Negativizmus a ohováranie na pracovisku

26. jan 2023

je to vycerpavajuce, dennodenne ludia, ktori siria nespokojnost, pocit krivdy a ohovaraju...nie len ze ma to zatazuje, ale sa ma to aj dotyka a "nechavam sa do toho zatahovat", pretoze sa niekedy snazim vypocut smutnych ludi a prirodzene sa opytam, som zvedava, snazim sa pochopit druhu stranu, poskytnem nazor, mozno podobnu skusenost a uz i ja zacinam riesit...a uvedomila som si, ze sa z toho citim zle...dokonca mam pocit, ze su situacie, ktore danu osobu trapia a snazi sa vyvolat pocit trapenia aj vo mne...nehovoriac o ohovarani cez kadekoho, kde na konci dna vznikne uplne ina informacia...su to zeny starsie, postarsie, tak preco to robia?! aj samy sebe skodia...moju pracu mam rada, pracu menit nechcem, ale to prostredie je toxicke....

bajka16
26. jan 2023

A v akom rozsahu záleží na prítomnosti pri tvojej práci tvojich kolegýň?
Toto som si zažila aj ja, ale my sme spolu boli iba keď sme si preberali zmeny. A mala som kamarátku, ktorá so mnou na zmene bola a robili to aj jej.
Mne sa to teda ľahšie znášalo, neviem si predstaviť v tom byť sama, je mi ťa ľúto. Ale ak veľmi nemusíš, tak s nimi nekomunikuj. Ber to čisto ako prácu, rieš si svoje a ich ignoruj.
Nič iné sa asi spraviť nedá, keď prácu meniť nechceš. Ony sa nezmenia určite nikdy.
A robia to preto, lebo také sú. Liečia si svoje komplexy očierňovaním druhého. Našli si ťa ako obeť. Si tam najmladšia? Lebo my s kamoškou sme tam boli najmladšie a pekne si na nás zgustli. Narobili nám veľa problémov. Ohovarali, boli nepríjemné, neochotné vo vážnych situáciách. Ja som to zabalila skôr ako kamoška, ale nakoniec odtiaľ odišla aj ona. Nedalo sa na nich ani pozerať, tú pól hodinu pri preberaní zmeny.

0silvia0
27. jan 2023

U nas na pracovisku ohovaraju, riesia kraviny, intriguju a pistia za vsetko mladsi. Vsetko im vadi, vsetko je zle a negativne. Mne starsej osobe to tiez lezie na nervy. Obcas vypocujem, ale chapat to uz nedokazem. Skor sa tym kecom vyhybam.

janetinka27
27. jan 2023

skus zmenit taktiku a nebud taka chapava a ucastna. skus reagovat inak, teda povzbudit, lebo aj ten ukrivdeny clovek sa mozno rad utapa v sebalutosti.
ale niektori ludia sa dokazu urazit, pokial ich prestanes cicikat a lutovat. no a co, nech sa urazia. preco sa mas ty trapit a zatahovat do negativizmu. ked sa clovek na to urazi, aspon zistis, ze je sebec a ide mu iba o to, aby mal niekoho, kto mu bude vrbou a kto bude zivit jeho pocit krivdy.

moonlight1210
27. jan 2023

Ak mozes, zacni si od toho drzat odstup. Vypocuj, ak chces, ale hod na to nejaku vseobecnu frazu, neries, hlavne sa nesnaz ist do hlbky.
Za prve to i tak nevyriesis. Lebo riesenie je vzdy na tom cloveku, co sa stazuje. Nikto to za neho nezmeni.
Za druhe, kde budes u jedneho za dobru, u druheho budes pre to iste za zlu.
Za tretie, poznas jeden pohlad na vec, aj ten je osobny toho cloveka.
Za stvrte, nie si psycholog. A tymto na seba beries bremeno, na ake nie si pripravena. Bude ta zatazovat a trapit navrch k tvojim realnym problemom. Vdaka comu budes mat tendenciu negativisticky (alebo dokonca agresivnejsie) riesit vlastne problemy s inymi ludmi, alebo doma (budes zbytocne razna a vopred zle naladena tam, kde by vec vyriesilo par rozumnych slov. Takze si situaciu zhorsis, co ta len utvrdi v tvojom zlom naladeni.)
Za piate, kde sa vsetci vzajomne ohovaraju, ohovaraju zakonite i teba (len to este nevies). A to dokonca kludne i ten clovek, ktoreho si pred par minutami s ucastou vypocula a snazila sa ho utesit, ci mu poradit. Hned za druhym rohom si moze utriet usta i do teba.

Takze vypocuj, ak ti daco hovoria, prehod par vseobecnych fraz ako: doba je zla, ludia su podrazdeni. Alebo Niektori ludia su uz taki.
Ver, ze aj z toho mala budu pocut, co sa im zachce.
Ohovaraniu v takom kolektive ani tak neuniknes, ale ty si budes drzat odstup natolko, aby teba ich male vojny nezatazovali.
Bud trochu sebecka.

mia9999
27. jan 2023

Ja to mam presne takisto... a plus riesia kraviny typu Plackova sem, Plackova tam.. a tiez sa mi stalo, ze sa v poslednej dobe nechavam do toho vtahovat, co sa nasho kolektivu tyka.. snazim sa s tym bojovat, aby som sa neozyvala, lebo aj mne to strasne vadi, co robim a je mi z toho na grc.. takze sa snazim opat byt "normalne nenormalnou", akou som bola aj predtym.. nechapem to tiez, preco su taki a co sa vobec co ma kto do koho starat.. len my spolu sedime 12hodin v jednom kancli, tak je to trosku boj 🙂