Nechce sa mladým pracovať alebo je to mýtus?
Citala som dnes clanok od Mareka Fasianga, ktory vlastni niekolko kaviarni a povedal, ze mladi nechcu robit a kazdy chce velke peniaze. Suhlasite s tym? Podla mna je v dnesnej dobe tazke najst schopneho a svedomiteho zamestnanca, tak preco si zamestnavatelia stale myslia, ze ludia su extremne nahraditelni a pred ich firmou stoja zastupy ludi? Vidim to sama v prraci, ze kolegyna nevie zohnat schopneho cloveka a to hladame ,,len" predavacku. A pritom majitel vkuse vyhrazky, ze ak nebude toto a toto, vyhadzov :D on si ide 4x niekde na dovolenky a nam tvrdi, ake je chudacik stratovy. Ja viem, ze podnikanie je extremne narocne, preto ho nemoze robit kazdy....ale nemyslim si, ze je fer, aby vyzadovali zamestnavatelia nadvykony, ktore nezaplatia. Ked vam da zamestnavatel minimalnu mzdu, cca 850€, tak nemoze od vas chciet, aby ste robili odborne veci. Mam pocit, ze to ludia zneuzivaju a niektori nemaju chrbtovu kost. Zamestnaju ZTP ludi od krorych chcu nadvykon a ked taky chory clovek chcebist k lekarovi, tak vyhrazky, ze vezmi si dovolenku a nie paragraf. Ja vienm, ze je chyba aj na tych zamestnancoch, ze sa nechaju odrbavat, ale ked niektori nemaju moznost odist?
To je problém, ze prave ti slušní, ktorí dávajú všetko na papier, ťahajú za kratší koniec a sú v tomto segmente vo veľkej nevýhode. Majú nižšie zisky, nakoľko majú vyššie mzdové náklady, no napriek tomu zamestnancov je niekedy problém udržať (i keď platia slušne, nie minimalku), keďže napriek tomu inde im dajú o 300-400€ viac (na ruku).
A potom sa tu ľudia sťažujú, že nemajú oficiálny plat, odvody, istoty, podnikatelia s nimi vypekaju - áno, je to tak, je to smutne, no môžu si za to i samy.
@tiika mas pravdu, je to zlozity problem, ale napriek tomu som ja osbobne za to aby sa neospravedlnovalo kratenie dani a odvodov. Druha vec je ta, ze stat ako taky by mal nastavit pravidla tak, aby sa opletilo platit dane a odvody. A toto sa stalo naposledy po Miklosovej danovej reforme. Vtedy markantne stupol vyber dani aj odvodov, ale dalsie vlady spravili tolko "rekonstrukcii" v systeme, ze platit dane a odvody sa uz davno neoplati. V tomto pripade ryba smrdi od hlavy
@tiika zamestnanca nezaujíma, kolko ma v hrubom ale koľko má v čistom. Lebo za to zaplatí najom, naje sa a pod. Na druhej strane ti ludia nemyslia na nejaku buducnost, co keď budu PN alebo materska. Oni žijú proste pre prítomnosť, nakoľko sú proste jednoduchší. Mnoho z nich ma exekúcie, cize plat na papier ani nechcú. A zase normalny podnikateľ v gastro absolútne nema milióny, ako si to niektorí myslia. A tiež sú podnikatelia a podnikatelia, a to nielen v gastre.
Chce sa im robit, len chcu to naco maju pravo, nie ako dakedy, ked prisiel mlady do prace, cely stastny, ze ma pracu, tak mu ani nevadilo napriklad, ze robi polovica na ruku a polovica na pasku, teraz si vedia povedat a je to spravne.
@kris_tin257 Radšej zamestnám pani, čo má 50, ako slečnu, čo má 20. A presne tu je ten hlavný problém. Sama ste to povedali. Každý hovorí, že mladý nechcú robiť, ale ako? Ako, keď mu ani nikto nedá ani príležitosť? 20 ročná určite nebude brať PNku pre soplík, 20 ročná určite ešte niekoľko rokov nebude potrebovať OČRku. Prečo mladým nedáte ani tú šancu, aby po skončení školy nemuseli takmer všetci absolventi skončiť na Úrade práce? A to vravím vo všetkej úcte k starším. (viem, že odpovedám na rok starú diskusiu, ale musela som)
@kvetinka_2 kto povedal že nie? Vychádzam zo skúseností, spočiatku kým som nemala skúsenosti mi to bolo jedno brala som aj mladé ročníky no po roku dvoch sa mi osvedčilo a prijala som radšej starší ročník 🤷
@anonym_autor 1800-2000€ brutto vo fabrike za prácu ktorá ťa zničí je malo a tak skoro si z toho mladý človek nenašetri na 150tisicový byt...
@anonym_autor Hej kde písal Marek Fašiang že hneď by chceli zarobiť nad 1000€ v čistom aj keď to je dneska nič pri cenach nehnutelnosti....
@anonym_autor 1800-2000€ brutto vo fabrike za prácu ktorá ťa zničí je malo a tak skoro si z toho mladý človek nenašetri na 150tisicový byt...
@xopino no ja by som dnes o nejakom niceni vo fabrikach nehovorila... ale tak budis.. stroje robia, ludia dozeraju, robia rutinne veci, bozp a vsetko funguje... netreba prehanat. Ani sedenie na zadku v kancelariach nie je velmi bezpecne a zdrave, ked uz 🙂
@kris_tin257 Radšej zamestnám pani, čo má 50, ako slečnu, čo má 20. A presne tu je ten hlavný problém. Sama ste to povedali. Každý hovorí, že mladý nechcú robiť, ale ako? Ako, keď mu ani nikto nedá ani príležitosť? 20 ročná určite nebude brať PNku pre soplík, 20 ročná určite ešte niekoľko rokov nebude potrebovať OČRku. Prečo mladým nedáte ani tú šancu, aby po skončení školy nemuseli takmer všetci absolventi skončiť na Úrade práce? A to vravím vo všetkej úcte k starším. (viem, že odpovedám na rok starú diskusiu, ale musela som)
@kvetinka_2 ja mam teda skusenost ze ano 20 rocni beru PNku pre kazdy soplik, aj pre menstruacne bolesti je doma a traumy zaziva z toho, ze treba zamknut dvere na firme a niekto NAD nim to neskorntroluje a teda musi ukoncit PP lebo sa z toho ruca psychicky. A to NEPREHANAM, to su realne skusenosti so zamestnancami, velakrat sme brali absolventov, prave preto, ze si myslim, ze treba dat moznost a mame na to priestor. Potom sme radsje prijali dvoch cerstvych tatkov, cca 28rocni boli vtedy a to uz bola ina kava, prezijem sem tam ocrku aj to ze musi s dietatom k lekarovi, ale pristup je diametralne odlisny.
Napr mali sme zamestnancov aj starsich aj do dochodku od nas odisiel jeden = a nie je to rovnake, neda sa tak ako pri mladych ani pri starych pausalizovat. To radsej ani nejdem zazitky opisovat. Najhorsie je, ked si takyto clovek co je o 20r starsi od celeho osadenstva firmy mysli, ze tym padom budu jeho vsetci pocuvat :D

@rozculena mnohi asi netusia do coho idu, ale ano, nech radsej nepodnikaju, nech zrusia tisicky pracovnych miest..