacie, a negatívne zovšeobecňovanie mladej generácie. V práci mám okolo seba aj mladých ľudí, a sú rovnako šikovný, a svojimn spôsobom aj šikovnejší, ako niektorý starší. Vedia jazyky, pracovať s novými technológiami. Lenivci sa nájdu v každej generácií.
A vieš mi povedať prečo napríklad sa tie trojzmenky striedajú? Však to je zabijak raz robiť o piatej ráno, inokedy o piatej ráno vstávať do práce, žiadny režim dňa. Prečo neberú ľudí napríklad na ranné zmeny, na trocha viac platené poobedňajšie zmeny a kto si chce zarobiť viac nech robí len nočné aj s príplatkami?
@doriiis inak filipínci sú strašní makači. Ich produktivita je veľmi vysoká, PNkovosť nízka, chybovosť minimálna. A oni si veľmi vážia prácu.
@anonym_autor ....ono problém bude aj v tom,že generácia dnešných 30 tnikov je generácia,čo študovala samé chobotiny typu sociálna práca a pod.Je ich milión,nepuplatnitelni na trhu a rukami moc pracovať nevedia a nechcu
@anonym_autor tak treba zamestnať Filipíncov, veď bežne ľudia za prácou migrovali. Len je tragédiou, že nám odchádzajú šikovní, inteligentní vzdelaní ľudia, ktorých nenahradia Filipínci, ktorí sú ochotní makať vo výrobných podnikoch. Vedomosti, ktoré tu nadobudli, zúročia inde. V posledných rokoch idú rovno študovať do zahraničia, lebo úroveň našich VŠ je taká, aká je
@anonym_autor ....ono problém bude aj v tom,že generácia dnešných 30 tnikov je generácia,čo študovala samé chobotiny typu sociálna práca a pod.Je ich milión,nepuplatnitelni na trhu a rukami moc pracovať nevedia a nechcu
@doriiis Ale no, pracovať chcú, ale nie za almužnu. A koľkokrát trpieť šialené správanie nadriadených pre ktorých sú ľudia len otroci, nič viac. Nečudujem sa, že sa im nikto nehrnie. Ja im držím palce, nech zo seba nenechajú robiť otrokov.
A ďalšia sranda, mladí im utekajú a ľudí 50+ nechcú.
No vidis,to je dan za to,ze preferujete mladych ludi napr. pred zodpovednymi ludmi po 30-40r.,ktory uz maju kopu praxe,rodinu a zavazky,takze neskacu ako kozy z jednej prace do druhej. Ja som si hladala dlho dobru pracu v administrative a ked som sa hlasila na poziciu recepcnej,tak mi na pohovore povedali,ze preco to chcem robit,ked to moze robit mlada baba po skole,ze uz som prekvalifikovana. Co na tom,ze by ma to bavilo? Nemam 20r.,som prilis skusena a zodpovedna,tak ma treba odpisat a najst si mladu,co im za rok odide. Hlavne aby do benefitu mohli vsade napisat "mlady dynamicky kolektiv🤦♀️". Fakt stoji za povazenie,preco preferujete ludi,ktori nechcu robit pred starsimi,ktori robit chcu?!? Ma to nejake logicke vysvetlenie??
@doriiis Ale no, pracovať chcú, ale nie za almužnu. A koľkokrát trpieť šialené správanie nadriadených pre ktorých sú ľudia len otroci, nič viac. Nečudujem sa, že sa im nikto nehrnie. Ja im držím palce, nech zo seba nenechajú robiť otrokov.
A ďalšia sranda, mladí im utekajú a ľudí 50+ nechcú.
@alica110 .....pár príkladov.V bývalej robote sme pracovali 2 dni v týždni po 12 hod,v sobotu a nedeľu .Za 1000 € v čistom.Myslis,že nás bolo dosť? Nie.Lebo bolo teplo,potom bola zima,potom bolo leto a 12 hodín je dlho a bla bla
Nič iné nemal robiť,len 2x do týždňa prísť do práce.Nic.
Som v novej práci od decembra.Mam kolegu,ktorý odkedy som tam neodrobil jeden celý týždeň.Ani jeden.Zarabame 1500 v čistom.Pre niekoho možno almužna,chapem
@anonym_autor mrkni na Profesium aké platy tam ponúkajú na čerpacích staniciach. Priemer 1300 v hrubom, verím, že za soboty, nedele a nočné sú príplatky, lebo v čistom je to almužna a máš hmotnú zodpovednosť, hocikedy tam môže vbehnúť idiot a ohrozovať ťa so zbraňou v ruke. Koľko je to v čistom? Ak to je mladý muž, je schopný si založiť as týmto platom rodinu? Ja sa vôbec nedivím, že prudko klesla pôrodnosť.
@anonym_autor
"s príplatkami a bonusmi 1800 - 2000 eur/brutto"
???
To znamená 1300€ v hrubom + príplatok za nočné + príplatok za víkendy a nadčasy. Čiže práca od nevidím do nevidím. Po nociach, po víkendoch a nakoniec je z toho 1400€ v čistom po odvodoch. No dík 😅 to asi bude ten dôvod..
No vidis,to je dan za to,ze preferujete mladych ludi napr. pred zodpovednymi ludmi po 30-40r.,ktory uz maju kopu praxe,rodinu a zavazky,takze neskacu ako kozy z jednej prace do druhej. Ja som si hladala dlho dobru pracu v administrative a ked som sa hlasila na poziciu recepcnej,tak mi na pohovore povedali,ze preco to chcem robit,ked to moze robit mlada baba po skole,ze uz som prekvalifikovana. Co na tom,ze by ma to bavilo? Nemam 20r.,som prilis skusena a zodpovedna,tak ma treba odpisat a najst si mladu,co im za rok odide. Hlavne aby do benefitu mohli vsade napisat "mlady dynamicky kolektiv🤦♀️". Fakt stoji za povazenie,preco preferujete ludi,ktori nechcu robit pred starsimi,ktori robit chcu?!? Ma to nejake logicke vysvetlenie??
@anonym_86eac1 tiež nerozumiem tejto politike strkať všade mladých, asi len preto, lebo dúfajú, že sa uspokoja s nižším platom, no ako sa ukazuje, tak neuspokoja. Žena v zrelom veku si už nebude brať OČR, nemusí riešiť vyzdvihnutie detí zo školy, mladá im skôr či neskôr pôjde na MD
@anonym_autor a k tým obedom.. raz som v skúšobnej dobe odišla z jednej práce. Lebo nás tam zdrbavali za 3-7min meškania z obedov. Pričom do tej jedálne sa tiež trebalo nejako dostaviť (30min pauza bola ratana aj s presunom, čakaním v rade na mikrovlnku atď). A za minimalku (vtedy to bola práca za 4€ na hodinu) znášať také správanie som nechcela.. zamestnávatelia musia popracovať na tom, čo ponúkajú. Lebo zamestnanci robia na ich platy. Tak nech sa k nim aspoň správajú slušne.
@anonym_604d05 vidíš a junior po škole za menej ako 1500 v hrubom nepôjde. Pred 5 rokmi som oslovila svojho synovca, absolventa ekonómie s pozíciou s nástupným platom 1450 eur. Plus k tomu kopec benefitov. Ma vysmial a povedal, že pod 2000 ani o to uvažovať nebude. Pred 5timi rokmi. Východné SVK.
@anonym_autor prečo by absolvent ekonómie mal nastúpiť do práce za 1450 hrubého, preboha? Veď na to nemusel študovať päť rokov.

@anonym_autor fandím mladým ľuďom, aspoň to celé zmenia. Drieť v nejakej výrobe na nočné, soboty, nedele, nadčasy. Čo vlastne z toho života je. Práca u nás je otrocina za mizerný peniaz a jediné riešenie je že to mladí prestanú robiť. Píšeš o 1800 eur ako veľkej sume. Koľko je za tou sumou nadčasov? Koľko nočných zmien? Ako to narúša ľudský organizmus keď musí v noci pracovať len pre nenazratost firiem. A nič sa nezmení ak sa mladí proti tomu nepostavia. Veľmi im držím palce nech sa nedajú zotrocit. Ale oni to vedia. Tak preto.
@1andrea111 aj aj to tak vnímam, či výroba, ale práca v kancli, v školstve, zdravotníctve, v obchodných reťazcoch, to je fuk, vyžmýkať človeka, stopovať mu, ako dlho bude na WC, platiť mu za to, že nebude PN, čiže v preklade bude chodiť do práce chorý nadopovaný liekmi, celé zle