icon

Neviem si nájsť prácu

27. sep 2023

Už dva mesiace si hľadám prácu a nedarí sa mi. Mám len výučný list. Po škole som išla pracovať do výroby, odtiaľ mi nedávno, po pár rokoch dali výpoveď. Ešte stále bývam pri rodičoch a najradšej by som sa zbalila a išla preč, veď som sama, môžem ísť kde chcem. Ale keď vidím, že aj niektorí vysokoškoláci majú problém sami postaviť na nohy, tak ako to zvládne niekto kto nemá ani len maturitu? Nemám žiadnu zručnosť v remesle. Pri predavačke chcú skúsenosť za kasou, ktorú nemám. To mi naozaj zostáva len Kaufland/Lidl/Testo a žiť z ruky do huby asi, keď sa chcem osamostatniť. Som z malej dedinky na východe.

Strana
z2
autor
27. sep 2023

@tramtada31 1200 v hrubom predpokladam? To máš 900€ v čistom. Dá sa z toho v BA vyžiť? Som sama, zdieľaný byt a nechodím niekde po baroch piť. Sem tam do kina. Uskromnila by som sa. Len mám auto, čiže benzín, opravy, keď bude treba.

autor
27. sep 2023

@nickpick Nemčinu som sa nikdy neučila, ale angličtinou sa viem dohovoriť. Poznáš v BA nejaké školy, kde sa dá urobiť? Musela by som externe.

tramtada31
27. sep 2023

V ba s autom už tazko, skoro vsade je parkovacia politika (aj na sídliskách) a tam kde nie je, v dohľadnom čase bude. Byvas niekde na dedine, keď sa chceš za pravou stahovat? Lebo kvôli praci v obchode by som to nerobila. Inak keď si bezdetna, potom by som skúsila aj predavačku v nákupných centrách. Tam sa robia vikendy a máš príplatky

autor
27. sep 2023

@tramtada31 Tak auto by som mohla nechať doma otcovi. Áno bývam na dedine. Takže do BA kvôli obchodu nie. Príde ti to strelené?
Pozerala som na pár inzerátov v Košickej Optime a všade vidím, že treba maturitu.

alickapusinka
27. sep 2023

Chod na profesia.sk tam Ti každý deň budú chodiť ponuky práce zadáš v akej lokalite hľadáš a každý deň tam prídu inzeráty.

yoxinka
27. sep 2023

Moja mama je z malej dedinky na východe a ani výučný list nemala, lebo skončila gymnázium. V 19 otehotnela, bola sama so mnou, slobodná matka bez skúseností a vzdelania. Robila kade tade, od výroby cez predavačku, potom sa dlho starala o chorú mamu. Keď babka zomrela, mama ostala doslova s holou riťou. Požičali sme jej nejaké prachy, spravila si školu, kurzy, jazykovku a už 13 rokov robí v Rakúsku opatrovateľku. Neviem koľko máš rokov, ale keď sa moja mama dokázala 45 ročná otriasť a začať úplne nový život, ostáva ti asi len prestať nariekať a makať na sebe.

nickpick
27. sep 2023

skus trebars dialkove studium na obchodnej akademii, budes moct popri studiu pracovat, co som pozerala na nete dialkove studium ponuka Obchodna akademia - na Nevadzovej 3 v Ruzinove, alebo na Dudovej 4 v Petrzalke, premysli si aky odbor by ta bavil a podla toho vyberaj strednu skolu, spominala si ze mas vyucny list, na akej skole si ho robila?

nickpick
27. sep 2023

skoda ze nemas tu maturitu mohla by si bakalarsky studovat trebars na policajnej akademii alebo slovenskej zdravotnickej univerzite, toto su povolania kde je vzdy nedostatok ludi…

nikinikiniki8
27. sep 2023

Ja by som ti vedela také napísať aby si sa uvedomila… ale radsej sa zdržím trošku… ja nechapem. Nepíšeš síce koľko mas rokov, aspoň som to nezachytila… ale žiješ doma s rodicmi a sama píšeš že to nechceš tak nechapem prečo. Si dospela zena neverím za sa nevieš zariadiť. Ty tu riešiš ze ako vyžiješ z 900 euro? Veď ty nemas žiadne záväzky pre boha. Mas LEN auto… mimo toho kým som nesla na materskú pracovala som ako Manazer v jednej z týchto reťazcov ktoré tu spomínaš a nejedného človeka som zažila, ktorí kľudne aj bez maturity začínali ako pokladnici a končili na vysokých funkciách- ale to by si musela chciet a pracovať a mne to tak nepríde. Pozri ja mám 25 rokov, mám parmesacne dieta a pri materskej si rozbieham vlastný biznis! A to mám aj auto, aj hypotéku a ďalších x záväzkov. A nie nezivi ma bohatý priateľ :D. Takže samozrejme je to len moj nazor vôbec si ho nemusíš ani pripúšťať ale podľa mňa sa trošku zamyslí lebo presne s týmto prístupom skončíš do 40 u rodičov nezamestnaná alebo s výplatou 700 euro.

marcellka32
27. sep 2023

V Ba auto nepotrebujes, všade ide mestská doprava a dokonca rýchlejšie ako autom niekedy

mikadooo
27. sep 2023

"to mi naozaj zostava len Kaufland/Lidl/Tesco..." no a? To nie je práca, či ako? Najskôr skús myslieť na tú prax, ktorú si musíš niekde spraviť, až potom preberaj dievča milé...

autor
27. sep 2023

@mikadooo A ešte McDonald's som zabudla. 😀
Nemyslela som to v zlom. Nemám problém tam robiť.

zmrzlinka2021
27. sep 2023

Autorka,
mas kopec moznosti ale urcite si najprv dorob maturitu a potom cela EU ti je otvorena.

danica2711
28. sep 2023

a čo tak skúsiť niečo v odbore, v ktorom máš výučný list? Nepíšeš presne, čo si vyučená. Nastúp do práce, ktorá je dostupná, aby si neičo zarobila, nemusíš tam ostať celý život. Popri práci si urob maturitu (vieš používať internet, tak si určite na stránkach škôl, ktoré prichádzajú do úvahy, zistíš podmienky), začni sa učiť nejaký cudzí jazyk (nemáš rodinu, času máš dosť, to stihneš) - a zrazu budeš mať oveľa viac možností, v SR i v zahraničí. Ak nám v sobotu spoluobčania zvolia Smerohlas, odporúčam zahraničie

nickpick
2. okt 2023

autorka - pozri robia nabor v ZSR, prid skusit…

dianuela
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2