Neprijatie do práce pre materstvo: Máte skúsenosti?
Zeny mam az pomaly sklon k depresii… v oktobri mi konci rodicak. Od synovych 6 mesiacov - oktobra 2024 som aktivne pracovala na dohodu. Potom som odisla nakolko v tej firme sa nedalo zamestnat na TPP a od dedembra si hladam trvale TPP. Za 2 mesiace mi prislo 15 zamietnutych ponuk ! Vsade som splnala kriteria , prax, skusenosti … Ano v zivotopise uvadzam ze som na RD . Za svoj zivot som bola na urade prace mesiac ..Vzdy som pracu mala. A tu prichadza moja otazka a teoria ze zamietaju mi to kvoli tomu ze mam dieta ! Kedze nie je mojou povinnostou to uvadzat, odstranila som uz skutocnost ze som matka a citila som sa najhorsie na svete… za 1 den ma pozvali na 2 pohovory. Je to brutalne svinstvo podla mna. Mam manzela ktory ma pracu ze vie byt so synom 24/7. Po druhe - Chodi do jasli. Nie je jeden dovod aby bol moj syn alebo fakt ze som rodic dovod na neprijatie do pracovneho pomeru. Mate s takym niecim skusenosti ? Ako chce stat vobec inspirovat ludi mat deti ked nam podkopavaju nohy ?
@betulinka1 dakujem Ti ❤️
ja vôbec nerozumiem prečo uvádzaš že máš dieťa a že si na rd. no a čo, je to pracovný pohovor predpokladám do firmy kde nebudeš strážiť deti. a ďalej - si pracovala na dohodu, nemala si výpadok z pracovných návykov, toto by som si dala do životopisu, nie že máš dieťa 🤦♀️
@biba_18 ved mala som najprv obe ze som bola na RD a popritom pracovala a vidis ze ako to dopadlo. 15 zamietnutych ziadosti od decembra. Tak teraz uz mam len cisto pracu bez RD ….
mala si tam že si na RD, nie že si pracovala… také že rd alebo dlhodobá pn alebo neviem čo, to sa do životopisu nedáva prepána…
Mňa by reálne zaujímalo, akú prácu vykonávate tie, ktoré píšete, že si tam tú RD nemá písať. Ono tí ľudia na pohovoroch nie sú tupí. Ak robí kvalifikovanú odbornú prácu, kde musí mať nejaké vedomosti, tak prídu do piatich minút na to, že momentálne nepracuje už dlhšie. Ja mám technickú špecifickú prácu v IT, kde sa veci v tej technológii s ktorou pracujem menia pomaly každý mesiac a ak by som teraz po ročnom výpadku išla na pohovor, tak by im bolo úplne jasné, že s tým nerobím, lebo nemám prehľad o celom tom kvante zmien, ktoré sa za ten čas, čo som mimo udiali. Stačia dve-tri otázky, 5 minút a je vymaľované.
Je to smutne,ale je to uplne bezne. Dokonca ja ked som si hladala pracu ako 30 rocna,musela som pocuvat otazky,kedy pojdem na matersku,kedy planujem deti a im sa neoplati,aby ma zamestnali na par mesiacov a odidem im. Bolo to velmi ponizujuce.
@autorka bohužiaľ, doplácas na neserioznost vypocitavych matiek... nejdem sa tu už opakovať, súhlasím s tým, čo tu napisali uz baby predo mnou.
Ja ti napíšem moju skúsenosť... tiež sme hľadali do prace a tie ženy tak klamu, ze až. Extremom bola jedna, co si uvádzala 12 ročnú prax a reálne odrobila nieco vyše 1 roka!!! A samozrejme, ešte sme ju ani neprijali a už ze ona ma deti a vtedy potrebuje hento a vtedy toto... no koniec. A pozri sa na to z pohľadu zamestnávateľa. Ono to vyznie síce kruto, ale jeho nezaujíma tvoja rodina, jeho zaujíma to, aby bola práca hotová. Lebo uprimne, ani teba nezaujíma, kde vezme peniaze na tvoju výplatu. Ty chceš svoje. Presne tak ako on. A to s tým uvádzanim deti... nie, nikde sa to normalne do CV neuvádza. A môžeš v pohode zaklamat, ze ich nemáš, ale v rôznych dotazníkov a pod.ich neskôr priznať musíš.
A poviem ti, mali sme problém nájsť, a nikoho sme nediskriminovali u nás má 95% ľudí z tímu deti, ale sme ako jeden tím. A to je podstatne.
Tiez sa priklanam s tym, ktore to vidia z pohladu neustaleho zastupovania kolegyn, ktore maju deti. Ked v office spomeniem pocas vyberoveho konania, ze by som uprednostnila babu, ktora deti nema, tak kolegyne-mamicky ma idu zavrazdit. Akurat ze tie nikdy nikoho nezastupuju, lebo 15:30 sa zdvihnu a utekaju pre deti, nedokoncuju ulohy, dokoncujem ich ja. Ked vypadnu 2 z 3 z teamu kvoli OCR, zastupuje ich tiez ta bezdetna. Vsetci to sice chapeme, ze maju deti a nemozu ich dat bokom atd, no niekto tu pracu vzdy urobit musi. Takze ano, mamicky, mate to tazke. Ale ma to rovnako tazke zamestnavatel, ktory musi zabezpecit aby praca bola hotova a preto vas diskriminuje. A najhorsie to maju bezdetni, ktori si to vzdy vsetko od*eru 😅
Zial autorka, o tebe tvoj potencialny zamestnavatel nema odkial vediet ze o dieta mas v pripade choroby 100% postarane. Preto pri vyberani spomedzi mamiciek/nemamieciek si vyberie druhu moznost.
Vitaj v realite...ano je to bezne, ze s tym maju problem. Oni chcu pracovnu silu co maka, nie matku, co bude doma s chorym dietatom.
Otazky na pohovore boli...kto bude s detmi, ked budu chore? Ako si poriesite prazdniny? Mame 3 deti a nastastie svokru, ktora sa o ne postara.
Druhy problem...praca na skrateny uvazok, ktory vela matkam by vyhovoval, no je problem nieco najst.
No pozrite ja idem do prace s cistym svedomim , opatera o syna 100% , bez roznych vypocitavych praktik. PN - kazdy mozme a mame narok ochoriet niesme roboti samozrejme nebudem so soplikom behat k dr. Mam aj pravo na OČR . Vsetko je okej mame na to pravo v praci vsetci. Uz kto ako vyuziva system nie je moj problem. Netreba vsetkych hadzat do jedneho vreca. Resp. vsetky matky.
Obdivujem matky samozivitelky naozaj klobuk dole myslim ze tie to maju najnarocnejsie a potom mamky co maju muza 80% casu prec… bez babiek dedov…. My mame aj tie pre krajne pripady
Tiež by som to do životopisu neuviedla, veď na osobnom pohovore sa tieto veci lepšie vydiskutujú a aspoň dostaneš šancu 😊 smutné však že to tak je nastavené, ako vidím môjmu zamestnávateľovi by som mala ruky nohy bozkávať, u nás je štandard že ženy po rodičovskej prejdú na skrátený úväzok (60-80%) a navyše pracovná doba je flexibilná 😊 chápem že nie každá práca to dovoľuje ale keď sa dá vyjsť v ústrety potom aj tá motivácia pracovať je väčšia, nemyslím že každá druha matka chce len využívať systém
A potom sa niektoré matky straaasne čudujú, keď davame do škôlky deti so soplami. Tak tu máte odpoveď. Lebo keby sme boli s každým soplom na očr, tak nás jednoducho vyhodía z roboty a môžeme žiť z lásky!
@joannita ano, lenže tu ide o to, ze tvoje dieta aj tak nevyzdravie, ale to, ze nákazi x ďalších deti ta už nezaujíma. Typický slovenský prístup, keď zdochla koza mne, moze aj susedovi, ze? A pritom by možno stačilo ostat s dieťaťom doma 2-3 dní, preliecit ho a nemusíš byť potom doma 2-3 týždne. Nehovoriac o tom, ze od neho ochories aj ty, doma ale samozrejme nedostaneš a roznasas bacily ďalej v praci.
Autorka ja som matka samozivitelka a ako som ostala tehotna, tak sa mi ponukla praca pre Anglickú nadnárodnú firmu, mala som mat ma starosti veci pre Sk a CZ. Tak som im povedala, ze som tehotna, mala som rodit v lete. Povedali Ok, ze Ved to je v pohode, do leta vybavim co treba, potom 6 tyzdnov doma, to rešpektujú a potom mozem dalej robit. No problem 🤣🤣🤣 Oni ani netušili, ze na Sk sme doma 3 roky, ked som im to povedala, tak skoro odpadli. Bola to praca na 99% z domu nastastie, oznamila som im porod a oni mi presne 6 tyzdnov nedavali nejake veci na vybavenie a potom mi dali plan. Napriklad ich plan, bol pre zamestnanca v Anglicku na týždennú pracu, co som mala vybavene za dva dni, pocas toho ako maly spal. Proste ine pracovne tempo dokážeme mat matky 🤣🤣🤣. Preto maju radi Slovákov aj v zahranici, lebo Slovák maká. Spolupracujem s nimi 10 rokov. Minule mi presne jedna tiez hovorila, ze na pohovor chodila s dvoma malinkými detmi, vsade ju poslali prec. Prisla do jednej väčšej firmy tu ma Sk, tam sa jej spýtali, co s detmi, povedala, ze ked si najde pracu, tak bude vediet platit aj skolku a jasle. A ju zobrali. Pracuje tam 20 rokov. PN ani OCR si financne dovolit nemohla. Cize robila vsetko preto aby robila. Takychto pribehov je milion. Preto si myslim, ze ine je to osobne a ine je papier. Z cloveka musi ist nejaka energia toho záujmu o pracu, vediet na pohovore o firme kam ides, rovno povedat ako mas poriesene strazenie, ze si flexibilná, chces sa aj vzdelávať vo svojom odbore a ponukas im seba ako stabilného zamestananca, co nema v životopise za 5 rokov dvadsať zamestnaní.
Tiez som na pohovore povedala normalne som na rodicaku,ale o dieta mam postarane a tym,ze mi tam aj muz pracuje,potrebujem len inu smenu s tym,aby sa stiedali ale zaroven potrebujem smenu,kde vychadza aj vikend volny obom,aby sme aj ako rodina boli spolu.A tak ma hned pridelili na tu smenu,co som chcela.
Maleho som naucila,ze maminka ide do prace zarabat korunky,a naucila suchat prstekmi,ako sa suchaju peniaze takze len povieme slovo praca a hned sucha prstekmi.Muz ma plne zastupi vo vsetkom,takze nemam vycitky,ze som isla skor do roboty.
Inak veľmi dobrá téma som sa nad tým zamýšľala …. Ja to mám tiež podobne . A potom mi napadlo , že v dnešnej dobe sociálnych sieti si to aj tak pozrú tam . Ja akože malú nezverejnujem verejne , nezverejnujem ju takmer vôbec , výnimočne pridám fotku napríklad keď mala narodeniny aj to jednu fotku do príbehu , že ani nie do môjho profilu . Nepatrím zas k tým matkám čo pridávajú a hviezdickuju tvare , nemám problém ju ukázať ale naozaj to nepreháňam a do roka ju pridám čo na jednej fotke spočítam aj to pre priateľov iba . Ale potom som došla na to ze ju mám od narodenia na profilovej fotke 🤣 úplne zboku v perinke takže tým som chcela povedať že dnes si nás určite už hľadajú aj na sociálnych sieťach , aj keď si to neuvedieme do životopisu . A možno ak si uvedies poslednú prácu že stále trvá , tak to mám v životopise ja , tak si myslia že pracujeme …. No ja neviem chcela som tým povedať že áno dnes matky s malými deťmi na pohovory v podstate nepozyvaju . A už vôbec nie na RD
@lalala94 ....väčšine žien počas RD riadne beží zmluva so zamestnávateľom.Tak aka diera v životopise?Ak je niekto nezamestnaný xy mesiacov,to sa tam tiež nepíše.
V živote sa ma nikto nepýtal čo som robila v mesiacoch, rokoch,ktoré v životopise nie sú.Nikto tie CV nestuduje od slova do slova
@doriiis je kopa žien, ktoré pred RD nepracovali alebo mali len krátku prax, zmluva skončila počas trvania MD/RD, prípadne sa už nemôžu vrátiť z RD do pôvodnej práce z rôznych dôvodov (čas, sťahovanie, atď.). Akože, mne je šuma-fuk, kto si čo píše/ nepíše do CVčka. Ja som len poznamenala, že pri istých pozíciách nie je dobrý nápad zamlčať MD/RD, pretože na tom pohovore to vedia veľmi rýchlo zistiť odbornými otázkami. Jasné, že ak niekto nemá extra kvalifikovanú prácu, netýka sa ho to.
no ja som zvedavá či by si ako zamestnávateľ dala prednosť žene ktorej dieťa začne chodiť do kolektívu a matka môže kedykolvek vypadnúť alebo žene ktorá má deti väčšie prípadne žiadne....toto si urobili ženy samé, lebo často sa zneužívajú OČR aj pri blbostiach.....nehovoriac o tom že si ich berú aj keď sa škôlka/jasle zatvoria.....si zrátaj kolko dní v roku takýto zamestnanec vypadne a zamestnávateľ má problém, lebo prácu niekto urobiť musí
ako nehnevaj sa na mna ale dat si do zivotopisu ze si na RD???? sibe ti??? a mas z toho depresie ked to das???? sibe ti??? tvojho zamestnavatela nema co zaujimat tvoj sukromny zivot a ty mu ho nemas co predhadzovat.... to ako y si isla do skolky na pohovor ucitelky a povedla im ze si sice pedofil 🤦🤦🤦🤦
Moj pohlad:
1.) vobec to neuvadzaj
2.) akmas potrebu tuto temu rozoberat na pohovore, bud rovno pripravena s riesenim. Ano, mam dieta / deti. V pripade ochorenia mam zabezepecene strazenie (manzel, babka, ooatrovatelka) na tókoto a tolkoto percent, ak nie na 100.
Ukazes tym svoju pripravenost, odhodlanie, predaj sa. Drzim palec!

Do životopisu to nepis. Na pohovore mozes povedat a aj to, ze mas zabezpečenú starostlivost pri chorobe. Osobny kontakt je uplne iny ako papier. Budu vidiet, ze si ambiciózna, dieta je v jasliach a ty chces pracovat.