icon

Neprijatie do práce pre materstvo: Máte skúsenosti?

8. feb 2025

Zeny mam az pomaly sklon k depresii… v oktobri mi konci rodicak. Od synovych 6 mesiacov - oktobra 2024 som aktivne pracovala na dohodu. Potom som odisla nakolko v tej firme sa nedalo zamestnat na TPP a od dedembra si hladam trvale TPP. Za 2 mesiace mi prislo 15 zamietnutych ponuk ! Vsade som splnala kriteria , prax, skusenosti … Ano v zivotopise uvadzam ze som na RD . Za svoj zivot som bola na urade prace mesiac ..Vzdy som pracu mala. A tu prichadza moja otazka a teoria ze zamietaju mi to kvoli tomu ze mam dieta ! Kedze nie je mojou povinnostou to uvadzat, odstranila som uz skutocnost ze som matka a citila som sa najhorsie na svete… za 1 den ma pozvali na 2 pohovory. Je to brutalne svinstvo podla mna. Mam manzela ktory ma pracu ze vie byt so synom 24/7. Po druhe - Chodi do jasli. Nie je jeden dovod aby bol moj syn alebo fakt ze som rodic dovod na neprijatie do pracovneho pomeru. Mate s takym niecim skusenosti ? Ako chce stat vobec inspirovat ludi mat deti ked nam podkopavaju nohy ?

qwert87
8. feb 2025

Určite sj nepis do životopisu rd, nie je to potrebné. Ja som si hľadala novú prácu, keďže v starej som dala výpoveď, po 6,5 roku na rd s 3 deťmi a nepísala som si ju. Na pohovore samozrejme prišla reč aj na deti, nikto sa ma priamo ale nepýtal. Ja zamestnávateľa chápem. Pri deťoch matka často vypadne kvôli chorobám, prázdninam, tak ho samozrejme zaujíma ako ma starostlivosť poriesenu v týchto prípadoch. Aj mňa sa pýtali. Dokázala som ich zaujať, že ani 3 deti nebol problem. Neboj, prácu si nájdeš, len vymaž z CV údaj o rd na pohovore argumentuj

autor
8. feb 2025

@qwert87 veľmi pekne ti ďakujem v podstate vďaka skvelým radám ako si mi dala ty a ostatné baby práve teraz tú prácu nájdem🥰 veľká vďaka, všetkým vám držím palce ktoré ste boli v podobnej situácii a držím nam všetkým palce nech sa nam len dari

autor
8. feb 2025

@mogaa neviem ci si matka ale asi na 100%nie . A citaj este raz moju situaciu prosim.. nehadz vsetkych do 1 vreca

joannita
8. feb 2025

@lienka.7 ešte raz. Bavíme sa o sopli. O bohapustom sopli, nie o chorobe, chrípke, ani horúčke. A teda sopel trvá vždy minimálne týždeň a sople maju škôlkari tak každé 3 týždne. Čiže by som defacto každé 2 týždne musela byť ocr kvôli spolu. Opakujem, SOPLU. TAKZE ANO, keď má dieťa sopel, dávam ho do škôlky, lebo inak by som prišla o prácu a nemala by som tie moje deti z čoho zivit.
Ty kam dávaš deti keď sú choré? Si na očr? Máš babku, alebo niekoho komu dáš deti?

biba_18
8. feb 2025

@mogaa ja som bola reálne s dieťaťom menej vypísaná ako so sebou…

mogaa
8. feb 2025

@biba_18 no si jedna z mála....

mogaa
8. feb 2025

Autorka - tak ja už mám deti veľké....ale mám aj mladé kolegyne a ak sú zakázané dovolenky počas sviatkov, hádaj ako to riešia? no predsa OČR....v lete počas dovoleniek kolegyňa oficiálne na OČR neoficiálne na dovolenke pri mori....takže ja si stojím za svojim názorom, že toto si urobili ženy sami....zamestnávateľ ak sa má rozhodnúť, tak logicky si vyberie bezdetnú alebo ženu s väčšími deťmi....

lneviemmeno
8. feb 2025

Ja som rada, že pracujem v zdravotníctve kde toto nikto nerieši 🙏🏼 mám 1-ročné dieťa iba a zamestnala som sa na TPP v nemocnici. Poslala som inzerát a hneď mi vyvolávali a nikde im to neprekážalo, mohla som si vyberať. Tiež mám muža, ktorý má prácu, že je s dieťaťom doma keď ja som v práci.

hankab
8. feb 2025

@mogaa presne. U nas tiez jedna mamicka mesiac pred Vianocami vyhlasila, ze ak nebude povinna celozavodna dovolenka, tak sa bez vycitiek supne na OCR s tym, ze je zavreta skolka 🤷🏻‍♀️ pritom si bezne s muzom robievaju romanticke vikendy a deti supnu k rodicom aj na 3-4 dni. Vtedy jej neprekaza, ze stari rodicia sa postaraju. Ale od 22.12. do 6.1. ich tam zasadne neda, lebo chce byt 2 tyzdne doma 😅 a potom sa vsetky cuduju..

balerina2025
8. feb 2025

tak si dost arogantna. ani sa necudujem potom ked takto vystupujes.
necitam vsetko lebo nesedim cely den za MK a pisala som ti slusne.

lienka.7
8. feb 2025

@autorka ja ti držím palce, pripadas mi fajn, zodpovedná... Ak hľadáš v BA, pokojne sa ozvi. Vždy sa u nás niekto hľadá.

liliana8
8. feb 2025

Ja nastastie pracu mam🙏, ale chcem poukazat aj na inu situaciu, lebo je to tu same, ako matky zneuzivaju system. Mna manzel po spolocnych rokoch opustil s malym dietatom. Ja pracovat chcem a MUSIM, aby som nas uzivila. Stari rodicia este pracuju a byvaju daleko. Dieta je kazdu chvilu zo skolky chore. Co mam robit? Jasne, ze ked sa da vykryjem to home officom, dorobim vecer a aj kvoli peniazom sa snazim neist na OCR, ale ste stale ako medzi mlynskymi kamenmi. Snazite sa byt dobrou matkou a postarat sa o dieta, nedavat ho do skolky chore, ale zaroven nesmiete ohrozit svoju pracu, ktora vas zivi. Snazila som sa najst nejaku dochodkynu, ktora by bola s dietatom pocas doliecovania z choroby, ale malokto chce ist k cudziemu choremu dietatu. Ja chapem aj zamestnavatela, ale ja sa snazim svoju robotu odrobit poctivo a budme aj trochu ludski. Zamestnavatela moja situacia neohrozi, ale mna ano a velmi a o to vacsiu motivaciu/strach mam, aby som si pracu udrzala.

autor
9. feb 2025

@balerina2025 pisala si dost utocivo voci mojej osobe. Chcela som tu slusne odpovede , slusnu debatu. A ano prijala by som skor zenu s matkou ktora zivi nie len seba ale dalsieho cloviecika. Ked je niekto sam tak zivy tak isto seba samozrejme ma vydavky ale sam na seba .
Odpovede typu “sibe ti??” ako pisala ina vyssie .. ako neviem preco niektore takto reagujete.. pytam sa slusne. Prislo mi to normalne uviest v zivotopise ze som na RD . Okej ponaucila som sa , nie je to tam. Ine by bolo keby som zakladala diskusiu ako vybabrat so systemom zamestnam sa na 3 mesiace otehotniem budem mat z toho nieco ?? Atd neviem . Tak treba citat poriadne co pisem a potom odpovedat.

@lienka.7 dakujem ti krasne🥰🙏🏻 hladam v KE. Uz verim len v uspechy 😁

autor
9. feb 2025

*zenu / matku

autor
9. feb 2025

Inak rollovat fb a stalkovat ludi … akoze to je uz moje sukromie a co keby som tam mala vyfoteneho synovca ? To odkil vedia kto je kto na fotkach ? Mam nastastie velmi uzavrety fb cize uvidia par citatov a ig tak isto sukromy

jozinzbazin22
9. feb 2025

U nas su slobodne,brzdetne dievcata omnoho lenivejsie ako tie,co maju deti a zalezi im na praci.Ked sa rozdelovali smeny,sa bezdetne ohradzovali,preco maju ustupit tym zenam,co maju deti.Ale ten pristup a ta snaha v praci je riadne vyditelna.Takze aj z tohto pohladu je zase lepsie zobrat zenu(matku),ako lenive mlade bezdetne dievcata.

brrunetkaa
9. feb 2025

@jozinzbazin22 možno len tým ,,lenivým mladým bezdetným dievčatám” ide na nervy to, že stále musia ústupky robiť práve ony lebo tie iné ženy majú deti. Vidím to aj u nás v práci, kolegyňa ma deti a teda medzi vianočnými sviatkami s ňou nemôžeme počítať lebo ma deti doma až do prvého týždňa v januári. A keďže u nás musí byt zastupitelnost, tak kto ju zastupuje? No baby čo deti nemajú a asi ,,nechcú byt počas sviatkov s rodinami”…Ústupky by sa mali robiť z oboch strán.

muchotrafka298
9. feb 2025

Je uplne bezne, ze personalisti pri vybere zamestnanca pozeraju aj socialne siete. Nie je to ziadne stalkovanie. Oni si aj takto robia obraz o danom cloveku. Ze tebe to nepride normalne neznamena nic, ono to pre inych normalne je.

@brrunetkaa presne ako pises, ze slodobne a bezdetne osoby VZDY musia ustupit tym, co maju deti v terminoch sviatkov, prazdnin. Lebo oni asi nemaju pravo na oddych, na to byt s rodinou, odist na dovolenku napriklad pocas vianocnych sviatkov. Bohuzial je to takto vo vela firmach a ked napriklad ja ustupim, cakam ustupok aj z druhej strany a to neprichadza. Ako som pisala vyssie, mam kolegynu, ktora ma na vsetko argument "Ja mam male deti" ako keby ich nikto iny nemal.

autor
9. feb 2025

@jozinzbazin22 👏🏻🙏🏻
@muchotrafka298 ferova praca je naj moznost. Neocakavam ze budem vyuzivat kolegov. Bola som aj som vzdy ustretova tolerantna. Ked jedna za mna potiahla ja za nu… ale to by malo byt tak vsade medzi vsetkymi ci som chlap zena matka nematka…

autor
9. feb 2025

Este dobre ze som tuto diskusiu zalozila vo februari a nie v septembri … mam este na vsetko 8 mesiacov 😀koniec koncov este mi nehori pod zadkom financne … ale predsa chceme brat hypo … cim skor tym lepsie 🙂

muchotrafka298
9. feb 2025

Nikto nepise, ze ty sa nebudes chovat ferovo. Bohuzial vacsina z nas ma skusenosti prave take, ze nie vzdy sa tieto veci beru fer a tie co maju male deti su zvyhodnovane. Niekedy nestaci byt ustretovi a tolerantni. Mne je to jedno, ale ver tomu, ze nie kazdemu a su aj ludia, co sa ozvu.

autor
9. feb 2025

@muchotrafka298 Je to tak ja s tebou súhlasím. Na druhej strane ale aj ženy ktoré nie sú matky taktiež môžu ochorieť vypadnúť nadlho , ísť na dlhodobú PN zo zdravotných dôvodov atď. každý zamestnanec je len človek

dancingqueen321
12. feb 2025

Ja keby hirujem a poslu mi CVcko zenskej, ktora vycapi RD do zivotopisu, tiez by som nechcela :D ani nie kvoli rd ako takej, ani kvoli ocrkam atd… ale kvoli tomu, ze to tam vycapuje… akoze na co? Datum tehotenstva a datum svadby tam nahodou uviest nechces? 😂😂 boze

modrykolibrik
13. feb 2025

No ja ti poviem tak...tiež nevezmem do práce mamičku s malým dieťaťom pretože to nie je fér voči ostatným zamestnancom. Viem ako u nás v práci uprednostňovali mamičky a strašne ma to štvalo,že som sa musela prispôsobovať im. Až som sa jedného dňa naštvala a dala som šéfke na výber. Buď bude dávať služby a dovolenky spravodlivo aj tým čo deti ešte nemajú alebo nech si hľadá novú zamestnankynu. Keďže mám vzdelanie aké mám kto málokto má, rýchlo si to zratala. Tak ale odvtedy som postúpila vyššie a keď mi žena povie že má malé dieťa automaticky ju z pohovoru pošlem preč. Bohužiaľ.

dudos
13. feb 2025

Necčitala som všetky komentáre v diskusii. No v tých čo som prečítala som sa dozvedela len toľko, že áno my ženy matky to máme ťažké a chápeme aj zamestnávateľa a takéto bludy.
Ako my ženy? Ako chápeme zamestnávateľa?
Muža sa niekto pýta či má rodinu? Má časový výpadok v životopise, podľa ktorého je zjavné, že bol na MD alebo RD alebo, že je rodičom, kto mu postráži deti cez prázdniny, OČR a pod.?
Tu je celý systém úplne na hlavu. Stále tvrdím a som názoru, že aj muž by mal ísť povinne na MD. Povinne. Je rovnocenným rodičom, my ženy-ako rodiči- máme právo mať rovnaké podmienky na budovanie si pracovného života tak isto ako muž-rodič.
Hneď ako by muži mali povinnú MD by ste videli tie zmeny v pracovných pohovoroch a aké by zrazu bolo všetko nastavené a pod.
Sme hlúpe, keď nevidíme, kde je jadro tejto veci.
A áno čakám komentáre “Ako že povinne?” “To by som nedovolila a nechcem a pod”.
Už som si ich ti na MK prečítala dosť na tento môj názor a postoj.
Tak sa trápne a buďme diskriminované aj naďalej. Toľko len moja odpoveď pre tento druh komentárov.

dudos
13. feb 2025

@dudos oprava my ženy ako rodič

lenka_vi1
13. feb 2025

Musís to takto vysvetliť na pohovore lebo môžu sa ta pýtať ako máš poriesenu situáciu v prípade chorôb dieťaťa.

hankab
13. feb 2025

@dudos keby mali ist muzi povinne na matersku, tak pocet narodenych deti by sa znizil ani nie na polovicu 🤣 sakra by si to rozmysleli hlavne ti, ktori nemaju ziadnu extra tuzbu po detoch, len chcu aby zena, ktora im pili usi s dietatom bola ticho, tak maju dieta.

dudos
13. feb 2025

@autorka nedala som príspevok, ktorý by ti pomohol.
Ja som momentálne čerstvo zamestnaná po 4 rokoch doma, druhé tehotenstvo. Priamo sa ma opýtali na pohovore že vidia roky, ktoré som bola bez práce. Počas prvého tehotenstva mi skončil pracovný pomer na dobu určitú. Druhé som mala po skončení doby určitej, keď som si aktívne hľadala prácu. Tehotnú ma nikto neprijal tak som bola na úrade prace v evidencii.
V novej práci mi dali šancu. Podmienka bola minimalizovať OČR. Zatiaľ sa nám darí vďaka rodine, pokryť výpadky čo sú deti doma pre chorobu a pod.
Musíš len skúšať ďalej a ďalej a dúfať, že ich zaujmeš ako osoba. To sa stalo mne. Potrebovali pevného človeka, s postojmi ktoré si vie obhájiť slušne a priamo. Vie ukorigovať diskusiu a má v sebe dravosť a energiu.
Som feministka, žena, matka a manželka. Nebojím sa o tom rozprávať priamo a úprimne.
Zaujala som ich týmto.
Želám ti aby si mala ak ty šťastie.
Moju prácu mám do 10 min autom od domu, štátna správa, škôlka pod domom a 10 min od práce školu. Ale aj tak lietam ako handra pro práci. Práca ma zatiaľ baví.
Treba dúfať, a veriť, že sa ti podarí zamestnať. Ja som bola takto nastavená a sadlo to ako zadok na šerbel.

jozinzbazin22
13. feb 2025

@lenka_vi1 presne,aj ja som to povedala normalne na pohovore,ocr si neberieme,lebo o deti mame postarane, kontroly a pod.sa vzdy planuju cez 4dni volna.Jedinu ocrku som mala na mamu,ked sme riesili na rychlo sukromny domov dochodcov.Pytali sa na nadcas,ci je clovek ochotny chodit.A u nas su to krasne prachy,este mame aj priplatok za nedelu 2sm.
A ked surne nieco treba s detmi,berieme dovolenky.