icon

Neprihlásili ma na zdravotné poistenie

nikolienka611
2. sep 2025

Ženy hlupa som ako bagandža ale už zbytočne teraz plakať...Od novembra do júna som ,,pracovala v jednom hoteli...s majiteľkou som sa videla pár krát ale ide o to že ona ma od novembra do júna neprihlasila a mne teraz prišiel z Unionu nedoplatok skoro 200€....Občiansky aj preukaz poistenca sa jej prefotil a odovzdal a ja som celý čas bola c tom že je všetko v poriadku...Ešte aj baby čo tam robili ma uisťovali že sa nemám báť a aj dohodu ma určite vytlačenú a nachystanu a že určite by neriskovala ma neprihlasit...Drela som tam ako otrok za 4€/hod.vybabrala somnou tak že kým som držala ústa a robila tak bolo ôk...Ale bolo čím ďalej toho viac a viac a ked uz som mala robiť alebo pomáhať aj za ostatných , dovolila som sa ozvať a hned ako našla nhraadu ma vyhodila bez príčiny alebo vysvetlenia...Viem že je to moja vina a bla bla bla ale 200 eur není málo a toto sa proste takto nerobí...Určite jej budem písať a tak ma to vytočil že niekoho tam pošlem aj ked viem že budem aj ja niečo za to platiť...

Strana
z2
anonym_e85650
Odpoveď bola odstránená
anonym_cc263e
2. sep 2025

@nikolienka611 skus pohladat na internete odbory a popros pravnika z odborov nech kontaktuje majitelku namiesto teba. Alebo sa spytaj vsade v rodine a u kamaratov, kto pozna pravnika, co by jej zadarmo aspon raz zavolal, napisal. Treba najst takeho ktory jej vie tak vynadat, aby sa zachovala spravne.

melanta
2. sep 2025

Základná vec - máš podpísanú pracovnú zmluvu a jeden originál? Ak áno, dlh musí za obdobie trvania pomeru uhradiť ona. Ten dlh je, ale nie je tvoj. Je zamestnávateľa. Ak si však zmluvu nemala (spomínaš v texte, že dohodu mala nachystanú), tak išlo o prácu načierno. V takom prípade odporúčam zaplatiť to. Následne môžeš s právnikom riešiť vymáhanie danej sumy.

Čo odporúčam urobiť, je spísať všetky informácie a podať podnet na Inšpektorát práce. Nech sa prešetrí tvoj prípad a nech je snaha zamedziť takéto správanie do budúcnosti voči iným zamestnancom.

anonym_29d31d
2. sep 2025

@nikolienka611 200 eur je, že Ti chýbajú necelé 2 mesiace, nie od novembra do júna. Čo nehovorím, že je ok, ak si tam bola zamestnaná po celý čas

nikolienka611
autor
2. sep 2025
@melanta

Základná vec - máš podpísanú pracovnú zmluvu a jeden originál? Ak áno, dlh musí za obdobie trvania pomeru uhradiť ona. Ten dlh je, ale nie je tvoj. Je zamestnávateľa. Ak si však zmluvu nemala (spomínaš v texte, že dohodu mala nachystanú), tak išlo o prácu načierno. V takom prípade odporúčam zaplatiť to. Následne môžeš s právnikom riešiť vymáhanie danej sumy.

Čo odporúčam urobiť, je spísať všetky informácie a podať podnet na Inšpektorát práce. Nech sa prešetrí tvoj prípad a nech je snaha zamedziť takéto správanie do budúcnosti voči iným zamestnancom.

@melanta nie nemám žiadnu zmluvu o to ide...

wagea
2. sep 2025

Podpísanú dohodu oboma stranami máš? Výplatné pásky? Na nich vidíš aj odvod do ZP. Určite je ten nedoplatok za toto obdobie? Nie za iné? Zároveň záleží na tom či si bola na tú dohodu prihlásená v ZP zakaždým celý mesiac alebo len na niektoré dni - zvyšné si doplatíš (ak nie si poistencom štátu napr.).

nikolienka611
autor
2. sep 2025
@anonym_29d31d

@nikolienka611 200 eur je, že Ti chýbajú necelé 2 mesiace, nie od novembra do júna. Čo nehovorím, že je ok, ak si tam bola zamestnaná po celý čas

@anonym_29d31d volala mi pracovníčka z Unionu že od novembra do júna niesom nahlasena nikde

wagea
2. sep 2025
@nikolienka611

@nikolienka611 no, takže práca načierno?

nikolienka611
autor
2. sep 2025
@wagea

@nikolienka611 no, takže práca načierno?

@wagea Načierno lebo ked mi povedali baby že niekoho všetky podpisovali niečo ale že je to ok a nahlasena som tak som to neriešila

anonym_ec0800
2. sep 2025

@nikolienka611 a preco si si myslela, ze ked nemas podpisanu zmluvu, ze ta niekam prihlasila? Ved to si "protireci"... hlavne ak ju mala "pripravenu" (teda "keby daco / dosla kontrola")... tak to je automaticky, ze ta nikam neprihlasila... lebo by vedeli, ze si zamestnana... ked nemas zmluvu, tak urcite ta nikto nikam neprihlasil... ak mas zmluvu, stale to nie je zaruka niekedy, ale je to iny pripad...

nikolienka611
autor
2. sep 2025
@nikolienka611

@wagea Načierno lebo ked mi povedali baby že niekoho všetky podpisovali niečo ale že je to ok a nahlasena som tak som to neriešila

Nie všetky podpisovali dohodu alebo zmluvu

vroni
2. sep 2025

Zisti si v poistovni, aký je tvoj skutočný nedoplatok. Za sedem mesiacov to len 200 euro nebude. To za prvé. Za druhé, išlo o prácu načierno, ak nahlásis, že si tam pracovala, dostaneš pokutu aj ty, nakoľko si presvihla aj ochrannu lehotu 4 mesiacov, kedy by ti akceptovali, že si bola uvedená do omylu. Ešte povedz, ze ťa aj vyplácala na ruku a potom ti naozaj odporucim, aby si vrátila občiansky.

nikolienka611
autor
2. sep 2025
@anonym_ec0800

@nikolienka611 a preco si si myslela, ze ked nemas podpisanu zmluvu, ze ta niekam prihlasila? Ved to si "protireci"... hlavne ak ju mala "pripravenu" (teda "keby daco / dosla kontrola")... tak to je automaticky, ze ta nikam neprihlasila... lebo by vedeli, ze si zamestnana... ked nemas zmluvu, tak urcite ta nikto nikam neprihlasil... ak mas zmluvu, stale to nie je zaruka niekedy, ale je to iny pripad...

@anonym_ec0800 lebo som sa spýtala ci netreba nejaké doklady alebo údaje tak povedala že jasne občiansky a preukaz poistenca

melanta
2. sep 2025
@nikolienka611

@nikolienka611 nemáš pracovnú zmluvu. Takže odporúčam nasledovné:

1. V ZP a SP si zisti, či si bola v tom období prihlásená alebo nie. Ak si nebola prihlásená v ZP a nemáš zmluvu, musíš si ZP doplatiť sama. Urob tak čo najrýchlejšie, pretože ZP vedia v priebehu mesiaca vyriešiť exekútora a zbytočne sa ti dlh navýši o trovy exekútora.
Ak si nebola prihlásená v SP, vedz, že za to obdobie si nebola nemocensky poistená, čo môže byť dôležité pre prípadné materské. Nebola si poistená ani dôchodkovo, takže ten čas sa ti nepočíta ako odpracovaný čas do dôchodku. A nebola si poistená v nezamestnanosti, čiže to obdobie sa to nezapočítava na nároku na podporu.

2. Podaj podnet na Inšpektorát práce. Spíš komplet informácie, od kedy do kedy si pracovala, ako to bolo so zmluvou, vyplácaním. Kľudne mi napíš správu, ak budeš chcieť. Tebe to už nepomôže. Ale hotel dostane kontrolu a troška majiteľke klepnú po prstoch.

Odporúčam viac v tejto záležitosti nerobiť. Pracovala si načierno, čiže nielen ona, ale aj ty si porušila zákon. Práca na čierno je trestná. Čiže ak by si chcela peniaze vymáhať právnou cestou, sama sa vystavíš riziku, že právnici či dokonca súd bude riešiť aj tvoju trestnoprávnu zodpovednosť za čiernu prácu. Ber to ako drahé ponaučenie do budúcna, že kým nemáš originál pracovnej zmluvy/dohody podpísanej zamestnávateľom, tak nezačneš pracovať.

nikolienka611
autor
2. sep 2025

Si myslí že jej patrí celé mesto a nik jej nič nemôže...Čo sa týka hygieny, Bozp, úplne kašle čo všetko musí hotelové zariadenie dodržiavať a veľmi veľa vecí tam je na riadnu pokutu a tak za toto to nahlásiť a mam aj fotky ako dôkaz

melanta
2. sep 2025
@nikolienka611

@nikolienka611 k tomuto len toľko. Stačí použiť mozoček. Ak aj máš iba priemerné IQ, tak ak použiješ hlavu v budúcnosti, budeš vedieť, že pracuje sa vtedy, ak mám podpísanú zmluvu. Skôr nie, kým nemám v rukách originál nielen mnou ale aj zamestnávateľom podpísanú zmluvu. Toto je naozaj primárne o tom, že hajzli dokážu oklamať tých, ktorí sa zachovajú hlúpo ako ty.

januska12323
2. sep 2025
@nikolienka611

@nikolienka611 čiže si robila na čierno a teraz riešiš len zdravotné? No buď rada, že sa nič horšie nestalo. Prečo si nepočkala na zmluvu?

nikolienka611
autor
2. sep 2025
@melanta

@nikolienka611 k tomuto len toľko. Stačí použiť mozoček. Ak aj máš iba priemerné IQ, tak ak použiješ hlavu v budúcnosti, budeš vedieť, že pracuje sa vtedy, ak mám podpísanú zmluvu. Skôr nie, kým nemám v rukách originál nielen mnou ale aj zamestnávateľom podpísanú zmluvu. Toto je naozaj primárne o tom, že hajzli dokážu oklamať tých, ktorí sa zachovajú hlúpo ako ty.

@melanta moje maturitné vysvedčenie asi o priemernom IQ nebude svedčiť a som rada že ty ten svoj mozoček používaš ale predstav si som potrebovala surne prácu tak som vzala čo bolo...

nikolienka611
autor
2. sep 2025
@januska12323

@nikolienka611 čiže si robila na čierno a teraz riešiš len zdravotné? No buď rada, že sa nič horšie nestalo. Prečo si nepočkala na zmluvu?

@januska12323 potrebovala som surne pracu a toto som vzala kým sa nenájde niečo lepšie

nikolienka611
autor
2. sep 2025
@anonym_cc263e

@nikolienka611 skus pohladat na internete odbory a popros pravnika z odborov nech kontaktuje majitelku namiesto teba. Alebo sa spytaj vsade v rodine a u kamaratov, kto pozna pravnika, co by jej zadarmo aspon raz zavolal, napisal. Treba najst takeho ktory jej vie tak vynadat, aby sa zachovala spravne.

@anonym_cc263e moc sa svojou sprostostou nechcem všetkým chváliť...potrebovala som peniaze lebo mam dieťa a tu moc práce na vyberanie nie je

vroni
2. sep 2025
@nikolienka611

@melanta moje maturitné vysvedčenie asi o priemernom IQ nebude svedčiť a som rada že ty ten svoj mozoček používaš ale predstav si som potrebovala surne prácu tak som vzala čo bolo...

@nikolienka611, zbytočne tu teraz prskas. Nejde o to, že si zobrala prácu bez zmluvy, človek v panike môže zblbnut a nedomysliet, stáva sa. Ale ty si neriešila sedem, slovom SEDEM!!!! mesiacov. Proste ti nikde zo zákona neuveria, že si nevedela, že robíš načierno. Takže je fuk, čo vieš dokázať nejakej miestnej špine, tvoje dôkazy svedčia aj proti tebe, keď dostaneš mastnú pokutu za prácu načierno, figu ti pomôže, že nejakú dostane aj tá ženská.

wagea
2. sep 2025

pozri, máš ponaučenie do budúcna, teraz ti neostáva nič iné, len doplatiť čím skôr ZP.

nikolienka611
autor
2. sep 2025
@melanta

@nikolienka611 nemáš pracovnú zmluvu. Takže odporúčam nasledovné:

1. V ZP a SP si zisti, či si bola v tom období prihlásená alebo nie. Ak si nebola prihlásená v ZP a nemáš zmluvu, musíš si ZP doplatiť sama. Urob tak čo najrýchlejšie, pretože ZP vedia v priebehu mesiaca vyriešiť exekútora a zbytočne sa ti dlh navýši o trovy exekútora.
Ak si nebola prihlásená v SP, vedz, že za to obdobie si nebola nemocensky poistená, čo môže byť dôležité pre prípadné materské. Nebola si poistená ani dôchodkovo, takže ten čas sa ti nepočíta ako odpracovaný čas do dôchodku. A nebola si poistená v nezamestnanosti, čiže to obdobie sa to nezapočítava na nároku na podporu.

2. Podaj podnet na Inšpektorát práce. Spíš komplet informácie, od kedy do kedy si pracovala, ako to bolo so zmluvou, vyplácaním. Kľudne mi napíš správu, ak budeš chcieť. Tebe to už nepomôže. Ale hotel dostane kontrolu a troška majiteľke klepnú po prstoch.

Odporúčam viac v tejto záležitosti nerobiť. Pracovala si načierno, čiže nielen ona, ale aj ty si porušila zákon. Práca na čierno je trestná. Čiže ak by si chcela peniaze vymáhať právnou cestou, sama sa vystavíš riziku, že právnici či dokonca súd bude riešiť aj tvoju trestnoprávnu zodpovednosť za čiernu prácu. Ber to ako drahé ponaučenie do budúcna, že kým nemáš originál pracovnej zmluvy/dohody podpísanej zamestnávateľom, tak nezačneš pracovať.

@melanta Áno viem že je to trestné no som ochotná za to niesť zodpovednosť...Fakt som tam drela, veľa vecí som z vlastnej vôle chcela spraviť...Neviem sa preniesť hlavne cez to že vie aká je momentálne moja finančná situácia a čo všetko musím riešiť a ešte toto k tomu...No 200 euro teraz navyše ani nemám a nenávidím povyšeneckych, sebeckych ľudí a fakt je tam veľmi veľa nedostatkov tak nech si aj ona rieši čo má

wagea
2. sep 2025

môžeš dať podnet na inšpektorát práce, ako anonym. pretože ty si vedome pracovala načierno a tým pádom si tiež porušila zákon

nikolienka611
autor
2. sep 2025
@vroni

@nikolienka611, zbytočne tu teraz prskas. Nejde o to, že si zobrala prácu bez zmluvy, človek v panike môže zblbnut a nedomysliet, stáva sa. Ale ty si neriešila sedem, slovom SEDEM!!!! mesiacov. Proste ti nikde zo zákona neuveria, že si nevedela, že robíš načierno. Takže je fuk, čo vieš dokázať nejakej miestnej špine, tvoje dôkazy svedčia aj proti tebe, keď dostaneš mastnú pokutu za prácu načierno, figu ti pomôže, že nejakú dostane aj tá ženská.

@vroni Keby som jej nedávala ten občiansky a preukaz poistenca tak by som jej nedala pokoj kým to nebude no tak ma ubezpecovali a presviedčali že som urcite prihlasena a že urcite to ma vytlačené a nachystané a a asi dve povedali že ani oni este nemajú nič ale že v aplikacii jej ukazuje že je nahlasena že fakt som potom uverila že to by neriskovala keby pride kontrola a niekto tam robili na čierno

nikolienka611
autor
2. sep 2025
@wagea

môžeš dať podnet na inšpektorát práce, ako anonym. pretože ty si vedome pracovala načierno a tým pádom si tiež porušila zákon

@wagea Napíšem aj jej že mi prišiel nedoplatok z Unionu za obdobie ked som mala byť nahlasena a všetko malo byť v poriadku ako povedala...a tiež že idem riešiť cez inšpektorát aj ked budem zodpovedná za to tiež lebo to sa takto nerobí

melanta
2. sep 2025
@nikolienka611

@melanta Áno viem že je to trestné no som ochotná za to niesť zodpovednosť...Fakt som tam drela, veľa vecí som z vlastnej vôle chcela spraviť...Neviem sa preniesť hlavne cez to že vie aká je momentálne moja finančná situácia a čo všetko musím riešiť a ešte toto k tomu...No 200 euro teraz navyše ani nemám a nenávidím povyšeneckych, sebeckych ľudí a fakt je tam veľmi veľa nedostatkov tak nech si aj ona rieši čo má

@nikolienka611 nemáš 200 eur - napíšem ti, čo bude nasledovať, ak ich nezaplatíš. Union to s veľkou pravdepodobnosťou v priebehu mesiaca pošle na exekúciu. Exekútor bude chcieť od teba nielen 200 eur, ale aj jeho náklady, ktoré môžu byť pri tejto sume 50-60 eur, ale aj 200. Exekúcia zároveň znamená zablokovanie osobného účtu, poslanie exekúxie do zamestnania. Takže ak je ti zaťažko nájsť 200 eur, budeš za krátku dobu hľadať viac kvôli exekúcii. Požiadaj Union o splátkový kalendár. Ešte dnes. Riskuješ totiž aj zdravotnú starostlivosť. Neriešený dlh, hoci nie je vysoký, by ti kľudne mohol spôsobiť to, že by ti poisťovňa neuhradila drahšiu liečbu, ak by si ochorela či mala úraz.

Nedostávaš odpovede, aké si asi čakala, tak prskáš na nás a na ex-šéfku. Ale venuj pozornosť a energiu radšej tomu, aby si uhradila dlh a potom sa venuj tomu, že do hotela pošleš Inšpektorát práce a iné kontroly.

vroni
2. sep 2025
@nikolienka611

@vroni Keby som jej nedávala ten občiansky a preukaz poistenca tak by som jej nedala pokoj kým to nebude no tak ma ubezpecovali a presviedčali že som urcite prihlasena a že urcite to ma vytlačené a nachystané a a asi dve povedali že ani oni este nemajú nič ale že v aplikacii jej ukazuje že je nahlasena že fakt som potom uverila že to by neriskovala keby pride kontrola a niekto tam robili na čierno

@nikolienka611, verím, ale zákon je postavený tak, že neverí.... Tiež ma fascinuje, že poisťovňa ťa informovať nemusí, ty musíš mať krištáľovú guľu, ale tak, žiaľ, na Slovensku je to takto choro zariadené. Bez zmluvy ani deň, inak z toho kuka prúser...

domka222
2. sep 2025

Mne príde aj čudné, že nedoplatok máš len 200€,keďže zdravotné za mesiac je cez 100€. Ale robiť bez podpisu dohody...

nikolienka611
autor
2. sep 2025
@anonym_ec0800

@anonym_ec0800 zaslúžila by som si za toto prefackat trosku lebo este aj priateľ ma vyhadzoval s malým že ona ma živiť nebude...Úplnú ko**tinu som spravila ale chcem aby aj ona niesla zodpovednosť za stav hotela že aj niekto ako ja si dovolil to riešiť

Strana
z2