icon

Nechce sa mladým ľuďom robiť?

20. júl 2025

Ahojte, toto je čistá troll otázka. Ale ja s tým bojujem každý deň.

Čo ideme robiť s tým, že dnešní mladí ľudia (20-30) nechcú robiť? Hovorím z vlastnej skúsenosti, keďže som dlhoročný HRista.

Obsadzujem pozíciu v administratíve - mladý človek má problém chodiť do officu 2-3x do týždňa a byť v práci dlhšie ako do 15.00. To, že príde do práce pred deviatou a jeho skoro hodinu na obede ani nehovorím. Ale ok, to už ho musí umanažovať jeho manažér.

Ak mám pozíciu THP pozíciu vo výrobnom závode - on nebude dochádzať nikde a už vôbec nebude zavretý 8h vo výrobnom plante.

Dnes nemáme mladých ľudí, čo by išli robiť do výroby, do skladov, pracovali na zmeny, robili na VZV apd. A to teraz nehovorím o zlom plate. Sú pozície, kde si zarobí človek v pohode s príplatkami a bonusmi 1800 - 2000 eur/brutto, ale to je im málo.

Dnešný mladý človek nechce robiť nadčasy, nechce robiť zmeny, nechce robiť víkendy. Plat chce nástupný na THP pozíciu 1500 eur. Junior, po škole. Keď na neho pozriem a spýtam sa, či je to aspoň brutto, tak povie, že no dobre no, môže byť aj v hrubom na začiatok, na 3 mesiace.

Po roku ich práca nudí, chcú sa posunúť a majú pocit, že už sú seniori. Niektorí sú šikovní, to bez debaty. Ale nie sú seniori, ani zďaleka.

Mala som hodnotenie skúšobnej doby s juniorom - 2 týždne pred koncom SD. Pýtala som sa ho, ako sa mu páči pozícia, náplň práce, nadriadený ako vníma, že sa adaptoval., klasikcké otázky. Že sa adaptoval skvele, ide mu to super, všetko vie a rád by sa do roka, max dvoch posunul na manažérsku rolu. Pýtam sa ho super, a čo by by podľa teba mal spĺňať manažér., čo by mal ovládať? Nevedel na to odpovedať.

Mimochodom, ukončili sme ho v skúšobnej dobe, bolo to trápenie, on nevedel bez chyby ani jednu vetu napísať do emailu.

Dnes sme v situácii, že nemáme ľudí. Nie je to o plate, jednoducho mladý človek robiť nepôjde. Za tieto peniaze? To chcete aby som za 1000 v čistom chodil niekde každý deň?

Dnes tú firmy nosia ukrajincov, filipíncov, nepálčanov, gruzíncov, albáncov - aby mal kto pracovať vo výrobe.

Kam to celé speje? Čo myslíte? Je výroba na Slovensku odsúdená na zánik?
Je gastro v koncoch a nahrádzajú náš personál zahraniční kuchári, čašníci apd.
Nemáme zdravotnícky personál, ošetrovateľov, opatrovateľov.
Nemáme poštárky a kuriérov jedla robia ukrajinici a indovia...
Ako ďalej?

anonym_5a902e
20. júl 2025
@wolf_
Odpoveď bola zmazaná

@wolf_ suhlasim

alica110
20. júl 2025
@doriiis

@alica110 .....pár príkladov.V bývalej robote sme pracovali 2 dni v týždni po 12 hod,v sobotu a nedeľu .Za 1000 € v čistom.Myslis,že nás bolo dosť? Nie.Lebo bolo teplo,potom bola zima,potom bolo leto a 12 hodín je dlho a bla bla
Nič iné nemal robiť,len 2x do týždňa prísť do práce.Nic.
Som v novej práci od decembra.Mam kolegu,ktorý odkedy som tam neodrobil jeden celý týždeň.Ani jeden.Zarabame 1500 v čistom.Pre niekoho možno almužna,chapem

Keď si teda z HR, môžeš mi vysvetliť pre mňa nepochopiteľnú vec? Všetci nariekajú, že mladí nechcú pracovať. Ale 40 ročný človek je už starý. Pritom taký človek má skúsenosti, väčšinou už staršie deti, takže nebude brať očr, je loajálny a spoľahlivý zamestnanec. A takých nechcete. Kde soudruzi udělali chybu? 🤔

alica110
20. júl 2025
@doriiis

@alica110 .....pár príkladov.V bývalej robote sme pracovali 2 dni v týždni po 12 hod,v sobotu a nedeľu .Za 1000 € v čistom.Myslis,že nás bolo dosť? Nie.Lebo bolo teplo,potom bola zima,potom bolo leto a 12 hodín je dlho a bla bla
Nič iné nemal robiť,len 2x do týždňa prísť do práce.Nic.
Som v novej práci od decembra.Mam kolegu,ktorý odkedy som tam neodrobil jeden celý týždeň.Ani jeden.Zarabame 1500 v čistom.Pre niekoho možno almužna,chapem

@doriiis A to kde zarobíš za 96 hodín mesačne 1000€ v čistom?

mimicka2013
20. júl 2025
@anonym_7f6b29

@anonym_autor prečo by absolvent ekonómie mal nastúpiť do práce za 1450 hrubého, preboha? Veď na to nemusel študovať päť rokov.

@anonym_7f6b29 ja som absolvent ekonomie a na plat 1500€ v hrubom som musela odrobit 5 rokov...tak nechapem preco by absolvent na vychode nemohol zdvihnut rit a ist do roboty co mu teta dohodila...
Fakt sa nestiham cudovat niektorym komentom...uz sa tvarite ludia jak keby priemerna mesecna mzda na slovensku v cistom bola 2000€ a nicky na MK minimalne 3,5k v cistom este odlozia kazdy mesiac

anonym_7f6b29
20. júl 2025
@mimicka2013

@anonym_7f6b29 ja som absolvent ekonomie a na plat 1500€ v hrubom som musela odrobit 5 rokov...tak nechapem preco by absolvent na vychode nemohol zdvihnut rit a ist do roboty co mu teta dohodila...
Fakt sa nestiham cudovat niektorym komentom...uz sa tvarite ludia jak keby priemerna mesecna mzda na slovensku v cistom bola 2000€ a nicky na MK minimalne 3,5k v cistom este odlozia kazdy mesiac

@mimicka2013 to bola tovja voľba, ak si zohnal niečo lepšie, prečo by mal za tú mzdu pracovať, pred piatimi, možno štyrmi rokmi môj synovec zarobil cez prázdniny na brigáde 880 eur v čistom, nemal ešte ani maturitu.
Treba to brať aj tak, že kým on an tej VŠ študoval, jeho spolužiak zo strednej si našetril základ na hypo a mohol si ju zobrať už vtedy, keď on promoval. Síce bude mať raz vyšší plat, ale zase aj ceny nehnuteľností buú inde.

mandzula
20. júl 2025
@alica110

Keď si teda z HR, môžeš mi vysvetliť pre mňa nepochopiteľnú vec? Všetci nariekajú, že mladí nechcú pracovať. Ale 40 ročný človek je už starý. Pritom taký človek má skúsenosti, väčšinou už staršie deti, takže nebude brať očr, je loajálny a spoľahlivý zamestnanec. A takých nechcete. Kde soudruzi udělali chybu? 🤔

@alica110 toto aj mna zaujima. Cloveka, ktory ma pracovne navyky, nie je blby, robit chce, vladze, deti ma dospele, dalsie uz neplanuje, este nie je chory, uz nechcu, hoci dochodkovy vek sa neustale posuva.

tom_i
20. júl 2025
@anonym_autor

@ukgirls samozrejme, ze bez starsich by to neslo. Ale vo firmach mas pravidelny turnover, ludia ti odchadzaju do dochodku alebo jednoducho konci ich zivotny cyklus v jednej firme a idu dalej. Musis stale doplnat staff. Na niektore pozicie uz napriklad starsi ludia nie su zdravotne sposobili. Kiezby boli, velmi ich potrebujeme, ich expertizu.

@anonym_autor môže sa pani anonym vyjadrovať normálne? Som alergická na tie vaše staff junior manažér a podobné kraviny ako teambuilding ... Na ten som im v práci povedala rovno, že nepôjdem...ak si ma nevážia v pondelok tak nejaký výlet v sobotu to nespasi...

jogy1984
20. júl 2025
@anonym_autor

@doriiis ďakujem, to presne hovorím. Kto nám bude kúriť, kto bude blokovať, kto bude piecť, kto bude obsluhovať na čerpacích staniciach? To všetko zatvoríme o 15.00 a budeme mať voľný čas?

@anonym_autor dobre zaplať a bude aj o pol noci otvorené . Náhodou na takej benzínke je to 12 hodinová šichta kde musiš ako obsluha byť vonku v zime v daždi horúčavách.Hmotna zodpovednosť. Za tie peniaze sa mladý nebudú bit o také miesto

mimicka2013
20. júl 2025
@anonym_7f6b29

@mimicka2013 to bola tovja voľba, ak si zohnal niečo lepšie, prečo by mal za tú mzdu pracovať, pred piatimi, možno štyrmi rokmi môj synovec zarobil cez prázdniny na brigáde 880 eur v čistom, nemal ešte ani maturitu.
Treba to brať aj tak, že kým on an tej VŠ študoval, jeho spolužiak zo strednej si našetril základ na hypo a mohol si ju zobrať už vtedy, keď on promoval. Síce bude mať raz vyšší plat, ale zase aj ceny nehnuteľností buú inde.

@anonym_7f6b29 je rozdiel mat brigadu a teda zarobit to raz-dvakrat rocne a mat staly prijem...ale to je presne ta slovenaka natura, preco robit pravidelne za 1500 a mat za rok 12k ak mozem zarobit za mesiac 880 a za rok mat velke 💩 ale zit z pocitu ze som vydzubal so systemom

anika
20. júl 2025

@anonym_autor slabe platy, sikanujuca firemna kultura, vysoke naklady na zivot, to je dovod

tom_i
20. júl 2025
@alica110

@alica110 šak toto... keď prišiel k manželovi do práce akože nový kolega, ktorý mal menej rokov ako manžel odrobenych 😁 tak len čumel čo práca obnáša... po prvej výplate dovi dopo lebo on nebude robiť keď je teplo ... A uvedomil si, že bude vonku robiť aj keď bude pršať a mrznúť 😁 ale managér povie, že mladí sú budúcnosť

veselo_neveselo
20. júl 2025

@anonym_autor Ja si myslim, ze tych ludi treba lepsie zaplatit. Tak, aby aj niekto z vyroby mohol aspon ako-tak vyzit, ked maju obaja pracu vo fabrike.
No a mlady na admin job...tiez zalezi ak musi mat VS na uplne zakladnu admin pracu, tak fakt za 1k je vysmech. Ak k tomu pridas, ze pre mladsiu generaciu robota fakt neni prve a posledne, pripadne mlade baby maju deti v instituciach co zatvaraju o 4, tak sa naozaj niet comu divit.

alica110
20. júl 2025

Ja dúfam, že mi pani z HR odpovie, pretože by ma veľmi zaujímalo, kde je pes zakopaný.

anonym_2cfa85
20. júl 2025

s priplatkami to je nizky plat, asi preto. necudujem sa im, ze k vam nechcu. ty mas aky plat? mozes napisat, ked pises anonymne..moj plat je 3000 v hrubom a rocny bonus, ktory moze/nemusi byt. myslis, ze to je dost?

hankab
20. júl 2025
@biba_18

1500 butto je 1100 v čistom. to si rodinu nezaloží s takým platom…

@biba_18 “to si rodinu nezalozi s takym platom”. No tak nech maka a vypracuje sa. Ani nam nepadali po skole pecene holuby do ust, po VS ma nikde nechceli bez praxe a zarabala som 420€ (r.cca 2010). Mala som sediet doma na zadku a odmietat vsetky ponuky pod 1000€ v cistom v tej dobe? Sedela by som na tom zadku doteraz. O tom presne autorka pise, ze mladi ludia maju sebavedomie ako keby zozrali inteligenciu celeho sveta a nechce sa im ani len zacat na sebe makat a niekam sa dostat. Vidim to aj u nas - na kancelarsku pracu s pozadovanymi aspon 3r skusenostami v odbore a jazykom na urovni aspon B2 sa hlasia 19-rocne predavacky z New Yorkera, co okolo jazyka ani nesli. A ked uz teda zo slusnosti s nimi aspon spravis pohovor, lebo zaujem je biedny a nemas z coho vyberat, tak baba ti povie, ze len 1600 v hrubom? Pod 1800 ani rano nevstane z postele 🤣 to vazne? Mat takyto pristup ked som zacinala po skole robit, tak ma rodicia zivia doteraz a vyciciavam ich.

biba_18
20. júl 2025
@hankab

@biba_18 “to si rodinu nezalozi s takym platom”. No tak nech maka a vypracuje sa. Ani nam nepadali po skole pecene holuby do ust, po VS ma nikde nechceli bez praxe a zarabala som 420€ (r.cca 2010). Mala som sediet doma na zadku a odmietat vsetky ponuky pod 1000€ v cistom v tej dobe? Sedela by som na tom zadku doteraz. O tom presne autorka pise, ze mladi ludia maju sebavedomie ako keby zozrali inteligenciu celeho sveta a nechce sa im ani len zacat na sebe makat a niekam sa dostat. Vidim to aj u nas - na kancelarsku pracu s pozadovanymi aspon 3r skusenostami v odbore a jazykom na urovni aspon B2 sa hlasia 19-rocne predavacky z New Yorkera, co okolo jazyka ani nesli. A ked uz teda zo slusnosti s nimi aspon spravis pohovor, lebo zaujem je biedny a nemas z coho vyberat, tak baba ti povie, ze len 1600 v hrubom? Pod 1800 ani rano nevstane z postele 🤣 to vazne? Mat takyto pristup ked som zacinala po skole robit, tak ma rodicia zivia doteraz a vyciciavam ich.

@hankab no a čo? teraz sa mladý zoberie a ide makať za hranice…

guiseppinka
20. júl 2025

Pridam aj ja, toto nie je problem len slovenska. Je to aj v at, ludia, ktori robit nechcu, tak maju tooolko vyhovoriek. Inak tie platy su aj v at bieda. Ked vezmem, ze upratovanie zaklad necelych 12e, sekretariat 2000 brutto na plny. Vela firiem hlada na 20, 25 hodin... nedokazeme pozhanat ludi do skladov, obchodov, produkcie... lebo zeny potrebuju skratene uvazky kvoli skolkam, atd... a tiez maju absolutne nerealne pohlady na svet - bez skol (ani povinnu skolsku dochadzku nemaju ukoncenu) a chcu byt riaditelia zemegule

biba_18
20. júl 2025
@hankab

@hankab a musíš uznať že 1600 s jazykovým vybavením a nejakými skills je FAKT málo…

1andrea111
20. júl 2025

@anonym_autor píšeš že nemáme opatrovateľov, ošetrovateľky, postarky.... Vieš aké sú tam platy? To by si za tie peniaze robila?

procrastique
20. júl 2025

Nech sa páči, zamestnaj starcov, ktorým sa robiť chce a potrhajú sa o tie práce a budú ti ruky-nohy bozkávať.... ibažeby nie a musíme na slovensko nazvláčiť kadejakých tadžikistanov, aby mal vôbec kto robiť :D

hankab
20. júl 2025
@biba_18

@hankab a musíš uznať že 1600 s jazykovým vybavením a nejakými skills je FAKT málo…

@biba_18 a my zijeme v Nemecku? Ci podla teba kolko zarabaju ludia “s jazykovym vybavenim a nejakymi skills”? Slovensko nie je len BA. Priemerna mzda je tu 1500€ aj par drobnych.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
anonym_7f6b29
20. júl 2025
@mimicka2013

@anonym_7f6b29 je rozdiel mat brigadu a teda zarobit to raz-dvakrat rocne a mat staly prijem...ale to je presne ta slovenaka natura, preco robit pravidelne za 1500 a mat za rok 12k ak mozem zarobit za mesiac 880 a za rok mat velke 💩 ale zit z pocitu ze som vydzubal so systemom

@mimicka2013 prečo by mal vydžubať so systémom, bol študentom strednej školy. tak logicky robil len cez letné prázdniny, občas brigáda cez školský rok. Nemusíš sa obávať, že by vydžubával s naším systémom, je v zahraničí, o návrate na Slovensko ani neuvažuje

biba_18
20. júl 2025
@hankab

@biba_18 a my zijeme v Nemecku? Ci podla teba kolko zarabaju ludia “s jazykovym vybavenim a nejakymi skills”? Slovensko nie je len BA. Priemerna mzda je tu 1500€ aj par drobnych.

@hankab je hanba aby človek s jazykovým vybavením, skills prípadne aj vš zarábal 1600 v hrubom. hanba…

zmrzlinka2021
20. júl 2025
@anonym_autor

@biba_18 no maju dost aj absolventov po skole. Ak niekto lucidni so zaujmom o pracu chce ist manualne robit, tak tam, lebo zarobi.

@anonym_autor

Mladí ľudia si viac uvedomujú to, čo od života chcú, ako chcú žiť, aké majú priority. A hľadajú prácu kde vidia zmysel, ktorá ich bude aspoň čiastočne baviť a bude kvalitný manažment.

Ja mám 40, nerobím nadčasy, robím job, ktorý má baví, kde sa učím nové veci, môžem cestovať. Prečo by som mala robiť niečo, kde sa nevidím a kde budem zabíjať svoj potenciál? Práve teraz som v najlepšom kariérnom veku.

hankab
20. júl 2025
@biba_18

@hankab je hanba aby človek s jazykovým vybavením, skills prípadne aj vš zarábal 1600 v hrubom. hanba…

@biba_18 no okej, ako myslis.. hanba to sice mozno je, ale taka je realita na SK.

biba_18
20. júl 2025
@hankab

@biba_18 no okej, ako myslis.. hanba to sice mozno je, ale taka je realita na SK.

@hankab neostala by som na svk, kebyže mám do 30…

wolf_
Autor odpoveď zmazal
zobaka
20. júl 2025

schopný mlady clovek odide po skole do zahranicia, naozaj sa mladym za 1000 e nechce robit a ani sa im necudujem

1andrea111
20. júl 2025
@anonym_7f6b29

@mimicka2013 prečo by mal vydžubať so systémom, bol študentom strednej školy. tak logicky robil len cez letné prázdniny, občas brigáda cez školský rok. Nemusíš sa obávať, že by vydžubával s naším systémom, je v zahraničí, o návrate na Slovensko ani neuvažuje

@anonym_7f6b29 aj moje deti žijú v zahraničí a o návrate neuvažujú. Dôvod prečo odišli slabé možnosti a nízke mzdy. A to pracujú v odbore vs -IT.