icon

Nespokojnosť v práci a medziľudské vzťahy v kancelárii

19. máj 2025

Ahojte, asi sa potrebujem iba vykecať. Po vysokej škole som si našla super prácu, práca ma bavila, aj plat celkom fajn. Ale rokmi postupne sa vymenila značná časť kolektívu a išlo do dolu vodou. V kancelárií sme 3, 2 kolegyne postupne odišli ( jedna do dôchodku a druhá do inej práce) a mne prišli 2 nové kolegyne. Zo začiatku sme si vychadzali, som ich zaúčala a proste všetko bolo fajn. Jedna, staršia kolegyňa sa po čase ukázala, čo je zač. Začalo jej vadiť, že ma šéfka pochváli, že som obľúbenejšia, ako ona. Vadilo jej, že prácu mám skôr spravenú, ako ona ( ja som tam od roku 2017, ona od 2023), ale vždy som im ochotne pomohla, nikdy som nepovedala nie. Raz sa stal prúser, tak to hneď bolo na mňa, pri tom ja som to nespravila, lebo som v tom čase mala dovolenku. Ale nezabudli ma ohovoriť, že to ja. Nie som typ čo ohovára a klebetí o každom, tak aj to jej vadilo. Druhá kolegyňa sa pridala na jej stranu a ja som ostala tá zlá. Prestali sa so mnou baviť, začali mi robiť napriek obe. Do práce do ktorej som roky chodila s úsmevom na tvári, chodím s nechuťou. Ráno vstanem a už mi je zle. Z mladej baby, ktorá bola plná života, energie, sa stala troska čo iba prežíva a čaká na piatok poobede. Nemám na nič chuť, energiu.

autor
19. máj 2025

Teším sa na piatok a celý víkend preležím. V noci sa budím nato, že mám ísť do práce. Uvažujem nad zmenou práce, ale keď si predstavím, že v CV po škole mám iba jednu prácu a inak nič, tak kto ma zamestná? Doma si moje nálady odskáče partner, mám 32 rokov snažíme o dieťa a nič. Dokonca z tých stresov som stratila menzes. Bola som aj u gynekologičky, ale podľa nej som v poriadku, len tie stresy. Ale ako sa mám ukľudniť, leď ma brucho bolí už v nedeľu ráno, len čo si spomeniem na prácu? Partner ma podporuje, stále hovorí aby som si neničila zdravie. A ja neviem, ako ďalej.

melanta
19. máj 2025

1. Situáciu, ktorú hodili na teba, hoci ty si bola na dovolenke v tom čase - riešila si to so šéfom? Ak je šéf v pohode, prečo sa ty stresuješ tým, čo si oni myslia?

2. Riešila si toto čo píšeš so šéfom? Vie, ako sa cítiš, s čím si nespokojná. Ja som toto ako šéf zažila. A nemala som problém riešiť to. Ale nikto nemôže riešiť niečo, o čom nevie.

3. Pracuješ od roku 2017 na rovnakom oddelení, v rovnakej kancelárií? A čo možnosti kariérneho rastu. Nemusí to byť smerom na vedúcu pozíciu. Môže ísť o kariérnu rast smerom na lepšiu odbornú pozíciu. Aj táto stagnácia môže prispievať k tvojim pocitom.

4. Veľmi rýchlo stopni to, že doma si to odskáče tvoj partner. Zničíš si vzťah. Začni riešiť prácu. Začni byť proste zodpovedná. Mať iba jedno zamestnanie je v poriadku. Prečo by to mal byť problém? Akú prácu robíš? Máš profil na Linkedine? Posielaš si CV na ponuky, ktoré ťa zaujmú? Alebo si sa vzdala, lebo si myslíš.... Veľmi zlý prístup. Prestaň riešiť tehotenstvo. Uprac si najprv v hlave a v sebe. Rieš so šéfom tvoje pocity a možnosť zmeniť prácu v rámci firmy. A aktívne si hľadaj iné zamestnanie. Tehotenstvo rieš, keď budeš v poriadku. Nájdi si po práci nejakú fyzickú aktivitu - plávanie, bike, korčule, zumba, to je jedno, ale niečo, kde vybiješ energiu. Ak ju vybíjaš na partnerovi, môže sa ti stať, že jedného dňa budeš doma sama.

madeincssr
19. máj 2025

Praca nie je zmyslom zivota a chodit tam trvalo s nechutou je o hubu (zdravie). Dobra praca je najma dobri ludia v nej (nie len dobra vyplata). Pracovnika, ktory stale nemeni zamestnanie rozumny manazer oceni. Ver si a hladaj si inu pracu - s podporou partnera to urcite zvladnes 🍀.

manqua
19. máj 2025

Mat pracu, kde sa pomaly bojim ist a mam z toho taketo stavy, tak ju radsej opustim. Nestoji to za to, robila som v jednej praci, kde som to mala podobne. Rano som bola zakazdym hodinu pred budikom, lebo stresy, v praci cely den to iste, poobede som myslela na to, ako to bude zajtra. Chvalabohu partner mi dal jasne najavo, ze mi to neprospieva, tak som dala vypoved jednoducho.

mamamasama
19. máj 2025

Takyto kolektiv je peklo, aj ked praca moze byt najlepsia na svete. Jedine riesenie je odist a hľadať nieco v podobnom smere.

autor
19. máj 2025
@melanta

1. Situáciu, ktorú hodili na teba, hoci ty si bola na dovolenke v tom čase - riešila si to so šéfom? Ak je šéf v pohode, prečo sa ty stresuješ tým, čo si oni myslia?

2. Riešila si toto čo píšeš so šéfom? Vie, ako sa cítiš, s čím si nespokojná. Ja som toto ako šéf zažila. A nemala som problém riešiť to. Ale nikto nemôže riešiť niečo, o čom nevie.

3. Pracuješ od roku 2017 na rovnakom oddelení, v rovnakej kancelárií? A čo možnosti kariérneho rastu. Nemusí to byť smerom na vedúcu pozíciu. Môže ísť o kariérnu rast smerom na lepšiu odbornú pozíciu. Aj táto stagnácia môže prispievať k tvojim pocitom.

4. Veľmi rýchlo stopni to, že doma si to odskáče tvoj partner. Zničíš si vzťah. Začni riešiť prácu. Začni byť proste zodpovedná. Mať iba jedno zamestnanie je v poriadku. Prečo by to mal byť problém? Akú prácu robíš? Máš profil na Linkedine? Posielaš si CV na ponuky, ktoré ťa zaujmú? Alebo si sa vzdala, lebo si myslíš.... Veľmi zlý prístup. Prestaň riešiť tehotenstvo. Uprac si najprv v hlave a v sebe. Rieš so šéfom tvoje pocity a možnosť zmeniť prácu v rámci firmy. A aktívne si hľadaj iné zamestnanie. Tehotenstvo rieš, keď budeš v poriadku. Nájdi si po práci nejakú fyzickú aktivitu - plávanie, bike, korčule, zumba, to je jedno, ale niečo, kde vybiješ energiu. Ak ju vybíjaš na partnerovi, môže sa ti stať, že jedného dňa budeš doma sama.

@melanta 1 a 2 - Áno, šef o tom vie. Bola som za ním niekoľkokrát, vždy tá istá odpoveď nemám si ich všímať. Aktívne to riešim už skoro rok a bez úspechu. Vždy tá istá pesnička, nevšímať si ich, robiť si svoju robotu. Jedným uchom dnu, druhým von. Proste myslí si, že sú to klasické ženské žabomyšie vojny. Aj boli u neho na "koberčeku" ale o dva dni sme boli tam, kde predtým.
3 - Áno som na rovnakom oddelení, pozíciu som už zmenila. Ale vyššie sa nedá ísť, ak teda nemyslíme vedúce pozície. Práca ma napĺňala a videla som sa v nej. Je to administratívna práca, ale nie je monotónna.
4 - Vzdala som sa. Lebo aj posledný kúsok sebavedomia som pri nich stratila. A myslím si, že som neschopná, preto aj ten strach ísť do nového, že aj tam budú také isté osoby. Proste nesadla som im, ja to chápem, ale nemusia byť také hnusné. Aj, keď som ich konfrontovala, tak proste stále vina na mne bola. Nemusíme byť kamošky, ale aby 8 hodín po mne zazerali a ohovárali ma, keď sedím vedľa nich.

deti95060810
19. máj 2025

nedaj sa, bojuj... keď jedna nie je v práci - aspoň zopár dní, buď milšia k tej druhej kolegyni a ona sa pridá na tvoju stranu... 😉
sú to len vypočítavé mrchy nič viac. keď odídeš oni dve sa užerú medzi sebou.

hellionka
19. máj 2025

… zmeň prácu keď si v nej z akéhokoľvek dôvodu takto nešťastná. Nie kvôli ním, ale kvôli sebe. Sama hovoríš že po škole robíš iba tam, tak je načase si rozšíriť obzor. Neskôr To už bude iba ťažšie. Tiež som to zažila v prvej práci, presne tie iste pocity v nedeľu. Úplne som bola na každého doma nervózna kvôli tomu a myslela som si, že takto vyzerá “práca” a ja som Tá “zlá” Až keď som prišla inde som pochopila aký veľký rozdiel to je, ak pracuješ s “normálnymi” ľudmi …

melanta
19. máj 2025

Šef, ktorý to nerieši - to je tvoj hlavný dôvod. Drvivá väčšina ľudí odchádza kvôli nadriadenému. Ty to máš urobiť tiež. Vlastne si to mala urobiť už dávno. Prečo pracuješ pre niekoho, kto si ťa neváži?

Ok, uznávaš, že si sa vzdala. Úprimne, prídeš mi dosť labilná, ak dve kravy ti dokážu zrušiť sebavedomie a toto s tebou urobiť. Máš partnera, ktorý vie pochopiť a podporiť? Ak áno, sadni s ním, povedz mu, že ťa mrzí, že so tvoje pracovné traumy odnáša on, že s tým chceš niečo urobiť a potrebuješ jeho podporu. Urob si CV, daj si ho skontrolovať, urob si profil na profesia aj Linkedin. Kľudne mi napíš aj správu.

Základ je, prestať sa ľutovať a nariekať. Aj keby si bola najlepší kandidát na svete, ak prídeš niekam na pohovor a bude z teba sálať toto, tak nikto ťa neprijme. Takže prestaň. Dnes a hneď teraz. Povedz si, že máš svoje kvality a tie sa nemenia bez ohľadu na to, s akými pizdami pracuješ. A prestaň sa o ne starať. Staraj sa o seba. Upriam pozornosť na CV, aktívne hľadanie ponúk, linkedin. Choď pred zrkadlo a nahlas si povedz, že začínaš v tejto chvíli riešiť svoj posun preč z tejto firmy a dve pizdy v kancelárii ťa v tejto chvíli prestali zaujímať. Myslím to vážne, toto urob. A potom podľa toho konaj.

autor
19. máj 2025
@manqua

Mat pracu, kde sa pomaly bojim ist a mam z toho taketo stavy, tak ju radsej opustim. Nestoji to za to, robila som v jednej praci, kde som to mala podobne. Rano som bola zakazdym hodinu pred budikom, lebo stresy, v praci cely den to iste, poobede som myslela na to, ako to bude zajtra. Chvalabohu partner mi dal jasne najavo, ze mi to neprospieva, tak som dala vypoved jednoducho.

@madeincssr
@mamamasama Sama nechápem, že som to nechala až takto ďaleko zájsť. Našťastie podporu u partnera mám, aj sám hovorila, že kľudne môžem byť chvíľu aj evidovovaná na úrade, že to zvládneme.
@manqua Presne aj ja som ráno hore skôr, čo už nemôžem spať, lebo opäť tam musím ísť. Stiahnutý žalúdok, len čo si spomeniem na prácu.

autor
19. máj 2025
@hellionka

… zmeň prácu keď si v nej z akéhokoľvek dôvodu takto nešťastná. Nie kvôli ním, ale kvôli sebe. Sama hovoríš že po škole robíš iba tam, tak je načase si rozšíriť obzor. Neskôr To už bude iba ťažšie. Tiež som to zažila v prvej práci, presne tie iste pocity v nedeľu. Úplne som bola na každého doma nervózna kvôli tomu a myslela som si, že takto vyzerá “práca” a ja som Tá “zlá” Až keď som prišla inde som pochopila aký veľký rozdiel to je, ak pracuješ s “normálnymi” ľudmi …

@deti95060810 Keď jedna neni v práci, tak väčšinou ani tá druhá. A aj keď jedna je, tak je to také isté.
@hellionka Presne toto isté zažívam aj ja. Dnes mám dovolenku a už stresy čo bude zajtra.

autor
19. máj 2025
@melanta

Šef, ktorý to nerieši - to je tvoj hlavný dôvod. Drvivá väčšina ľudí odchádza kvôli nadriadenému. Ty to máš urobiť tiež. Vlastne si to mala urobiť už dávno. Prečo pracuješ pre niekoho, kto si ťa neváži?

Ok, uznávaš, že si sa vzdala. Úprimne, prídeš mi dosť labilná, ak dve kravy ti dokážu zrušiť sebavedomie a toto s tebou urobiť. Máš partnera, ktorý vie pochopiť a podporiť? Ak áno, sadni s ním, povedz mu, že ťa mrzí, že so tvoje pracovné traumy odnáša on, že s tým chceš niečo urobiť a potrebuješ jeho podporu. Urob si CV, daj si ho skontrolovať, urob si profil na profesia aj Linkedin. Kľudne mi napíš aj správu.

Základ je, prestať sa ľutovať a nariekať. Aj keby si bola najlepší kandidát na svete, ak prídeš niekam na pohovor a bude z teba sálať toto, tak nikto ťa neprijme. Takže prestaň. Dnes a hneď teraz. Povedz si, že máš svoje kvality a tie sa nemenia bez ohľadu na to, s akými pizdami pracuješ. A prestaň sa o ne starať. Staraj sa o seba. Upriam pozornosť na CV, aktívne hľadanie ponúk, linkedin. Choď pred zrkadlo a nahlas si povedz, že začínaš v tejto chvíli riešiť svoj posun preč z tejto firmy a dve pizdy v kancelárii ťa v tejto chvíli prestali zaujímať. Myslím to vážne, toto urob. A potom podľa toho konaj.

@melanta Ja sama nechápem, čo so mnou spravili. Ja som fakt takáto nikdy nebola. Bola som plná energie, stále som niečo robila, plány som mala pomaly rok dopredu. A teraz? Som rada, že som a prežívam. Ďakujem za otvorenie očí 😉

gov
Odpoveď bola odstránená
defulik
19. máj 2025

v akom sektore pracujes?

autor
19. máj 2025
@defulik

v akom sektore pracujes?

@gov To by bolo ak by som bola šéfka, ale som iba obyčajný zamestnanec. Nad sebou mám šéfa oddelenia a on má nad sebou ešte riaditeľku odboru.
@defulik Verejnoprávna inštitúcia

gov
Odpoveď bola odstránená