icon

Nesprávny výber zamestnania

8. okt 2025

Možno ste aj vy mali niekedy dojem, že na nejaký ten úrad sa človek dostane iba po známosti. Priznám si nikdy som o tom neuvažovala, možno iba z titulu mojej mladosti a neskúsenosti, šla som na pohovor, potom mi oznámili, že som prijatá.
Práca bola ťažká ale páčila sa mi, predsa len verejná správa a súkromný sektor prináša rozdiely. Kolegyňa ma zaučila (ako tak) a o mesiac šla do dôchodku. Vytriezvenie prišlo až potom, sem sa asi každý dostal iba po kamarátstve so starostom. Nikto nemal potrebné vzdelanie k práci ktorú mali vykonávať okrem mňa a ešte jednej osoby. Zrazu mi na stole pristála agenda za agendou a ja som nevedela čo skôr, kým privilegované kolegyne vykecávali a kávičkovali. Už potom som sa dozvedela že kolegyna, ktorá šla do dôchodku tu bola pravidelne do večera ale jej to nevadilo, aspoň nebola doma sama. Ale ja som chcela mať aj súkromný život,čas pre dieťa. Práca som však potrebovala ako soľ tak som držala hubu a krok. Skoro rok, aj som skolabovala a dostala do nemocnice. Som PN a každým dňom som si viac istá že sa tam už vrátiť nechcem.
Ako sa dá v budúcnosti vyhnúť nesprávnemu výberu zamestnania? Ako je možné že prácu na ktorú treba určitú kvalifikáciu, robí dobre že nie hocikto? Prečo je kamarátstvo presnejšie ako odbornosť. Je normálne kvôli práci držať hubu a krok?

autor
9. okt 2025
@tilly

@anonym_autor prepáč, ja som to myslela tak, že teraz, keď si budeš hľadať prácu, už budeš vedieť na čo si dať pozor a čo si všímať. Budeš vidieť, že kolegovia nemajú potrebnú kvalifikáciu a že to časom hodia na teba, alebo si ich "vycvicis " tak, že nebudú všetko hádzať na teba. Ja som dopadla podobne, kolegyne prišli o 9, do 11 kávička, o 12 obed a o tretej unavené domov a ja milion nadčasov, nestíhala som, potom som robila chyby a všetko padlo na mňa, ešte aj veci z doby, keď som tam ani nepracovala... nabudúce budem vedieť.

@tilly aha, už som pochopila ....kostlivci padajúce zo skríň, to by mu ešte chýbalo. Mimochodom ako sa dá odhaliť že ostatné ženy v iných kanceláriach nemajú potrebné vzdelianie?

bosorkabb
9. okt 2025

Buď tam naďalej pracovať chces a vieš aké to tam je alebo dáš výpoveď. Kolektív sa nezmení lebo chces.
Nikdy dopredu nevieš s kým budeš pracovať, aké má vzdelanie alebo skúsenosti. To zistíš až časom.

tilly
9. okt 2025
@anonym_autor

@tilly aha, už som pochopila ....kostlivci padajúce zo skríň, to by mu ešte chýbalo. Mimochodom ako sa dá odhaliť že ostatné ženy v iných kanceláriach nemajú potrebné vzdelianie?

@anonym_autor väčšinou to medzi rečou aj samé povedia.

autor
9. okt 2025
@bosorkabb

Buď tam naďalej pracovať chces a vieš aké to tam je alebo dáš výpoveď. Kolektív sa nezmení lebo chces.
Nikdy dopredu nevieš s kým budeš pracovať, aké má vzdelanie alebo skúsenosti. To zistíš až časom.

@bosorkabb už tam nechcem pracovať, nechcem myslieť ani na výpovednú dobu, musím sa dať najprv do poriadku po zdravotnej stránke

tiika
9. okt 2025

@anonym_autor pozri bola si mladá a neskúsená, dostala si sa na urad, kde sa je inak podľa teba ťažké zamestnat, naučila si sa legislatívu, získala prax a skúsenosti, zistila si, že sa nie je dobre nechať sa vyuzivat a nie všade sa hra fér, posunula si sa ďalej. Pokial sa budeš na to pozerať, čo ti to dalo, prestaneš sa trápiť tým, kto tam robil. Mne osobne by bolo jedno, či je nejaká úradnícka bývala krajčírka, čašníčka, z coho ma maturitu, ak sa dokáže naučiť všetko potrebné a svoju prácu vykonávať dobre. Pokial nie, podstatnu vec a chybu vidím v niečom inom - v jej ochote, odhodlaní na sebe pracovať, zodpovednosti..nie vo vzdelaní.

autor
9. okt 2025
@tiika

@anonym_autor pozri bola si mladá a neskúsená, dostala si sa na urad, kde sa je inak podľa teba ťažké zamestnat, naučila si sa legislatívu, získala prax a skúsenosti, zistila si, že sa nie je dobre nechať sa vyuzivat a nie všade sa hra fér, posunula si sa ďalej. Pokial sa budeš na to pozerať, čo ti to dalo, prestaneš sa trápiť tým, kto tam robil. Mne osobne by bolo jedno, či je nejaká úradnícka bývala krajčírka, čašníčka, z coho ma maturitu, ak sa dokáže naučiť všetko potrebné a svoju prácu vykonávať dobre. Pokial nie, podstatnu vec a chybu vidím v niečom inom - v jej ochote, odhodlaní na sebe pracovať, zodpovednosti..nie vo vzdelaní.

@tiika podľa mňa? Nie ľudia to hovoria
A na margo úradnícky bez maturity,. podľa teba by osoba ktora pred tým mala iba na prácu krčmárky či čašníčky by mala na to bez patričného vzdelania aby robila napr rozpočtovíctvo, účtovníctvo, mzdy a personalistiku.nejakej obce kde je mš,za, sdk, ak a mohla by som.pokracovat?

surama
9. okt 2025

@anonym_autor Hlavne sa musis naucit si stanovit hranice. Inak to bude v kazdej praci rovnake. Ked si nestanovis hranice, tak ta vsade zavalia pracou.

autor
9. okt 2025
@surama

@anonym_autor Hlavne sa musis naucit si stanovit hranice. Inak to bude v kazdej praci rovnake. Ked si nestanovis hranice, tak ta vsade zavalia pracou.

@surama určite nie, pred materskou som mala inú prácu a to sa nedá porovnať, ako oheň a voda

margotka17
9. okt 2025
@anonym_autor

@margotka17 tá baba napr robila pre starostu keď ešte ani starostom nebol, ale podnikal, tak robila u neho čašníčku.

@anonym_autor hmmm, teraz už len kavicky zalieva. Takto to potom vyzera. Moja kamoška nastúpila do práce a tiež ma problém. Nastúpila ako pomocná kuchárka a hlavná kuchárka jej nič nedovolí, len vždy umýva hrnce, podlahy, sklady a ešte ju k tomu šikanuje, že každý deň chodí domov s plačom, že dokedy ma takto trpieť. Zrejme je viac takých zamestnaní, kde je to na hlavu. Už som bola tak vytocená, že som chcela zavolať do tej škôlky, kde robí ja 😳.

anonym_a1030c
9. okt 2025
@anonym_autor

@surama určite nie, pred materskou som mala inú prácu a to sa nedá porovnať, ako oheň a voda

@anonym_autor ani nevieš ako ti rozumiem. Som štyri roky na nemenovanom úrade a som už celkom nanič z toho. Robota rozdelená štýlom - jeden nemá takmer nič na práci a druhý sa ide zblázniť. Rozmýšľam, že vydržím do konca roka a dám výpoveď. Ani nemám chuť to tu všetko rozpisovať.

tiika
9. okt 2025
@anonym_autor

@tiika podľa mňa? Nie ľudia to hovoria
A na margo úradnícky bez maturity,. podľa teba by osoba ktora pred tým mala iba na prácu krčmárky či čašníčky by mala na to bez patričného vzdelania aby robila napr rozpočtovíctvo, účtovníctvo, mzdy a personalistiku.nejakej obce kde je mš,za, sdk, ak a mohla by som.pokracovat?

@anonym_autor pracujem práve v oblasti účtovníctva, miezd, personalistiky, mám kolegyne, ktoré skončili učiteľstvo, chémiu, priemyslovku,… porobili si kurzy, ďalej sa vzdelávali, pracovali na sebe a mne je jedno aké maju, pretoze svoju robotu si zastanú výborne, nikto za nich nemusí nič dorábať, opravovať, kontrola sa robí klasicky nič špeciálne. Ja som vzdelaná v odbore, a v praxi to bolo úplne o inom, musela som sa učiť vsetko nanovo.

autor
9. okt 2025
@tiika

@anonym_autor pracujem práve v oblasti účtovníctva, miezd, personalistiky, mám kolegyne, ktoré skončili učiteľstvo, chémiu, priemyslovku,… porobili si kurzy, ďalej sa vzdelávali, pracovali na sebe a mne je jedno aké maju, pretoze svoju robotu si zastanú výborne, nikto za nich nemusí nič dorábať, opravovať, kontrola sa robí klasicky nič špeciálne. Ja som vzdelaná v odbore, a v praxi to bolo úplne o inom, musela som sa učiť vsetko nanovo.

@tiika a tu je ten zásadný rozdiel. Osoba ktorá skončila vš(učiteľ) a je ochotný ďalej sa vzdelávať a osoba( krajčírka) bez maturity ktorá nie je ochotná ani len prstom pohnúť , ani len zmarurovať.

tiika
9. okt 2025
@anonym_autor

@tiika a tu je ten zásadný rozdiel. Osoba ktorá skončila vš(učiteľ) a je ochotný ďalej sa vzdelávať a osoba( krajčírka) bez maturity ktorá nie je ochotná ani len prstom pohnúť , ani len zmarurovať.

@anonym_autor ved presne píšem, že problémom je jej ochota na sebe pracovať (a prístup nadriadeného, starostu, že jej to tolerujú, že sa neštítia zavaliť prácou niekoho iného), naozaj veľmi nezdravé pracovne prostredie

surama
9. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Tak potom sa poobzeraj po niecom inom, ak sa ti da. Ja som inak tiez studovala verejnu spravu, ale po 4 mesiacoch na urade som sa rozhodla, ze nechcem v tejto oblasti pracovat. Praca mi nevadila, ale to prostredie a intrigy tam. A ano, tie zeny tam casto sedeli do vecera, aby stihali...ak niekto bol dlhsie PN, tak mal celu kancelariu zapratanu so spismi...

anonym_78e9c4
9. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_78e9c4 treba čítať s porozumením a
už som písala viac krát postupne som mala pridané ďalšie agendy a ešte niečo

ad 1) zákonom nie je stanovené mať 3 mesačnú skúšobnú dobu, je úplne normálne ak som mala menej
ad 2) kým som sa zaučila skúšobná doba padla, musela, som absolvovať niekoľko školení ohľadom software a legislatívy a pod

@anonym_autor
ad1 - samozrejme že nie je ale u slovenských zamestnávateľov vrátane štátnej správy je zaužívaná
ad2 - v každom legálnom zamestnaní je zamestnávateľ určiť pravovnú náplň s ktorou musíš byť ty vyrozumená, jasne a stručne pomenované, čo je tvojou úlohou, aké sú tvoje kompetencie alebo právomoci (najmä pri riadiacich pozíciach)
ad3 - ak ti niekto chce prideliť nejakú agendu navyše, musí s tvojím súhlasom spraviť dodatok k pracovnej zmluve a zmeniť aj pracovnú náplň
ad4 - treba si pýtať náležité finančné ohodnotenie
ad5 - niekedy treba slušne a zdvorilo odmietnuť nadriadenú, že to nie je tvoja agenda a mala by to mať iná kolegyňa na starosti, ktorá je hodnotená za to

autor
9. okt 2025
@anonym_78e9c4

@anonym_autor
ad1 - samozrejme že nie je ale u slovenských zamestnávateľov vrátane štátnej správy je zaužívaná
ad2 - v každom legálnom zamestnaní je zamestnávateľ určiť pravovnú náplň s ktorou musíš byť ty vyrozumená, jasne a stručne pomenované, čo je tvojou úlohou, aké sú tvoje kompetencie alebo právomoci (najmä pri riadiacich pozíciach)
ad3 - ak ti niekto chce prideliť nejakú agendu navyše, musí s tvojím súhlasom spraviť dodatok k pracovnej zmluve a zmeniť aj pracovnú náplň
ad4 - treba si pýtať náležité finančné ohodnotenie
ad5 - niekedy treba slušne a zdvorilo odmietnuť nadriadenú, že to nie je tvoja agenda a mala by to mať iná kolegyňa na starosti, ktorá je hodnotená za to

@anonym_78e9c4 uč ma majstre! Ak máš toľko znalosti z verejnej správy

anonym_db4f79
9. okt 2025

Mam skusenosti bohate. Dlho som robila v sukromn.sektore, ale kvoli pracovnemu vyhoreniu, neskutocna naloz prace ma to nejak dovialo do verejného sektora ale na zaujimavu poziciu - odborne aj postavenim. Tam som mala stastie na sefa, lebo bol moja krvna skupina, perfekcionista a profesional, studovany, naozaj kapacita. Moj pristup k praci ocenoval, a ja som bola tiez spokojna, nakolko aj ked bolo narazovo vela prace, vyriesil to, vela veci nastavil tak, ze som citila podporu. Na tie casy najradsej spominam, praca ma bavila, dobre zaplatena, super manazment. Po zmene vedenia prisiel clovek opacneho charakteru (dosadený) bohvie ako dostudoval VŠ, tahal to studium niekolko rokov, nemal poriadnu prax, nerozumel veciam, dosadil si tam svojich partakov, bez vzdelania - krcmarov, vlak.sprievodkyne, tj vymenil celu nasu firmu s odbornymi ludmi s 20r praxou za tie individua....teda skoro vsetkych okrem mna, asi videl ze na mna moze zosypat robotu a jeho kumpani si budu uzivat pohodu a cigaretku na terase (tak aj bolo, rozhodla som sa odist, nakolko som sa snazila strazit prac.hranice). Presla som do ineho verejn.sektora, kde som citila opat to "rodinkarstvo" - tam sa opat na mna zosypala robota, no najhorsie, ze ma oklamali rovnako ako aj teba kratsou skusobnou dobou, aby si ma poistili a ved ja za ten cas nijako nezistim situaciu. Zo strany nadriadeneho ziaden support, stal za clovekom na ktoreho miesto som ja prisla, vsetko bolo na mne 16h denne drina a dodal len tolko ze ved co ma nezabije to ma posilni... (hej vtedy moje telo klaklo s autoimunit.ochor.). Co cert ale nechcel doslo zas k zmene vedenia, opat vymena ludi...a stale o tom istom. Tí dosadení, úplní amatéri maju prac.podmienky ze sa clovek len cuduje. Ja ako profesional a odbornik na to vzdy doplacam, ked mi zacali chodit chybne podklady tiez som to riesila, ale sef mi doslova zatvoril hubu. Alebo ked som prisla s navrhom ako nieco vylepsit, lebo mne to komplikuje pracu a softver mi to nechce korektne spracovat, tak sa mi sef iba vysmial, ze tak budem mat viac roboty a co, alebo ma inokedy drzo odstavil, ze ma nikto nepocuva zbytocne sa nieco snazim riesit. Tym som len chcela povedat, ze ano, toto presne co opisujes ty sa deje vsade. Mozes byt akokolvek sikovna, odborna, s najlepsimi referenciami, vo verejnom sektore si nikto a spravaju sa k tebe ako k nule, kym nie si jedna z nich; kdezto tí dosadeni amateri si ziju ako prasa v zite a udavaju pravidla. A rozhodne nie som z tych zeby som drzala usta, vzdy som sa ozvala ked som videla nieco pracovne nefungujuce, co malo dopad na moju pracu - ale vo verejnom sektore, kto nezazil, nepochopi, tam jednoducho plati len to, ze bud to akceptujes alebo odid. Bohuzial je to tak, to som riesila dokonca aj s psychologickou, ktora ma sama skusenosti z verejneho sektora a vsetko mi potvrdila. To ake prostredie je vo firme vzdy zavisi od sefa, a ti najhorsí su prave dosadení sefovia a jeho ludia...hold, potom tak vyzera aj cely stat....

anonym_78e9c4
11. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_78e9c4 uč ma majstre! Ak máš toľko znalosti z verejnej správy

@anonym_autor napísala som ti to, čo má byť každému jasné pred prijatím do zamestnania a to, že si neprečítaš pracovnú zmluvu a náplň práce je na tvoju škodu. Ľudia na MK nežijú tvoj život, takže ak ty niečo podpíšeš, zodpovedáš si za všetko pozitívne ale aj negatívne. Keďže mám vlastnú firmu,tieto náležitosti musím ovládať. Je jedno, či je to verejná alebo súkromná sféra, všetky náležitosti zamestnávania sú rovnaké. Navyše môj manžel pracuje v štatnom podniku na nejakej pozicii. Tiež mi všeličo porozpráva ale on je silná osobnosť a teda on si vie povedať svoje aj sa s nadriadeným pohádať, aj mu povedať svoj názor, s ľuďmi ale jedná korektne a zrejme ho majú radi, keď ho pozývajú na súkromné akcie mimo práce. Ale nastavil hranice, kde končí práca a kde začína súkromie. Má pridelený služobný mobil, PC proste všetko vybavenie ale ak má raz dovolenku, má ju aj ked je doma. Ak raz povie, že toto nie je v jeho kompetencii a rieši to iný kolega, nebude to riešiť. Na druhej strane je fakt, že tam pracuje už xy rokov, išiel od dola, vybudoval si meno a je to drič. Má pohyblivú pracovnú dobu a pametám si, že prvé roky na jeho pozícii pracoval aj do 18:00 aby vedenie malo pripravené všetky podklady, analýzy a iné veci, ktoré potrebovalo. Teraz samozrejme už chodí o 14:00 domov nakoľko máme súkromný život, ktorý si chceme užívať.

autor
12. okt 2025
@anonym_78e9c4

@anonym_autor napísala som ti to, čo má byť každému jasné pred prijatím do zamestnania a to, že si neprečítaš pracovnú zmluvu a náplň práce je na tvoju škodu. Ľudia na MK nežijú tvoj život, takže ak ty niečo podpíšeš, zodpovedáš si za všetko pozitívne ale aj negatívne. Keďže mám vlastnú firmu,tieto náležitosti musím ovládať. Je jedno, či je to verejná alebo súkromná sféra, všetky náležitosti zamestnávania sú rovnaké. Navyše môj manžel pracuje v štatnom podniku na nejakej pozicii. Tiež mi všeličo porozpráva ale on je silná osobnosť a teda on si vie povedať svoje aj sa s nadriadeným pohádať, aj mu povedať svoj názor, s ľuďmi ale jedná korektne a zrejme ho majú radi, keď ho pozývajú na súkromné akcie mimo práce. Ale nastavil hranice, kde končí práca a kde začína súkromie. Má pridelený služobný mobil, PC proste všetko vybavenie ale ak má raz dovolenku, má ju aj ked je doma. Ak raz povie, že toto nie je v jeho kompetencii a rieši to iný kolega, nebude to riešiť. Na druhej strane je fakt, že tam pracuje už xy rokov, išiel od dola, vybudoval si meno a je to drič. Má pohyblivú pracovnú dobu a pametám si, že prvé roky na jeho pozícii pracoval aj do 18:00 aby vedenie malo pripravené všetky podklady, analýzy a iné veci, ktoré potrebovalo. Teraz samozrejme už chodí o 14:00 domov nakoľko máme súkromný život, ktorý si chceme užívať.

@anonym_78e9c4 náplň práce som si prečítala, je tam napísané ako posledný bod,, iné činnosti podľa pokynov nadriadeného. Sám starosta povedal že už v pondelok nemusím prísť do práce keď som namietala proti práci naviac.
Ja som s dieťaťom sama, nemám v rodine ďalší príjem, nikoho kto by nás živil, jasné som napísala že prácu potrebujem. (Mala som rezervu ale už je skoro všetko fuč)

tiika
12. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_78e9c4 náplň práce som si prečítala, je tam napísané ako posledný bod,, iné činnosti podľa pokynov nadriadeného. Sám starosta povedal že už v pondelok nemusím prísť do práce keď som namietala proti práci naviac.
Ja som s dieťaťom sama, nemám v rodine ďalší príjem, nikoho kto by nás živil, jasné som napísala že prácu potrebujem. (Mala som rezervu ale už je skoro všetko fuč)

@anonym_autor akože je jedno, do akej miery kto namieta, dôležitejšie predsa je, či to robí oprávnene a či je ochota tie námietky riešiť. Kvôli niečomu si v tej práci zostávala - prax, pracovná doba, prijem.. a to je úplne pochopiteľne, že si sa rozhodla najlepšie vzhľadom na všetky okolnosti. Záleží ako veľmi potrebuješ prijem, či máš nárok na podporu, aká výška je PN alebo ako rýchlo si dokážeš nájsť inú vhodnu prácu. Podľa toho to tam ešte vydrž (zial) alebo sa dohodnite na skončení. Ak však porušuje zákon (zadeluje prácu, neeviduje či nepreplaca nadčasy), môžeš to riešiť aj podaním podnetu na IP.

benoite
12. okt 2025

Ahoj, hlavne nedavaj vypoved. Rob si svoju pracu ako stihas a po 8 hodinach padla. Ak sa im nepaci nech ta vyhodia. Pojdes s odstupnym. Preco by si mala davat ty vypoved. Vsak ta praca bavi. Ked sa budu pytat, nestihas, lebo musis vsetko kontrolovat po koleginiach a hotovo.

autor
12. okt 2025
@benoite

Ahoj, hlavne nedavaj vypoved. Rob si svoju pracu ako stihas a po 8 hodinach padla. Ak sa im nepaci nech ta vyhodia. Pojdes s odstupnym. Preco by si mala davat ty vypoved. Vsak ta praca bavi. Ked sa budu pytat, nestihas, lebo musis vsetko kontrolovat po koleginiach a hotovo.

@tiika áno, zostala som tam len pre peniaze. Pre nič iné.
@benoite ja tak nevydržím ani týždeň, moje zdravie za to nestojí aby som z práce chodila domov denne s plačom a v noci kvôli tomu nevedela spávať.

tiika
13. okt 2025
@anonym_autor

@tiika áno, zostala som tam len pre peniaze. Pre nič iné.
@benoite ja tak nevydržím ani týždeň, moje zdravie za to nestojí aby som z práce chodila domov denne s plačom a v noci kvôli tomu nevedela spávať.

@anonym_autor aha, čiže inde by si tak dobre nezarobila?

autor
13. okt 2025
@tiika

@anonym_autor aha, čiže inde by si tak dobre nezarobila?

@tiika nie, v rámci obce kde bývam bola táto práca najlepšia ponuka. Dochádzať do okresného mesta to chce auto a ďalšie 💰.

tiika
13. okt 2025
@anonym_autor

@tiika nie, v rámci obce kde bývam bola táto práca najlepšia ponuka. Dochádzať do okresného mesta to chce auto a ďalšie 💰.

@anonym_autor Takze kvôli peniazom a blizkosti bydliska si zostala tam, kde si. Ale veď do okresného mesta by si mohla dochadzat aj autobusom, či?Teraz, ak odídeš, budeš hľadať prácu len u vás? To sú dosť obmedzene možnosti. Možno ešte praca na HO, ibaže na SK je toho pomerne malo.

tilly
13. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ako sa držíš? Starosta ta nevyhodi, bol by blázon.

autor
13. okt 2025
@tiika

@anonym_autor Takze kvôli peniazom a blizkosti bydliska si zostala tam, kde si. Ale veď do okresného mesta by si mohla dochadzat aj autobusom, či?Teraz, ak odídeš, budeš hľadať prácu len u vás? To sú dosť obmedzene možnosti. Možno ešte praca na HO, ibaže na SK je toho pomerne malo.

@tiika prosím tipni si o koľkej by som sa mala pohnúť z domu na bus aby som bola v okresnom meste cca o 7:00-7:15 a o koľkej by som došla domov po 8 odpracovaných hodinách?

autor
13. okt 2025
@tilly

@anonym_autor ako sa držíš? Starosta ta nevyhodi, bol by blázon.

@tilly som stále PN, neviem späť bez tabletiek, radšej nejdem von aj keď mám vychádzku, nechcem stretnúť nikoho z práce

tilly
13. okt 2025
@anonym_autor

@tilly som stále PN, neviem späť bez tabletiek, radšej nejdem von aj keď mám vychádzku, nechcem stretnúť nikoho z práce

@anonym_autor tak to ma mrzí. To sa tam nemôžeš vrátiť.

tiika
13. okt 2025
@anonym_autor

@tiika prosím tipni si o koľkej by som sa mala pohnúť z domu na bus aby som bola v okresnom meste cca o 7:00-7:15 a o koľkej by som došla domov po 8 odpracovaných hodinách?

@anonym_autor neviem, ako ďaleko máš okr.mesto, takze je zbytocne tipovať. Zrejme budeš onedlho riešiť novú prácu, takze tieto veci budeš potrebovať mat ujasnené najmä ty. Je dôležité poriadne si uvedomiť, čo sa stalo a prečo, aby si sa mohla posunúť ďalej. Evidentne peniaze neboli to jedine, kvoli comu si tam doteraz zostávala.