Neprihlásili ma na zdravotné poistenie
Ženy hlupa som ako bagandža ale už zbytočne teraz plakať...Od novembra do júna som ,,pracovala v jednom hoteli...s majiteľkou som sa videla pár krát ale ide o to že ona ma od novembra do júna neprihlasila a mne teraz prišiel z Unionu nedoplatok skoro 200€....Občiansky aj preukaz poistenca sa jej prefotil a odovzdal a ja som celý čas bola c tom že je všetko v poriadku...Ešte aj baby čo tam robili ma uisťovali že sa nemám báť a aj dohodu ma určite vytlačenú a nachystanu a že určite by neriskovala ma neprihlasit...Drela som tam ako otrok za 4€/hod.vybabrala somnou tak že kým som držala ústa a robila tak bolo ôk...Ale bolo čím ďalej toho viac a viac a ked uz som mala robiť alebo pomáhať aj za ostatných , dovolila som sa ozvať a hned ako našla nhraadu ma vyhodila bez príčiny alebo vysvetlenia...Viem že je to moja vina a bla bla bla ale 200 eur není málo a toto sa proste takto nerobí...Určite jej budem písať a tak ma to vytočil že niekoho tam pošlem aj ked viem že budem aj ja niečo za to platiť...
Inak,mňa napadlo. Tých 200€ aby nebolo len za minulý rok november a december a aby ti neprišlo ešte za zvyšné mesiace tohto roka ešte neskôr.
@nikolienka611 nemáš 200 eur - napíšem ti, čo bude nasledovať, ak ich nezaplatíš. Union to s veľkou pravdepodobnosťou v priebehu mesiaca pošle na exekúciu. Exekútor bude chcieť od teba nielen 200 eur, ale aj jeho náklady, ktoré môžu byť pri tejto sume 50-60 eur, ale aj 200. Exekúcia zároveň znamená zablokovanie osobného účtu, poslanie exekúxie do zamestnania. Takže ak je ti zaťažko nájsť 200 eur, budeš za krátku dobu hľadať viac kvôli exekúcii. Požiadaj Union o splátkový kalendár. Ešte dnes. Riskuješ totiž aj zdravotnú starostlivosť. Neriešený dlh, hoci nie je vysoký, by ti kľudne mohol spôsobiť to, že by ti poisťovňa neuhradila drahšiu liečbu, ak by si ochorela či mala úraz.
Nedostávaš odpovede, aké si asi čakala, tak prskáš na nás a na ex-šéfku. Ale venuj pozornosť a energiu radšej tomu, aby si uhradila dlh a potom sa venuj tomu, že do hotela pošleš Inšpektorát práce a iné kontroly.
@melanta Možno jej to trkne a ked uz tak by mohla niečo na to prispieť
Inak,mňa napadlo. Tých 200€ aby nebolo len za minulý rok november a december a aby ti neprišlo ešte za zvyšné mesiace tohto roka ešte neskôr.
@domka222 to mi ani nehovor lebo ma drbne
@nikolienka611 ak si pracovala na dohodu tak je dosť pravdepodobné,že si bol prihlásená len na dni,ktoré si reálne odpracovala- takto to pro dohodach funguje. Od novembra do júna by si mala nedoplatok minimálne 328€ ak by naozaj nič nezaplatili. Príde mi preto reálnejšie,že si bola prihlásená len na odpracované dni
@nikolienka611 ak si pracovala na dohodu tak je dosť pravdepodobné,že si bol prihlásená len na dni,ktoré si reálne odpracovala- takto to pro dohodach funguje. Od novembra do júna by si mala nedoplatok minimálne 328€ ak by naozaj nič nezaplatili. Príde mi preto reálnejšie,že si bola prihlásená len na odpracované dni
@nivea777 presne na toto som v mojom komentári narážala - tým pádom to nemusí byť vôbec chyba zamestnávateľa.
@nikolienka611 zdravotné je mesačne 107,25 € v tomto roku, takže si priprav minimálne 500-600. Najlepšie bude keď pôjdeš osobne do poisťovne a vypýtaš si splátkový kalendár. Nemala si zmluvu, nemala si ani papier preložiť kým ti ju nedala do ruky, hold tvoja blbosť teraz za to bohužiaľ zaplatíš. Pokiaľ by si mala zmluvu a neplatila by ona musela by si to riešiť ona.
aj mne to príde nejak málo, takže by som zavolala do poisťovne a overila si aký je tam skutočný dlh, či bolo niečo hradené zo strany zamestnávateľa alebo nie a dohodla si splátkový kalendár
@nikolienka611 akoze nehnevaj sa, ale ty si dospela zena? Matka? Svojpravna? Ohanas sa tu maturitnym vysvedcenim, ale rozumu nikde. Cize kolegyne ta presviedcali, ze vsetko je v poriadku bez zmluvy, a ty si im uverila? Bez problémov? Takze ked ta niekto zacne presviedcat, ze od zajtra za mesiac ti posle na ucet 10 000 eur, a bude ta o tom dostatocne dlho presviedcat, tak mu tiez uveris? Po dalsie, povedali ti, ze oni vidia v aplikacii, ze ide za nich poistne. Ty si sa za celych 7 mesiacov nevedela pozriet do aplikacie? Zavolat do poistovne? Pristup na internet ocividne mas, kedze sem pises. A mozes sa ohanat, kolko chces tym, ze je tazko zohnat pracu a vsetko, ale takato sprostost, ako si ty urobila, za neda ospravedlnit, tym duplom od matky, ktora je zodpovedna za inu ludsku bytost. Mas velmi drahe ponaucenie do buducnosti, lebo pri 200 eurach to neostane, kedze suma poistneho je vyse 100 eur na mesiac.
@melanta nie nemám žiadnu zmluvu o to ide...
@nikolienka611 ako si v úvode napísala si Sprostá!!! Balada- to kde žiješ ?! Mukluješ bez zmluvy *neverím ze si tak Sprostá ze si nevedela že si na čierno) a veríš že ti niekdo povedal že si prihlásená...A na základe čoho Ta mali prihlásiť keď medzi dvoma stranami nebol uzatvorení žiadny pracovný vzťah....A 4€ na hodinu nekomentujem....aj 15r.Zuza od susedov brigádovala za 5€/hod
Nemáš aplikáciu zdravotnej poisťovne na mobile? Pozri si presne ako si bola prihlásená. Mne tiež príde,že ťa prihlasovací len na odrobene dní, a vyzerá to ako dohoda.
@wagea Načierno lebo ked mi povedali baby že niekoho všetky podpisovali niečo ale že je to ok a nahlasena som tak som to neriešila
@nikolienka611 nemas ziadnu zmluvu ani dohodu, nikde si nebola prihlasena, cize po tebe nie je ziadna stopa. Tu sa mozes jedine sudit. IP to setrit ani nebude, nakolko podnet moze podat iba zamestnanec alebo byvaly zamestnanec a ty nevies preukazat ani jedno ani druhe. A mimochodom, k poruseniu zakona doslo aj z tvojej strany, a to vykonom nelegalnej prace. Mas ponaucenie.
Kuskuju to naschval,aby si potom aj penale platila,takze si tam zavolaj a opytaj sa na dlh do dnesneho dna,naozaj to nemusi byt len tych 200eur.Pocitam,ze celu dobu si nebola prihlasena,kedze si nic nepodpisovala a nemas nic.Vyplata asi na ruku,co??Bez pasky.
@nikolienka611 to je tak ked su ludia sprosti a robia na dohodu
@nikolienka611 ako HR ti môžem poradiť jedine, nikdy už nepracuj na čierno a ak chces toto riešiť nahlas to na inšpektorát práce ako čiernu prácu. Majú formulár na webe.
@nikolienka611 No presne ako ti to uz viacere napisali, zdravotne poistenie je 107€/mesiac a za 11/2024-6/2025 je to 8x107,25€=858€. A co tie dalsie mesiace, jul-august? To si sa dobrovolne poistila ci ako? Lebo ak nie, tak proste pocitaj za kazdy mesiac 107,25€, cize rovno tisícku si mozes chystat. Ked pojdes osobne na pobocku, tam ti to presne povedia a napocitaju. Podla rodneho cisla ti vedia pozriet ci aj v minulosti si nemala nejake nepoistene dni. Upozornenia posielaju az od nejakej sumy (vo VŠZP je to od 100€), tak niektori ludia ani nevedia ze maju nejaky nedoplatok.
@nivea777 autorka píše, že nebola nahlásená vôbec. Preto sa mi reálnejšie zdá, že je to dlh za rok 2024, a tento rok nebol ešte vyčíslený.
@nikolienka611 prepáč, ale mne tu niečo veľmi nesedi. Ak ti nedali dohodu hneď a ostatne kolegyne ta ubezpečovali, ze je to v poriadku, chápem. No ak ti nedaju prichystanu dohodu ani po par týždňoch, stále veris tomu, že je to Ok? Výplatnú pásku si isto nedostala, a teda bez zmluvy a s peniazmi na ruku to bolo ešte stale Ok?
Takze vedomá praca na čierno ti nevadila až do momentu oznámenia dlhu v zdravotnej poisťovni. Az vtedy to začal byt reálny problém.. nuž čo k tomu dodať?
Čo najskôr zajdi do ZP a zisti všetko, čo sa da, aby dlh nenarastal a nemala si ďalšie problémy. Medzi tým hľadaj legálnu prácu. Potom sa pokus s majiteľkou dohodnúť na zaplateni nejakej sumy za dlh, pretože ona na tých odvodoch ušetrila a teba tým dostala do problémov. Môžeš sa obrátiť na pravnika, myslím, že by ti najlepšie poradil, či vec riešiť na súde, čo to obnáša a čo ti hrozí.
Urobila si chybu, no nie je to koniec sveta. Verím, že si sa poučila a veci dáš postupne do poriadku.
@nikolienka611 Ahoj autorka, 200€ je malo za take dlhe obdobie. To by malo byt viac co sa nedoplatku v ZP tyka. Chod radsej na pobocku ZP, kde ti vsetko presne pozru. Ci ozaj za cele to obdobie nemas hradene ZP co si tam odpracovala...ked nemas, tak ta suma nedoplatku bude urcite vyssia. Pracovnika na call centre ti povedala podla mna zlu info. Alebo jedine, ze by nejaky cas ta majitelka hotela platila a nejaku chvilu nie. Este je moznost, ja mam sice všzp, ale mam ich appku a tam je krasny realny prehlad, kto a kedy za mna odvadza/odvadzal ako zamestnavatel. Taktiez je tam aj kolonka,kde presne napisu vysku nedoplatku ak by nejaky vznikol. Neviem, ci takuto appku ma aj unionka, ale skus pozriet. všeobecka to ma naozaj v tomto prehladne. Alebo ked nechces appku riesit, tak ozaj ta pobocka. Nechcem byt prorokom zlych sprav, ale kamoska takto dostala cez call centrum zial za jej pracovne roky 4x zle informaciu a potom, ked na to dosla doplacala na to-takze uz vsetko riesi priamo, tam jej dali presne info.
No a ked chces nejake zadostucinenie pre majitelku hotela a mas aj dokazne fotky, posli to anonymne postou na inspektorat prace aj s popisom ake praktiky sa tam deju, ale neuvadzaj seba vobec, lebo tym,ze si tam robila na cierno a v lehote dokym si to nahlasit mohla si tak nespravila, este ty mozes mat zle z toho. Ale daj to anonymne aj s popisom, fotkami cez slovensku postu a mozu tam prist aspon na kontrolu pozistovat ako sa veci maju a mozno jej tam udelia aj pokuty za nejake veci. Ale v prvom rade si dories ZP...je to dolezite, lebo nielenze exekutor moze v tomto konat, ale ked budes mat vyssi dlh v poistovni dlho, tak ti mozu udelit v ramci poistenia len neodkladnu starostlivost (napr.urgent, ked sa stane nieco zavazne) a to nie je bohvieco, ak budes potrebovat bezne osetrenia moze sa stat,ze ta lekar nevezme. Drzim ti palce a do buducna najprv zoci voci podpiste so zamestnavatelom zmluvu a az potom pracuj. Drz sa🍀
@nikolienka611 Dobrý deň, kontaktujte nás prosím na zákazníckej podpore 0850 003 333, prípadne sa zastavte na hociktorej našej pobočke. Aktuálne v posledných týždňoch sme rozposielali ročné zúčtovania, ktoré sa týkajú iba roku 2024. Ak siahajú Vaše nevykryté obdobia aj do tohto roku, s najväčšou pravdepodobnosťou, nie sú vyčíslené. Po doručení výkazu nedoplatkov máte splatnosť na uhradenie pohľadávky 60 dní, následne posielame pripomienku po splatnosti a potom to môže systém automaticky posunúť na exekútorský úrad alebo mandátnu správu. Preto odporúčame nás v rámci termínu splatnosti nás kontaktovať a nájdeme spoločne riešenie. Union ZP
Nahlásiť na inšpektorát práce, políciu, hygienu.... Len aby sa Ti začala pomstiť nakoľko žijeme v bananovej republike.
@anonym_ec0800 zaslúžila by som si za toto prefackat trosku lebo este aj priateľ ma vyhadzoval s malým že ona ma živiť nebude...Úplnú ko**tinu som spravila ale chcem aby aj ona niesla zodpovednosť za stav hotela že aj niekto ako ja si dovolil to riešiť
@nikolienka611 Ahoj, v ktorom hoteli si robila? Nieco taketo nie je prvý prípad na Slovensku
@nikolienka611 a výplatu si ako dostávala? Na ruku? Jednoducho, 7 mesiacov si dobrovolne robila na čierno. Plus ak si brala peniaze na ruku, to je ďalší pruser. Cize neviem, či máš záujem okrem nedoplatku na ZP platit aj ďalšie pokuty. Jednoducho, mas ponaučenie do budúcnosti. A pekne drahé.
A to si nemusela hlásiť aj na úrade práce? že máš novú prácu, odniesť im zmluvu atď.? lebo nerozumiem ako bez zmluvy alebo dohody sa to dá...🤔
Bohužiaľ jediná na vine si ty, bez dohody, zmluvy sa nikdy nenastupuje do práce!!!, už len zaplatiť nemáš doklad nemáš nič, tvrdenie proti tvrdeniu, peniaze si brala teda na ruku, to ako môže niekto takto na čierno pracovať a potom sa čudovať ako keby z Marsu padol s tým si mohla rátať
A to si nemusela hlásiť aj na úrade práce? že máš novú prácu, odniesť im zmluvu atď.? lebo nerozumiem ako bez zmluvy alebo dohody sa to dá...🤔
@earlgrey a čo mala hlásiť na úrade práce? Veď nepíše, že bola vedená na ÙP. Pletieš jablká s hruškami. A len tak mimochodom, keby aj bola vedená na ÙP, tak sa môže dať vyradiť aj na vlastnú žiadosť bez predkladania zmluvy.
@earlgrey a čo mala hlásiť na úrade práce? Veď nepíše, že bola vedená na ÙP. Pletieš jablká s hruškami. A len tak mimochodom, keby aj bola vedená na ÙP, tak sa môže dať vyradiť aj na vlastnú žiadosť bez predkladania zmluvy.
@volterra čo pletiem? veď sa pýtam nie? azda je zakázané sa niečo opýtať?
@melanta nie nemám žiadnu zmluvu o to ide...
@nikolienka611 tvoj problém nie je že neplatila ale ten že si robila bez zmluvy. Do budúcna budeš vedieť 🫤 Bez zmluvy ani hodinu

@anonym_ec0800 zaslúžila by som si za toto prefackat trosku lebo este aj priateľ ma vyhadzoval s malým že ona ma živiť nebude...Úplnú ko**tinu som spravila ale chcem aby aj ona niesla zodpovednosť za stav hotela že aj niekto ako ja si dovolil to riešiť
@nikolienka611 nie ona ale on ma živiť nebude